Grijs is hip

Pom-ti-dom

Ik zal vast niet de enige zijn bij wie de sympathie voor de modewereld in de laatste jaren flink gekelderd is. We zijn de dictatuur van bekende modehuizen die volwassen vrouwen het liefst zien als jongetjes van twaalf onderhand wel beu. Alsof dat nog niet genoeg is, worden de modellen ook nog de catwalk op gejaagd op wolkenkrabberschoeisel en in creaties van kippengaas en andere lichaamsonvriendelijke materialen. Het lijken wel martelpraktijken. Maar gisteren maakte mijn modehart stiekem een sprongetje.

Grijs is in de mode. Het was op de radio. Eén van Neerlands meest vooraanstaande stylisten vertelde het in een telefoongesprekje aan 538-dj Ruud de Wild. Open deurtje in de slipstream van het boek en de film die de ingedutte huisvrouw aanzette tot een seksuele revival? Een knipoog naar het driedelig kostuum van de gemiddelde graaibankier? Nee, we hebben het hier over haar. En autoriteit Leco van Zadelhoff legde uit hoe dat precies zat.

Goed nieuws voor alle bejaarden dus en voor menig Nederlander van middelbare leeftijd ook. Doe maar weg al die kleurspoelinkjes en haarverfjes; je bent gewoon hip van jezelf. Toch nog een beetje compensatie voor het wegvallen van alle zorgvoorzieningen. Grijs is hip.

De Wild, zelf ook niet meer de jongste, opende het gesprek in ieder geval enthousiast. Zijn wilde haren verliezen langzaam maar zeker ook hun pigment en het idee dat hij daarmee automatisch binnen een nieuwe trend viel, sprak hem wel aan. Maar Leco wist hem gauw uit zijn euforie te halen: natuurlijk grijs is niet goed genoeg. Het zal ook eens zo zijn dat een mens van nature mooi genoeg is. Daarmee vul je de geldbuidel natuurlijk niet.

Verven dus die handel. Wil je erbij horen dit jaar dan hol je naar het Kruidvat – of naar Leco – en dan kies je uit een breed spectrum van grijzen: muisgrijs, zilvergrijs of antracietgrijs om er maar eens een paar te noemen. Want zo is de mode dan ook wel weer. Je eigen peper-en-zoutgrijs is niet goed genoeg, maar aan kunstmatige alternatieven geen gebrek. De modebewuste mens zal er nog een hele kluif aan hebben om te kiezen uit al die grijstinten. We weten inmiddels allemaal hoeveel dat er zijn.