Dijsselbloem krijgt veren in z'n kont na Griekse deal

Eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem kreeg vrijdagavond pluimen voor het bereiken van een akkoord over de Griekse schuldenproblematiek. De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis bedankte Dijsselbloem voor 'de fantastische manier waarop hij de Eurogroep aanstuurde naar dit akkoord'.

Ook EU-Commissaris Pierre Moscovici (Economische en monetaire zaken) en de baas van het Internationaal Monetair Fonds, Christine Lagarde hadden lovende woorden over het harde werk van Dijsselbloem om tot een oplossing te komen.

Na twee eurogroep-vergaderingen die niet leidden tot een oplossing, was dit extra overleg in Brussel cruciaal. Voorafgaand aan het overleg plande Dijsselbloem dan ook meerdere voorgesprekken met een aantal hoofdrolspelers, onder wie Varoufakis, Lagarde en de grootste kwelgeest voor de Grieken, Duitse minister Wolfgang Schäuble. Het bleek een goede zet: Duitsland en Griekenland wisten een akkoord te bereiken over een concepttekst, die daarna aan alle ministers van de eurogroep werd voorgelegd.