Dijsselbloem blijft bij uitleg over ABN AMRO

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën blijft bij zijn eerdere uitleg over de salarisverhogingen bij ABN AMRO. Die konden juridisch en politiek-bestuurlijk door de beugel, maar zijn in het licht van de situatie in de financiële sector slecht te begrijpen.

De PvdA-minister verwacht niet dat hij volgende week politiek in de problemen komt als hij met een kritische Tweede Kamer in debat gaat over de salarisrel bij staatsbank ABN AMRO en zijn besluit de beursgang van de bank uit te stellen. "Ik heb steeds hetzelfde gezegd, namelijk dat alles juridisch en politiek-bestuurlijk allemaal keurig is verlopen, en dat je er desalniettemin iets van kunt vinden. Dat zijn twee verschillende dingen en dat zal ik blijven zeggen, want dat is mijn opvatting", aldus Dijsselbloem woensdag tegenover het ANP.

Dijsselbloem stelde een kabinetsbesluit over de beursgang van ABN vorige week uit omdat er door alle commotie over salarisverhogingen in de ABN-top geen rust en vertrouwen heerste rond de bank, terwijl dat wel cruciaal is om een goede opbrengst te halen. Dat de ABN-top heeft afgezien van de verhoging en de verantwoordelijk commissaris is afgetreden, wil nog niet zeggen dat de noodzakelijke rust en vertrouwen nu al terug zijn. "Dat is lijkt me nog te vroeg om te zeggen", aldus Dijsselbloem.

Zo is er ook nog een kwestie in Dubai, waar bankmedewerkers de interne regels hadden overtreden, en is er een vertrouwelijke brief van toezichthouder De Nederlandsche Bank aan ABN gelekt. "Het is allemaal niet rampzalig", zei de minister. "Maar we moeten even rust hebben." Hij weet nog niet hoelang de vertraging van de beursgang van de staatsbank gaat duren. Zijn relatie met ABN-topman Gerrit Zalm is nog altijd goed, zei Dijsselbloem.

De Tweede Kamer houdt dinsdag een hoorzitting met experts en zal ook commissarissen uitnodigen die verantwoordelijk zijn voor het beloningsbeleid. De coalitie blokkeerde een voorstel van SP, GroenLinks en CDA om ook topmannen als Gerrit Zalm (ABN) en Ralph Hamers (ING) uit te nodigen.

Jeroen Dijsselbloem (Foto: Novum)
Jeroen Dijsselbloem (Foto: Novum)