We gaan sparen

In de schulden komen kan op oneindig veel manieren. Van eigen domme schuld tot gruwelijk dikke pech en alles wat daar maar tussenin kan zitten. Uit de schulden komen is beperkt tot slechts enkele methoden. Erin kan gruwelijk snel. Eruit komen kost altijd tijd en moeite.

Eigen schuld of niet? Dit blijft altijd een lastige. Sommige mensen starten al met een achterstand. Wie in armoede start, daarin blijft en dan ineens nog een extra financiële klap krijgt, staat meteen onder water. Anderen flikkeren wel zo hard in inkomen achteruit, dat de aangemeten levensstandaard niet eventjes kan worden gestopt. Een (te) duur huis en ineens géén inkomen, betekent acute schuld. Weer anderen kampen met handicaps, verslavingen en/of psychiatrische achterstanden en trekken het alleen gewoon niet. Slechts enkelen komen in werkelijk zware schulden door vanuit een prettige situatie en zonder reden gruwelijk domme dingen met geld te doen.

Om uit de schulden te komen zijn slechts een paar opties beschikbaar. Nooit makkelijk en nooit pijnloos.

Keihard werken is een optie. Afhankelijk van de grote van de schulden en je eigen vermogen om door te kunnen blijven gaan. Wie zonder problemen zestig tot zeventig uur per week kan werken, kan binnen een jaar tienduizenden euro's wegwerken. Wie dit kan moet het ook zeker doen.

Niet iedereen kan dit. Er zijn verschillen in talenten, energie en mogelijkheden. Maar ook verschillen in de complexiteit van de schulden. Daar zijn verschillende vormen van schuldregelingen en saneringen voor beschikbaar. Meerjarenplannen waar bij voorkeur professionele schuldhulpverleners bij zijn betrokken. Kleinere schulden kunnen dan met één of twee jaar zijn geregeld. Grotere schulden met een laag inkomen duren langer. Grotere schulden en toch een redelijk tot goed inkomen kunnen soms betekenen dat je op minder coulance mag rekenen en een en ander nóg langer duurt.

In de praktijk is het in ieder geval nooit makkelijk. Nooit pijnloos. Nooit zonder moeite. En daar is niks mis mee. Ik ben wel voor dit principe van maatregelen die je motiveren om dit nooit meer te willen. Om nooit meer in dezelfde val willen te trappen. Of om blijvende maatregelen te nemen, omdat je inmiddels weet dat je het zelf nooit in de hand zult krijgen.

Gisterenmiddag kreeg ik een korte mail van mijn budgeerster. “Volgende week doe ik de laatste afdracht. Daarna ben je schuldenvrij. We kunnen gaan sparen!”

Ruim acht jaar vallen en opstaan hebben geloond. Ik heb nog steeds moeite het te geloven.