'Marechaussee mishandelde uitgezette Afghaan'

De uitgezette voormalige Afghaanse staatsveiligheidsagent Feda Amiri (54) is door zijn dochter Tamana teruggevonden. Ze was hem na zijn uitzetting in januari achterna gereisd nadat niets meer van de man was vernomen. Hij zou 'in kritieke toestand' verkeren. Volgens de dochter is Amiri op weg naar Afghanistan door de marechaussee mishandeld.

De man ligt met botbreuken en geheugenverlies in een ziekenhuis in Kabul. Het is onduidelijk in hoeverre zijn toestand iets met de vermeende mishandeling heeft te maken. Amiri werd na achttien jaar verblijf in Nederland uitgezet, omdat hij in de jaren tachtig werkzaam was voor de Afghaanse staatsveiligheidsdienst KhAD. Die was actief tijdens het door de Russen gesteunde communistische bewind, en wordt door de Nederlandse overheid verdacht van mensenrechtenschendingen.

Amiri's persoonlijke rol daarin is echter nooit onderzocht, aldus de 23-jarige Tamana, die sinds haar vierde in Nederland was. Volgens de familie is de man vanwege dit verleden 'automatisch' uitgezet. De Amsterdamse kunstenares Tinkebell had afgelopen week aangekondigd om Tamana bij haar zoektocht te helpen, omdat ze zich zorgen maakte over de in haar eentje afgereisde dochter.

De ChristenUnie heeft staatssecretaris Fred Teeven al over de kwestie op het matje geroepen. Mochten Amiri's verwondingen inderdaad door de marechaussee zijn veroorzaakt, moet het uitzettingsbeleid worden opgeschort totdat de zaak uitgebreid is onderzocht, vindt de partij.