FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 5 februari 2015

Schietpartij universiteit VS: twee doden

Een schietpartij op de Universiteit van South Carolina heeft donderdag twee levens geëist. Eén van de doden is de vermoedelijke dader, meldden lokale media. Het gevaar is volgens de politie geweken en de campus is vrijgegeven.

De medische faculteit van de instelling in de Amerikaanse stad Columbia werd snel ontruimd. De universiteit waarschuwde onder meer via Twitter: "Blijf binnen, luister naar functionarissen."

Schietpartij universiteit VS: twee doden
Schietpartij universiteit VS: twee doden (Foto: ANP)

Sijsling naar kwartfinales in Zagreb

Tennisser Igor Sijsling heeft donderdag de kwartfinales bereikt van het ATP-toernooi in Zagreb. De 27-jarige Amsterdammer was in de tweede ronde te sterk voor de als tweede geplaatste Adrian Mannarino uit Frankrijk: 7-6 (3), 4-6 en 6-1. Mannarino is de nummer veertig van de wereldranglijst, Sijsling sluit de top honderd af.

De Amsterdammer boekte woensdag in Zagreb zijn eerste overwinning van dit seizoen in het hoofdschema van een ATP-toernooi. Sijsling klopte de Canadese qualifier Frank Dancevic in twee sets en trok die lijn donderdag door tegen Mannarino. In de kwartfinale staat hij tegenover de als achtste geplaatste Marcel Granollers uit Spanje.

Scheidsrechter Sanders vreest misrekening

Helemaal zeker weet hij het niet, maar scheidsrechter Jeroen Sanders vreest dat hij donderdag in de slotfase van het duel tussen Heracles Almelo en FC Groningen een kapitale misrekening heeft gemaakt. De bal leek over de achterlijn toen Mimoun Mahi die voorgaf op Tjaronn Chery, de maker van de 2-2 in Almelo.

"Ik heb beelden vanuit verschillende hoeken bekeken en het heeft er de schijn van dat de bal over de lijn was", zo bekende Sanders bij FOX Sports. "We hebben alleen geen 100 procent uitsluitsel, omdat er geen camera recht op de doellijn staat."

Volgens Sanders valt de arbitrage weinig te verwijten. "We staan in principe goed in positie om het te kunnen zien. Maar zoals uit de beelden wel blijkt, gaat het om een heel kort moment. Als de bal over de lijn was, was het minimaal. Ik denk niet dat zoiets met het menselijk oog altijd waarneembaar is."

In navolging van collega Kevin Blom, die eerder deze week in de fout ging, pleit Sanders voor de hulp van camerabeelden tijdens de wedstrijd. "Dit was een cruciaal moment. We zouden graag een camera willen hebben die ons tijdens de wedstrijd 100 procent uitsluitsel geeft. Dan ben je van alle discussie af."

PL Darts: Van Gerwen opent met zege, Barney hard onderuit

Darter Michael van Gerwen is donderdagavond de Premier League 2015, in tegenstelling tot titelverdediger Raymond van Barneveld, uitstekend begonnen. De Brabantse aanvoerder van de wereldranglijst versloeg de Belgische debutant Kim Huybrechts in Leeds met 7-3.

Mighty Mike nam zijn uitstekende vorm van de Masters mee naar Noord-Engeland. Zijn Belgische opponent kwam niet slecht voor de dag, maar had weinig in te brengen tegen 107.72 punten gemiddeld. De 25-jarige Brabander benutte bovendien 63.64 procent van zijn dubbels en besloot de wedstrijd met een schitterende 145-finish.

Van Barneveld werd in Leeds voor het oog van 11.000 fans ingemaakt door Adrian Lewis. Jackpot kwam uit op een verbluffend moyenne van 113.80. De Premier League kende tot dusver maar drie maal een betere score.

Van Gerwen aast op zijn tweede eindzege in de Premier League. Twee jaar geleden klopte hij Phil Taylor in een zinderende finale. Een jaar geleden ging hij in de eindstrijd onderuit tegen Van Barneveld.

Speelschema week 1 - Leeds

   
Dave Chisnall (Eng) 7-1 Peter Wright (Sch)
Raymond van Barneveld (Ned) 1-7 Adrian Lewis (Eng)
Kim Huybrechts (Bel) 3-7 Michael van Gerwen (Ned)
Gary Anderson (Sch) 7-5 Phil Taylor (Eng)
Stephen Bunting (Eng) 6-6 James Wade (Eng)

Orlando Magic stuurt hoofdtrainer weg

Na tien nederlagen op rij moet hoofdcoach Jacque Vaughn vertrekken bij Orlando Magic. Voor de leiding van de club uit de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA was de maat donderdag vol na de zeperd tegen San Antonio Spurs (103-110). De 39-jarige Vaughn, die zelf twaalf jaar in de NBA speelde en in 2007 met de Spurs kampioen werd, heeft halverwege zijn derde seizoen zijn ontslag gekregen.

Onder leiding van Vaughn miste Orlando Magic de afgelopen twee jaar de play-offs. Na 52 wedstrijden in het huidige seizoen staat de ploeg uit Florida met 15 overwinningen tegenover 37 nederlagen onderin de Eastern Conference. Voorlopig krijgt assistent James Borrego de leiding over Orlando Magic.

Veel vragen over nieuw zorg-idee

Op het Binnenhof rezen donderdagavond meteen vragen over de nieuwe zorg-ideeën van minister Edith Schippers (Volksgezondheid). Er komt een korting op het eigen risico voor mensen die naar een zorgaanbieder gaan waar hun verzekeraar een contract mee heeft.

"Het kabinet lijkt nu via een omweg toch de vrije artsenkeuze te beperken: lage inkomens lijken nog steeds een forse financiële prikkel te krijgen om naar de zorgaanbieder te gaan die de zorgverzekeraar voorschrijft, zonder dat deze gecontracteerde zorg aantoonbaar betere zorg is." Dat concludeerde GroenLinks-Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet. Ze wil snel een debat.

Arie Slob van de ChristenUnie, die als lid van de 'constructieve oppositie' niet in het plan gekend zegt te zijn, is een beetje "wantrouwig" door de "route" die Schippers nu lijkt te kiezen. Hij wil echter eerst het totale pakket afwachten.

De SP'ers Renske Leijten en Henk van Gerven twitterden hun twijfels over het plan voor korting op het eigen risico. "vrije artsenkeuze lijkt gered. Maar helaas nog steeds financiële dwang voor patiënt. (Hoezo vrije keuze?)", aldus Leijten. "Problemen eigen risico wordt door #Schippers misbruikt om beperking #vrijeartsenkeuze alsnog door de strot te duwen?", twitterde Van Gerven.

Schippers' zorgwet haalde het eind vorig jaar niet in de Eerste Kamer. Ze is nu bezig een gewijzigd pakket maatregelen samen te stellen, waarmee ze de kosten in de hand wil houden en de kwaliteit zelfs hoopt te verhogen. Het zou een miljard euro opleveren, net als bij de afgeketste zorgwet.

Medio december ontstond op het Binnenhof een crisissfeer als gevolg van de plannen van Schippers. Haar voorstel om zorgverzekeraars een goedkopere polis te laten aanbieden waarin zij alleen behandelingen betalen door specialisten met wie zij een contract hebben, haalde onverwacht geen meerderheid. Drie senatoren van coalitiepartner PvdA stemden tegen. Ze hadden het te moeilijk met deze beperking van de vrije artsenkeuze. Het kabinet leek dagenlang aan een zijden draadje te hangen.

Zakenman Usmanov betaalt Capello

De Russische zakenman Alisher Usmanov is bereid het salaris van bondscoach Fabio Capello te betalen. Minister van sportzaken Vitaly Mutko heeft de 61-jarige miljardair gevraagd de nationale voetbalbond 400 miljoen roebel (5,25 miljoen euro) te lenen om aan de financiële verplichtingen te voldoen.

Volgens Italiaanse media hebben Capello en teammanager Oreste Cinquini samen zo'n 7,5 miljoen tegoed. Het duo heeft sinds juni 2014 geen geld gekregen. Mutko liet donderdag weten dat het achterstallige salaris binnen enkele dagen wordt overgemaakt.

9 jaar cel geŽist om schietpartij Alphen

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag 9 jaar cel geëist tegen een 38-jarige man uit Alphen aan den Rijn voor het doodschieten van een 46-jarige plaatsgenoot. Bij het incident op de parkeerplaats van winkelcentrum de Herenhof waren op 21 juli vorig jaar veel getuigen.

De verdachte leefde in angst omdat hij problemen had in het drugscircuit en kocht daarom een vuurwapen. Het slachtoffer, dat daar niets mee te maken had, zou over de verdachte hebben geroddeld.

De twee mannen maakten een afspraak om daarover te praten en kregen vervolgens ruzie. Het slachoffer is van korte afstand geraakt in hart en longen. De verdachte, die zich zelf bij de politie meldde, zegt uit noodweer te hebben gehandeld, maar het OM gelooft dat niet.

Gary Glitter schuldig aan kindermisbruik

De gevallen rockster Gary Glitter is donderdag schuldig bevonden aan kindermisbruik. Hij heeft zich in het verleden vergrepen aan een reeks minderjarige meisjes, aldus Britse media.

Paul Gadd, zoals Glitter echt heet, werd veroordeeld voor het misbruik van twee meisjes onder de dertien en een meisje van onder de zestien. Een van de meisjes zou tijdens het misbruik acht jaar oud zijn geweest. Er loopt nog een onderzoek naar andere misbruikzaken.

Het misbruik zou hebben plaatsgevonden aan het einde van de jaren 70, het decennium waarin Glitter (70) het hoogtepunt van zijn carrière beleefde.

IMF helpt ebolalanden met afbouw schulden

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stelt ongeveer honderd miljoen dollar (87,5 miljoen euro) beschikbaar aan landen die zwaar getroffen zijn door de ebola-epidemie. Met het geld kunnen de West-Afrikaanse naties hun schuldenlast verlichten. Dat maakte de geldschieter donderdag bekend.

Het IMF overweegt om, naast het steunbedrag, nog eens 160 miljoen euro beschikbaar te stellen voor leningen aan de getroffen landen. Door de uitbraak van het dodelijke virus zijn de economieën in de regio hard geraakt. Het IMF schatte in september dat de economische groei in Liberia en Sierra Leone 3,5 procent lager zou kunnen uitvallen door de epidemie. Destijds legde het IMF al 130 miljoen dollar opzij voor leningen.

Heracles voelt zich bestolen door arbitrage

Trainer John Stegeman van Heracles Almelo moest donderdag na het gelijkspel tegen FC Groningen (2-2) op zijn tong bijten. Heracles was zojuist een overwinning door de neus geboord door een misser van de arbitrage. Scheidsrechter Jeroen Sanders en zijn assistenten zagen niet dat de bal voorafgaand aan de gelijkmaker van Tjaronn Chery over de achterlijn was gegaan.

"Ongetwijfeld niet expres, maar dit was wel een fout", mopperde Stegeman. "Heel vervelend voor ons, want we missen nu twee punten, waar we wel recht op hadden. Maar ik ga er verder niet vervelend en zeurderig over doen. Als team hebben we het heel goed gedaan en als we zo doorgaan, ben ik ervan overtuigd dat we in de eredivisie blijven."

Aanvoerder Mark-Jan Fledderus zag op het veld meteen dat Mimoun Mahi de bal van achter de lijn voorgaf op Chery. "Iedereen zag het, alleen de arbitrage niet. We zijn bestolen, maar hebben het zelf ook weggegeven. Want we stonden slecht te dekken voor het doel", zo bekende de middenvelder.

Uitslag AFC Ajax - AZ

Ajax heeft donderdagavond opnieuw een competitiewedstrijd verloren, in de Amsterdam ArenA won AZ met 0-1. Het doelpunt werd in de 76e minuut gescoord door Aron Jóhannsson. Een kwartier eerder moest Ajax door met een minder na een discutable rode kaart voor Niklas Moisander.

ol van Boekel geeft de rode kaart aan Ajax speler Niklas Moisander, Ajax speler Mike van der Hoorn (r) en Ajax speler Riechedly Bazoer (l) kunnen het niet geloven.
Mike van der Hoorn en Riechedly Bazoer zijn verbaast over de rode kaart voor Moisander. (PRO SHOTS/Ed van de Pol)

AFC Ajax

0 - 1

AZ

     76' A.Jóhannsson 
 
 Gele kaart: , Berghuis (AZ)
 Rode kaart: Moisander (61) (AFC Ajax)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 47724
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
v.Rhijn
v.d.Hoorn
Moisander
Boilesen
Bazoer (Zimling/67)
Riedewald (Tete/69)
Sinkgraven
El Ghazi
Schöne
Kishna (Viergever/67)
  Esteban
Johansson
Gouweleeuw
Hoedt
S.Poulsen
Henriksen
Dos Santos (Haps/ 88)
Gudelj
Berghuis
A.Jóhannsson (Mühren/85)
Hupperts (Tankovic/69)

Halve finale Afrika Cup gestaakt na chaos

De halve finale van het toernooi om de Afrika Cup tussen Ghana en gastland Equatoriaal-Guinea is uitgelopen op een chaos. Op de tribunes in Malabo werden de Ghanese supporters in de tweede helft bekogeld met flessen water en andere projectielen door fans uit Equatoriaal-Guinea.

Toen de weggejaagde Ghanezen geen andere uitweg zagen dan naar het veld te vluchten, besloot de scheidsrechter de wedstrijd stil te leggen.

Ghana was in de 82 minuten die tot dat moment gespeeld waren oppermachtig. De ploeg van bondscoach Avram Grant sloeg kort voor rust twee keer toe, door een benutte strafschop van Jordan Ayew en een treffer van Mubarak Wakaso, na voorbereidend werk van Christian Atsu (ex-Vitesse). André Ayew maakte er een kwartier voor tijd 3-0 van, waarna het rondom het veld ontaardde in een chaos.

Update 22.43 uur

Om het allemaal nog gekker te makken werd er een helikopter ingezet om de supporters van Ghana te evacueren. Fans van Equatoriaal-Guinea bekogelden de helikopter vervolgens met lege flessen en ander materiaal waarmee ze konden gooien.

Groei aantal twitteraars neemt opnieuw af

De groei van het aantal actieve twitteraars is in het vierde kwartaal opnieuw afgenomen, terwijl Twitter allerlei elementen toevoegde om de berichtendienst aantrekkelijker te maken. Het bedrijf uit San Francisco wist wel zijn nettoverlies flink te verkleinen, zo blijkt uit de donderdag gepresenteerde resultaten.

Het aantal maandelijks actieve gebruikers nam met 20 procent toe tot 288 miljoen, terwijl de groei in het derde kwartaal 23 procent was en in het tweede kwartaal 24 procent.

Twitter wist zijn omzet bijna te verdubbelen, tot 479,1 miljoen dollar (417,3 miljoen euro). Mede dankzij de omzetgroei van 97 procent slonk het nettoverlies van 511,5 miljoen dollar in het vierde kwartaal van 2013 tot 125,4 miljoen dollar.

Straf voor spugende Jansen blijft staan

De tuchtcommissie van de KNVB heeft aanvaller Anco Jansen van Roda JC donderdag voor zes wedstrijden geschorst. Volgens de tuchtcommissie heeft Jansen zondag tijdens het verloren duel met MVV (3-1) gespuugd naar scheidsrechter Jeroen Sanders.

De aanklager betaald voetbal stuurde Jansen maandag al een schikkingsvoorstel van zes wedstrijden schorsing, maar daar ging de 25-jarige spits niet mee akkoord. Na een hoorzitting in Zeist kwam de tuchtcommissie echter tot dezelfde straf.

Jansen beweert zelf dat hij helemaal niet gespuugd heeft, maar volgens de commissie ondersteunen beelden de verklaring van scheidsrechter Sanders. De aanvaller, die in Maastricht het openingsdoelpunt van Roda voor zijn rekening nam, kan nog naar de beroepscommissie stappen om zijn straf aan te vechten.

De Limburgse nummer drie van de Jupiler League gaat vrijdag op bezoek bij FC Eindhoven, dat tweede staat.

Nederlandse ambassadeur terug in IndonesiŽ

De Nederlandse ambassadeur in Indonesië, Rob Swartbol, is weer terug op zijn post in Jakarta. Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) heeft hem teruggestuurd, nadat hij hem half januari naar Nederland had gehaald na de executie van de Nederlander Ang Kiem Soei.

Koenders schrijft de Tweede Kamer donderdag dat het belangrijk is dat Nederland in Jakarta weer op het niveau van een ambassadeur vertegenwoordigd is, nu door de Indonesische autoriteiten mogelijke nieuwe executies zijn aangekondigd.

Nederland probeert rechtstreeks en in samenwerking met andere EU-landen invloed uit te oefenen op de Indonesische regering, in de hoop dat de doodstraf daar wordt afgeschaft dan wel wordt opgeschort.

Schippers heeft al nieuwe zorg-ideeŽn klaar

Er komt een korting op het eigen risico voor mensen die naar een zorgaanbieder gaan waar hun verzekeraar een contract mee heeft. Dat is een van de maatregelen die minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) aan het voorbereiden is.

Dat meldde RTL Nieuws donderdagavond. Schippers' zorgwet haalde het eind vorig jaar niet in de Eerste Kamer. Ze is nu bezig een gewijzigd pakket maatregelen samen te stellen, waarmee ze de kosten in de hand wil houden en de kwaliteit zelfs hoopt te verhogen. Het zou een miljard euro opleveren, net als bij de afgeketste zorgwet.

Volgens een woordvoerder van de bewindsvrouw is ze bezig met een breed pakket maatregelen dat nog niet klaar is. De minister hoopt het wel zo snel mogelijk te presenteren.

Bulgaar Mladenov nieuwe VN-gezant in Midden-Oosten

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft donderdag de Bulgaar Nikolay Mladenov benoemd tot gezant voor het Midden-Oosten. Hij volgt de Nederlander Robert Serry op, die de post ruim zeven jaar heeft bekleed.

Mladenov (42) is nu de hoogste gezant van de Verenigde Naties in Irak. Van 2010 tot 2013 was hij minister van buitenlandse zaken van zijn land, daarvoor zat hij in het Europees Parlement.

VS plaatsen reddingseenheden dichter bij het front

De Amerikaanse strijdkrachten gaan eenheden die neergestorte piloten moeten redden naar het noorden van Irak verplaatsen. Van daaruit kunnen zij sneller reageren als er piloten uit vijandig gebied in Syrië of Irak moeten worden gehaald. Dat hebben Amerikaanse defensiemedewerkers donderdag gezegd.

Amerikaanse piloten vliegen dagelijks boven Syrië. Partners uit Jordanië en Saudi-Arabië vliegen minder vaak. De Verenigde Arabische Emiraten hebben hun deelname aan luchtaanvallen opgeschort nadat de Jordaanse piloot Muath al-Kaseasbeh in december neerstortte en door Islamitische Staat gevangen werd genomen. Al-Kaseasbeh werd niet veel later door IS op gruwelijke wijze vermoord.

Amerikaanse functionarissen proberen de beslissing van de VAE om geen luchtaanvallen meer uit te voeren te bagatelliseren en wijzen in plaats daarvan op de vastbeslotenheid van Jordanië om de strijd tegen IS op te voeren.

Behalve over Syrië worden er ook dagelijks vluchten uitgevoerd boven Irak. Het merendeel wordt gevlogen door Amerikaanse piloten, maar ook Frankrijk, België, Groot-Brittanni, Nederland, Australië, Canada en Denemarken doen mee.

Het Amerikaanse Central Command heeft zich er in het openbaar niet over uitgelaten waaroom de zoek- en reddingseenheden niet eerder in Noord-Irak werden gestationeerd. Waarschijnlijk maakte de Iraakse regering om politieke redenen bezwaar tegen het plaatsen van zulke eenheden in het Koerdische noorden.

Kabinet wist niets over zware luchtdoelwapens

Het kabinet wist niet dat er zwaar luchtafweergeschut in het oosten van Oekraïne aanwezig was ten tijde van het neerhalen van vlucht MH17 op 17 juli vorig jaar. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over de ramp.

Volgens Koenders is tijdens een briefing van de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken voor bevriende landen, waaronder Nederland - drie dagen voor de ramp - alleen melding gemaakt over de mogelijke aanwezigheid van luchtafweerwapens. Separatisten zouden niet over die wapens beschikken.

Over deze briefing is een memo door de daar aanwezige Nederlandse diplomaat naar Den Haag gestuurd. Die memo wordt niet openbaar zoals een deel van de oppositie wil. Koenders: "Wij willen dit soort informatie juist hebben. Als we het openbaar maken dan krijgen we het niet meer." Hij voegde eraan toe niets te verhullen.

Louwman Museum verwerft historische Porsche

Het Louwman Museum voor historische auto's heeft een van de allereerste Porsches verworven die de Rijkspolitie in 1962 aanschafte voor toezicht op de snelwegen. Van het type 356B met speciale politie-uitrusting zijn nog maar drie exemplaren over.

De Porsches werden ingezet om het aantal ernstige ongelukken op de snelwegen te verminderen. "Toentertijd gold er nog geen maximumsnelheid en vangrails ontbraken op de snelwegen. De snelle Porsches konden snelheidsduivels inhalen en tot stoppen dwingen", aldus het Louwman Museum donderdag. "Met de lange leren jassen en de pothelmen boezemden politiemensen ontzag in."

Met ruim 250 auto's van meer dan honderd fabrikanten geeft het Haagse Louwman Museum een overzicht van de verschillende carrosserievormen en technologische vernieuwingen, met name uit de vorige eeuw.

Kim Kardashian geeft geld aan dakloze

Kim Kardashian heeft een dakloze in Los Angeles heel gelukkig gemaakt. X17 heeft foto's online staan waarop te zien is dat de realityster, vanuit haar auto, de dakloze wat geld geeft.

Hoeveel geld Kim de man gaf is niet duidelijk, maar volgens X17 moet het een flink bedrag zijn geweest. Het zou er namelijk uitzien als een flink pakketje met biljetten.

Kim gaf de man het geld nadat ze een dagje had gewinkeld met haar goede vriendin Brittny Gastineau.

Waarschijnlijk xtc-grondstof gedumpt in Alphen

Bij een visvijver in het Brabantse Alphen zijn donderdag twintig 25 kilotonnen gevonden waar waarschijnlijk apaan in zit, een grondstof om xtc te maken. Volgens de politie zijn de vaten geruimd en is er niets gelekt.

De inhoud moet nog worden geanalyseerd voor de politie zeker weet of het om apaan gaat. De afgelopen maanden is in Noord-Brabant vaker gedumpt drugsafval aangetroffen, maar het komt minder vaak voor dat een stof wordt weggegooid waarmee nog drugs geproduceerd kunnen worden.

Reichelt grijpt wereldtitel super-G op Birds of Prey

De Oostenrijkse skiër Hannes Reichelt heeft in het Amerikaanse Beaver Creek de wereldtitel gewonnen op de super-G. Op de beroemde Birds of Prey-piste wist de 'Beaver Creek-specialist' het duel met Kjetil Jansrud in zijn voordeel te beslechten. De Amerikaan Ted Ligety raakte zijn in Schladming gewonnen wereldtitel kwijt: Hij werd negende.

De eerste starter van de dag, Brice Roger, bleef gelijk een tijd de snelste. Pas zeven skiërs later kon Georg Streitberger de Fransman van de eerste plek stoten, waarna het tijd was voor de langverwachte comeback van thuisheld Bode Miller. Dat ging echter volledig de mist in, want hoewel Miller halverwege veel sneller was dan Streitberger sloeg de schrik toch toe bij het publiek: De Amerikaan bleef met een hand in een poortje haken, draaide achterover en smakte hard met zijn hoofd op de sneeuw. Hij leek er relatief goed vanaf te komen, tot later bleek dat hij een stevige vleeswond opgelopen heeft aan zijn rechterbeen. Het ziet er niet prettig uit, maar de foto is hier te zien. Een filmpje van de crash is hier te zien, terwijl aan het eind de wond getoond wordt.

Enkele minuten na Miller maakte een andere grote naam zijn comeback: Aksel Lund Svindal deed het echter een stuk beter in zijn eerste wedstrijd van het seizoen. De Noor maakte grote indruk en pakte zelfs de snelste tijd. Dat werd gelijk daarna verbroken door de Fransman Adrien Theaux, maar Svindal mocht bijzonder tevreden zijn met zijn onverwachte zesde plek. Vervolgens was het de beurt aan de 'grote mannen', te beginnen met Otmar Striedinger die het niet haalde. De Zwitserse veteraan Didier Defago kwam tot de uiteindelijk zevende tijd, terwijl Matthias Mayer zijn goede vorm liet zijn en de op dat moment derde tijd liet noteren.

Het vooraf verwachte duel ging echter tussen Kjetil Jansrud - dit seizoen dominant op de snelle onderdelen - en de Oostenrijker Hannes Reichelt, die in 2005, 2007 en in december 2014 al de World Cup super-G won op de Birds of Prey-piste. Hij was razendsnel onderweg en slaagde er ondanks een grote fout onderin in om de snelste tijd af te pakken van Theaux. Jansrud was vervolgens aan de beurt en de grote Noor maakte gelijk bovenin al een fout: Hij sloeg met zijn hoofd tegen een poortje aan. Desondanks hield hij de schade beperkt, maar op de streep kwam hij 0,27 seconden tekort om Reichelt te passeren. Dat was exact hetzelfde verschil als Mayer, waardoor het duo het brons leek te delen, nadat Dominik Paris - als laatste van de groep favorieten - geen bedreiging bleek.

Cook kan zijn geluk niet op als hij beseft dat hij zeer waarschijnlijk zilver gaat winnen op het WK, veruit zijn beste prestatie ooit (Foto: Getty)

Dit alles was echter buiten één Canadees gerekend: Een kleine week voor zijn 26e verjaardag leek Dustin Cook de tijd van Reichelt serieus aan te vallen. Dat lukte niet helemaal, maar met slechts 0,11 seconden achterstand zorgde hij voor een enorme stunt door de tweede plek voor zich op te eisen. Cook is weliswaar bezig aan zijn beste seizoen ooit - hij is sinds 2010 actief in de World Cup - maar verder dan de 12e plek kwam hij nog nooit. Dat was wel dit seizoen, uitgerekend bij de super-G in Beaver Creek.

VVD en PvdA: terughoudendheid bij MH17

Coalitiepartijen VVD en PvdA pleitten donderdag in de Tweede Kamer voor terughoudendheid bij de nasleep van de ramp met vlucht MH17. De Kamer debatteert over de onderzoeken naar de ramp waarbij 298 mensen omkwamen, onder wie 196 Nederlanders.

Volgens Han ten Broeke (VVD) loopt een Kamerlid kans het onafhankelijke onderzoek voor de voeten te lopen als hij zich te veel in het onderzoek mengt. Volksvertegenwoordigers hebben naar de mening van Michiel Serveas (PvdA) de heel dure plicht om uiterst zorgvuldig om te gaan met de nasleep van deze vreselijke ramp.

Uitslag Heracles Almelo - FC Groningen

In eigen huis heeft Heracles Almelo het eerste punt van 2015 gepakt. De Heraclieden stevenden af op de zege, maar vlak voor tijd trok FC Groningen de stand echter weer gelijk (2-2). De thuisclub blijft zestiende in de Eredivisie. FC Groningen klom met het punt naar de achtste plaats. 

Heracles Almelo

2 - 2

FC Groningen

 38' Darri
 75' Weghorst
   66' De Leeuw 
 88' Chery 
 
 Gele kaart: Weghorst (Heracles Almelo)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8115
Arbiter: Sanders
 
Opstelling:   Opstelling:
Telgenkamp
Breukers
Schenkeveld
J.Veldmate
Aktaou
Bruns
Cziommer (Vujicevic/74)
Fledderus
Darri (Navratil/90 5)
Weghorst
Linssen
  Padt
Kappelhof
Botteghin
v.d.Laan
v.Nieff (Bacuna/79)
Kieftenbeld (Hoesen/62)
Chery
Tibbling
Antonia (Mahi/48)
De Leeuw
Rusnák

'Familie neemt afscheid van Bobbi Kristina'

Familieleden van Bobbi Kristina, de dochter van Whitney Houston, komen donderdag samen in het ziekenhuis waar Bobbi ligt. Een familielid heeft aan People verteld dat ze samenkomen om afscheid te nemen van Bobbi.

Voor vader Bobby Brown zijn het vreselijke momenten. "Hij huilt sinds woensdag onophoudelijk. We zijn heel erg verdrietig", aldus de bron. Een andere ingewijde heeft People ook laten weten dat er al afscheid wordt genomen. "Het is zon gekke situatie, want als je haar ziet dan lijkt het alsof ze gewoon rustig slaapt."

De jonge vrouw ligt sinds zaterdag in het ziekenhuis in coma nadat ze bewusteloos was aangetroffen in een badkuip. Hoewel artsen de familie eerder op de dag zouden hebben verteld dat ze niks meer kunnen doen voor Bobbi, blijven ze een heel klein beetje hoop houden. "We bidden nog steeds en hopen dat ze het zal halen."

PVV'er haalt uit naar scholier

De PVV komt weer met iets nieuws. Na brievenbuspissen, vrouwen mishandelen en zeer extreme uitspraken richting minderheden, kiest men er nu voor om scholieren uit te schelden op Twitter. PVV'er Machiel de Graaf reageert woedend op leerling Alan Roufs, die met ouderen een bezoekje heeft georganiseerd naar een moskee in de buurt.

Alan Roufs, die een opleiding tot sociaal cultureel werker volgt, had het idee om samen met ouderen op bezoek te gaan bij de plaatselijke moskee om de ouderen een evenwichtiger beeld van de islam geven. De student denkt dat veel ouderen een vertekend beeld van moslims hebben, omdat ze veel thuis zitten en alleen maar negatief nieuws via de media doorkrijgen.

Dit schoot echter in het verkeerde keelgat bij Tweede Kamerlid Machiel de Graaf, die eerder lijstrekker voor de PVV in de Eerste Kamer was. 'Wil deze naïeve scholier van onze ouderen afblijven met zijn cultuur-relativistische jatten? Ga je schamen, vlerk!', aldus Machiel. De moskee reageerde overigens erg enthousiast. 

De bewuste Tweet:

Geblesseerde Tsonga ontbreekt bij World Tennis Tournament

De Franse tennisser Jo-Wilfried Tsonga ontbreekt volgende week op het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam. De nummer twaalf van de wereld kampt nog steeds met een armblessure, waardoor hij vorige maand al ontbrak op de Australian Open. Toernooidirecteur Richard Krajicek heeft de Italiaan Simone Bolelli aangewezen als vervanger van Tsonga in het hoofdtoernooi.

De 29-jarige Fransman was een van de publiekstrekkers voor het ATP-toernooi in Rotterdam. Krajicek hoorde eerder deze week al dat Marin Cilic, de Kroatische winnaar van de US Open, niet naar Ahoy komt vanwege een slepende armblessure. Met Andy Murray, Milos Raonic, Tomas Berdych en Stan Wawrinka doen nog steeds vier spelers uit de mondiale top tien mee in Rotterdam.

Bolelli pakte vorige week in Melbourne met landgenoot Fabio Fognini de titel in het dubbelspel.

'Melkweg jeukt van de bewoonbare planeten'

Volgens Australische wetenschappers zou de Melkweg moeten wemelen van 'aardse' planeten. Dat wil zeggen: planeten waarop leven goed zou moeten kunnen gedijen. Hiervoor hebben ze een rekenkundig model van zo'n 200 jaar oud gebruikt.

Het woordje 'wemelen' doet het beweerde eigenlijk nog veel te kort. De onderzoekers vermoeden namelijk dat elke ster een gemiddelde van 2 aardachtige planeten zou hebben. Gesteld dat er zo'n 100 miljard sterren in de Melkweg zijn, leert een snelle berekening dat er ongeveer 200 miljard planeten zouden moeten bestaan waar zich mogelijk leven ontwikkeld heeft. En dan laten we andere sterrenstelsels nog buiten beschouwing!

Een extraterritoriale Jar-Jar Binks behoort dus zeker tot de mogelijkheden. Maar intelligent leven valt ook niet uit te sluiten.

Voor deze hypothese baseert men zich op de Wet van Titius-Bode. Een rekenmodel dat 200 jaar geleden al griezelig goed de afstand tot de zon van diverse planeten binnen ons zonnestelsel wist uit te rekenen. Hetzelfde model voorspelde tevens het bestaan van Ceres en Uranus, twee hemellichamen die pas later ontdekt werden.

Om leven te ontwikkelen dienen planeten binnen het zogenaamde Goudlokjegebied liggen. Te dicht bij de zon zou het te warm zijn, te ver van de zon vandaan weer te koud. Tot nu toe hebben astronomen tenminste een planeet gespot die binnen die zone valt, de planeet met de exotische naam Kepler-186f.

Monique Smit is eindelijk bevrucht

Monique Smit is zwanger van haar eerste kindje. Dat heeft ze donderdagavond onthuld tegenover RTL Boulevard.

"Ik ben de drie maanden al ruim gepasseerd", vertelt ze. Het zusje van Jan Smit heeft haar zwangerschap dus nog even geheim kunnen houden. "Je ziet het nog niet echt, maar dat zal niet lang meer duren", zegt ze lachend.

Monique is wel blij dat ze haar zwangerschap nu bekend kan maken. Op 11 februari staat ze weer in het theater met Twee kleine kleutertjes. "Daarom vond ik wel dat ik het nu moest gaan vertellen."

Martijn, de vriend van Monique, heeft al een kindje uit een eerdere relatie.

Paus spreekt in september tot Congres VS

Paus Franciscus spreekt op 24 september als eerste paus een gezamenlijke vergadering van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en de Amerikaanse Senaat toe. Dat heeft de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de Republikein John Boehner, donderdag gezegd.

Boehner, een katholiek, had de paus uitgenodigd de Amerikaanse volksvertegenwoordigers toe te spreken. De paus zal tijdens zijn bezoek in het najaar ook het Witte Huis in Washington aandoen en de Verenigde Naties in New York toespreken. Verder staat er een grote katholieke bijeenkomst voor gezinnen op het programma.

Het wordt Franciscus' eerste bezoek aan de Verenigde Staten sinds hij twee jaar geleden paus werd. Zijn voorganger, Benedictus XVI, bracht in 2008 een bezoek aan de VS.

Guus Meeuwis kiest ander beroep

Guus Meeuwis heeft donderdag, ter gelegenheid van zijn jubileumjaar, een eigen restaurant geopend in Tilburg. Gustaaf heet het pop-uprestaurant waar de zanger de komende dagen te vinden zal zijn.

Meeuwis vertelt aan RTL Boulevard dat hij best zenuwachtig is. "Voor een concert voel ik altijd gezonde spanning. Nu voel ik hetzelfde, maar dan toch heel anders", zegt hij lachend.

Hoe Guus op het idee kwam om zijn twintigjarig jubileum te vieren met een restaurant? "Ik wilde juist iets doen waar ik in de afgelopen twintig jaar niet aan toe ben gekomen en ik hou heel erg van koken", aldus Guus. "Als ik geen zanger was geworden, had ik misschien wel mijn eigen restaurant gehad."

Guus runt het restaurant samen met sterrenchef Dick Middelweerd. "Hij is de chef, ik de sous-chef", vervolgt een vrolijke Guus. In het restaurant kunnen gasten genieten van typisch Brabantse gerechten. Guus is pas net begonnen met Gustaaf, maar met Boulevard blikt hij vast vooruit. "Het zal best vervelend zijn om dit na zes dagen weer af te breken, want ik hou nu al van deze plek."

Mensen kunnen nog tot en met maandag 9 februari naar Gustaaf.

Verhuurder geeft V&D meer lucht

Bij V&D is de druk donderdag enigszins van de ketel gehaald door de bereidheid van winkelpandeigenaar IEF Capital om als een ultieme poging om V&D te redden te zoeken naar een oplossing voor hun huurconflict.

Verhuurder IEF had dinsdag in een kort geding van V&D geëist vier winkels in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Maastricht te ontruimen omdat het noodlijdende warenhuisconcern niet aan zijn huurverplichtingen voldeed. Ontruiming van deze filialen zou volgens V&D leiden tot een surseance, veelal het voorportaal van een faillissement.

De voorzieningenrechter zou vrijdag vonnis wijzen, maar op verzoek van beide partijen is dat aangehouden tot 20 februari. V&D zei in een reactie uiterst tevreden te zijn over de handreiking van IEF. "Het aanhouden van het vonnis is een gunstige ontwikkeling", aldus een woordvoerster.

De afgelopen dagen voerden IEF en V&D gesprekken. Volgens IEF-fondsmanager Nechemja de Bruijn is duidelijk geworden dat de acute financiële problematiek weliswaar zeer groot is, maar dat beide partijen toch goede mogelijkheden zien op lange termijn de kosten substantieel te verlagen. "Er is echter meer tijd nodig om deze langetermijnoplossingen met alle relevante partijen - vastgoedeigenaren, banken, aandeelhouder en vakbonden - te kunnen realiseren."

Verhuurder en huurder doen een dringend beroep op alle overige betrokken partijen maximaal mee te werken aan het uitwerken van de langetermijnoplossingen.

Met die oproep vingen zij bot bij de vakbonden. Die besloten donderdag na een gesprek met V&D hun gang naar de rechter gewoon door te zetten. V&D had de bonden uitgenodigd te komen praten over het voorstel om het loonoffer van 5,8 procent dat de werknemers van het warenhuisbedrijf verplicht moeten brengen niet in één keer door te voeren, zoals oorspronkelijk de bedoeling was, maar in twee stappen over een periode van een jaar.

"Er bleek geen ruimte te zijn om over te praten. Het is gewoon een nieuw dictaat", aldus FNV-onderhandelaar Niels Suijker. Volgens hem heeft V&D in het gesprek met de bonden aangegeven dat het heel, heel zwaar wordt als zij niet instemmen. "Maar dat is voor ons geen reden om met het mes op de keel alsnog akkoord te gaan", aldus de vakbondsman.

Het kort geding waarin de bonden de eenzijdig doorgevoerde salarisverlaging aanvechten, dient op 16 februari bij de rechtbank in Amsterdam.

PL Darts voorbeschouwing: wie volgt Barney op?

De Premier League of Darts staat op het punt van beginnen. De inmiddels welbekende dartcompetitie waarin de tien beste spelers van de Professional Darts Corporation (PDC), het tegen elkaar opnemen is toe aan haar elfde editie. Dit jaar zullen Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld worden vergezeld door Gary Anderson, Phil Taylor, Adrian Lewis, Dave Chisnall, James Wade, Peter Wright en nieuwkomers Stephen Bunting en Kim Huybrechts.

Van 5 februari tot en met 14 mei zal het competitieschema worden afgewerkt in diverse steden in Groot-Brittannië en Ierland. Alle deelnemers zullen in de eerste negen weken éénmaal tegen elkaar spelen, waarna de twee slechts geplaatste spelers worden geëlimineerd. Uiteindelijk plaatst de top-vier van de ranglijst zich voor de play-offs welke op donderdag 21 mei in Londen worden gehouden. Titelverdediger is Raymond van Barneveld die vorig jaar de jubileumeditie op zijn naam schreef door in de finale Michael van Gerwen te verslaan. Barney mocht toen 200.000 ponden bijschrijven, eveneens de beloning voor zijn opvolger.

De Engelse wedkantoren tippen dit jaar Van Gerwen als uiteindelijke winnaar met een notering van 3,5. Mocht Taylor voor de zevende maal de bokaal omhoog houden dan volgt een uitbetaling van 3,75 euro's bij een inzet van 1 euro (3,75). Het feit dat kersvers wereldkampioen Gary Anderson bij zijn debuut in 2011 het evenement al eens won zal meespelen voor de gokker, hij krijgt noteringen van 5,5. Met 40 euro winst per ingezette euro bungelen Dave Chisnall en Kim Huybrechts onderaan, terwijl er 'slechts' 2,1 euro uitbetaald wordt voor vroegtijdige uitschakeling van de Engelsman en de Belg.

De eerste competitieronde kan morgenavond vanaf 8 uur live worden gevolgd via RTL7. Het programma is als volgt:

Speelschema week 1 - Leeds    
Dave Chisnall (Eng) vs Peter Wright (Sch)
Raymond van Barneveld (Ned) vs Adrian Lewis (Eng)
Kim Huybrechts (Bel) vs Michael van Gerwen (Ned)
Gary Anderson (Sch) vs Phil Taylor (Eng)
Stephen Bunting (Eng) vs James Wade (Eng)

Raymond van Barneveld doet voor de tiende maal mee aan de Premier League darts (Foto:ProShots)
Raymond van Barneveld doet alweer voor de tiende maal mee aan de Premier League (PRO SHOTS/Action Images).

Tot 7 jaar cel geŽist wegens mensenhandel

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft donderdag celstraffen oplopend tot zeven jaar geëist wegens mensenhandel, mishandeling en witwassen. Volgens het OM hebben de zes Hongaarse verdachten kwetsbare jonge vrouwen, in leeftijd variërend van 18 tot 24 jaar, uit Hongarije naar Nederland gehaald om hen te laten werken in de prostitutie.

De slachtoffers moesten dubbele diensten draaien op de Wallen en alle inkomsten afstaan. Zij werden daartoe gedwongen door bedreiging met een stroomstootwapen. Ook werden zij geschopt en geslagen. Als ze zouden vluchten, zouden ze worden vermoord.

De uitbuiting van de vijf slachtoffers heeft in sommige gevallen twee jaar geduurd, aldus het OM. "Hun levens zijn voor altijd beschadigd. Op jonge leeftijd is hun vertrouwen in de mensheid op grove wijze geschonden", aldus de officier van justitie in haar requisitoir. Onder de verdachten zijn twee vrouwen.

Twee Nederlanders verongelukt in Thailand

Twee Nederlanders zijn omgekomen door een ongeluk in Thailand. Dat bevestigde het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag naar aanleiding van berichtgeving in Thaise media.

Het ministerie geeft geen informatie over de identiteit van de verongelukte Nederlanders. Wel is bekend dat ze op een scooter reden en zijn geschept.

Volgens Thaise media zijn ze vermoedelijk aangereden toen het duo een U-bocht maakte. De slachtoffers zouden een vrouw van 65 en en een man van 69 jaar oud zijn. De bestuurder van de auto zou zijn aangehouden en verhoord.

Opslagtanks in Rotterdam en Antwerpen bomvol

Oliehandelaren hebben een recordhoeveelheid brandstoffen opgeslagen in Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen. Door de forse daling van de olieprijzen sinds de zomer van 2014 zijn ook onder meer benzine en diesel flink goedkoper geworden. Het uitgangspunt van de handelaren is de brandstoffen op termijn tegen hogere prijzen te verkopen.

Uit cijfers van het PJK International, een bedrijf dat de opslagniveaus registreert, blijkt dat in totaal 5,8 miljard ton brandstof is opgeslagen in de drie steden. Dat is volgens oprichter Pieter Kulsen het meeste sinds het begin van de registraties in 1995.

In de afgelopen dagen schoten de olieprijzen flink heen en weer. Bij het slot op Wall Street woensdagavond daalde de prijs van een vat Amerikaanse olie met 8 procent en die van een vat Brentolie met 5,5 procent. Donderdag steeg de prijs van Amerikaanse olie met 5,5 procent tot 51,11 dollar en die van Brentolie met 5,1 procent tot 56,92 dollar.

Energiesector compenseert Griekse zorgen

De West-Europese aandelenmarkten beëindigden de handelssessie op donderdag rond de slotstanden van woensdag. Het besluit van de ECB om niet langer Grieks staatspapier te accepteren als onderpand zorgde in de ochtend voor grote onrust. De verliezen werden in de loop van de middag dankzij een forse stijging van de olieprijzen grotendeels of geheel ingelopen.

De AEX-index sloot 0,1 procent hoger op 455,30 punten en de Midkap won 1,3 procent tot 680,29 punten. De CAC 40 in Parijs steeg 0,2 procent en de FTSE in Londen ging 0,1 procent vooruit, terwijl de DAX in Frankfurt 0,1 procent inleverde.

Zwaargewicht Shell steeg 1,1 procent. Het concern profiteerde van een stijging van de prijs per vat Brentolie met 6,4 procent tot 57,60 dollar en een opmars van de Amerikaanse olieprijs met 7 procent tot 51,82 dollar per vat. De dienstverleners aan de olie- en gassector Fugro en SBM Offshore wonnen respectievelijk 3,9 en 7,9 procent.

Plasterk te spreken over burgemeestersruil

"Een originele investering in goede bestuurlijke verhoudingen." Dat vindt minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) van de recente burgemeestersruil tussen Zaanstad en Haarlemmermeer. Of dat vanaf nu vaker gaat gebeuren, noemt hij desgevraagd een zaak van gemeenten en commissarissen van de Koning.

Medio januari verruilden Geke Faber (PvdA) van Zaanstad en Theo Weterings (VVD) van Haarlemmermeer voor twee weken van burgemeestersketting. Het duo had dat zelf bedacht. Ze wilden vooral elkaars gemeente (elk rond de 150.000 inwoners en beiden onderdeel van de metropoolregio Amsterdam) beter leren kennen. Daarvoor moest commissaris van de Koning Johan Remkes (Noord-Holland) ze wel officieel benoemen als waarnemend burgemeester.

De beide burgemeesters waren na afloop van het experiment tevreden.

Meldplicht bij bedreiging veiligheid

Mensen die de nationale veiligheid bedreigen, kunnen straks een meldplicht opgelegd krijgen. Het kabinet werkt aan een wetsvoorstel daarvoor. De ministers Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie), Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Jeanine Hennis (Defensie) hebben dat donderdag aan de Tweede Kamer geschreven. Ook voor bepaalde buitenlandse reizen komt er een meldplicht.

Afgelopen zondag drong CDA-leider Sybrand Buma aan op een meldplicht voor 'wandelende tijdbommen'. Daarmee doelde hij op mensen die geradicaliseerd zijn maar niet vastgezet kunnen worden.

Update 18.35 uur:
Mensen die de nationale veiligheid bedreigen, kunnen straks een meldplicht opgelegd krijgen. Het kabinet werkt aan een wetsvoorstel daarvoor, maakte het donderdag bekend. Het gaat vooral om mensen die geradicaliseerd zijn, maar niet kunnen worden vastgezet.

Ook wordt op verzoek van de regering onderzocht of de veiligheidsdiensten die zich in Nederland bezighouden met de bestrijding van terrorisme, versterkt moeten worden. Het kabinet heeft onder meer de geheime diensten AIVD en MIVD, politie, marechaussee en justitie gevraagd om te kijken of ze bij het voortduren van de huidige dreiging versterkt moeten worden.

Nu zijn de diensten nog in staat om de terroristische dreiging aan te pakken, stelt de regering. De aanslagen in Brussel en Parijs, de arrestaties in Verviers en de vertrekkende en terugkerende Nederlandse jihadgangers tonen echter aan dat de terroristische dreiging langdurig van aard is. Mocht blijken dat de capaciteit in de toekomst moet worden uitgebreid, dan kan de financiering daarvan geen belemmering zijn, benadrukt de regering.

De marechaussee neemt op korte termijn beveiligingstaken van de politie over. Volgens de hoogste politiebaas, Gerard Bouman, kunnen de politieagenten zich daardoor meer richten op hun gewone taken.

De bewaking van bijvoorbeeld joodse instellingen, vanwege terreurdreiging, vergt veel capaciteit. Bouman spreekt van een substantiële ontlasting als de marechaussee een deel van dat werk overneemt.

"Wij horen in de wijk actief te zijn en willen voortdurend met de bevolking in contact blijven staan om hulp te bieden waar en wanneer dat nodig is. Dat vergt onze volle aandacht en inzet, zeker in tijden waarin spanningen binnen onze samenleving toenemen."

Op straat blijft de politie volgens Bouman onverminderd zichtbaar. De politie blijft bijvoorbeeld extra aanwezig op de stations in de vier grote steden.

De Bijstandseenheid van de marechaussee neemt de bewaking en beveiliging van een aantal objecten over. Commandant luitenant-generaal Hans Leijtens: "De Bijstandseenheid is uitstekend uitgerust en voorbereid voor het huidige dreigingsniveau, maar kan - als het erop aankomt - ook héél snel opschalen om nog grotere uitdagingen het hoofd te bieden. Wij bewaken en beveiligen al objecten en personen die voor Nederland van groot belang zijn."

Belg Jans wint barre etappe BessŤges

De Belgische wielrenner Roy Jans heeft donderdag de tweede etappe in de Ster van Bessèges op zijn naam geschreven. Na een rit over 155 kilometer van Nîmes naar Les Fumades, waarin de renners werden geteisterd door de barre omstandigheden en zelfs uit protest de koers even stillegden, was de 24-jarige coureur van Wanty-Groupe Gobert de sterkste in de massasprint. De Belgische klassementsleider Kris Boeckmans kwam in de slotkilometer ten val. Boeckmans, die woensdag de eerste etappe van de Franse rittenkoers had gewonnen, behield desondanks de leiding.

De Nederlandse beloftenkampioen Tim Kerkhof reed lang alleen aan de leiding. Zijn vluchtgenoten vroegen aan de organisatie of ze door de omstandigheden de koers wilden inkorten, maar daar wilde ze niet aan. De renner van Team Roompot ging er vervolgens alleen vandoor werd op dertig kilometer van de streep echter ingelopen door Thomas Voeckler en Hugo Houle. Hun aanval duurde tot de voorlaatste lokale ronde, waarna de sprinters in Les Fumades mochten strijden voor de winst.

Nederlandse F-16's geraakt door kogels

Nederlandse F-16s die ingezet worden voor de strijd tegen Islamitische Staat (IS) in Irak zijn 'een enkele keer' getroffen door klein kaliber geweervuur. Een woordvoerder van Defensie bevestigde berichtgeving van de NOS hierover donderdag.

Het gebeurde vermoedelijk toen het boordkanon van het gevechtsvliegtuig werd ingezet. Het vliegtuig vloog toen lager. De F-16 kon gewoon doorvliegen nadat het toestel getroffen was. Het had ook geen gevolgen voor de missie.

Zes F-16s opereren vanaf een basis in Jordanië tegen IS. Ze hebben 499 missies uitgevoerd en driehonderd keer hun wapens ingezet.

Koeman wacht op Djuricic bij Southampton

Ronald Koeman moet bij Southampton nog even wachten op Filip Djuricic. De Servische huurling van Benfica zit in Belgrado om een werkvergunning te bemachtigen en ontbreekt daardoor zaterdag als de 'Saints' op bezoek gaan bij Queens Park Rangers. "Hij wacht nog op zijn papieren. Misschien kan Filip volgende week woensdag tegen West Ham United zijn debuut maken", zei Koeman donderdag.

Southampton versterkte zich maandag in de laatste uren van de transferperiode met Djuricic, nadat Koeman eerder al Eljero Elia op huurbasis had aangetrokken. "Ik ben blij dat we, ondanks alle geruchten, iedereen bij de groep hebben kunnen houden en zelfs nog een speler hebben aangetrokken. Djuricic geeft me meer opties op het middenveld en zorgt voor extra concurrentie in de selectie."

Koeman kan tegen QPR weer beschikken over Morgan Schneiderlin en Victor Wanyama, die terug zijn na blessures. Toby Alderweireld en Shane Long ontbreken nog bij Southampton.

Onderzoek naar herkomst exclusieve auto's

De politie doet na de aanslag op de exclusieve autozaak Carstore in Oirschot onderzoek naar de herkomst van diverse voertuigen die er te koop werden aangeboden. Verzekeraar Delta Lloyd trof kort na de brand diverse auto's met een buitenlands kenteken. De verzekeraar informeerde de politie, die meerdere auto's in beslag heeft genomen.

Dat staat in het vonnis van een kort geding dat Carstore had aangespannen omdat Delta Lloyd een voorschot van de brandschade weigert uit te keren.

Carstore verkoopt merken zoals Aston Martin, Bentley en Ferrari. In november werd er een ramkraak gepleegd en brand gesticht. Enkele dagen na de aanslag werd ook een auto in brand gestoken op de oprit bij het huis van de vader van de eigenaar van de autozaak. Vader en zoon wonen naast elkaar in Oirschot. Het bedrijf en de buurt werden daarna in opdracht van het Openbaar Ministerie beveiligd.

Eigenaar Jan L. van Carstore werd eerder tot celstraf veroordeeld omdat hij met valse facturen over vermeende autoverkopen belastingfraude pleegde.

De Brabantse politie kon donderdag nog niet meer zeggen over het onderzoek naar de in beslag genomen auto's.

Mila Kunis moet wennen aan grote borsten

Er is een wereld opengegaan voor Mila Kunis nu ze grote borsten heeft. Dat bekende de actrice woensdagavond op de bank bij Conan O'Brien.

"Wat zijn deze dingen gegroeid zeg!", zegt Mila over haar voorgevel. "Mannen kijken opeens naar mijn borsten. Dat is me nog nooit overkomen, omdat ze er gewoonweg nooit waren."

De 31-jarige Kunis heeft wel de nodige aanpassingen moeten maken sinds ze grotere borsten heeft. "Ik moest opeens bh's gaan dragen. Dat was een heel nieuw experiment voor mij", aldus de brunette.

"Ik weet niet hoe ik met ze moet omgaan, omdat ik ze nooit heb gehad. Ik kleed me altijd als een meisje met vrijwel geen borsten en nu ben ik opeens rondborstig. Nu denk ik: wow kijk hier eens naar! Ik vind het heel bijzonder allemaal. Er is een hele nieuwe wereld opengegaan."

Mila beviel in oktober van haar dochter Wyatt Isabelle en tijdens de zwangerschap is haar borstomvang naar eigen zeggen flink gegroeid. Het is het eerste kindje voor de actrice en haar partner Ashton Kutcher.

Voetballegende Rik Coppens overleden

De Belgische oud-international Rik Coppens is op 84-jarige leeftijd overleden. Dat heeft Beerschot-Wilrijk, de voetbalclub waar hij groot werd, donderdag bekendgemaakt.

Coppens werd enkele weken geleden opgenomen in een ziekenhuis, maar zijn gezondheidstoestand werd steeds slechter. "Onze club deelt in het verdriet bij het heengaan van deze grote mijnheer en wenst zijn echtgenote Denise alle sterkte", luidde de mededeling.

Coppens debuteerde net na de oorlog in het eerste van Beerschot, amper zestien jaar oud, en bleef de club trouw tot 1961. Daarna speelde de spits, die 47 interlands afwerkte en daarin 21 keer scoorde, nog bij Charleroi, Molenbeek, Berchem en Borgerhout. Hij stopte in 1970 en werd trainer, onder meer van zijn geliefde Beerschot en Club Brugge.

Coppens in het shirt van de Rode Duivels in 1953 (WikiCommons/Nationaal Archief Fotocollectie Anefo)
Coppens in het shirt van de Rode Duivels in 1953 (WikiCommons/Nationaal Archief Fotocollectie Anefo)

Skateboarder verdacht van zware mishandeling

Een 15-jarige skateboarder uit Rijswijk wordt verdacht van zware mishandeling. De politie pakte de jongen donderdag op.

GeenStijl plaatste dinsdag een filmpje op zijn website waarop is te zien hoe de Rijswijker een 49-jarige vrouw van een trap op het Haagse Spuiplein duwde. De vrouw raakte korte tijd buiten bewustzijn en liep enkele lichte verwondingen op. Het filmpje leidde tot veel verontwaardigde reacties op sociale media.

Naar aanleiding van de video op GeenStijl stelde de politie een onderzoek in. Het slachtoffer kwam zich na een oproep melden op het bureau en deed aangifte. Vervolgens achterhaalde de politie de identiteit van de skater en werd hij in Den Haag aangehouden.

Arsenal mist SŠnchez in Londense derby

Arsenal moet het zaterdag in de Londense derby tegen Tottenham Hotspur stellen zonder Alexis Sánchez. De Chileense aanvaller, dit seizoen al goed voor twaalf doelpunten in de Premier League, heeft nog altijd last van een hamstringblessure. Sánchez miste daardoor zondag al de glorieuze competitiewedstrijd tegen Aston Villa (5-0).

"Alexis is er nog niet klaar voor", zei manager Arsène Wenger donderdag. "Toch is zijn rentree niet ver weg, mogelijk kan hij dinsdag tegen Leicester City weer meedoen." Danny Welbeck keert wel terug in de selectie van Wenger. De Engelse spits kwam eind december voor het laatst in actie, waarna een dijbeenblessure hem ruim een maand aan de kant hield. Arsenal staat vijfde in de Engelse voetbalcompetitie, met twee punten meer dan Tottenham Hotspur, dat de nummer zes is.

Schaatszeges Hoogeveen en De Vries in Falun

Marathonschaatser Jouke Hoogeveen heeft donderdag in Falun de derde wedstrijd in de KPN Grand Prix op zijn naam geschreven. Hij troefde op het natuurijs van het Zweedse meer in de eindsprint Simon Schouten en Rick Smit af. Hoogeveen was vorige maand ook al de beste in de eerste Grand Prix op de Oostenrijkse Weissensee.

Bij de vrouwen ging de overwinning naar Elma de Vries. Zij kwam solo over de finish na een geslaagde vluchtpoging in de slotfase van de wedstrijd. Foske Tamar van der Wal eindigde als tweede, Pien Keulstra werd derde.

Caterham toch in de uitverkoop

Renstal Caterham keert dit seizoen niet meer terug in de Formule 1. De bewindvoerders van het noodlijdende raceteam hebben een veiling aangekondigd waar onder meer de bolides van 2014 te koop worden aangeboden. De eerste veiling vindt plaats op 11 maart, enkele dagen voor de openingsrace van het seizoen, de Grand Prix van Australië.

Caterham kwam vorig jaar oktober tijdens het seizoen in grote geldnood en moest acuut onder curatele. Het team miste de twee voorlaatste grandprixraces, maar kon dankzij een inzamelingsactie onder autosportfans en sponsors wel aan de laatste race in Abu Dhabi meedoen.

Curator Finbarr O'Connell bleef de afgelopen maanden geloven in een nieuwe koper voor het team. "Zolang er mensen zijn die serieuze interesse tonen, draai ik de deur nog niet in het slot", liet hij vorige maand nog weten. Die hoop is nu wel vervlogen. Het team deed in 2010 zijn intrede in de koningsklasse, maar wist al die jaren geen enkel WK-punt te scoren. In 2013 was de Nederlander Giedo van der Garde een van de vaste rijders.

Heb je interesse in een of meer onderdelen van de boedel van Caterham? Dan kun je hier een kijkje nemen.

EenVandaag blaast verkiezingsdebat af

Televisieprogramma EenVandaag blaast het voor 16 maart geplande verkiezingsdebat af. Reden daarvoor is dat VVD-leider Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom niet willen meedoen. VVD en PvdA hadden de lijsttrekkers voor de Eerste Kamerverkiezingen naar voren geschoven. EenVandaag ging daarmee niet akkoord. De politiek leiders van D66, PVV, SP en CDA hadden hun komst wel toegezegd.

"Premier Rutte heeft het kabinetsbeleid tot inzet gemaakt van deze verkiezingen, dan is het vreemd dat hij niet zelf bereid is om dat beleid te komen verdedigen", aldus EenVandaag-hoofdredacteur Jan Kriek.

De woordvoerder van Samsom bevestigt dat de PvdA ervoor koos om lijsttrekker Marleen Barth naar voren te schuiven. Reden was dat er al drie verkiezingsdebatten met de politiek leiders gepland stonden, bij de NOS, bij RTL en bij Pauw.

Twaalf flatwoningen half jaar onbewoonbaar

Zeker twaalf woningen in de flat aan de Moddermanstraat in Rotterdam-Schiebroek waar zondag een explosie plaatsvond, zijn het komende half jaar onbewoonbaar. Dat antwoordde verantwoordelijk wethouder Ronald Schneider donderdag op vragen vanuit de gemeenteraad.

Het gaat om de twaalf appartementen rond de woning waar de explosie plaatsvond. Door die knal zijn voorlopig alle 58 woningen niet te bewonen. Sommige bewoners kunnen te zijner tijd weer terugkeren. Onduidelijk is nog wanneer de eerste bewoners terug kunnen. Meer dan honderd mensen kwamen zondag op straat te staan, maar de meesten vonden onderdak bij familie of in een door de gemeente beschikbaar gesteld hotel.

Alle partijen in de gemeenteraad van Rotterdam willen dat ruimhartig wordt omgegaan met hulp aan de slachtoffers. Donderdag voerden ze daar met de wethouder een debat over.

Dramaserie over luchtvaartpioniers

De levens van Albert Plesman en Anthony Fokker zijn het onderwerp van een nieuwe dramaserie van AvroTros. In 2018, één jaar voor het honderdjarig bestaan van de KLM, is de serie over de grondleggers van de commerciële luchtvaart in Nederland klaar.

Naast de levens van beide luchtvaartpioniers, die een haat-liefdeverhouding met elkaar hadden, speelt de ontstaansgeschiedenis van zowel de KLM als Schiphol een belangrijke rol in de serie, maakte productiebedrijf Topkapi Films donderdag bekend.

De dramaserie is een initiatief van Jeroen Plesman, de achterkleinzoon van Albert Plesman. In 2013 begon ik aan de research voor een dramaserie over mijn overgrootvader en zijn belangrijkste tegenstrever. Nu Topkapi Films en AvroTros zich aan het project hebben verbonden ben ik verzekerd van sterke en ervaren partners op het gebied van drama, zegt de bedenker.

Voor het project laten de makers zich adviseren door Ron Wunderink, oud-directeur communicatie van de KLM, die op dit moment de bedrijfsbiografie van de KLM schrijft ter ere van het honderdjarig bestaan van de luchtvaartmaatschappij in 2019.

Topkapi Films maakte eerder hits als Alles is Familie en Alleen maar nette mensen. Momenteel is hun komedieserie Missie aarde op televisie te zien en legt het productiebedrijf de laatste hand aan de film Publieke Werken. Deze boekverfilming komt nog dit jaar naar de bioscoop.

Van Dijk raakt leiderstrui kwijt

Ellen van Dijk is in de derde etappe van de Ronde van Qatar voor vrouwen haar leiderstrui kwijtgeraakt aan ploeggenote Lizzie Armitstead. De Britse wielrenster was donderdag na een rit over 93,5 kilometer van Souq Waqif naar Ah Kor de beste in de eindsprint van een omvangrijke kopgroep. Ze bleef de Amerikaanse Shelley Olds en de Nederlandse Lucinda Brand net voor.

Door de bonificatie nam Armitstead de eerste plaats in het algemeen klassement over van Van Dijk, die als zestiende over de streep kwam. Haar achterstand is nu acht seconden. De Australische Chloe Hosking is derde op negen tellen.

Cel geŽist voor schapendiefstal Bommelerwaard

De mannen die volgens justitie achter de geruchtmakende schapendiefstallen in de Bommelerwaard zitten, hebben donderdag celstraffen tot 2,5 jaar tegen zich horen eisen. Het drietal uit Ochten heeft volgens justitie in 2012 meer dan 420 schapen gestolen bij negen schapenhouders.

Volgens de aanklager trokken de mannen van 39, 30 en 29 jaar er in de nachtelijke uren op uit om de beesten uit de weilanden te halen. De 39-jarige man moet als het aan justitie ligt 2,5 jaar de cel in. Hij staat ook terecht voor heling van landbouwvoertuigen, verboden wapenbezit en hennepteelt. Tegen de andere twee is 1,5 jaar geëist.

Bij de mannen zijn 554 schapen aangetroffen. Een aantal van de dieren was ook echt van hen. Om de herkomst van de schapen te achterhalen, is gebruikgemaakt van DNA-onderzoek.

Michiel Veenstra in ziekenhuis na lelijke smak

Radio-dj Michiel Veenstra heeft donderdagochtend tijdens de uitzending een lelijke smak gemaakt in de studio van 3FM. Hij wilde in zijn enthousiasme snel iemand gedag zeggen, maar na een meter rennen struikelde hij over zijn puntige schoenen en kwam hij ongelukkig neer op zijn heup. De dj is met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Op de website van de radiozender staat dat Eric Corton nabij was en snel te hulp schoot. Giel Beelen dook achter het mengpaneel om de uitzending niet in de soep te laten lopen.

Vanuit de ambulance op weg naar het ziekenhuis in Hilversum twitterde Michiel nog een fotootje van zichzelf. Via datzelfde medium meldt de dj dat hij bij de val zijn bovenbeen gebroken heeft en minimaal zes weken niet mag lopen. De eerste week mag hij zelfs 'niks nakkes nada' doen.

Spirit is terug bij Ferrari

De motivatie en teamspirit zijn helemaal terug bij Ferrari na de succesvolle eerste vier testdagen in de Formule 1. Dat zei teambaas Maurizio Arrivabene van de Italiaanse renstal. "Als we het vergelijken met vorig jaar, dan kunnen we spreken van bemoedigende signalen. Het team heeft goed gewerkt, zowel in de fabriek als op het circuit. De coureurs waren geweldig."

Grote technische problemen bleven uit tijdens de testsessie in het Spaanse Jerez, waar de wedstrijdrijders Kimi Räikkönen en Sebastian Vettel de snelste rondetijden noteerden. "We waren de snelsten, maar ik denk niet dat onze concurrenten al hun ware gezicht hebben getoond. De volgende testsessie in Barcelona zal ons in dat opzicht wijzer maken", aldus Arrivabene.

Ferrari wil dit seizoen koste wat kost beter presteren dan vorig jaar, toen het raceteam voor het eerst sinds 1993 geen enkele race won. Räikkönen was duidelijk in zijn oordeel. "Deze auto is duidelijk beter dan die van 2014."

Frankrijk helpt Afrika in strijd tegen Boko Haram

Frankrijk ondersteunt Afrikaanse landen die tegen terreurbeweging Boko Haram strijden in logistieke zin en met wapens. Dat heeft president François Hollande donderdag gezegd. Of Frankrijk ook direct betrokken is bij de gevechten liet Hollande in het midden.

Boko Haram komt uit en is vooral actief in Nigeria, maar Nigeria's buren hebben ook steeds meer last van de beweging. Nigeria werkt samen met buurlanden Tsjaad en Kameroen om de terreurbeweging het hoofd te bieden. Frankrijk helpt hierbij, maar Hollande benadrukte dat andere landen ook een steentje moeten bijdragen. "Frankrijk kan niet alle conflicten in de wereld oplossen. Onderneem actie", klonk Hollandes boodschap richting de internationale gemeenschap.

Het Franse leger is actief in Mali, waar het tegen islamitische extremisten strijdt. In de Centraal-Afrikaanse Republiek proberen Franse militairen sektarisch geweld in te dammen. Ook maakt Frankrijk deel uit van de internationale coalitie die al maanden luchtaanvallen uitvoert in Irak op terreurbeweging Islamitische Staat.

Handelaar beschermde vogels aangehouden

De politie heeft een 58-jarige man uit de gemeente Dantumadiel aangehouden op verdenking van handel in beschermde vogels. Dat maakte de politie donderdag bekend.

Tijdens een controle werden 101 beschermde Japanse nachtegalen aangetroffen in een dierenspeciaalzaak en buitenvolières van de verdachte. Deze vogels mogen niet geïmporteerd worden van buiten de EU en als ze van binnen de EU komen, moeten ze geringd zijn. Dat was bij deze dieren niet het geval.

Volgens de politie had de eigenaar geen geloofwaardige verklaring voor de herkomst van de vogels. Daarop is hij aangehouden en ingesloten voor verhoor. De nachtegaaltjes, met een gezamenlijke waarde van tussen de tienduizend en vijftienduizend euro, zijn in beslag genomen.

Oppositie valt Plasterk aan over topinkomens

De oppositie heeft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) donderdag keihard aangevallen over de aftopping van de topinkomens bij de (semi)overheid. De nieuwe wet is eind vorig jaar op het nippertje aangenomen, maar kan dit jaar nog niet worden ingevoerd in de zorgsector, bij woningcorporaties en bij universiteiten.

Deze gedeeltelijke vertraging werd een dag na het besluit van de senaat bekendgemaakt door de VVD-ministers Stef Blok (Wonen) en Edith Schippers (Volksgezondheid). "Er is fout op fout gestapeld. De Eerste en Tweede Kamer zijn op het verkeerde been gezet over de uitvoering", foeterde D66-Tweede Kamerlid Gerard Schouw.

De SP, D66 en GroenLinks willen van Plasterk weten waarom hij het parlement niet had ingelicht over problemen met de uitvoering. "Het kabinet moet de Kamers actief informeren, aldus Schouw."

Dubbelrol breekt raadslid Utrecht op

Raadslid Wim Oostveen van Stadsbelang Utrecht mag in het vervolg in de raadsvergadering niet meer meepraten over een groot aantal bouwzaken. Ook krijgt hij geen inzicht meer in vertrouwelijke stukken die over zulke zaken gaan. Reden is dat vastgoedontwikkelaar Oostveen zelf en een aantal familieleden in een aantal juridische procedures met de gemeente zijn verwikkeld, waarin het gaat om miljoenenclaims.

Het Utrechtse stadsbestuur liet juristen en een hoogleraar vastgoed onderzoek doen naar de dubbelrol van Oostveen. Het resultaat van dat onderzoek is donderdag gepresenteerd. De zogenoemde commissie Addink constateert dat Oostveen achterdocht opwekt bij zijn collega-raadsleden, ook al zijn er nog geen integriteitsregels overtreden. Maar dat kan in de toekomst makkelijk gebeuren.

Stadsbelang Utrecht en Oostveen gaan akkoord met de geadviseerde maatregelen, al vindt Oostveen dat het rapport van de geleerden rammelt, liet hij donderdag weten.

Vakbonden bereiken akkoord met Brink's

Na maanden van acties en onderhandelingen zijn de vakbonden met geldtransporteur Brink's tot overeenstemming gekomen over een sociaal plan voor de honderden medewerkers die hun baan verliezen.

FNV en CNV meldden donderdag dat er veel betere afspraken gemaakt zijn dan eerst op tafel lagen. Maar de bonden zijn er niet in geslaagd om er voor te zorgen dat overtollige werknemers bij andere geldtransporteurs worden ondergebracht.

De onderhandelaars stellen dat nu de pensioenrechten voor alle medewerkers zijn veiliggesteld. Ook spreken ze van aanzienlijk betere voorzieningen voor de mensen die hun baan verliezen en in de WW terechtkomen. FNV en CNV gaan het onderhandelingsresultaat positief voorleggen aan hun achterban.

Dierenactivisten boos op Matthew McConaughey

Matthew McConaughey heeft zich de woede van dierenrechtenactivisten op de hals gehaald. Op de ranch van zijn familie in Texas wordt namelijk gejaagd op herten, die dankzij een hoog hek niet kunnen ontsnappen.

De acteur heeft aan entertainmentwebsite TMZ laten weten dat hij al sinds 2011 geen eigenaar van de ranch meer is. Op de website van het bedrijf wordt hij echter mede-eigenaar genoemd. Volgens zijn neefje Madison is Matthew vooral geïnteresseerd in de koeien en paarden die op de ranch worden gefokt.

Jachtliefhebbers kunnen op de ranch logeren en overdag uit jagen gaan. Volgens een van de managers gaat er nooit vlees verloren. "Onze families eten ervan."

Parijs verbiedt opnames voor actiefilms

De angst in Parijs zit er na de aanslagen van vorige maand nog goed in. Het stadsbestuur heeft een verbod ingesteld op opnames voor actiefilms. De vrees is dat acteurs kunnen worden aangezien voor agenten of kwaadwillenden en dat achtervolgingen ook serieus zullen worden genomen.

Het verbod werd stilletjes en voor onbepaalde tijd ingesteld. "Er is een probleem met dit soort actiescènes, omdat de acteurs in uniform een doelwit voor terroristen kunnen worden. Daarnaast kunnen de acteurs voor verwarring zorgen bij de bevolking in deze erg gevoelige periode", zegt Sylvie Barnaud, die bij de politie gaat over vergunningen voor filmen in Parijs

'Martins Indi-pak dť carnavalshit!'

Laat de 'New Kids'-pruiken en bierpullen maar op zolder liggen, want dé topper voor het carnaval dit jaar is bekend. Volgens bronnen gaat het Bruno Martins Indi-pak hoge ogen scoren dit jaar.

De negroïde ex-Feyenoorder werd afgelopen jaar wereldnieuws. Martins Indi zette namelijk zijn grote ogen op.

Een op dit gegeven gebaseerd pak gaat het dus helemaal worden. Schmink jezelf als een kale neger, doe grote nepogen in en trek een Oranje-tenuetje aan. Succes verzekerd!

 

'Siemens schrapt 7400 banen'

Het Duitse technologieconcern Siemens gaat wereldwijd circa 7400 banen schrappen om kosten te besparen. Dat meldde een ingewijde aan persbureau Bloomberg.

Het banenverlies zou deze week al aangekondigd kunnen worden. Ongeveer 3300 arbeidsplaatsen komen te vervallen bij de activiteiten van Siemens in Duitsland, aldus de bron. Er wordt al langer gesproken over een omvangrijke herstructurering van het concern.

Siemens kondigde vorig jaar aan de kosten met een miljard euro te willen verlagen. Eerder werden ook al duizenden banen geschrapt bij de onderneming.

Bijna geen boycotproducten meer naar Rusland

Ruslands boycot van Europese voedingsproducten heeft er voor gezorgd dat de Nederlandse export van deze waren naar Rusland vrijwel is opgedroogd. Dit maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

In augustus kondigde de Russische overheid een importverbod af voor alle EU-lidstaten van vlees, zuivel, vis, groenten en fruit. Vervolgens verminderde de export van deze geboycotte goederen naar het land in de periode augustus-november tot 28 miljoen euro. In dezelfde maanden in 2013 werd nog voor 200 miljoen uitgevoerd. De enige producten in deze categorie die nog naar Rusland gaan, zijn goederen die niet in de EU geproduceerd zijn. Die mogen wel via Nederland uitgevoerd worden (wederuitvoer).

Kinderen gered uit fabrieken in India

De politie in India heeft honderden kinderen gered die aan het werk waren gezet in gevaarlijke industrieën. De kinderen werden gered in Hyderabad, een stad waar kinderarbeid verboden is.

De politie voerde de afgelopen tien dagen invallen uit bij leerlooierijen en plasticfabrieken. Daarbij werden zeker 350 kinderen gered. Vijf mannen die ervan worden verdacht de kinderen te hebben geleverd aan de fabriekseigenaren zijn aangehouden.

Sommige kinderen zijn onder begeleiding van ambtenaren op een speciale trein gezet, om in de deelstaat Bihar herenigd te worden met hun ouders.

Slapen in hotel om herrie in centrum Utrecht

Utrechters die in de buurt van het stationsgebied wonen, mogen tot het eind van de bouwwerkzaamheden daar overnachten in een hotel als er bijzonder veel herrie is. Degenen die kantoor aan huis hebben, kunnen gebruikmaken van een alternatieve werkplek bij uitzonderlijke bouwhinder. Bovendien is er geld voor een financiële tegemoetkoming.

Dat staat in het reglement van het Bouwhinderfonds, dat donderdag is opgericht door de NS, spoorbeheerder ProRail, de Jaarbeurs, gemeente en de provincie. Deze partijen zetten tussen 2010 en 2020 samen de schouders onder de ingrijpende renovatie van het Utrechtse stationsgebied. De renovatie omvat onder meer de vernieuwing van alle sporen en de verbouwing van het NS-station en winkelcentrum Hoog Catharijne. Ook worden de hele infrastructuur en bebouwing in het gebied veranderd.

V&D bedankt klanten met kopje koffie

Te midden van alle tumult over de financiële problemen bij V&D, stuurde de warenhuisketen klantenkaarthouders donderdag een bedankmailtje. "Bedankt voor jullie vertrouwen", schrijft V&D. "Ook vandaag zijn we gewoon open, en we blijven open."

Klanten krijgen donderdag en vrijdag op vertoon van hun kassabon een gratis kopje koffie aangeboden.

Het 127-jarige V&D probeert de afgelopen weken met ingrijpende maatregelen de toekomst van het bedrijf veilig te stellen, maar ondervindt daarbij grote weerstand. Een verhuurder eist in een kort geding ontruiming van vier toplocaties van V&D. En volgende week volgen waarschijnlijk rechtszaken tegen de vakbonden en tegen een andere verhuurder.

In het bedankmailtje wijst V&D ook op het harde werken van het eigen personeel. De medewerkers werken er volgens V&D '24 uur per dag keihard aan' om de winkels in bedrijf te houden en de miljoenen klanten die ieder jaar binnenlopen te verwelkomen.

Vlaanderen stopt procedure rond Hedwigepolder

Vlaanderen heeft de geschillenprocedure over het onder water zetten van de Hedwigepolder stopgezet. De Vlaamse minister Ben Weyts van Mobiliteit en Openbare Werken heeft dat donderdag gezegd tijdens een bijeenkomst met zijn Nederlandse ambtgenoot Melanie Schultz van Haegen. Een woordvoerster van het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Milieu bevestigde de woorden van Weyts.

Vlaanderen begon de procedure in mei 2012. Volgens een verdrag uit 2005 zou Nederland de Hedwigepolder onder water zetten als compensatie voor de uitdieping van de Westerschelde. Het geduld van Vlaanderen was in 2012 op, waarna de Vlaamse regering een procedure startte om Nederland alsnog te dwingen de polder onder water te zetten. Inmiddels is daar groen licht voor gegeven.

Minister Schultz van Haegen reageerde donderdag verheugd op het besluit van de Vlamingen.

Knot bezorgd over risico's opkoopprogramma ECB

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank maakt zich zorgen over de risico's die gepaard gaan met het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank. Meteen na het besluit van de ECB om 1140 miljard euro in de Europese economie te pompen, werd al duidelijk dat Knot en zijn Duitse collega ertegen hadden gestemd.

De zorgen die Knot heeft gaan onder meer over het ontstaan van zeepbellen in de economie. Ook kan de maatregel de druk verminderen op landen om hun economieën structureel te hervormen.

In een hoorzitting in de Tweede Kamer zei Knot donderdag dat het programma bedoeld is om deflatie te voorkomen en de inflatie met een half procent te doen stijgen. Om daar 1140 miljard euro voor te besteden is een 'redelijk dure methode', zei Knot, nog afgezien van zijn twijfels over nut en noodzaak van het besluit.

3,5 jaar cel geŽist voor wapenhandel

Tegen een vermeende wapenhandelaar is donderdag 3,5 jaar cel geëist. De 23-jarige man uit Utrecht is volgens justitie een leider van een bende die honderden vuurwapens naar ons land zou hebben gebracht.

Het wapentuig was vermoedelijk afkomstig uit Bulgarije. In totaal staan negen mannen voor de rechter in Utrecht, in de leeftijd van 22 tot 25 jaar.

Volgens de aanklager worden met de wapens in Nederland ernstige misdrijven begaan zoals overvallen, afpersingen en geweld tegen de politie.

Tegen een 22-jarige man uit Zeist die een kleinere rol speelde, is donderdag 240 uur werkstraf geëist. Hij was betrokken bij het verhandelen, ophalen en leveren van wapens en het geven van instructie voor het gebruik ervan.

'Coalitie tegen IS beperkt kabinet'

Doordat Nederland deelneemt aan de coalitie tegen IS, is het beperkt in zijn mogelijkheden mensenrechten bij de andere deelnemers aan de kaak te stellen. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zei dat donderdag in de Tweede Kamer.

Koenders doelde op onder meer op de zaak rond de Saudische blogger Raif Badawi, die tot stokslagen is veroordeeld wegens belediging van de islam. De Kamer maakt zich hierover grote zorgen. Inhoudelijk zijn kabinet en Kamer het hierover snel eens, onderstreepte Koenders. Maar het kabinet moet ook andere afwegingen maken. "We werken samen met landen die we niet zelf hebben uitgekozen."

Auto verdwijnt in gat na breuk waterleiding

In de Brabantse plaats Sint-Oedenrode is donderdag een auto in een gat in de weg gezakt door een breuk in de waterleiding. De bestuurster kon haar auto op tijd verlaten, voordat het voertuig verder in het gat verdween. Ze is ongedeerd maar erg geschrokken, aldus drinkwaterbedrijf Brabant Water.

Met de vrouw is een afspraak gemaakt om te praten over de schade aan de auto. De Wilhelminastraat in Sint-Oedenrode staat door de gebroken waterleiding blank. Wat de oorzaak is van de breuk is niet bekend.

Vijftig huishoudens zitten zonder water. Voor bewoners is een tappunt ingericht.

Trainer Luhukay ontslagen bij Hertha BSC

De kans dat de Nederlandse trainer Jos Luhukay zaterdag nog bij Hertha BSC op de bank zit, lijkt klein. Door de nederlaag woensdag tegen Bayer Leverkusen (0-1) is de ploeg afgezakt naar de zeventiende plaats. Manager Michael Preetz heeft een crisisberaad aangekondigd. "We zullen met elkaar gaan discussiëren en niet over elkaar", aldus Preetz.

De fans riepen woensdag al om het vertrek van Luhukay. De ploeg draait het hele seizoen al moeizaam. De coach wil zelf echter niet opgeven. Hij vindt dat zijn team heeft laten zien achter hem te staan. "Dat hebben de jongens negentig minuten getoond. Ik heb daar geen seconde over getwijfeld. We moeten ons de komende twee dagen herpakken en moeten er in Mainz voor zorgen dat we punten pakken", zei de trainer na de wedstrijd.

Update 15.09 uur

Trainer Jos Luhukay is ontslagen bij de Duitse Bundesligaclub Hertha BSC. Dat meldde de club uit Berlijn donderdag. De Nederlandse trainer moet opstappen vanwege de slechte resultaten. Oud-speler Pal Dardai en voormalig assistent-trainer Rainer Widmayer zouden de taken van Luhukay tijdelijk overnemen.

Nog geen akkoord tussen Duitsers en Grieken

De Duitse en Griekse ministers van Financiën hebben donderdag nog geen overeenstemming weten te vinden over de financiële plannen en wensen van Griekenland. Met haar voorstellen voor een verlichting van de Griekse schuldenlast slaat de Griekse regering 'de verkeerde weg in', stelde de Duitse minister Wolfgang Schäuble na afloop.

"We zijn het erover eens dat we het niet met elkaar eens zijn", concludeerde Schäuble. Zijn Griekse collega Yanis Varoufakis sprak hem echter ook op dat vlak tegen. "Zelfs daarover werden we het niet eens", stelde hij.

Schäuble benadrukte dat er geen sprake kan zijn van verdere kwijtschelding van Griekse schulden. "We zijn al zover mogelijk gegaan. We kunnen alleen mensen helpen die zichzelf helpen." Volgens Varoufakis is er donderdag ook niet over schuldhulp gesproken en wil zijn regering er alles aan doen om niet als wanbetaler te boek te komen te staan. "We vragen alleen om tijd."

Politiemedewerker verdacht van diefstal

Een medewerker van de politie in Gelderland is geschorst op verdenking van diefstal. De aanleiding is het spoorloos verdwijnen van een aantal lokportemonnees van redacteuren van het VARA-programma Rambam. Dat maakte de politie donderdag bekend.

De politie is een intern onderzoek begonnen. Om welk bureau het gaat in Gelderland wil de politie niet zeggen.

Eind vorig jaar hadden twee redacteuren diverse zogenaamd gevonden portemonnees bij de politie ingeleverd. Zeker twee portefeuilles zijn verdwenen en in twee gevallen is er mogelijk sprake van diefstal, stelt de politie. De redacteuren hebben inmiddels aangifte gedaan.

Viviani spurt naar zege in Dubai

De Italiaanse wielrenner Elia Viviani heeft donderdag de tweede etappe in de Ronde van Dubai gewonnen. De renner van Team Sky was na een rit over 185 kilometer door het Arabische emiraat de snelste in de massasprint.

Viviani troefde de Brit Mark Cavendish, die woensdag nog de eerste etappe op zijn naam had geschreven, duidelijk af. De Italiaan Andrea Guardini finishte als derde. Cavendish behoudt de blauwe leiderstrui.

Maduro zeker maand aan kant met armblessure

Hedwiges Maduro heeft woensdag in de wedstrijd van zijn Griekse club PAOK Saloniki tegen OFI Kreta een zware armblessure opgelopen. De verdediger kwam ten val en landde zo slecht op zijn arm, dat zijn spieren afscheurden. De verwachting is dat hij ten minste een maand aan de kant zal staan.

"Het is ontzettend pijnlijk", aldus Maduro in De Telegraaf. "Ik voelde alles afscheuren.

Boko Haram trekt moordend door grensplaats Kameroen

Strijders van Boko Haram hebben in een Kameroense grensplaats tientallen burgers doodgeschoten of verbrand. Dat heeft de regering van Kameroen donderdag gezegd.

Het stadje Fotokol werd woensdag en donderdag door zo'n achthonderd islamitische extremisten aangevallen. Zij brandden kerken, moskeeën en dorpen plat en 'slachtten jongeren af die weigerden zich bij hun strijd tegen de Kameroense troepen aan te sluiten', zei minister van informatie Tchiroma Bakari.

De strijders zouden Kameroen via de Nigeriaanse grensplaats Gamboru binnen zijn gekomen. Zij werden daar eerder deze week verdreven door een opmars van Tsjadische en Nigeriaanse troepen.

De Afrikaanse Unie is van plan een multinationale troepenmacht op poten te zetten om de terreurgroep te bestrijden.

OekraÔense munt in vrije val

De centrale bank van Oekraïne heeft donderdag zijn pogingen om de koers van de Oekraïense munt, de te controleren opgegeven. De waarde van de munt kelderde mede daardoor met ruim 30 procent naar een nieuw historisch dieptepunt.

Dat is de grootste koersval in de twee decennia dat de munt bestaat. Met die crash verdubbelde het koersverlies ten opzichte van de dollar in 2015 ruimschoots, tot circa 64 procent.

De centrale bank staakte donderdag maatregelen waarmee de koers van de munt werd ondersteund. Tegelijkertijd werd een forse renteverhoging aangekondigd, die vrijdag ingaat. Normaal gesproken ondersteunt een hogere rente de waarde van een munt, maar dat effect was donderdag ver te zoeken.

Wildcard Roompot voor Gent-Wevelgem

Team Roompot heeft een wildcard voor Gent-Wevelgem gekregen. Dat heeft de wielerploeg donderdag bekendgemaakt. Naast de nieuwe Nederlandse formatie hebben MTN-Qhubeka en Wanty-Groupe Gobert, de ploegen van respectievelijk Theo Bos en Marco Minnaard, een uitnodiging gekregen.

De zeventien equipes uit de WorldTour, waaronder LottoNL-Jumbo, zijn automatisch verzekerd van een startbewijs.

De Vlaamse klassieker staat op 29 maart op het programma.

Sancties Rusland verder aangescherpt

De sancties tegen Rusland worden verder versterkt. De zogeheten zwarte lijst van Russen en Oekraïners die betrokken zijn bij de opstand in Oekraïne en bij de illegale annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim wordt uitgebreid. Daarover is overeenstemming tussen de landen, zo is donderdag in Brussel vernomen.

Er worden negentien nieuwe namen van personen op gezet, naar verluidt met enkele Russische onderministers en parlementsleden. Ook worden negen entiteiten toegevoegd. De personen en instellingen op de lijst kunnen niet meer bij hun tegoeden in de EU en ook mogen ze niet meer de unie in.

De ambassadeurs van de lidstaten bij de EU hebben dit afgesproken. Maandag zal er definitief mee worden ingestemd door de ministers van Buitenlandse Zaken als die weer bijeen zijn in Brussel.

Hennis: geen wapens naar OekraÔne

Onder de NAVO-bondgenoten bestaat weinig animo voor het leveren van wapens aan het leger van Oekraïne. "De meesten van ons dringen erop aan alleen materieel te leveren dat niet bestemd is om te doden", zei minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert donderdag in de marge van de bijeenkomst van de NAVO-ministers van Defensie in Brussel. "Politieke dialoog is de enige uitweg uit deze crisis."

Ook haar Duitse collega Ursula von der Leyen verzet zich tegen wapenleveranties. "We zien hoe de separatisten bijna onbeperkt wapens en zware uitrusting krijgen, en daardoor is het gevaar van een escalatie groot. Meer wapens brengen een oplossing niet dichterbij. We moeten politieke en economische druk blijven uitoefenen."

Vooral de Baltische staten en Polen dringen aan op meer militaire hulp aan Oekraïne. De VS overwegen wapenleveranties, maar hebben nog geen besluit genomen.

Politie laat man 'adequaat' verdrinken: 'hij wilde dood'

Volgens een getuige die vanuit een restaurant 112 belde is zaterdag een man in het IJ verdronken door geklungel van de politie. Die zegt evenwel adequaat te hebben gehandeld, gezien er na veertien minuten een bootje van de havendienst met ambulancepersoneel aanwezig was.

"Ik zag een man zwemmen in het water, zijn jas dreef bij hem", aldus de getuige, Dries Verheul, tegen Het Parool. Hij belde vervolgens 112, en gaf aan dat de waterpolitie moest worden gestuurd. Die heeft een post op het IJ op een paar minuten varen.

Politie en brandweer arriveren vervolgens echter aan wal. Ondertussen dobbert de man op ongeveer honderd meter afstand. Verheul belt tevergeefs nog een paar keer 112 om aan te dringen op het sturen van de waterpolitie.

Naderhand arriveert ook een duikteam van de brandweer, maar na een kwartier is de man onder water verdwenen. Circa achttien hulpverleners stonden toe te kijken volgens Verheul, die alles kon zien vanuit het restaurant op de derde etage. "Sinds we landelijke politie zijn geworden, is dit een bekend probleem", zou een politieagente later tegen hem hebben gezegd.

Vanaf de wal zouden agenten de man hebben aangesproken. Hij zou hebben aangegeven dat hij een stukje wilde zwemmen, aldus het verweer van politiewoordvoerder Frans Zuiderhoek. Dat zou twee minuten na binnenkomst van de melding zijn gebeurd.

Volgens de zegsman is er 'adequaat' gehandeld. "Veertien minuten na de melding was ambulancepersoneel in een bootje van de havendienst op weg" aldus Zuiderhoek. Dat is volgens hem binnen de 'deadline' voor aanwezigheid na een melding. "Bovendien blijkt uit feiten en omstandigheden dat deze meneer dood wilde."

Dat laatste lijkt echter te worden tegensproken uit het feit dat de drenkeling een wetsuit droeg. Hij werd pas woensdagavond gevonden.

"Sinds de instelling van de Nationale Politie komt een 112-melding binnen in Driebergen", gaat Zuiderhoek verder. Hij wijst erop dat het redden van drenkelingen een taak is van de brandweer. De melding is dan ook meteen doorgezet naar de gezamenlijke meldkamer van de Amsterdamse politie en brandweer. De woordvoerder gelooft niet dat de verdrinking iets heeft te maken met de komst van de Nationale Politie.

Megamoskee in Gouda mag er van college komen

Een grote moskee in Gouda-Noord mag er van het Goudse college van burgemeester en wethouders komen. Dat is donderdag bekendgemaakt. Om de bouw van het gebedshuis, waarin drie bestaande moskeeën worden samengebracht, is al lange tijd veel te doen.

Buurtbewoners keren zich fel tegen de plannen, omdat de moskee onder meer voor te veel overlast zou zorgen. Bovendien waren er twijfels over de herkomst van het geld voor financiering van het gebedshuis. Kort geleden riep het CDA in de Tweede Kamer minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie nog op om daar onderzoek naar te doen.

Er zou een forse investering uit het buitenland worden gedaan, maar volgens het Goudse college is dat niet waar. De moskee wordt voor bijna 100 procent met Nederlands geld gefinancierd.

:') is neuken

Is je enige vriendin je linkerhand, dan is het zaak om veel gebruik te maken van smilies. Uit onderzoek van datingsite Match.com is namelijk gebleken dat notoire smiliegebruikers meer kans hebben op seks.

Tijdens het chatten via de datingsite word je blijkbaar al snel als een saaie lul gezien als je nooit gebruikmaakt van zogeheten emoticons. Slechts 31 procent van de niet-gebruikers heeft in 2014 dan ook geneukt.

Dit staat in schril contrast met de personen die wél , en gebruiken. Maar liefst 54 procent van hen is vorig jaar met iemand de koffer ingedoken. Daarnaast heeft 64 procent van de mannelijke en 46 procent van de vrouwelijk smiliegebruikers afgelopen maand nog vleselijk contact gehad.

Hamilton vol lof over Mercedes

De eerste ritjes in de nieuwe formule 1-bolide van Mercedes zijn Lewis Hamilton goed bevallen. "De auto is verbazingwekkend betrouwbaar", zei de wereldkampioen na de eerste vier testdagen in het Spaanse Jerez, waar de Duitse renstal alle andere teams aftroefde met meer dan 2000 testkilometers.

"De auto bewijst zich in deze fase door zoveel mogelijk rondes te rijden en niet zozeer de snelste te zijn", aldus de Brit, die zelf tot 208 rondes kwam op het Zuid-Spaanse circuit. Zijn teamgenoot Nico Rosberg reed er nog veel meer, 308.

Mercedes was vorig jaar superieur in het wereldkampioenschap. Hamilton en Rosberg reden in de meeste grands prix ver voor de concurrentie uit, waarbij de Brit elf keer als winnaar over de meet reed. "Deze bolide voelt praktische hetzelfde aan als die van vorig jaar. Ik merk geen verschil."

De nieuwe bolide van Ferrari was in Jerez de snelste. De Fin Kimi Räikkönen en de Duitser Sebastian Vettel voerden de ranglijst aan. "Ik heb er niet zoveel aandacht aan besteed. Ik begreep van mijn technicus dat Ferrari zich vooral heeft geconcentreerd op snelheid en dat hebben wij niet gedaan."

Eerste Persona 5-gameplaybeelden

Atlus heeft zojuist de allereerste Persona 5-gameplaybeelden getoond. De PlayStation 3/PlayStation 4-game moet dit jaar uitkomen, fans waren daarom al lange tijd aan het wachten op gameplay.

De beelden tonen iets wat eruit ziet als stealth en platforming, iets dat niet eerder in de serie is geweest. De hoofdpersonages lijken ook dieven te zijn, niet de typische goeierieken zoals in de voorgaande games.

Debat over extra maatregelen tegen terreur

De Tweede Kamer debatteert volgende week met premier Mark Rutte en minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) over extra maatregelen tegen terreurdreiging. Dat is donderdag besloten op verzoek van D66-leider Alexander Pechtold.

Het kabinet is onder meer van plan marechaussees te gaan inzetten bij beveiliging van objecten met veel risico's. Zij kunnen taken overnemen van agenten die nu bijvoorbeeld joodse instellingen bewaken. Dat staat in een brief die het kabinet donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Woensdagavond lekte dit voornemen al uit.

Nederland voorop bij flitsmacht NAVO

Nederland, Duitsland en Noorwegen nemen het voortouw bij het opzetten van een zeer snel inzetbare flitsmacht van de NAVO, die aan acute dreigingen aan de oost- of zuidflank van het bondgenootschap het hoofd moet bieden. Troepen van de drie landen oefenen de komende tijd de inzetbaarheid en de reactiesnelheid die nodig zijn voor de flitsmacht, die eind 2016 operationeel moet zijn.

"Dat moet de NAVO in staat stellen snel te reageren op dreigingen", zei minister van defensie Jeannine Hennis-Plasschaert (VVD) donderdag in Brussel, waar de NAVO-ministers van defensie bijeen zijn. "We gaan de komende maanden testen hoeveel tijd nodig is om eenheden ter plaatse te krijgen. De huidige veiligheidssituatie vraagt om snelle inzetbaarheid van onze strijdkrachten."

Nederland stelt voor de testfase ongeveer tweehonderd militairen ter beschikking, Duitsland en Noorwegen samen ongeveer zeshonderd.

Brand in Leiden is meester

De brand in een technische ruimte bij het LUMC in Leiden is meester. Dat meldde de brandweer om 12.15 uur donderdag.

De brand in het technisch centrum van het LUMC is ontstaan door werkzaamheden, meldde het LUMC eerder donderdag via Twitter. Het technisch centrum staat los van het hoofdgebouw. Dat zou niet zijn ontruimd.

Volgens de brandweer zijn er geen gewonden en draait de energievoorziening van het ziekenhuis.

Op Twitter hadden mensen het over explosies. De brandweer zegt dat dat plastic dakplaten waren die knapten als gevolg van de hitte.

Weer slachtoffers MH17 naar Eindhoven

Voor de achtste keer arriveren op vliegbasis Eindhoven resten van de slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17. Een militair transportvliegtuig met één lijkkist wordt zaterdag rond 16.00 uur verwacht vanuit Oekraïne.

Namens het kabinet zijn bij de ceremonie minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) en minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) aanwezig. Ook een aantal Kamerleden is erbij.

Net als de voorgaande keren wordt er een plechtige ceremonie gehouden op de vliegbasis. Nabestaanden zijn uitgenodigd. De stoffelijke resten worden vervolgens naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum gebracht voor identificatie.

Bij de ramp in het oosten van Oekraïne verloren op 17 juli vorig jaar alle 298 inzittenden van de Boeing 777 van Malaysia Airlines het leven, onder wie 196 Nederlanders. Drie van hen - allen Nederlander - zijn nog niet geïdentificeerd. Het vliegtuig werd zeer waarschijnlijk uit de lucht geschoten.

Directeur Saskia Bak weg bij Fries Museum

Saskia Bak vertrekt als algemeen directeur van het Fries Museum en Keramiekmuseum Princessehof. Ze stond sinds 2009 aan het hoofd van de culturele instellingen en was verantwoordelijk voor de bouw van het nieuwe Fries Museum, dat in september 2013 opende in Leeuwarden. Bak wordt directeur van Museum Arnhem.

"Ik heb met ongelooflijk veel plezier voor het Fries Museum en Keramiekmuseum Princessehof gewerkt. De beide musea staan nu op de rit, de organisatie is op orde en er is een goed team. Dit is een mooi moment om het stokje over te geven", licht Bak haar vertrek toe. Ze neemt in mei afscheid. Een opvolger is nog niet bekend.

Het nieuwe Fries Museum is een succes. Het bezoekersaantal is verdubbeld.

Gezin overleeft vliegcrash door stoelendans

Een gezin uit Taiwan is gisteren met de schrik vrijgekomen. Het getrouwde stel en hun twee-jarig zoontje stonden op het punt te vertrekken met vlucht GE235 van TransAsia, toen de vader een raar geluid hoorde bij de vleugel aan de linkerkant van het toestel en daarop besloot om te vragen of ze ergens anders mochten zitten. Die wens werd vervuld en zorgde er uiteindelijk voor dat ze de vliegcrash van gisteren alledrie overleefden.

Het vliegtuig, met 58 passagiers en crew aan boord, ramde gisteren even na opstijgen een brug waarna het neerstortte in het centrum van Taipeh. Volgens de media en overlevenden heeft de piloot alles op alles gezet om ervoor te zorgen dat het toestel geen gebouwen zou raken. ''De actie van de piloot heeft het leven van veel mensen gered'', aldus de broer van Lin, de vader van het gezin in kwestie. ''We hebben maar geluk gehad.'' 

Al geldt dat helaas niet voor iedereen. Na meer dan 24 uur na de crash worden nog steeds 12 mensen vermist en zijn 31 passagiers overleden. Slechts 15 mensen hebben de ramp overleefd. Over de oorzaak van de crash valt momenteel alleen nog maar te speculeren, al lijkt een technisch mankement wel een van de meest waarschijnlijke redenen.

Het is tevens niet de eerste keer dat een toestel van TransAsia in de problemen is geraakt. Vorig jaar vielen bij een crash in Taiwan 48 doden.

Europese onderscheiding voor Van Rouwendaal

Sharon van Rouwendaal heeft de LEN Award voor de beste zwemster van 2014 in het open water gewonnen. Het veelzijdige zwemtalent kreeg bij een verkiezing onder alle bonden en leden van de diverse comités en commissies van de Europese zwembond LEN met 57,6 procent veruit de meeste stemmen in deze categorie.

Van Rouwendaal werd vorig jaar in Berlijn Europees kampioene op de 10 kilometer en won zilver op de 5 kilometer. Ferry Weertman, die de Europese titel won bij de mannen, werd met 38,3 procent tweede bij de mannen. De Duitser Thomas Lurz won met 40 procent.

Bij de verkiezing van beste zwemster werd Femke Heemskerk vierde met 1,6 procent. De Hongaarse Katinka Hosszu won met 57,7 procent. Bij de mannen ging de LEN Award naar de Fransman Florent Manaudou met 69,8 procent.

FOK! sportfoto-onderschrift week 6

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was BB-King met het volgende onderschrift: "Polonaise schaatsen nieuwste onderdeel op de Olympische Winterspelen."

De opgave van deze week:

Tijdens de eredivisie-wedstrijd tussen AZ en Heracles wil scheidsrechter Björn Kuipers iets duidelijk maken, maar wat? (PRO SHOTS/Ed Van De Pol)
Tijdens de eredivisie-wedstrijd tussen AZ en Heracles wil scheidsrechter Björn Kuipers iets duidelijk maken, maar wat? (PRO SHOTS/Ed Van De Pol)

Toename antisemitisme in Groot-BrittanniŽ

Het aantal antisemitische incidenten in Groot-Brittannië is vorig jaar tot recordhoogte gestegen. Het Community Security Trust, een joodse stichting, zegt vorig jaar 1168 antisemitische incidenten te hebben opgetekend. Een jaar eerder waren dat er nog 535. Sinds de stichting in 1984 begon met het bijhouden van deze cijfers was het aantal niet zo hoog.

In de meeste gevallen gaat het om verbaal geweld in het openbaar tegen joden, zegt de groep. Daarnaast registreerde de groep 81 gevallen van fysiek geweld. Andere incidenten betreffen haatmail, bedreigingen, graffiti en vernielingen. Het antisemitisme zou met name zijn gevoed door de oorlog van Israël in Gaza afgelopen zomer.

De cijfers van de stichting zijn in lijn met informatie van de Britse politie, die ook een stijging van antisemitische incidenten heeft waargenomen, met name de laatste weken. Veel joden in Groot-Brittannië vrezen na de aanslagen in Parijs in januari dat een vergelijkbare terreurdaad op Britse bodem zal plaatsvinden.

V&D krijgt geen boeken meer geleverd

CB, voorheen het Centraal Boekhuis, levert geen boeken meer aan V&D. De levering aan het in grote financiële problemen verkerende warenhuisconcern is al op 23 januari gestaakt, bevestigde CB-directeur Hans Willem Cortenraad woensdag na berichtgeving door vakblad Boekblad.

CB stelde de leveringsstop in nadat zijn kredietverzekeraar Coface had besloten de kredietlimiet voor V&D in te trekken. 'Coface bepaalt de kredietwaardigheid van onze debiteuren en wij volgen dat advies', aldus Cortenraad.

Door de levering van boeken te staken wordt voorkomen dat het risico bij de uitgeverijen komt te liggen als het met V&D misgaat. De openstaande rekeningen zijn nog wel gedekt door de kredietverzekering. Cortenraad benadrukt dat V&D geen betalingsachterstand heeft.

In tegenstelling tot Polare hoeft V&D niet op coulance te rekenen. 'Dit is een grootwarenhuis waar boeken maar een klein onderdeel is', zegt secretaris Martijn David van Groep Algemene Uitgevers (GAU) tegen Boekblad.

CB is een samenwerkingsverband van uitgeverijen en boekhandelaren en zorgt voor de distributie van boeken in Nederland en België.

'Scholing werkt wel bij oudere werknemer'

Oudere werknemers zijn eerder bereid en gemotiveerd om langer door te werken als ze van hun werkgever goede scholingskansen krijgen. Ze ontzien met extra verlofdagen of een lichter takenpakket werkt niet. Dat concludeert onderzoeksinstituut ROA van de Universiteit Maastricht op basis van onderzoek, waaraan 11.600 werknemers en 1400 bedrijven en organisaties in de overheids-, onderwijs- en bouwsector hebben meegedaan.

Werkgevers die goede scholingsfaciliteiten bieden aan oudere werknemers, worden daar royaal voor beloond, zeggen de onderzoekers. Het levert ze extra gemotiveerd personeel op, dat minder stress ervaart. De betrokken werknemers willen ook later met pensioen gaan.

Deze effecten blijven niet beperkt tot oudere werknemers die daadwerkelijk scholing volgen. Ook collega's die wel het aanbod krijgen, maar er geen gebruik van maken, profiteren in dezelfde mate.

Man die meisje doodreed, negeert rijverbod

Een 25-jarige man uit het Brabantse Oosterhout, die in 2011 een meisje van zeventien jaar heeft doodgereden, moet opnieuw voor de rechtbank verschijnen omdat hij sindsdien al negen keer is betrapt op rijden zonder rijbewijs. Dat meldde het Openbaar Ministerie (OM) in Breda donderdag na berichtgeving van BN DeStem en Omroep Brabant.

Afgelopen zomer bepaalde het gerechtshof in Breda in hoger beroep dat zijn rijbewijs voor zes jaar moest worden ingetrokken. De man kreeg bovendien een celstraf opgelegd, maar kwam vrij, omdat hij zijn tijd al in voorarrest had uitgezeten.

"De laatste twee keer dat de man is aangehouden voor rijden zonder rijbewijs was november vorig jaar en eind vorige maand", aldus een woordvoerster van het OM. De zaak dient eind april in Breda.

Minder ongelukken in Rotterdamse haven

Het aantal ongevallen in de Rotterdamse haven is vorig jaar van gedaald van 116 naar 102. Het ging in 2014 om twaalf ernstige ongelukken, zoals een brand aan boord van een passagiersschip en een aanvaring tussen enkele schepen in de Botlek. Dat maakte havenmeester René de Vries donderdag tijdens de presentatie van de nautische jaarcijfers bekend.

De havenmeester kan niet precies aangeven waardoor het aantal ongelukken verminderde. Het aantal scheepsbewegingen in de haven daalde vorig jaar wel van ruim 77.000 in 2013 naar ruim 75.000 afgelopen jaar, maar tegelijkertijd worden schepen steeds complexer en groter. Dat zou de kans op ongevallen weer vergroten, maakte De Vries duidelijk.

Ondertussen werden in 2014 door het havenbedrijf wel meer inspecties op zee- en binnenvaartschepen uitgevoerd: bijna duizend meer dan in 2013. Toen werden ruim elfduizend inspecties uitgevoerd.

Van Eck nieuwe coach FC Den Bosch

FC Den Bosch heeft René van Eck aangesteld als nieuwe hoofdtrainer. De oud-speler van de club heeft een contract getekend tot het einde van het seizoen, met een optie voor nog een jaar. Van Eck volgt Ruud Kaiser op, die eerder deze week vanwege de tegenvallende resultaten werd ontslagen. Den Bosch staat dertiende in de eerste divisie.

Van Eck was van 1986 tot 1990 als speler actief bij FC Den Bosch. Na zijn spelersloopbaan was Van Eck assistent-trainer en hoofdtrainer bij FC Luzern. Daarna werkte hij in Zwitserland bij FC Thun en FC Wohlen. In Duitsland was hij trainer bij FC Carl Zeiss Jena, 1.FC Nürnberg (jeugd) en Alemannia Aachen. De laatste jaren was Van Eck jeugdtrainer bij Excelsior.

Smash Bros. glitch verandert items in tomaten

Smash Bros. heeft allerlei verschillende items die op verschillende manieren werken in de game. Om wat voor reden dan ook veranderen alle items bij één persoon in tomaten, terwijl ze nog wel de orginele functie van het item behouden.

Leroy Tolmachev, degene die het probleem ondervindt samen met zijn vriendin, legt uit wat hij geprobeerd heeft om het op te lossen. "Dit probleem komt voor op de 3DSXL van mijn vriendin. Ik heb haar kopie van de game geprobeerd in mijn 2DS en het werkt prima. Ik heb mijn spel in haar 3DS geprobeerd en het probleem komt alleen naar voren op de 3DSXL met patch 1.0.4 geïnstalleerd. Als we de patch verwijderen verdwijnt het probleem, maar komt weer tevoorschijn als we de patch opnieuw installeren. Ik heb een systeem reset geprobeerd en de SDkaart geformatteerd, maar het probleem blijft."

Pauper geeft MŠxima bosje tulpen

Onze koningin heeft gisteren weer eens kennisgemaakt met de Hollandse zuinigheid. Een pauper heeft haar namelijk een afgeprijsd bosje bloemen gegeven.

Máxima bracht gisteren een bezoekje aan de Social Powerhouse Symposium Serious Social Value. En na afloop kreeg ze dus een bosje bloemen.

De gulle gever let echter wel goed op de centjes. Op het bosje tulpen zat namelijk duidelijk een sticker met daarop '35% korting', die je veelal aantreft op oudere producten bij de Appie Heijn.

Grote brand bij Leids Universitair Medisch Centrum

Bij de bloedvoorziening Sanquin te Leiden, pal naast het Leids Universitair Medisch Centrum, woedt een grote uitslaande brand. Het pand aan de Plesmanlaan is door de brandweer ontruimd, zo meldt De Volkskrant.

Het zou gaan om een brand in de technische ruimte van de bloedbank. Hulpdiensten zijn massaal uitgerukt.

Uit het dak van het pand slaan vlammen, volgens foto's die op Twitter zijn gepost. Tot in de wijde omtrek zijn dikke rookwolken te zien.

Gebroken middenvoetsbeentje voor Rodriguez

James Rodriguez heeft woensdag in de wedstrijd van Real Madrid tegen FC Sevilla (2-1) een middenvoetsbeentje gebroken. Dat maakte de Spaanse club donderdag bekend. De speler is na het duel voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. Daar is de breuk vastgesteld. Rodriguez zal donderdag een operatie ondergaan. De verwachting is dat hij zo'n twee maanden aan de kant staat.

Rodriguez maakte na twaalf minuten nog wel het openingsdoelpunt, maar liep daarna de blessure op. Ook Sergio Ramos moest met een hamstringblessure voortijdig van het veld.

Krijg groene vingers in Grow Home

Grow Home is vanaf vandaag verkrijgbaar op Steam en daar hoort natuurlijk een launchtrailer bij. Het spel draait allemaal om BUD (Botanical Utility Drone) die een plantje moet vinden voor zijn thuisplaneet. Deze levert namelijk genoeg zuurstof op, iets wat zijn planeet hard nodig heeft.

Het spel begon als experimentje, maar bleek leuk genoeg te zijn om het uit te brengen. Het spel kost op Steam 7,99

Kim K. toont kale kano en kont

Kim Kardashian heeft zich weer eens van haar beste kant laten zien. De diva is uit de kleren gegaan voor het februarinummer van Love Magazine.

Lekte eerder al een foto van haar kont uit, nu zien we ook de voorkant. Hoewel wij alleen gecensureerde foto's kunnen vinden, zien we wel dat ze intiem geschoren is. Een kale kano dus.

Hieronder dus de pics. We houden ons warm aanbevolen voor de explicietere foto's...

Eredivisieclubs boeken bijna ťťn miljoen euro verlies

De clubs in de Eredivisie hebben over het seizoen 2013/2014 een nettoverlies van 900.000 euro geleden. Dit blijkt uit de publicatie Het Seizoen in Cijfers 2013/14, dat de KNVB donderdag uitbracht. Het resultaat is wel een een verbetering van 86 procent ten opzichte van het voorgaande seizoen.

De transfervergoedingen zorgen ervoor dat het resultaat bijna break-even is. Als er alleen naar het bedrijfsresultaat wordt gekeken dan heeft de Eredivisie een verlies geleden van 31 miljoen euro. Rode cijfers die nagenoeg gelijk zijn aan het seizoen 2012/2013. Directeur Eredivisie CV Jacco Swart is positief over de weg die de Eredivisie is ingeslagen. "Het bedrijfsresultaat is weliswaar nog negatief, maar nagenoeg gelijkgebleven met het vorige seizoen. In het huidige economische klimaat is dat opvallend. Voor diverse clubs zijn het nog steeds financieel uitdagende tijden, maar het is goed om te zien dat ook het afgelopen seizoen de positieve en stabiele trend wordt voortgezet."

Met de Jupiler League gaat het een stuk slechter. De Eerste Divisie sloot het seizoen af een nettoresultaat van min 3,7 miljoen euro, een daling van liefst 160 procent. Ook het bedrijfsresultaat is gedaald met 15 procent naar min 7,5 miljoen euro.

Marc Boele, algemeen directeur Coöperatie Eerste Divisie, blijft optimistisch over de financiële situatie op het tweede niveau van Nederland. "Hoewel het totale nettoresultaat negatief is, toont een groot gedeelte van de clubs een break-even of positief nettoresultaat. Uit de benchmarks die we in samenwerking met de clubs jaarlijks samenstellen en ondersteuning op het gebied van financiële administratie blijkt dat er aan de kostenkant inmiddels maximaal is bezuinigd en er wordt heel gedegen gewerkt aan een gezonde financiële positie."

Een uitgebreide toelichting op de financiële cijfers van de Eredivisie en Jupiler League zijn hier te vinden. 

NAVO-flitsmacht moet groter worden

De NAVO wil haar geplande flitsmacht meer dan twee keer zo groot maken om de dreigingen die van Rusland en islamitisch extremisme uitgaan te keren. Dat heeft de secretaris-generaal van het bondgenootschap, Jens Stoltenberg, donderdag in Brussel gezegd.

De ministers van defensie van de NAVO-lidstaten zijn donderdag bijeen in Brussel om de oprichting van de snellereactiemacht te bespreken. Volgens Stoltenberg zullen zij besluiten de omvang van de macht uit te breiden van de geplande dertienduizend militairen naar dertigduizend man. Daarnaast moet er een nieuwe vooruitgeschoven eenheid komen die bestaat uit vijfduizend man. Deze eenheid moet nog sneller kunnen handelen dan de flitsmacht en in de voorhoede opereren.

Tot slot moeten er in de drie Baltische republieken, Polen, Roemenië en Bulgarije, commando- en verbindingscentra van de NAVO komen.

"Onze beslissingen maken duidelijk dat de NAVO er alles aan doet alle bondgenoten te beschermen tegen iedere bedreiging, uit iedere richting", zei Stoltenberg. "In Oekraïne neemt het geweld toe en verdiept de crisis zich. Rusland blijft internationale regels aan zijn laars lappen en separatisten met geavanceerde wapens, training en troepen steunen."

Griekse beurs hard onderuit

De Griekse aandelenbeurs stond donderdagochtend fors in het rood. De beslissing van de Europese Centrale Bank (ECB) om Grieks schuldpapier niet meer als onderpand te accepteren, zorgde voor een mineurstemming op de beursvloer in Athene.

De Athens Stock Exchange stond omstreeks 09.55 uur 8,7 procent in het rood. Het besluit van de ECB maakt het voor banken in het land veel moeilijker, zo niet onmogelijk, om nog geld te lenen bij de centrale bank. Wel kunnen ze via een apart financieringsprogramma, dat de naam Emergency Liquidity Assistance draagt, nog wel geld krijgen. De stap van de ECB overviel woensdagavond de financiële markten.

Aandelen van financiële bedrijven waren de dupe, zo kelderden National Bank of Greece en Piraeus Bank tot 27 procent in waarde.

Eerste plus in autoverkopen sinds crisis

Voor het eerst sinds 2007 zijn de autoverkopen in Europa op jaarbasis toegenomen. Dat maakte brancheorganisatie ACEA donderdag bekend. De verkoop van personenauto's in Europa steeg afgelopen jaar met 5,7 procent in vergelijking met een jaar eerder.

In totaal werden in het afgelopen jaar 12,7 miljoen nieuwe auto's op kenteken gezet. December was daarbij de zestiende maand op rij waarin meer auto's aan de man werden gebracht.

De positieve geluiden ten spijt is ACEA voorzichtig over de groeiverwachtingen voor dit jaar. "De groei zal aanhouden, maar in een aanzienlijk lager tempo", benadrukte ACEA-president Carlos Ghosn. De branchevereniging verwacht dat dit jaar in totaal circa dertien miljoen auto's worden verkocht.

Bij de elektrische wagens nam de verkoop in 2014 met 37 procent toe in vergelijking met een jaar eerder. Dit komt neer op een totaal van 55.142 autos. Daarmee is het aandeel van elektrische auto's op de totale markt 0,6 procent.

VN: IS martelt, verkracht en vermoordt kinderen

Terreurbeweging Islamitische Staat maakt zich in Irak schuldig aan het systematisch martelen, verkrachten en vermoorden van kinderen die tot minderheidsgroepen behoren. Dat stelt het Comité voor de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties in een nieuw rapport. De Iraakse regering moet volgens de VN meer doen om de gruweldaden te bestrijden.

Medewerkers van de VN hebben mensen gesproken die vertelden over 'massa-executies van jongetjes en kinderen die worden onthoofd, gekruisigd en levend worden begraven'. Niet alleen de kinderen van minderheden, maar hele families zijn vogelvrij in delen van Irak waar IS de dienst uitmaakt.

Vier op tien geregistreerd in Donorregister

Vier op de tien Nederlanders ouder dan twaalf jaar stond op 1 januari vorig jaar geregistreerd in het Donorregister. Of iemand donor wil zijn na het overlijden, hangt vaak samen met herkomst en opleidingsniveau. Niet-westerse allochtonen en laagopgeleide mensen zijn het minst vaak donor. Dat blijkt uit gegevens uit het Donorregister waar het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over beschikt.

Bijna een kwart van de bevolking geeft toestemming om na het overlijden de organen en weefsels af te staan voor donatie. Ongeveer vijf procent van hen maakt een voorbehoud voor het gebruik van bepaalde organen.

Pensioneren steeds vaker bij 65 jaar of ouder

Vorig jaar was voor het eerst meer dan de helft van de werknemers op het moment van pensioneren 65 jaar of ouder. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde donderdag dat de gemiddelde leeftijd waarop Nederlanders met pensioen gaan verder is opgelopen. Deze ligt nu op 64,1 jaar, twee tiende jaar hoger dan in 2013 en ongeveer een halfjaar hoger dan in 2012.

De toename is vooral het gevolg van wetswijzigingen en regels om langer door te werken. Tot 2007 was de gemiddelde leeftijd waarop werknemers met pensioen gingen steeds 61 jaar. Daarna nam de pensioenleeftijd jaarlijks toe. Er gaan de laatste jaren steeds minder werknemers op jongere leeftijd met pensioen.

De invloed van de begin 2013 ingezette stapsgewijze verhoging van de AOW-leeftijd is volgens het CBS vooralsnog beperkt.

Jordaanse koning wil IS 'hard' treffen

Jordanië zal een 'harde' oorlog voeren tegen Islamitische Staat. Dat heeft de Jordaanse koning Abdullah II woensdag gezegd in verband met de wrede dood van een Jordaanse gevechtsvlieger door de terreurgroep.

Abdullah overlegde woensdag met zijn legerstaf over een gepaste reactie op IS. Zijn land is onderdeel van de internationale coalitie die al bijna vijf maanden bombardementen uitvoert op stellingen van de terroristen.

Jordanië voert een oorlog van beginselen tegen de terreurgroep, aldus de koning. "Deze terreurorganisatie strijdt niet alleen tegen ons, maar ook tegen de islam en zijn pure waarden." Abdullah zei de terroristen 'hard in het midden van hun bolwerken' te zullen treffen.

De vraag is evenwel in hoeverre de koning het in toenemende mate morrende volk nog meekrijgt. Volgens de BBC is de zelfs voor IS-begrippen uiterst wrede executie van de piloot namelijk onderdeel van een bewuste tactiek, om het zowel aan Syrië als Irak grenzende Jordanië zoveel mogelijk angst in te boezemen.

IS zou al vroeg zijn toevlucht hebben gezocht tot deze strategie van 'asymmetrische angst', omdat het de internationale coalitie militair toch niet kan bijbenen. En dat heeft succes: na de gevangenname van de Jordaanse piloot trokken de Verenigde Arabische Emiraten zich geheel uit de coalitie terug.

'Sorry voor terrorisme!'

"In Nederland en andere landen is het al jaren gangbaar dat van sommige bevolkingsgroepen – vooral van moslims - wordt verwacht verantwoording af te leggen én afstand te nemen van zaken die elders in de wereld gebeuren." Zo begint het persbericht van Karim Boulidam ter promotie van het pro-moslimfilmpje van Abdelkarim El-Fassi (zie onderaan).

Nu wilde het persbericht van Karim Boulidam zeggen dat dit vooral het geval is bij moslimsterreur, maar hij vergeet natuurlijk de blanke kaaskop die zich schuldig dient te voelen over het slavernijverleden, het afstand dienen te nemen van Geert Wilders omdat je anders per definitie een tokkie bent en nog vele andere zaken. Maar hej, dit was een ik-ik-ik verhaaltje van ome Boulidam, dus laten we vooral verder gaan met wat Boulidam zegt.

"In het bijzonder van terrorisme. Hiermee worden groepen en individuen constant in verband gebracht met verschrikkelijke zaken waar ze niets aan kunnen doen. Dit heet ook wel “guilty by association” genoemd of het toepassen van een “collectief schuldgevoel”. Het is inmiddels een genormaliseerd mechanisme dat eerder een segregerende werking heeft dan dat het mensen bij elkaar brengt."

En zo is het maar net. Maar laten we er dan wel voor zorgen dat dit soort protesten álle kanten opwerken, en niet alleen die van de minderheid die zich in een slachtofferrol wurmt.

Filmpje hieronder, waarin op knappe wijze geknipt en geplakt is om te doen lijken alsof het jongetje daadwerkelijk opeens denkt dat hij een boef is. Kortom; laten we iedereen nou eens in zijn of haar waarde laten. En dat betekent ook dat je moet accepteren dat anderen dingen anders doen dan jijzelf. Maar die tolerantie geldt dan natuurlijk wel voor iedereen. En tolerantie? Zou dat niet beter acceptatie worden?

EasyJet verliest luchtslag van Ryanair

De Britse luchtvaartmaatschappij EasyJet heeft in januari de slag verloren van Ryanair. De prijsvechter zag de ticketverkoop afgelopen maand stagneren, waar zijn Ierse aartsrivaal maar liefst dertig procent meer passagiers vervoerde dan een jaar eerder.

EasyJet bediende in januari iets meer dan vier miljoen passagiers, net zoveel als in de eerste maand van 2013, zo blijkt uit donderdag gepubliceerde vervoersstatistieken. In december was nog sprake van een groei van 3,2 procent. Gemiddeld was iets meer dan 85 procent van de stoelen aan boord gevuld. De bezettingsgraad is daarmee nog wel iets beter dan bij Ryanair, waar de vliegtuigen voor 83 procent vol zaten.

De Ierse prijsvechter vervoerde vorige maand zes miljoen reizigers, bijna net zoveel als in december. Normaal gesproken zakt de reislust in de eerste maanden van het jaar, maar Ryanair wist met prijsverlagingen toch veel consumenten te verleiden.

Wende Snijders: naakt voor de camera niet mijn ding

Wende Snijders maakt in Zurich, dat in Nederland op 19 februari in première gaat, haar acteerdebuut. De zangeres twijfelde lang of ze het wel aandurfde.

Die aarzeling had vooral te maken met haar gebrek aan acteerervaring in een speelfilm, vertelt Snijders aan het AD. En om dan ook meteen een hoofdpersonage te spelen, ervoer ze aanvankelijk als een te grote druk.

In Zurich, van regisseur Sascha Polak, speelt Snijders een weduwe die erachter komt dat haar overleden man een dubbelleven leidde. Een zware rol waar ook enkele naaktscènes in voorkomen. "Ik heb het amper overleefd." Volgens haar is het een totaal andere intimiteit dan die ze op het podium zoekt met haar publiek. "Naakt voor de camera verschijnen, is niet bepaald mijn ding."

Snijders sluit desondanks niet uit dat er meer filmrollen volgen. "Maar ik ben en blijf een performer, ik wil toch het liefst direct met het publiek in contact staan. Dat heeft mijn prioriteit."


Aangekleed zingen is hoe dan ook wel haar ding

Hawks herstellen zich van nederlaag

De basketballers van Atlanta Hawks hebben zich woensdag hersteld van hun eerste nederlaag na negentien overwinningen op rij. De ploeg versloeg Washington Wizards met 105-96. Maandag maakte New Orleans Pelicans een einde aan de ongeslagen reeks van de Hawks.

Jeff Teague was tegen de Wizards met 26 punten en acht assists het beste op dreef voor de Hawks. In de eigen Philips Arena zijn de Hawks voor de elfde wedstrijd op rij ongeslagen.

De Celtics zorgden voor een extra feestelijke dag in de stad. Een paar uur nadat de Patriots waren gehuldigd voor het winnen van de Super Bowl won de ploeg met 104-100 van Denver Nuggets. Eigenaar Robert Kraft van de Patriots en spelers woonden het duel van de Celtics bij.

Overige uitslagen
Indiana Pacers - Detroit Pistons 114-109
Toronto Raptors - Brooklyn Nets 93-109
Houston Rockets - Chicago Bulls 101-90
Milwaukee Bucks - Los Angeles Lakers 113-105
Minnesota Timberwolves - Miami Heat 102-101
New Orleans Pelicans - Oklahoma City Thunder 91-102
San Antonio Spurs - Orlando Magic 110-103
Utah Jazz - Memphis Grizzlies 90-100
Golden State Warrios - Dallas Mavericks 128-114

Nieuwe Force India pas bij derde wintertest

De problemen bij het Formule 1-team Force India lijken groot te zijn. Vice-teambaas Bob Fernley heeft aan Autosport gemeld dat de nieuwe VJM08 waarschijnlijk pas bij de derde wintertest in Barcelona zal gaan debuteren. Bij de komende wintertest in Barcelona gaat de auto van vorig jaar gebruikt gaan worden.

Fernley: "Gezien de hoeveelheid werk die we nog te doen hebben, lijkt het erop dat het erg moeilijk wordt om de eerste testweek in Barcelona te halen. Iedereen loopt zich het vuur uit de sloffen om het voor elkaar te krijgen, maar het meest waarschijnlijke scenario is dat de VJM08 tijdens de derde test debuteert." Tussen 19 en 22 februari zal de oude auto in Barcelona rijden met de 2015-banden.

Force India zou er volgens de geruchten slecht voor staan en de eerste race van het seizoen in Australië dreigen te missen. Volgens Fernley klopt dit niet. "Daar is geen sprake van. Het klopt dat we testtijd zullen missen, maar we zijn straks gewoon van de partij bij de seizoensopener in Australië." Wel erkent hij dat juist in dit deel van het jaar de uitgaven het hoogste liggen en dat de afhankelijkheid van de diverse leveranciers hoog is. Nog niet alle onderdelen voor de VJM08 zijn op dit moment geleverd. "Maar we zijn al wel bezig met het construeren van de VJM08 en het chassis is ook al afgeleverd."

Jong Oranje treft Slowakije en Turkije in kwalificatie EK 2017

Jong Oranje speelt in de kwalificatie van het Europees kampioenschap onder 21 jaar in 2017 tegen Slowakije, Wit-Rusland, Turkije en Cyprus. Dat bleek donderdagochtend bij de loting in Nyon. De speeldata op een later moment vastgesteld.

Het EK zal in 2017 plaatshebben in Polen en zal worden uitgebreid van acht naar twaalf landen. De negen groepswinnaars plaatsen zich rechtstreeks voor het eindtoernooi. De vier beste nummers twee strijden in november 2016 in play-offs om de overige twee plaatsen.

Nederland zal komende zomer niet deelnemen aan het EK onder-21. Vorig jaar november werd er in de play-offs verloren van Jong Portugal. Het aankomende EK heeft plaats in Tsjechië. Dat toernooi zal ook bepalen welke teams zich plaatsen voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. 

Brand Amercentrale door broei in afvalkorrels

Broei in afvalkorrels heeft in september de grote brand bij de Amercentrale van Essent in Geertruidenberg veroorzaakt. Binnenin de berg afvalpellets liep de temperatuur op tot 350 graden maar dat werd niet ontdekt omdat een waarschuwingssysteem niet goed werkte. Bovendien werd het risico op broei in de relatief onbekende brandstof onderschat, staat in een rapport dat Essent deze week aan de provincie Noord-Brabant heeft gestuurd.

Silo's en het transportsysteem van de Amercentrale raakten zwaar beschadigd door diverse explosies en een grote brand op 10 september. Er raakte niemand gewond maar het duurde zeventien uur tot de brand was geblust.

Ruim duizend ton afvalkorrels lag een halfjaar opgeslagen in een silo. In de berg is broei ontstaan en smeulende afvalkorrels zijn op de fatale dag op de transportband gevallen richting de oven. Het brandende of gloeiende afval veroorzaakte diverse explosies van gas of stof.

Minder overheidsgeld voor onderzoek

De komende jaren gaat er minder geld vanuit de overheid naar onderzoek en innovatie. De uitgaven bedroegen de afgelopen twee jaar en dit jaar zo'n zes miljard euro per jaar. In 2019 is dat nog maar 5,5 miljard euro. Een daling van bijna acht procent. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Rathenau Instituut.

Het instituut bekijkt jaarlijks de gerealiseerde en voorgenomen uitgaven voor onderzoek en innovatie van de verschillende ministeries. De definitieve publicatie hiervan is waarschijnlijk in april, maar omdat de Tweede Kamer in februari overlegt over onder andere de wetenschapsvisie 2025 van het kabinet, heeft het Rathenau Instituut besloten tot een voorpublicatie.

Drukste ochtendspits van jaar door sneeuw

Bevriezing maar vooral sneeuwbuien zijn de oorzaak van de drukste ochtendspits van het jaar. Dat stelt de ANWB donderdagochtend. Er stond rond 08.10 uur al ruim 550 kilometer file in het hele land waar 150 kilometer normaal is.

De sneeuw is vooral gevallen op wegen waar het normaal al heel erg druk is zoals de A2, A16 en de A27 en in delen van de Randstad. Bij Amsterdam valt het in verhouding nog mee met de drukte.

Dinsdag was tot nu toe de drukste ochtendspits van het jaar. Door gladheid gebeurden toen ook meerdere ongelukken en was het verkeersbeeld chaotisch. Tegen 08.15 uur stond er vierhonderd kilometer file, rond 10.30 uur waren toen de wegen weer vrij.

Kamer wil meteen boetes bij privacyschending

Bij grove schendingen van de privacy moet het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) meteen boetes kunnen opleggen van maximaal achthonderdduizend euro. VVD en PvdA gaan daarover donderdag een voorstel indienen in de Tweede Kamer in een debat met staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie). Een VVD-woordvoerder heeft dat gezegd na een bericht van de NOS.

Het gaat om privacyschendingen waarbij bijvoorbeeld een arbodienst privégegevens van een werknemer naar diens werkgever stuurt, of om patiënten die zonder toestemming gefilmd worden in een ziekenhuis. In zon geval kan het CBP nu niet onmiddellijk optreden.

Zelfmoord verdachte loverboy-zaak Valkenburg

Een van de verdachten van de loverboy-zaak in Valkenburg heeft zelfmoord gepleegd. Dat heeft een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Limburg donderdag bevestigd na berichtgeving van de nieuwssite 1Limburg.

Het meisje is misbruikt door mogelijk tachtig mannen. Dat gebeurde in oktober 2014 onder meer in een hotel in Valkenburg. Bij een inval in dat hotel werd de 21-jarige vermeende loverboy gearresteerd. De mannen moeten zich binnenkort verantwoorden.

D66: bijverdienen door inzamelen zwerfafval

Verenigingen, sportclubs en scholen moeten wat kunnen bijverdienen door het inzamelen van zwerfafval. D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven zal dat donderdag voorstellen in een debat met staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu).

Van Veldhoven wijst erop dat er een potje van twintig miljoen euro per jaar is om zwerfafval te bestrijden. Dat blijft echter grotendeels onbenut, zegt ze. Het Kamerlid wil dat dat geld gebruikt wordt om organisaties iets extra'ss te laten verdienen als ze zwerfafval opruimen. Iets soortgelijks gebeurt nu al bij het inzamelen van papier. "Het is goed voor het milieu en scholen en verenigingen verdienen er iets aan. Het geld is al beschikbaar, dat ligt nu ongebruikt op de plank. We kunnen dus snel aan de slag", aldus Van Veldhoven.

Vodafone groeit weer in Nederland

Vodafone Nederland heeft de omzet in de laatste drie maanden van 2014 met 2,2 procent op jaarbasis zien stijgen. In de voorgaande periode was nog sprake van een lichte daling. De telecomaanbieder wist meer mobiele klanten aan zich te binden, terwijl de gemiddelde omzet per beller stabiel bleef. Dat maakte het Britse moederbedrijf donderdag bekend.

Ook wereldwijd wist Vodafone de omzet op eigen kracht, dus zonder de hulp van overnames of wisselkoerseffecten, met 0,7 procent op te voeren. De totale opbrengsten beliepen in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar 10,9 miljard pond (14,6 miljard euro), 13,5 procent meer dan een jaar eerder.

In Europa, veruit de belangrijkste markt voor Vodafone, hielpen overnames het bedrijf aan bijna een vijfde meer omzet. Op vergelijkbare basis was nog wel sprake van een daling met 2,7 procent, maar die was beduidend minder sterk dan in de voorgaande twee kwartalen.

PVV wil meldplicht bij zorgfraude

De PVV wil dat zorgverleners die fraude signaleren verplicht worden dat te melden. Tweede Kamerlid Reinette Klever zal dat donderdag voorstellen in een Kamerdebat.

Volgens haar wordt al jaren grootscheeps gefraudeerd in de zorg. Klever wijst op internationale onderzoeken hiernaar en de ervaringen met de pgb-fraude. Gemiddeld wordt voor zeven procent gefraudeerd, dat is in totaal vijf miljard euro, aldus het Kamerlid. "We betalen al jaren te veel voor onze zorg. Als we die vijf miljard euro opsporen, kan de zorgpremie met ruim vierhonderd euro omlaag."

Duitser holt in tien minuten naar top Empire State

De Duitser Christian Riedel heeft in tien minuten en zestien seconden alle 1576 traptredes van het Empire State Building in New York beklommen. Daarmee was hij de snelste deelnemer van de Empire State Building Run-Up. De Australische Suzy Walsham was de snelste bij de vrouwen en holde in twaalf minuten en dertig seconden naar de 86e verdieping van de wolkenkrabber. Het was al haar zesde zege in de jaarlijkse race.

Vorig jaar won een Noor, Thorbjörn Ludvigsen, bij de mannen, met een tijd van tien minuten en zes seconden. Walsham was toen ook de winnares van het vrouwenonderdeel, met een tijd van elf minuten en 57 seconden. Het snelheidsrecord is in handen van een Australiër, Paul Crake. Hij rende in 2003 in negen minuten en 33 seconden omhoog. De Duitser Thomas Dold heeft de meeste zeges, zeven, op zijn naam staan.

De race trekt deelnemers uit alle landen. De beklimming van het Empire State is een van de populairste wolkenkrabberraces ter wereld.

'Gymnasia wijzen scholier met vwo-advies af'

Enkele zelfstandige gymnasia hebben onderling afspraken gemaakt om invloed te houden op welke leerlingen ze toelaten. Met hun selectiebeleid negeren ze het schooladvies van de basisschool dat sinds dit schooljaar bepalend is. Het ministerie van Onderwijs vindt dat onacceptabel en dreigt te korten op hun subsidie.

"Persoonlijk vind ik dat we nog steeds kinderen moeten kunnen weigeren als ze in onze ogen ongeschikt zijn. Juist in het belang van het kind", zegt rector Joke Gaasbeek van het Haganum in Den Haag in een interview met Trouw donderdag.

Ook bijvoorbeeld het Marnix Gymnasium in Rotterdam en het Amsterdamse Barlaeus Gymnasium melden op hun website dat ze aanvullende eisen stellen bij het schooladvies van de basisschool. Leerlingen met een vwo-advies kunnen dan toch worden afgewezen. "Je wilt toch dat kinderen naar een gymnasium komen die daar echt op hun plek zijn. Het is iets anders dan een normaal vwo", aldus Gaasbeek.

Wegen glad door sneeuwbuien en bevriezing

Automobilisten moeten In het hele land opnieuw rekening houden met gladde wegen. Rijkswaterstaat en de ANWB zeggen dat sneeuwbuien over het land trekken. Ook zijn de wegen glad door bevriezing van natte weggedeelten. In de tweede helft van donderdagmorgen zal de gladheid op steeds meer plaatsen verdwijnen.

Plaatselijk komt ook mist voor. Vooral in Zuid-Holland zorgt mist voor hinder. Rond 07.00 uur stond er ongeveer honderd kilometer file.

PvdA: stop eenzijdige renteverhogingen

Er moet een verbod komen op eenzijdige renteverhogingen door banken. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer zal daar donderdag voor pleiten in een Kamerdebat met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën.

Nu staat in de algemene voorwaarden van banken nog vaak dat ze eenzijdig de hoogte van een lening aan een bedrijf of een hypotheek aan een particulier kunnen verhogen, tenzij schriftelijk andere afspraken zijn gemaakt. Banken maken hiervan volgens Nijboer regelmatig gebruik.

De renteverhogingen werden bij Nijboer naar eigen zeggen door verschillende ondernemers aangekaart. Bij particulieren kunnen banken bij variabele hypotheken de opslag op de euriborrente verhogen. "De PvdA vindt dit niet acceptabel. Het mag niet zo zijn dat wanneer een bank eenmaal een klant binnen heeft, de bank deze klant vervolgens op onverwachte kosten jaagt", aldus Nijboer. "Banken dienen weer dienstbaar te zijn aan maatschappij en samenleving. Eenzijdige renteverhogingen moeten daarom aan banden worden gelegd."

GroenLinks: solidariteitsbijdrage op gas

Het verder dichtdraaien van de gaskraan in Groningen wil GroenLinks financieel opvangen met onder meer een solidariteitsbijdrage op gas.

Fractievoorzitter Bram van Ojik maakt dat donderdag bekend. "Het oppompen van gas in Groningen gaat niet voor niets, het heeft grote nadelige gevolgen. Daarom komt er een solidariteitsbijdrage op gas. Wie relatief veel gas verbruikt gaat daar wat meer voor betalen." In 2016 zou die maatregel 151 miljoen euro moeten opleveren, in 2020 is dat opgelopen tot 756 miljoen euro. Volgens GroenLinks kan de Nederlandse Aardolie Maatschappij NAM vanaf 2016 wel met vierhonderd miljoen euro minder winst toe.

Veel partijen in de Tweede Kamer willen inmiddels de gaswinning terugbrengen tot dertig miljard kuub per jaar, het laagste niveau waarbij nog kan worden voldaan aan de binnenlandse vraag en lopende exportcontracten. GroenLinks is de eerste partij die met een dekkingsvoorstel komt. Terug naar dertig miljard kuub mag geen vrijblijvende campagnepraat zijn, vindt van Ojik. Hij hoopt dat andere fractievoorzitters zich bij hem aansluiten.

Katy Perry krijgt eigen game

Glu Mobile, het bedrijf achter de mobile game Kim Kardashian: Hollywood heeft een deal gesloten met Katy Perry om een game voor mobieltjes uit te brengen met de Super Bowl-opvulpauze-zangeres. Haar stem en verschijning zullen gebruikt worden voor het spel. Later dit jaar kunnen we op onze mobieltjes met Katy Perry spelen, want dan moet de game verschijnen. Wat voor soort spel het gaat worden is nog onbekend, maar een hoop mensen zullen graag hun touchscreen willen gebruiken om de superster virtueel aan te raken.

"Katy is misschien wel de meest bekende muzikant in Amerika na haar Super Bowl XLIX halftime-prestaties van afgelopen zondag", zei de baas van Glu mobile, Niccolo de Masi. "Ze is een cultuur-icoon en we verwachten dat de belangrijkste elementen van haar succes te vertalen naar een innovatieve, zeer vermakelijke mobiele ervaring."

Het bedrijf heeft met de game Kim Kardashian: Hollywood in 2014 alleen al meer dan 74 miljoen dollar opgehaald.

Biden: geen wapens VS voor OekraÔne

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden wil dat de Verenigde Staten geen wapens leveren aan het Oekraïense leger. Er is geen 'militaire oplossing' voor het conflict in het oosten van Oekraïne, liet Biden weten in een interview met de Duitse krant Süddeutsche Zeitung.

Biden zegt dat een 'militaire escalatie' niets oplevert en dat de VS juist aandringen op het tegenovergestelde. Hij zei erbij dat Oekraïne wel het recht heeft zich te verdedigen. Biden haalde in het interview bovendien flink uit naar Rusland. Volgens hem worden de rebellen daar getraind en bewapend. Het conflict is veroorzaakt door 'Russische agressie', zei hij.

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft in een interview met dagblad Die Welt de NAVO donderdag opgeroepen wapens te leveren. Oekraïne heeft juist vanwege de geweldsescalatie meer steun nodig van het bondgenootschap. Porosjenko zegt dat er behoefte is aan onder meer moderne wapens voor bescherming en om weerstand te bieden tegen de 'agressor'.

Rebellen in Oost-Oekraïne krijgen al militaire steun van Rusland, meent Porosjenko. "Oekraïne wil vrede, maar vrede moet je verdedigen. Daarvoor hebben we een sterk en modern leger nodig", aldus Porosjenko.

Biden: wapens voor Oekraïne niet de oplossing
Biden: geen wapens VS voor Oekraïne (Foto: ANP)

Gezochte vrouw aanslag Parijs mogelijk in IS-video

De voortvluchtige Hayat Boumeddiene, die mogelijk betrokken was bij de aanslag op een joodse winkel in Parijs, is mogelijk opgedoken in een video van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De autoriteiten in Frankrijk onderzoeken het filmpje, meldde een bron dicht bij het onderzoek donderdag aan CNN.

In de video, die dinsdag verscheen, spreken strijders van IS vol lof over de aanslagen in Parijs en roepen ze op tot nieuwe aanslagen. Tussen de strijders staat ook een vrouw met camouflagekleding en een geweer. Mogelijk is het Boumeddiene, de vriendin van Amedy Coulabily die in Parijs een ongewapende agent en klanten van een joodse winkel doodschoot.

Boumeddiene wordt de meest gezochte vrouw van Frankrijk genoemd. Franse media maakten eerder bekend dat de vrouw begin januari, voor de aanslagen, al naar Syrië was gereisd.

Gezochte vrouw Parijs mogelijk in IS-video
Gezochte vrouw Parijs mogelijk in IS-video (Foto: ANP)

A50 deels weer open na verkeersinfarct

Het grootste afgesloten deel van de A50 in noordelijke richting is rond 03.15 uur donderdag weer opengegaan. Het gaat om een stuk weg van 26 kilometer tussen Veghel en knooppunt Ravenstein. Daar is de ijslaag van de baan gehaald, meldde een woordvoerder van Rijkswaterstaat. De file die daar stond is opgelost.

Gladheid zorgde op de A59 en de A50 bij Oss woensdagavond voor een verkeersinfarct. Rijkswaterstaat waarschuwt dat het donderdagochtend in delen van het land nog steeds of opnieuw glad kan zijn.

Johnny Depp en Amber Heard officieel getrouwd

Johnny Depp en Amber Heard zijn dinsdag getrouwd, meldt het Amerikaanse tijdschrift People. Het Hollywoodkoppel zou elkaar thuis in Los Angeles officieel het jawoord hebben gegeven.

Dit weekend volgt nog een grotere bruiloft in de Bahama's. Depp heeft daar zijn eigen privé-eiland, Little Hall's Pond Cay, waar de twee een intieme ceremonie en een feest hebben gepland met een kleine groep vrienden en familieleden.

De 51-jarige Depp en zijn 28-jarige vrouw leerden elkaar kennen op de set van de film The Rum Diary uit 2011. Ze verloofden zich in 2012, niet lang nadat Depp en zijn ex Vanessa Paradis na een relatie van ruim veertien jaar uit elkaar gingen.

Nederlander neergeschoten bij woning BelgiŽ

In de Belgische gemeente Hechtel-Eksel is woensdagavond een Nederlandse man neergeschoten. Dat gebeurde bij zijn woning in het dorp Eksel op zo'n twaalf kilometer van de grens met Nederland. De man is door twee kogels geraakt. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis, meldden de hulpdiensten. De politie doet onderzoek naar het incident.

Woensdagochtend werd er in de buurt ook al geschoten. Een 41-jarige man raakte daarbij zwaargewond. Het lijkt erop dat er geen verband is tussen de twee schietpartijen.

Uiterlijk telt in Bloodborne

Je kunt je personage aanpassen in de game Bloodborne, en in onderstaande video zie je alle mogelijkheden waar je uit kunt kiezen. Het haar, de ogen, huidskleur en geslacht zijn maar het begin, daarna kun je los op alle hoogtes en breedtes van de persoon. Wil je al die onzin niet, dan is er altijd gewoonweg iets te genereren door de software, zodat je gewoon kunt spelen.

Bloodborne is van de makers van de Dark Souls-games. Net zoals in die games zul je dus waarschijnlijk vaak dood gaan. Door een uitgebreider wapensysteem, mooiere graphics en natuurlijk bizarre eindbazen gaan we dat binnenkort merken. Bloodborne komt uit op PlayStation 4 in maart.

Aanbevolen pc-specs Mortal Kombat X bekendgemaakt

De systeemeisen en systeemaanbeveling voor Mortal Kombat X zijn door de makers, NetherRealm Studios, aangekondigd. Een echte supercomputer heb je niet nodig om het bloed over het scherm te laten druipen:

Minimale systeemeisen:

 • OS: 64-bit: Vista, Windows 7, Windows 8
 • Processor: Intel Core i5-750, 2.67 GHz | AMD Phenom II X4 965, 3.4 GHz
 • Geheugen: 3 GB RAM
 • Graphics: NVIDIA GeForce GTX 460 | AMD Radeon HD 5850
 • DirectX: Versie 11
 • Netwerk: Breedband Internet
 • Hard Drive: 25 GB beschikbare ruimte

Aanbevolen voor topFOK!ers:

 • OS: 64-bit: Windows 7, Windows 8
 • Processor: Intel Core i7-3770, 3.4 GHz | AMD FX-8350, 4.0 GHz
 • Geheugen: 8 GB RAM
 • Graphics: NVIDIA GeForce GTX 660 | AMD Radeon HD 7950
 • DirectX: Versie 11
 • Network: Breedband Internet
 • Hard Drive: 40 GB beschikbare ruimte

Mocht je niet voldoen aan de eisen, dan kun je nog even sparen, want Mortal Kombat X komt 14 april uit op pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Gouden en zilveren Amiibo's op komst

Er zijn certificaten opgedoken waar we uit kunnen concluderen dat er 'goude'n en 'zilveren' Amiibo's aangekondigd gaan worden. Volgens de certificaten zijn de desbetreffende Amiibo's in december al gemaakt. Het is waarschijnlijk dat ze niet in de winkel komen te liggen, maar dat deze worden uitgereikt aan Club Nintendo-leden met een 'Elite Status'. Club Nintendo stopt er namelijk dit jaar mee. Er komt een nieuwe manier om items te sparen voor in de plaats, maar deze moet nog aangekondigd en uitgelegd worden.

Een Amiibo communiceert door middel van een NFC-chip met Wii U of 3DS. Hierdoor kunnen de desbetreffende poppetjes in het spel komen om mee te spelen, te levelen of andere effecten aan een spel, zoals extra kostuums toevoegen. Of, wanneer en wie de Amiibo's kunnen krijgen is dus nog een raadsel, maar dat het een collector's item moet worden lijkt ons wel duidelijk.

A50 in Brabant afgesloten door horrorweer

De A50 tussen Veghel en Ravenstein wordt in noordelijke richting helemaal afgesloten. Dit heeft Rijkswaterstaat woensdagavond laten weten. Vervolgens wordt nagegaan welke voertuigen gestrand zijn op de spekgladde vijftien kilometer tussen de twee afritten.

Bekeken wordt of de automobilisten op eigen kracht verder kunnen of dat er bergers moeten worden ingeschakeld.

Update 01.30 uur:
De politie haalt weggebruikers uit de file op de A50 rond Oss. Auto's met kinderen mogen als eerste passeren, meldde de VerkeersInformatieDienst (VID) in de nacht van woensdag op donderdag.

Het verkeer staat rond Oss al lange tijd vast vanwege spekgladde wegen. Bergers zijn bezig weggegleden vrachtwagens vooraan de file te bergen. De eerste daarvan rijden weer, berichtte de politie. Op de plekken waar de vrachtwagens stonden wordt gestrooid. Het verkeer wordt daarna langzaam op gang gebracht.

De A50 werd woensdagavond over een lengte van 15 kilometer in noordelijke richting helemaal afgesloten, evenals een stukje van de A59. Rijkswaterstaat heeft speciale calciumsproeiers naar de gedeelten van de A50 gestuurd waar het bijzonder glad is en vrachtwagens hellingen niet kunnen nemen.

Zwaar kut?

In Nederland hebben we eigenlijk maar een paar echte problemen. Er gaan meer Nederlanders de pijp uit door welvaartsziektes dan door andere oorzaken. Overgewicht. Hart- en vaatziektes. Stress door het combineren van werk met honderdvierentachtig hobby's en de bezigheden van de kinderen. Slapeloze nachten over de vakantiekeuze. En toch vinden we andere zaken pas echt kut.

Laatste reviews en specials
special
Interview: 'in The Boys zijn de superhelden de schurken'
review
The Elder Scrolls Online: Elsweyr
review
Collection of Mana
special
Krezip over comeback: 'We moesten het nog allemaal kunnen en willen'
review
The Lion King (2019)
special
Opinie: Nintendo Switch Lite is een slechte deal
©FOK.nl e.a.