Jordaanse koning wil IS 'hard' treffen

Jordanië zal een 'harde' oorlog voeren tegen Islamitische Staat. Dat heeft de Jordaanse koning Abdullah II woensdag gezegd in verband met de wrede dood van een Jordaanse gevechtsvlieger door de terreurgroep.

Abdullah overlegde woensdag met zijn legerstaf over een gepaste reactie op IS. Zijn land is onderdeel van de internationale coalitie die al bijna vijf maanden bombardementen uitvoert op stellingen van de terroristen.

Jordanië voert een oorlog van beginselen tegen de terreurgroep, aldus de koning. "Deze terreurorganisatie strijdt niet alleen tegen ons, maar ook tegen de islam en zijn pure waarden." Abdullah zei de terroristen 'hard in het midden van hun bolwerken' te zullen treffen.

De vraag is evenwel in hoeverre de koning het in toenemende mate morrende volk nog meekrijgt. Volgens de BBC is de zelfs voor IS-begrippen uiterst wrede executie van de piloot namelijk onderdeel van een bewuste tactiek, om het zowel aan Syrië als Irak grenzende Jordanië zoveel mogelijk angst in te boezemen.

IS zou al vroeg zijn toevlucht hebben gezocht tot deze strategie van 'asymmetrische angst', omdat het de internationale coalitie militair toch niet kan bijbenen. En dat heeft succes: na de gevangenname van de Jordaanse piloot trokken de Verenigde Arabische Emiraten zich geheel uit de coalitie terug.