Tweede Kamer begrenst TTIP-verdrag

De Tweede Kamer heeft zich uitgesproken over de grenzen van het omstreden TTIP-verdrag. TTIP is een vrijhandelsverdrag waarover Europa en de Verenigde Staten nu onderhandelen. De volksvertegenwoordiging heeft vanmiddag een motie aangenomen; daarin staat dat TTIP geen afbreuk mag doen aan het Nederlandse rechtssysteem en de Nederlandse democratie.

Er is veel discussie over TTIP. Voorstanders zeggen dat TTIP voor toenemende welvaart zorgt. Tegenstanders denken dat Europa zeggenschap verliest over de kwaliteitseisen van producten en rechten van werknemers. 'Via TTIP kan bijvoorbeeld McDonald's ons dwingen om lagere eisen te stellen aan arbeidsomstandigheden, werktijden en beloning van werknemers. Dat bedreigt de democratische besluitvorming hier. Je kunt de democratie niet even tussen haken zetten', zegt ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers, die de motie indiende.

Bijna alle partijen in de Tweede Kamer stemden voor de motie van Segers. De VVD is de enige grote fractie die tegen stemde. 'Wat er in de motie staat is onderdeel van het kabinetsbeleid, en de VVD stemt altijd tegen overbodige moties. Ook als dat even niet zo populair is', zegt kamerlid Bas van 't Wout. De liberaal doelt daarmee waarschijnlijk op plotselinge aandacht voor TTIP in de media. Het onderwerp werd trending topic op Twitter nadat er aandacht aan werd besteed in het satirische nieuwsprogramma Zondag Met Lubach.