Aanklager wil tegenstemmer in Doema vervolgen

Het Russische openbaar ministerie wil het enige Russische parlementslid dat tegen de inlijving van de Krim stemde vervolgen. Het OM verdenkt Doema-lid Ilja Ponomarev van verduistering met betrekking tot zijn werk voor een door de staat bekostigde technologie-denktank, zei Doema-voorzitter Sergej Narisjkin donderdag.

De Staatsdoema zal het verzoek om de parlementaire onschendbaarheid van Ponomarev op te heffen op 6 april behandelen. Ponomarev is een van de weinige vertegenwoordigers van de oppositie die in de Doema zijn overgebleven. Hij verblijft momenteel in de Verenigde Staten, maar zegt dat hij in mei naar Rusland terugkeert.

Ponomarev (39) kreeg in 2013 een kort geding aan zijn broek, omdat hij bij de stichting Skolkovo minder lezingen zou hebben gegeven dan was afgesproken. Na vergeefse pogingen om de vordering van 2,7 miljoen roebel (43.000 euro) afgewezen te krijgen, legde hij zich er bij neer dat hij het geld terug moest betalen.

Ponomarev liet in een reactie weten dat de stappen van de Russische aanklagers 'buiten het wettelijk kader vallen'. Hij zei dat de aantijgingen politiek gemotiveerd zijn en dat de motie in de Doema een reactie is op zijn aankondiging naar Rusland terug te keren.