Baanrenster Wild pakt wereldtitel in Parijs

Baanwielrenster Kirsten Wild heeft Nederland zaterdag in Parijs de eerste wereldtitel in het baanwielrennen geschonken in vier jaar tijd. De Nederlandse bleek onklopbaar op de scratch, de race van 40 ronden met de simpelste regels: Wie als eerste de 40 ronden voltooit wint de race. De laatste Nederlandse wereldtitel werd in 2011 gewonnen door Marianne Vos, eveneens op de scratch.

Na 20 ronden kwam de Spaanse Sheyla Gutierrez Ruiz met de eerste grote aanval van de wedstrijd, maar voordat ze het peloton op een ronde kon zetten werd de boel op gang getrokken. Vervolgens voerde Wild het tempo op, waar de Ierse Caroline Ryan op reageerde door een aanval te plaatsen. Wild sprong er gelijk achteraan en hoewel het kopgroepje snel bijgehaald werd, was de Nederlandse niet meer weg te slaan uit het voorste deel van de wedstrijd.

In de slotronden zat het hele peloton weer bij elkaar en ging Wild vanaf de kop de sprint aan. Amy Cure uit Australië probeerde uit alle macht nog naar het goud te sprinten, maar niemand kon Wild meer bedreigen. Cure pakte het zilver, voor Pascal Jeuland. De Française werd vanwege een onreglementaire sprint echter teruggezet en zag 'haar' bronzen medaille overgaan naar Allison Beveridge uit Canada.