FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 6 februari 2015

Engeland opent Six Nations met zege op Wales

De rugbyers van Engeland hebben hun eerste duel in de Six Nations weten te winnen. In Cardiff werd thuisploeg Wales met 16-21 verslagen. 

De thuisploeg vloog uit de startblokken en leidde na zeven minuten met 10-0. Rhys Webb scoorde een try en Leigh Halfpenny schoot een conversie en penalty tussen de palen. De Engelsen knokten zich echter terug in de wedstrijd, al stonden ze bij rust nog wel met 16-8 achter.

Jonathan Joseph bracht snel na de rust de spanning helemaal terug met een try. George Ford schoot de Engelsen vervolgens naar de winst door de conversie en twee strafschoppen te benutten. 

De geboren Nederlander Tim Visser, die vorig jaar de Six Nations moet overslaan vanwege een beenbreuk, komt zaterdag met Schotland in actie tegen Frankrijk. Titelverdediger Ierland speelt tegen Italië.

'Feyenoord biedt Kuijt contract aan'

Feyenoord heeft de deur opengezet voor Dirk Kuijt. Volgens AD Sportwereld kan de 34-jarige Katwijker een contract voor één jaar ondertekenen in de Kuip, met een optie voor nog een seizoen. Technisch directeur Martin van Geel was vrijdagavond niet bereikbaar voor een reactie.

Kuijt groeide tussen 2003 en 2006 uit tot een publiekslieveling in Rotterdam. De aanvaller speelde daarna jarenlang voor Liverpool en stapte in 2012 over naar Fenerbahçe, de Turkse club waarmee hij vorig jaar zijn eerste landstitel vierde.

Het is een publiek geheim dat Kuijt graag wil terugkeren naar Feyenoord, maar lang was onduidelijk of de Rotterdamse clubleiding daar wel voor openstaat. Volgens het AD heeft Van Geel de 104-voudig international deze week dan toch een contractvoorstel gedaan.

Kuijt zette vorig jaar een punt achter zijn interlandcarrière.

Sijsling strandt in kwartfinale Zagreb

Tennisser Igor Sijsling heeft vrijdag naast een plek in de halve finales van het ATP-toernooi in Zagreb gegrepen. De nummer honderd van de wereld bood Marcel Granollers goed partij in de kwartfinale, maar moest uiteindelijk na dik twee uur tennissen in drie sets buigen voor de als achtste geplaatste Spanjaard: 4-6, 6-2 en 4-6. Sijsling liet in de beslissende set drie breakpoints onbenut.

De 27-jarige Amsterdammer had op het hardcourt in de Kroatische hoofdstad zijn eerste overwinningen van dit jaar in een ATP-hoofdtoernooi gevierd. Sijsling versloeg eerst Frank Dancevic uit Canada en sloeg donderdag met Adrian Mannarino de Franse nummer twee van de plaatsingslijst uit het toernooi. Tegen Granollers kreeg hij kansen om de weg naar halve finales te openen, maar die liet Sijsling liggen.

De Spanjaard neemt het in de halve finale op tegen Andreas Seppi uit Italië.

N.E.C. profiteert van nederlaag FC Eindhoven

N.E.C. is vrijdag weer een stap dichter bij de titel in de Jupiler League gekomen. De ploeg van trainer Ruud Brood zette de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard om in een overtuigende overwinning: 0-3. Naaste belager FC Eindhoven verloor de topper tegen Roda JC met 2-0, waardoor NEC nu aan kop van de ranglijst een voorsprong van twaalf punten heeft.

De club uit Nijmegen kwam in Sittard na ruim een half uur op voorsprong via Christian Santos, die zijn dertiende van het seizoen maakte. Anthony Limbombe en Alireza Jahanbakhsh voerden de score in de tweede helft op. Roda JC kwam in punten op gelijke hoogte met FC Eindhoven door het onderlinge duel te winnen. Mitchel Paulissen en Bart Biemans maakten tussen de 59e en 62e minuut het verschil in het Jan Louwers-stadion.

Sparta Rotterdam won thuis met 4-1 van MVV. Bij FC Den Bosch begon de nieuwe trainer René van Eck met een zege. Uit bij hekkensluiter RKC Waalwijk werd met 3-0 gewonnen. FC Oss was in eigen huis Helmond Sport met 3-1 de baas en Almere City FC won op bezoek bij Jong FC Twente met 3-0.

FC Volendam en Jong Ajax speelden vrijdag ook tegen elkaar, maar door een stroomstoring lag die wedstrijd een tijdje stil. Na een 3-3 ruststand won Jong Ajax aan de Dijk met 4-3. Django Warmerdam scoorde in de 87e minuut de winnende treffer. Achilles '29 - Telstar en De Graafschap - VVV-Venlo waren afgelast.

Schalke klopt Borussia Mönchengladbach

Schalke 04 heeft vrijdag het rechtstreekse gevecht met Borussia Mönchengladbach om de derde plaats in de Bundesliga gewonnen. Zonder de geschorste topschutter Klaas-Jan Huntelaar zegevierde de ploeg van trainer Roberto Di Matteo in Gelsenkirchen met 1-0. Tranquillo Barnetta maakte in de tiende minuut het enige doelpunt.

Schalke nam door de winst de derde plaats over van Gladbach, met één punt verschil. Huntelaar zat zijn eerste van vier duels schorsing uit na zijn rode kaart vorige week tegen Hannover 96. Bij de bezoekers speelde verdediger Roel Brouwers de hele wedstrijd.

Forse daling aantal olieboorplatforms in VS

Het aantal actieve olieboorplatformen in de Verenigde Staten is deze week voor de negende week op rij afgenomen, onder druk van de sterk gedaalde olieprijzen. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse dienstverlener aan de olie- en gasindustrie Baker Hughes.

Het aantal olieboorplatforms kromp met 83 tot 1140, aldus het bedrijf. Dat is een daling van bijna zeven procent in vergelijking met de week daarvoor. Door de lage olieprijzen snijden oliemaatschappijen drastisch in de kosten en worden platformen stilgelegd.

De afgelopen tijd zijn de olieprijzen wel aan een opmars bezig, nadat de laagste niveaus in zes jaar werden bereikt. Vrijdag steeg de prijs van een vat Amerikaanse olie (van 159 liter) met 2,6 procent tot 51,85 dollar en Brent klom 2,1 procent tot 57,75 dollar.

Sauerbreij sluit loopbaan af in finale

Snowboardster Nicolien Sauerbreij neemt zaterdag met een optreden in de finale van de parallelreuzenslalom in Sudelfeld afscheid van een mooie loopbaan. De winnares van de gouden medaille op de Olympische Spelen van 2010 eindigde vrijdag in de kwalificaties als tiende op haar favoriete onderdeel, goed voor een plek in de eindstrijd.

Voor Sauerbrei is het pas de eerste keer dat ze zich in deze winter voor de knock-outfase weet te kwalificeren. Het is zaterdag op één dag na twee jaar geleden dat de Nederlandse voor het laatst het podium haalde in een grote wedstrijd: In Rogla werd ze destijds tweede op de parallelreuzenslalom.

Michelle Dekker stelde teleur in het Duitse skigebied Bayrischzell. Dekker eindigde als 33e en mag zaterdag niet meer in actie komen.

S&P verlaagt kredietbeoordeling Griekenland

Kredietbeoordelaar Standard & Poors (S&P) heeft vrijdag de kredietwaardigheid van Griekenland verlaagd en waarschuwt dat de Griekse rating nog verder kan dalen.

Daarmee maakt S&P een dreigement van vorige maand waar. Toen waarschuwde de kredietbeoordelaar al voor een verlaging van de Griekse rating na de verkiezingsoverwinning van Syriza. De Griekse kredietbeoordeling is door S&P nu met één stap verlaagd naar B-, wat inhoudt dat beleggers grote risico's nemen als ze investeren in Griekse staatsleningen.

Volgens S&P zijn de plannen van de Griekse regering onder leiding van premier Alexis Tsipras niet te rijmen met de afspraken die zijn gemaakt tussen de vorige regering en de internationale geldschieters van Griekenland. De Griekse regering heeft volgens S&P door financieringsbeperkingen maar heel weinig tijd om tot een nieuwe regeling te komen met haar schuldeisers.

VN: geldschieters Gaza moeten over de brug komen

De landen die hulp hebben toegezegd aan de wederopbouw van de door oorlog met Israël verwoeste Gazastrook moeten snel hun beloftes nakomen. Dat vinden de Verenigde Naties en de Arabische Liga.

De secretarissen-generaal van de beide organisaties spraken vrijdag hun 'diepe zorg' uit over de toestand in Gaza. De wederopbouw verloopt traag, verklaarden Ban Ki-moon en Nabil Elaraby. Het is cruciaal nu meer inspanningen te leveren om de inwoners van Gaza weer 'hoop te bieden en de stabiliteit te waarborgen'. Om de al zo rampzalige humanitaire situatie volgens de VN- en de AL-chef niet nog verder te laten verslechteren moeten de donoren het beloofde geld overmaken aan VN-organisaties.

Op een internationale hulpconferentie in oktober stelden weldoeners in totaal bijna drie miljard euro ter beschikking voor het herstel van Gaza. De Palestijnen klagen al langer dat hun geldschieters niet over de brug komen.

Ghana rekent op Gyan in finale Africa Cup

Ghana rekent zondag in de finale van de Africa Cup tegen Ivoorkust op Asamoah Gyan. De aanvoerder van de Black Stars ontbrak donderdag tijdens de gewonnen halve finale tegen Equatoriaal-Guinea (3-0) vanwege een heupblessure. Gyan had die kwetsuur in de kwartfinale opgelopen door een wilde actie van de doelman van tegenstander Guinee.

"Hij kon in eerste instantie amper lopen, maar de medische staf heeft hem intensief behandeld", zei een woordvoerder van de Ghanese ploeg vrijdag. "Asamoah heeft de halve finale overgeslagen, zodat de kans groter is dat hij in actie kan komen tijdens de finale." Gyan maakte in de groepsfase een cruciaal doelpunt tegen Algerije, waardoor Ghana ontsnapte aan vroegtijdige uitschakeling.

Ghana stond in 1992 al in de finale tegenover Ivoorkust. Toen wonnen de Ivorianen na een lange strafschoppenserie (11-10).

Knegt soepel door bij World Cup Dresden

Op de eerste dag van de World Cup shorttrack in Dresden heeft Sjinkie Knegt zich eenvoudig geplaatst voor de kwartfinales op de 1000 meter. De Europese kampioen won vrijdag beide races in de kwalificatie. Hij kwam in de twee manches als koploper geen moment in de problemen. Ook Freek van der Wart haalde het hoofdtoernooi op deze discipline. Hij eindigde twee keer op de toereikende tweede plaats.

Adwin Snellink redde het in zijn tweede kwalificatieronde niet. Hij kwam als derde binnen, achter de meervoudig olympisch kampioenen Charles Hamelin (Canada) en Viktor An (Rusland). Snellink verschijnt daardoor zaterdag in de herkansingen van de 1000 meter aan de start.

Yara van Kerkhof ging in haar tweede manche op de 1000 meter onderuit door toedoen van de Amerikaanse Jessica Smith. De Nederlandse ging daardoor alsnog door in het toernooi. Rianne de Vries liep tegen een straf af wegens een valse start

Op de 1500 meter bereikten Daan Breeuwsma, Mark Prinsen en debutante Roza Kooystra de finalerondes.

Zaterdag 21 februari Elfstedentocht!

It giet oan! Zaterdag 21 februari zal de Elfstedentocht worden gereden. Op televisie althans.

Op die dag is het exact dertig jaar geleden dat de Tocht der Tochten werd verreden. Staatsomroep NPO viert dit door de hele Elfstedentocht, dertien uur lang, nogmaals integraal uit te zenden, op themakanaal NPO Best.

De winnaar was in 1985 niemand minder dan Evert van Benthem. Maar wij zetten ons geld voor deze herhaling in op Piet Kleine.

Hup Evert!

Michiel Veenstra wordt ontslagen

Michiel Veenstra wordt zaterdag of zondag weer ontslagen uit het ziekenhuis. De radio-dj ligt met een breuk in zijn bovenbeen in het ziekenhuis sinds hij donderdag in de 3FM-studio ten val kwam.

Veenstra hoeft niet geopereerd te worden, vertelde hij in RTL Boulevard. Wel moet hij wekenlang rust houden en een tijdlang met krukken lopen. Hij is overigens van plan zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan. "De eerste weken mag ik helemaal niets doen, maar vanaf 16 februari wel weer. Als het aan mij ligt, presenteer ik mijn programma dan vanuit mijn huis, in bed."

Roosmarijn Reijmer neemt voorlopig het ochtendprogramma van de dj over.

Waterpoloërs winnen met 52-0 van Letland

De Nederlandse Waterpoloërs zijn vandaag begonnen aan het eerste kwalificatietoernooi op weg naar het EK van 2016. In  Utrecht was Letland de tegenstander, hoewel, van tegenstand was eigenlijk geen sprake.

Vantevoren wist eigenlijk niemand dat er in Letland ook aan waterpolo gedaan werd, en dat bleek ook in de wedstrijd. Al na twaalf seconden scoorde Jorn Winkelhorst de openingstreffer. De rest van de wedstrijd was uiteindelijk een persiflage op waterpolo want het scorebord gaf na afloop een eindstand van 52-0 aan.

De komende twee dagen kan de ploeg van bondscoach Robin van Galen meer tegenstand verwachten. Dan zijn Malta en Frankrijk de tegenstanders.

Kippen mogen weer naar buiten

Het pluimvee in Nederland mag vanaf zondag weer naar buiten. Kippen moesten lange tijd binnenblijven vanwege de vogelgriep. Omdat de laatste uitbraak eind november was, is de ophokplicht niet langer nodig. Dat schrijft Sharon Dijksma, staatssecretaris van Economische Zaken, vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Twee weken geleden werden vrijwel alle maatregelen tegen de vogelgriep al opgeheven. Alleen de ophokplicht bleef nog van kracht. Dat was nodig omdat de griep waarschijnlijk door wilde eenden is overgebracht. Omdat die trekvogels nog in Nederland waren, kon de ophokplicht nog niet worden opgeheven.

Bobby Brown laat beademing Bobbi niet stoppen

De diepgelovige Bobby Brown kan het niet over zijn hart verkrijgen de kunstmatige beademing van zijn dochter Bobbi Kristina te beëindigen. Volgens TMZ hebben artsen hem verteld dat Bobbi's situatie niet zal verbeteren. Het stopzetten van de beademingsmachine zou daarom een passende optie zijn.

De familie Brown is zeer religieus en zou op een wonder hopen. De dochter van Whitney Houston ligt in coma. Een ernstig zuurstofgebrek heeft ervoor gezorgd dat ze nog maar weinig hersenactiviteit vertoont. Volgens TMZ is er sinds maandag geen verbetering geweest.

In de familie gaan stemmen op om de suggesties van de artsen op te volgen, maar voorlopig blijft Brown bij zijn standpunt.

Maze pakt wereldtitel afdaling in achtertuin Vonn

Skiester Tina Maze heeft in Beaver Creek de wereldtitel op de afdaling gepakt. Voor de olympisch kampioene van Sochi - waar ze het goud samen met de in Beaver Creek afwezige Dominique Gisin won - is het haar eerste WK-medaille op de afdaling. Ze won eerder al wereldtitels op de reuzenslalom (2011) en super-G (2013). Eerder deze week pakte ze het zilver op de super-G, op slechts 0,03 seconde van Anna Fenninger.

De snelste tijd was erg lang in handen van de als vierde gestarte Oostenrijkse Nicole Schmidhofer, die een dag eerder tijdens de training nog het laatste startbewijs van haar land won door Nicole Hosp te verslaan. Pas twaalf skiesters later ging de tijd eraan, door de eerste der favorieten: Anna Fenninger, kersvers wereldkampioene op de super-G. Zij sloeg een gat van maar liefst 1,01 seconde naar haar landgenote en leek hard op weg naar haar tweede gouden medaille.

Lara Gut opende snel, maar moest onderin toch teveel tijd toegeven op Fenninger. Tina Maze was de voorlaatste van de favorieten en de Sloveense begon snel. Halverwege had ze bijna een halve seconde voorsprong, maar daarna werd het beetje bij beetje kleiner. Even leek Fenninger het te halen, tot Maze in een slechts 0,02 seconden snellere tijd over de streep kwam. Tot slot was het de beurt aan de grote thuisfavoriete, Lindsey Vonn, die al sinds haar twaalfde woonachtig is in de omgeving van Beaver Creek. Ze begon weliswaar sneller dan Maze, daarna was het plotseling gedaan met de Amerikaanse. Ze leverde meer dan een seconde in en kwam uiteindelijk op 1,05 seconden slechts als vijfde over de streep.

Maze vliegt over de Raptor-piste in Beaver Creek (Foto: Getty)

Naam Pieter Schelte van schip na kritiek

Het grootste schip ter wereld krijgt alsnog een andere naam. Een woordvoerder van het Zwitsers-Nederlandse offshorebedrijf Allseas liet vrijdagavond weten dat besloten is af te zien van de keuze Pieter Schelte. "Na de brede en wijdverspreide kritiek, hebben we deze keuze gemaakt", zei hij.

De Nederlander Pieter Schelte Heerema (1908-1981) deed als officier dienst in de Waffen-SS. Na de oorlog werd hij daarvoor veroordeeld en kreeg hij een gevangenisstraf.

De internationale transportvakbond ITF eiste dat de naam van het schip zou veranderen en startte een petitie waarin olie- en gasbedrijf Shell werd opgeroepen het schip niet in te huren. Shell wil het vaartuig inzetten bij de ontmanteling van booreilanden in de Noordzee. Shell reageerde tevreden op het besluit van Allseas.

Helft bedrijven heeft moeite met ziektekosten

Bijna de helft van de werkgevers (45 procent) hikt aan tegen de kosten die ze hebben doordat ze het loon moeten doorbetalen van ziek personeel. Dat blijkt uit een onderzoek dat minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft laten uitvoeren. Asscher heeft de uitkomsten vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Uit het onderzoek komt naar voren dat er bij de meeste bedrijven draagvlak bestaat voor de wettelijke verplichting om het loon door te betalen als een werknemer ziek wordt, en om te zorgen dat hij weer aan de slag komt. Maar vooral kleinere bedrijven hebben moeite met de kosten.

Een deel van de werkgevers vindt dat de prikkel om arbeidsongeschiktheid te voorkomen te veel bij hen gelegd wordt in plaats van bij werknemers. Er zijn overigens ook bedrijven die op grond van cao-afspraken meer loon aanvullen dan wettelijk verplicht is. Ruim driekwart van alle werkgevers heeft zich verzekerd voor de loondoorbetalingsplicht.

NAVO: Duits-Frans Oekraïne-plan heeft topprioriteit

De Duitse en Franse inspanningen om een staakt-het-vuren in Oekraïne tot stand te brengen heeft voor de NAVO topprioriteit. Dat heeft secretaris-generaal Jens Stoltenberg vrijdag gezegd. Maar zodra een wapenstilstand is overeengekomen moet daarop wel worden toegezien, zodat de door Rusland gesteunde separatisten niet de gelegenheid te baat kunnen nemen zich te hergroeperen en te herbewapenen, zei Stoltenberg.

De toestand in Oekraïne is volgens de NAVO-chef 'kritiek'. ''Daarom is het belangrijk het nieuwe initiatief'' van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande te steunen. Ligt er eenmaal een akkoord, dan 'is het uiterst belangrijk dat er effectieve toezichtssystemen zijn, dat we kunnen verzekeren dat het staakt-het-vuren wordt eerbiedigd'.

Merkel en Hollande spraken vrijdag met de regering in Kiev en reisden daarna door naar Moskou voor een onderhoud met president Vladimir Poetin.

Canada staat euthanasie toe

Canadese artsen mogen terminaal zieke patiënten die over hun verstandelijke vermogens beschikken helpen bij zelfdoding. Dat heeft het hooggerechtshof vrijdag bepaald. Mensen helpen 'een antwoord te vinden op ondraaglijk en uitzichtloos lijden is essentieel voor hun waardigheid en autonomie', oordeelde het hof.

Het hooggerechtshof kwam vrijdag terug op zijn eigen arrest van ruim twintig jaar geleden. Toen kwam het hof nog tot de conclusie dat de legalisering van euthanasie onwenselijk was. Het vreesde dat kwetsbare mensen niet afdoende beschermd zouden zijn als hulp bij zelfdoding door artsen zou worden toegestaan.

Het is nu aan het parlement om de wet zo te wijzigen dat euthanasie mogelijk wordt. Tot dat moment is aangebroken blijft de ingreep verboden. Er staat een maximumstraf op van veertien jaar cel.

"De wet staat mensen in deze omstandigheden toe palliatieve sedatie toe te passen, kunstmatige voeding en vocht te weigeren en de verwijdering van levensreddende medische instrumenten te vragen", legde het hof uit. "Maar de wet geeft niet het recht te vragen om de hulp van een arts bij het sterven."

CAF legt Marokko miljoenenboete en schorsing op

Marokko moet zwaar boeten voor het teruggeven van de organisatie van de Afrika Cup. Het land mag in 2017 en 2019 niet meedoen aan het Afrikaanse titeltoernooi en moet bovendien een torenhoge boete betalen. De Afrikaanse voetbalfederatie CAF eist ruim acht miljoen euro schadevergoeding en legde de Marokkaanse bond bovendien een boete van bijna een miljoen euro op.

Marokko zou begin dit jaar de Afrika Cup organiseren, maar besloot de organisatie in november terug te geven uit angst voor verdere verspreiding van het ebolavirus. Het eerdere verzoek van Marokko om het toernooi te verplaatsen naar een andere periode, werd afgewezen door de Afrikaanse bond. Equatoriaal-Guinea bleek uiteindelijk bereid de organisatie over te nemen van Marokko, dat voor straf werd uitgesloten van deelname aan het toernooi.

Het CAF-bestuur besloot het Noord-Afrikaanse land vrijdag ook uit te sluiten voor de volgende twee edities van de Afrika Cup.

Eindoefening mariniers voortaan in Rotterdam

Mariniers in opleiding houden hun eindoefening voortaan naar alle waarschijnlijkheid in Rotterdam. Als de eerste twee oefeningen dit jaar bevallen, worden ze in de toekomst in de maasstad gehouden, aldus de marine. Daarmee gaat een lang gekoesterde wens van burgemeester Ahmed Aboutaleb in vervulling. Tot nu toe worden de oefeningen op verschillende plaatsen in ons land gehouden.

De eerste oefening met dertig militairen van de mariniersopleiding van de Van Ghentkazerne is op zondag 15 en maandag 16 maart. De aankomende mariniers dalen met touwen van de Van Brienenoordbrug af, en voeren op het RDM-terrein op Heyplaat een amfibische landing uit. Ook worden daar patrouilles uitgevoerd en volgt een aanval op een gebouw. In september wordt dat herhaald door een andere groep.

Van Gaal: "Niks verkeerds gedaan"

Manchester United-manager Louis van Gaal heeft aangegeven in beroep te gaan tegen de aanklacht van de Engelse voetbalbond. De Nederlander zei na afloop van het uitduel tegen Cambridge United in de FA-Cup, dat alles tegen zijn elftal en zijn persoon gericht was geweest. Volgens de Football Association zorgt het commentaar van Van Gaal voor een schijn van partijdigheid van de bond. 

Na het bekerduel van de Europese topclub tegen de voetbalreumes, zei de oefenmeester het volgende: "Elk aspect van de wedstrijd is tegen ons. Van het veld, de scheidsrechter tot en met de fans", verklaarde de oefenmeester van de Europese topclub na het bekerduel.

Naar aanleiding van díe uitspraak is de coach aangeklaagd. De trainer is nu gevraagd of hij de aanklacht zal aanvechten. "Ja, natuurlijk doe ik dat. Ik heb nooit gezegd dat ik iets verkeerd heb gedaan. Jullie als media kunnen nagaan dat ik nooit iets heb geroepen over scheidsrechters, in alle wedstrijden die we hebben gespeeld. Nog nooit met een kwaad woord over een arbiter gesproken", antwoordde de 63-jarige Amsterdammer aan de Britse pers.

De ex-Ajacied blijft bij zijn onschuld en is op zijn zachtst gezegd verbaasd. Van Gaal: "In de bijna dertig jaar dat ik als trainer werk, ben ik nog nooit aangeklaagd. Ik ben van mening dat ik niets verkeerds heb gezegd."

Volgens de keuzeheer is alles uit het verband gerukt. "Ik heb de uitspraken gedaan vóór de wedstrijd én na het duel. Op dat moment had ik het gevoel dat iedereen voor de underdog (Cambridge) was. Ik schrik er van dat de FA me heeft aangeklaagd, maar het zij zo", besloot de flegmatieke keuzeheer. 

CNV: werknemers V&D onder druk gezet

V&D zet werknemers onder grote druk om in te stemmen met het loonoffer. Dat liet vakbond CNV Dienstenbond vrijdag weten.

Volgens de bond zijn er diverse signalen binnengekomen van medewerkers van V&D over druk van leidinggevenden om akkoord te gaan met een salarisverlaging. Bij twee filialen zouden werknemers een formulier gekregen hebben waarop ze kunnen tekenen voor het loonoffer. Volgens CNV ervaren de medewerkers deze actie als 'intimiderend' en gaat het warenhuisbedrijf hiermee over de grens van het toelaatbare. "Het is V&D onwaardig", aldus de bond.

Donderdag liep een gesprek tussen de bonden en V&D over de salarisverlaging die het bedrijf voor zijn vijfduizend medewerkers wil doorvoeren op niets uit. De bonden zetten daarom hun gang naar de rechter door. Het kort geding dient op 16 februari bij de rechtbank in Amsterdam.

Cocu: "Bekerverlies was een goede les"

De spelersgroep van PSV beseft volgens trainer Phillip Cocu goed dat de strijd om de landstitel nog niet beslist is. De Eindhovense koploper heeft sinds donderdagavond twaalf punten voorsprong op nummer twee Ajax, dat met 0-1 van AZ verloor.

Zelf pakte PSV dinsdag drie punten op bezoek bij NAC Breda (0-2). "We zijn blij met het resultaat van Ajax, maar we zijn er echt nog niet", stelde Cocu vrijdag op de persconferentie. Zaterdagavond speelt PSV in de 22ste speelronde een thuiswedstrijd tegen FC Utrecht. "Er zijn nog dertien wedstrijden te gaan. Binnen de groep is er het besef dat de voet niet van het gaspedaal mag."

"Twaalf punten voorsprong is lekker, maar we zijn er gewoon nog niet. Het verlies in de beker is wat dat betreft een goede les geweest", aldus Cocu. PSV werd vorige maand door Roda JC uitgeschakeld in de strijd om de KNVB Beker. In de verlenging wonnen de Limburgers met 3-2.

FC Utrecht, de tegenstander van zaterdag, staat in de Eredivisie slechts twaalfde. Toch moet PSV volgens Cocu op zijn hoede zijn. "Zij missen Boymans, waardoor ze wat anders zullen spelen. We moeten opletten op de flanken, daar zijn ze gevaarlijk."

Oorzaak gefaalde taps Teeven niet gevonden

Het blijft onduidelijk wat de exacte oorzaak is geweest van de storing in het tapsysteem van de politie op 20 september 2012. De Auditdienst Rijk (ADR) heeft dit na onderzoek niet kunnen vaststellen. Tegelijk heeft de dienst geen aanwijzingen gevonden die erop duiden dat getapte gegevens opzettelijk zijn gewist.

Dat heeft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) vrijdag aan de Tweede Kamer laten weten. De storing was pikant omdat juist toen een telefoongesprek plaatshad tussen staatssecretaris Fred Teeven en de van corruptie verdachte oud-VVD-senator Jos van Rey. De politie luisterde Van Rey op dat moment af, maar dit gesprek met zijn partijgenoot bleek achteraf niet opgenomen.

Ook van ongeveer 1800 andere taps die toen liepen, zijn geen belgegevens en gesprekken opgeslagen.

Jordanië bombardeert Amerikaanse in Syrië

De Amerikaanse die door Islamitische Staat in Syrië gegijzeld wordt gehouden is omgekomen door een Jordaanse luchtaanval. Dat heeft de terreurbeweging vrijdag laten weten.

Jordanië voerde de afgelopen dagen de luchtcampagne tegen IS op uit wraak voor de moord op gevechtspiloot Muath al-Kaseasbeh. IS maakte onlangs een filmpje openbaar waarop te zien was hoe de neergestorte en vervolgens gevangen piloot levend werd verbrand.

Amsterdam naar rechter om besluit Stadsbank

De gemeente Amsterdam is het niet eens met de nieuwe regels voor de hoofdstedelijke Stadsbank van Lening. Ze stapt daarom naar de rechter om het besluit van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) aan te vechten. Die wil dat de stadsbank zich aan de nieuwe Pandhuiswet houdt, die onder meer zegt dat nieuwe klanten niet langer tussentijds rente mogen aflossen.

De maximale beleenperiode van een onderpand wordt daarom 27 maanden, terwijl die nu nog onbeperkt is. De gemeente verwacht dat hierdoor minder mensen hun spullen komen ophalen, wat weer leidt tot een hoger risico voor de stadsbank en minder geld voor het onderpand. "Niemand wordt hier beter van", zegt verantwoordelijk wethouder Abdeluheb Choho.

Teeven drijft eigen zin door

Staatssecretaris Fred Teeven blijft bij de bezuiniging van dik twaalf miljoen euro op de vergoedingen aan rechtsbijstandsverleners voor dit jaar. Dat schrijft hij in een brief aan de Senaat. Het staat haaks op een CDA-motie die door de Eerste Kamer is aangenomen. De Senaat wilde een stokje steken voor een korting op de hele rechtsbijstand, oplopend tot 85 miljoen euro in totaal.

Maar de Senaat nam Teevens begroting voor dit jaar tegelijk wel aan. De staatssecretaris van Veiligheid en Justitie had de bezuiniging op de vergoedingen voor 2015 ook al ingeboekt. De bezuiniging wordt overigens wel meegenomen in een onderzoek naar de stijgende kosten van de rechtsbijstand en kan afhankelijk van de uitkomsten in de toekomst nog worden aangepast.

Lager eigen risico bij gecontracteerde artsen

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft vrijdag een nieuw zorgplan gepresenteerd. Dat moet de in de Senaat gesneuvelde zorgwet vervangen. In het nieuwe voorstel van Schippers is geen sprake meer van het verder inperken van de vrije artsenkeuze. In plaats daarvan komen onder meer de volgende maatregelen:

- Zorgverzekeraars worden gestimuleerd om hun verzekerden een korting te geven op het eigen risico als ze naar een zorgaanbieder gaan met wie de verzekeraar een contract heeft. Op dit moment kunnen zorgverzekeraars die korting ook al geven. Maar Schippers gaat het voor hen financieel lonender maken. Zorgverzekeraars worden gestimuleerd zich meer te richten op zieken en ouderen. Als ze voor deze groep tegen een scherpe prijs zorg inkopen, zullen de zorgkosten dalen. Schippers verwacht op die manier hetzelfde effect te bereiken als met het beperken van de vrije artsenkeuze.

- Verzekeraars moeten straks bij het inkopen van zorg aan vastgelegde kwaliteitseisen voldoen.

- Verzekerden krijgen meer invloed op het beleid van hun verzekeraar.

- Er komt een scherper toezicht op fusies in de zorg. Schippers wil een samenklontering van zorgaanbieders tegengaan.

Europeanen gaan vaker naar de film

Het bioscoopbezoek in Europa is het afgelopen jaar met 0,7 procent gestegen ten opzichte van 2013. Dat blijkt uit de cijfers van internationale bioscoopbond UNIC die het blad Holland Film Nieuws vrijdag op zijn website heeft gezet.

Er zitten overigens wel grote verschillen tussen de landen onderling. In Spanje en Polen steeg het bezoek met 13,6 en 11,9 procent. In Duitsland en het Verenigde Koninkrijk daalde het aantal bezoekers echter, met respectievelijk 6,4 en 4,9 procent. Nederland zit in de middenmoot, met een groei van 0,2 procent.

In totaal werden er in 2014 door de Nederlandse bioscopen 30,8 miljoen kaartjes verkocht. De best bezochte film in Nederland was Gooische Vrouwen II.

Roger Moore wil wel invallen als James Bond

Bij de opnamen van de nieuwe James Bond-film Spectre is hoofdrolspeler Daniel Craig gewond geraakt. Hij zou tijdens de opnamen van een vechtscène in de Britse Pinewood Studios zijn knie verstuikt hebben.

Een van Craigs voorgangers als James Bond, Sir Roger Moore, bood op Twitter zijn diensten aan. "007 zijn is niet zonder gevaar", schreef hij. "Ik ben beschikbaar om in te vallen als het nodig is."

De inmiddels 87-jarige acteur liet zijn volgers even later weten dat de invalbeurt niet nodig zal zijn. "Ah goed nieuws: Daniel is morgen terug op de set. Ik hang mijn safaripak weer in de kast", aldus Moore, die afsloot met een knipoog-smiley.

Bram Moszkowicz hoopt op oplossing

Bram Moszkowicz hoopt dat er een oplossing komt voor het verzoek tot faillissement dat een schuldeiser heeft ingediend. Zijn advocaat Loonstein heeft dat vrijdag laten weten namens de oud-strafpleiter.

Moszkowicz hoopt dat de zaak een slot krijgt vergelijkbaar met de dreigende veiling van zijn huisraad in december. Toen schoot zanger Gordon de voormalig advocaat te hulp en kon ternauwernood een schikking worden getroffen.

Deze keer heeft een schuldeiser het persoonlijke faillissement van Moszkowicz aangevraagd. Volgens Loonstein gaat het om een relatief klein bedrag. De zaak dient dinsdag in Amsterdam.

Loonstein laat weten dat Moszkowicz problemen heeft met de fiscus. Daardoor gaat wat hij binnen krijgt aan inkomsten meteen naar de belastingdienst en heeft hij moeite met het voldoen van zijn verplichtingen aan andere schuldeisers.

Opnieuw aanhoudingen voor dood Rotterdammer

In het onderzoek naar de dood van de 56-jarige Rotterdammer Jan Buizer zijn opnieuw twee verdachten aangehouden. De politie meldde dat vrijdag. Het totale aantal verdachten in deze zaak is nu zes. Vier van hen zitten nog vast. De twee nu opgepakte verdachten zijn een 24-jarige vrouw uit Hellevoetsluis en een 23-jarige man uit 's-Gravenzande.

Het lichaam van Buizer werd op vrijdagavond 12 december in een huis in IJsselmonde gevonden.

Donderdag werd van een 39-jarige Rotterdamse de voorlopige hechtenis met dertig dagen verlengd. Deze vrouw had zich twee weken geleden gemeld bij de politie. Ook een vrouw van 24 die eind januari werd aangehouden, zit nog vast.

Een uitzending van Opsporing Verzocht leidde er onlangs toe dat een 17-jarige vrouw en een 22-jarige man uit Rotterdam zich meldden. Die twee zijn vrijgelaten, maar blijven nog wel verdachten.

Verdachte Tirol verdacht van eerder geweld

Een van de Nederlanders die onlangs zijn opgepakt voor een mogelijke mishandeling in Oostenrijk, zou in 2013 ook al iemand hebben mishandeld.

De politie meldde dat vrijdag. De 27-jarige man uit het Zeeuwse Sint Philipsland zou toen in een café in zijn woonplaats een man zo ernstig mishandeld hebben dat deze nog steeds niet kan werken.

De verdachte werd woensdag met twee plaatsgenoten (27 en 30) aangehouden omdat ze vorig jaar januari in Kirchberg in Oostenrijk een portier en een bedrijfsleider van een bar zouden hebben mishandeld.

Op beelden die de Oostenrijkse politie onlangs vrijgaf was het drietal te zien. Tips leidden naar de drie.

De aanleiding voor de mishandeling in Tirol was dat de uitsmijter de drie eraan herinnerde dat ze niet met bierglazen naar buiten mochten.

Licht positieve reacties op nieuw zorgplan

Voorzichtig positief, maar met de nodige vraagtekens is vrijdag gereageerd op de aangepaste zorgplannen van minister Edith Schippers (Volksgezondheid). Ze heeft een nieuw voorstel naar de Tweede Kamer gestuurd waarin onder meer haar omstreden plan aan om de vrije artsenkeuze te beperken, is aangepast.

"Maar om exact in te kunnen schatten wat de plannen voor de patiënt en huisarts betekenen, moet er nog meer duidelijkheid komen", meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). "Maar goed punt is dat de minister verzekeraars wil bewegen om meer op kwaliteit in te kopen. Volgens de LHV kopen zorgverzekeraars tot op heden vooral op prijs in, in plaats van op kwaliteit. Het zou mooi zijn als zorgverzekeraars erin slagen om wel op kwaliteit in te kopen."

Patiëntenfederatie NPCF ziet ook zeker goede punten in de brief van Schippers. "Maar het blijft te weinig concreet en de invulling is niet duidelijk", vindt ook NPCF-directeur Wilna Wind.

Ongeluk zorgt voor drukke spits bij Rotterdam

Het wordt vrijdag een drukke avondspits op de wegen rond Rotterdam. Dat komt door een ongeluk op de A20 bij afslag Rotterdam-Centrum.

Bij knooppunt Kleinpolderplein zijn drie van de vier rijstroken dicht. Het oponthoud duurt vermoedelijk tot 18.30 uur, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Vooral het verkeer van Den Haag naar Rotterdam moet rekening houden met veel vertraging.

Brabant gaat door met schaliegasverbod

Noord-Brabant trekt zich niets aan van kritiek van minister Henk Kamp (Economische Zaken) en gaat door met pogingen om boringen naar schaliegas te voorkomen. Een kritische brief van de minister lijkt de provincie juist extra te motiveren.

Brabant is een van de beoogde locaties voor proefboringen naar schaliegas. Provinciale Staten stemden vrijdag unaniem in met een officieel verbod op de winning van schaliegas in de buurt van grondwater. Dat komt neer op 97 procent van de provincie.

Minister Henk Kamp stuurde Provinciale Staten deze week nog een brief omdat het verbod volgens hem voorbarig en mogelijk zelfs onzorgvuldig is. De Brabantse PvdA noemde de brief van de minister vrijdag een groot compliment en een geruststelling dat Brabant alles heeft gedaan om boringen te voorkomen. Ook SP-gedeputeerde Johan van den Hout meent dat de minister tegen de haren instrijkt en de Brabantse weerstand juist aanwakkert.

De provincie erkent dat de minister het Brabantse verbod kan overrulen, maar de gedeputeerde hoopt dat hij dat niet doet.

Geen reden voor bemoeienis om moskee Gouda

Op dit moment is er geen aanwijzing dat de financiering van een nieuwe moskee in Gouda niet klopt. Dat zei minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) vrijdag. Een ingreep vanuit het Rijk is volgens hem dan ook niet aan de orde.

Het is nu aan de gemeenteraad om al dan niet in te stemmen met het besluit van het college van Gouda om de bouw van de grote moskee door te laten gaan. Opstelten zei dat hij benieuwd is naar de uitkomst.

De minister wilde echter ook niet zeggen dat het 'snor zit' met de geldstroom, maar er is volgens hem nu geen reden om tegen de bestuurders in Gouda te zeggen dat ze 'uit moeten kijken'. Hij vindt wel dat de situatie rond de geldstromen voortdurend in de gaten moet worden gehouden.

Ook minister Lodewijk Asscher (Integratie) zei dat er steeds moet worden gekeken of de wet niet wordt overtreden.

De Boer rekent op Klaassen en Veltman, Ajax bindt Groothuizen

Trainer Frank de Boer verwacht dat hij zondag in het uitduel van Ajax met Go Ahead Eagles weer een beroep kan doen op Davy Klaassen en Joël Veltman. "Ik denk dat ik ze zondag weer terug heb", keek hij vrijdag vooruit op de ontmoeting in de uitverkochte Adelaarshorst in Deventer.

De Boer denkt dat de aan een lies gekwetste Thulani Serero nog niet op tijd hersteld is. Jaïro Riedewald heeft donderdag een spierblessure opgelopen in het verloren duel met AZ (0-1). De trainer waarschuwde Ajax voor de uitwedstrijd tegen Eagles. "Het is een klein veld. Feyenoord en PSV hebben het daar de laatste jaren ook vaak moeilijk gehad."

De Boer liet nog in het midden of Lasse Schöne opnieuw de voorkeur krijgt boven Arkadiusz Milik als centrumspits. "Zijn kracht is zijn balvastheid en daarom heb ik hem tegen AZ in de punt gezet. Ik vond dat hij op sommige momenten te makkelijk balverlies leed. Van de tien ballen moet hij er negen aan de goede kleur kunnen geven. Nu was dat vijf om vijf. Dat is te mager, maar dat begrijpt Lasse ook wel."


Doelman Indy Groothuizen is vrijdag een driejarig contract met Ajax overeengekomen. De achttienjarige keeper speelt al zeven jaar in verschillende jeugdteams van de club uit Amsterdam. Hij maakte twee maanden geleden zijn debuut in het betaalde voetbal tijdens het duel tussen Jong Ajax en RKC Waalwijk (3-2) in de Jupiler League.

Groothuizen speelde nog op amateurbasis voor Ajax.

Zaalhockeysters als groepswinnaar door op WK

De Nederlandse zaalhockeysters hebben als groepswinnaar de kwartfinales bereikt van het wereldkampioenschap in Leipzig. Oranje versloeg tot besluit van de eerste ronde ook Polen (6-3) en bleef daardoor zonder puntenverlies. Claire Verhaghe en Lieke Hulsen scoorden ieder twee keer. De Nederlandse vrouwen staan vrijdagavond tegenover Oekraïne, de nummer vier uit de andere poule.

De mannenploeg van bondscoach Robin Rösch verloor in het laatste pouleduel, met als inzet de eerste plaats, van Rusland (4-5) en gaat als tweede door naar de kwartfinales van zaterdag. Oranje leidde na een kwartier met 3-1 door onder meer twee treffers van Bjorn Kellerman, maar kon die voorsprong niet behouden. Timmo Kranstauber zorgde nog voor 4-3, ook dat was niet genoeg. Alexander Zjirkov maakte de winnende Russische goal luttele seconden voor tijd.

Rellen bij Afrika Cup: zeker 36 gewonden

Bij de rellen die donderdag uitbraken in de halve finale van de Afrika Cup tussen Ghana en gastland Equatoriaal-Guinea, zijn minstens 36 gewonden gevallen. Volgens de Afrikaanse voetbalbond liggen veertien slachtoffers van het supportersgeweld nog in het ziekenhuis, van wie één op de intensive care.

De overkoepelende bond CAF deelde vrijdag een boete uit van honderdduizend dollar (87 duizend euro) aan de organiserende bond als straf voor het wangedrag van de fans.

Het liep volledig uit de hand in de slotfase van de wedstrijd in Malabo, toen Ghana al met 3-0 voor stond. Ghanese supporters vluchtten de tribunes af naar het veld toen ze werden bekogeld met flessen water en andere projectielen door boze fans uit Equatoriaal-Guinea. Het duel werd lange tijd stilgelegd.

Familie heeft zorgen over Prince Jackson

De achttiende verjaardag van Prince Jackson, de oudste zoon van Michael Jackson, komt steeds dichterbij. Op die verjaardag krijgt Prince een enorm fortuin tot zijn beschikking, aldus RadarOnline. Een bron vertelt de entertainmentsite dat zijn familie grote zorgen heeft over de toekomst van de erfgenaam van de King of Pop.

Volgens de bron, die naar verluidt dicht bij de familie Jackson staat, heeft geen van de familieleden nog controle over de tiener. De 17-jarige werd eerder al drinkend gespot met zijn beruchte feestmaatje Justin Bieber, op een feestje in Hollywood. Iedereen maakt zich druk over zijn opstandige gedrag. "Het lijkt erop alsof hij volledig de weg kwijtraakt", aldus de bron. "Hij gedraagt zich als een typische irritante tiener, die zich niets aantrekt van wat zijn grootouders hem opleggen."

Dat Prince binnenkort een fortuin tot zijn beschikking krijgt, maakt de zaak er niet makkelijker op. Volgens de insider is de zoon van Michael al tijden in gevecht met de beheerders van zijn vaders fortuin, om maandelijks meer geld te krijgen. "De tienduizenden dollars die hij gaat ontvangen, zijn volgens Prince niet voldoende. Niet gek als je aan het shoppen bent voor Maserati's en Lamborghini's."

De bron stelt dat Prince zichzelf beschouwt als een grootse beroemdheid. Omdat zijn vader Michael Jackson was, ziet Prince zichzelf als 'A-list'-beroemdheid. "Hij wordt echt kwaad als hij niet zo wordt behandeld", aldus de insider.

Slory kan FC Dordrecht nog niet helpen, Enkelblessure voor gevierde spits AZ

FC Dordrecht beleeft voorlopig nog weinig plezier aan Andwelé Slory. De in de winterstop overgekomen aanvaller kampt met een enkelblessure.

De oud-aanvaller van Feyenoord moet de degradatiestrijd van zijn nieuwe club voorlopig vanaf de zijlijn volgen. Slory had tot dusver slechts één keer een basisplaats bij FC Dordrecht.

Voor Everon Pisas, Giovanni Korte en Filip Kurto komt het duel van FC Dordrecht zaterdag met ADO Den Haag ook te vroeg.


Aron Jóhannsson mist zondag mogelijk de uitwedstrijd van AZ bij FC Groningen. De spits heeft donderdag een enkelblessure opgelopen tijdens het door zijn club gewonnen duel met Ajax (1-0). "Hij wordt intensief behandeld, het zal een race tegen de klok worden", zei trainer John van den Brom vrijdag over het meespelen van de aanvaller die in de ArenA voor de enige treffer tekende.

Van den Brom erkende dat het wegvallen van Jóhannsson een aderlating voor zijn ploeg zal zijn. "Hij staat altijd op de goede plek. Aron is ook al beter in de diepte aanspeelbaar. We gaan steeds meer dingen van hem zien die we wíllen zien. Aron is goed bezig."

Feyenoord gelooft weer in tweede plaats

Feyenoord gelooft weer in de tweede plaats van de Eredivisie. "Het wordt een interessant gevecht. Zeker omdat PEC Zwolle zich ook heeft gemeld", blikte trainer Fred Rutten vrijdag vooruit.

Ajax heeft de club uit Rotterdam donderdag met een nederlaag tegen AZ (0-1) weer hoop gegeven. "De nederlaag van Ajax tegen AZ was in ons voordeel", erkende de oefenmeester die zijn aflopende contract nog niet heeft verlengd. "Die evaluatie moet nog plaats vinden."

Feyenoord heeft een achterstand van vijf punten op Ajax, dat nog steeds tweede staat. Rutten hoopt dat zijn ploeg zondag voor eigen publiek tegen Cambuur niet in dezelfde fouten vervalt als woensdag tegen sc Heerenveen (3-1). "Ik vond ons gemakzuchtig", zei hij.

De opvolger van Ronald Koeman kan nog niet beschikken over de geblesseerde Luke Wilkshire. Miquel Nelom verliet vrijdag de training omdat hij last kreeg van een scheenbeen. Hij is vermoedelijk wel inzetbaar tegen Cambuur.

Real moet ook Ramos missen

Real Madrid heeft een nieuwe klap moeten incasseren in de aanloop naar de stadsderby van zaterdag tegen Atlético Madrid. Trainer Carlo Ancelotti liet weten dat hij voorlopig niet op Sergio Ramos hoeft te rekenen. De verdediger staat vermoedelijk ruim een maand aan de kant met een hamstringblessure, die hij afgelopen woensdag in het duel met Sevilla (2-1) opliep.

De medische staf van de koploper van de Primera División dacht aanvankelijk dat Ramos slechts een spiertje had verrekt. Onderzoek wees uit dat er een scheurtje in zijn gekwetste hamstring zit. Luka Modric, Fabio Coentrão, Pepe en James Rodríguez zijn voorlopig ook niet beschikbaar voor Real Madrid, dat een voorsprong van vier punten op Barcelona koestert. Atlético volgt op zeven punten.

Cristiano Ronaldo viert zaterdag in de stadsderby zijn rentree in de hoofdmacht van Real. Hij heeft een schorsing van twee duels uitgezeten.

Fruit is volgens Britse supermarkt alcohol

Wie een bakje fruit wil kopen bij de Britse supermarktketen Tesco, moet meerderjarig zijn en een identiteitsbewijs kunnen tonen. Volgens de keten kan een dergelijk bakje er namelijk voor zorgen dat de klant dronken wordt.

Tescoklant Kate Lancaster wilde voor 1 pond een bakje meloen met druiven afrekenen, maar werd om haar identificatie gevraagd. Navraag bij het hoofdkantoor leerde de bibliothecaresse dat Tesco nieuw beleid heeft, ervan uitgaand dat "fruit een leeftijdlabel krijgt omdat er natuurlijke fermentatie kan plaatsvinden". Door fermentatie veranderen suikers in alcohol.

Lancaster noemt het beleid vrijdag tegen The Telegraph idioot en vindt dat de supermarkt juist kinderen zou moeten aanmoedigen om meer fruit en groente te eten. Nadat een Facebookbericht van de vrouw ophef had veroorzaakt, haastte Tesco zich te verontschuldigen. "Natuurlijk zijn er geen plannen om de verkoop van fruit leeftijdsgebonden te maken." De klant heeft als gebaar van goede wil een fruitmand gekregen.

Fruit is volgens Britse supermarkt alcohol
Fruit is volgens Britse supermarkt alcohol (Foto: ANP)

Duitse senaat tegen tolheffing

De Bondsraad, de Duitse Eerste Kamer, is tegen het plan van de Duitse regering om tol te heffen voor personenauto's op de Duitse snelwegen. Dat schrijft nieuwssite 1Limburg.

Vrijdag kwam er vanuit de bondsraad een stroom van kritiek op het tolplan van minister Alexander Dobrindt. Hieruit bleek volgens diverse media dat de Bondsraad tegen het plan is. Volgens premier Torsten Albig van de deelstaat Sleeswijk-Holstein, een prominent lid van de Bondsraad, roept het tolplan 'enkel een onzinnige nieuwe bureaucratie in het leven waarvan niet duidelijk is dat die iets oplevert'.

Het is nog niet duidelijk of er nu ook daadwerkelijk een stokje voor de wet gestoken kan worden. De Bondsraad vindt dat de wet niet aangenomen kan worden zonder haar instemming, maar de regering denkt deze instemming niet nodig te hebben.

Klijnsma: vier miljoen in strijd tegen armoede

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) stelt dit jaar vier miljoen euro beschikbaar voor projecten om armoede en schulden tegen te gaan. Ze heeft dat vrijdag bekendgemaakt tijdens een werkbezoek aan Maassluis. Ook afgelopen jaar konden maatschappelijke organisaties subsidie krijgen voor dergelijke projecten. De aanvragen kunnen vanaf 1 april worden ingediend. Ze worden op volgorde van binnenkomst behandeld.

Klijnsma zei onder de indruk te zijn van de inzet en de resultaten die maatschappelijke organisaties leveren bij de strijd tegen armoede en schulden. "Juist in deze financieel moeilijke tijd wil ik deze organisaties graag ondersteunen. Daarom stel ik extra middelen beschikbaar voor een aantal landelijke initiatieven en organisaties."

Uitleg over factions in Mortal Kombat X

Warner Bros. Interactive Entertainment en NetherRealm Studios hebben een video van Mortal Kombat X uitgebracht. Enkele features worden uitgelegd, maar vooral Faction Wars wordt uitgelicht. Daarnaast komen de dynamische Challenge Towers terug.

Met Faction Wars kunnen spelers over de hele wereld lid worden van een factie om het zo op te nemen tegen spelers van andere facties. Je kiest een van de vijf facties en alles wat je doet draagt bij aan het aantal punten van die factie. Je krijgt punten in de verhaalmodus en Challenge Towers, maar bijvoorbeeld extra punten in multiplayer als je een ander factielid verslaat. Na een week wordt alles weer gereset, zodat je opnieuw een kans krijgt met jouw team te winnen en zelf zo hoog mogelijk in de rankings van je factie te komen. Er komen ook invasies, waarbij gehele facties aangevallen worden.

Mortal Kombat X komt 14 april uit voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc.

Sneeuwloos dak nekt hennepplantage

Een stel uit Oude Pekela, dat een zakcentje dacht bij te verdienen met een hennepplantage, is gisteren op een lullige manier tegen de lamp gelopen. Hun huis was namelijk het enige in de straat zonder sneeuw op het dak.

De politie van Ol Pekel schuimde gisteren de straten af toen zij zagen dat een huis aan de Veemstede als enige sneeuwvrij was. Hierop deed Bromsnor direct een inval.

Op de zolder van het huis van de 64-jarige man en een 58-jarige vrouw troffen de ijverige dienders maar liefst tweehonderd wietplanten aan. De politie heeft het stel gearresteerd en hun auto in beslag genomen. Ook tapten zij illegaal stroom af.

Hieronder een relevant plaatje van een eerder incident:

 

Tiësto belooft tranen als hij Grammy wint

Dj Tiësto verwacht zijn tranen niet te kunnen bedwingen, mocht hij zondag bij de Grammy Awards in de prijzen vallen. De Brabander maakt kans op de award voor beste remix met zijn versie van het nummer All Of Me van John Legend.

"Het zou een droom zijn die werkelijkheid wordt", zegt de dj tegen de website Dancing Astronaut. "Ik zou huilen als ik zou winnen, het is iets waar ik heel trots op zou zijn. Ik zou het keihard vieren." Tiësto was in 2008 ook genomineerd, met zijn album Elements Of Life in de categorie beste dance-album. De prijs ging uiteindelijk naar The Chemical Brothers.

Dit keer neemt Tiësto het op tegen onder meer de remix van Mr. Probz' nummer Waves door dj Robin Schultz, wat hij zijn eigen favoriet noemt. Tijs Verwest, zoals de dj echt heet, kijkt verder uit naar het optreden van Kanye West. "Ik ben een groot fan van Kanye West, ik heb hem een paar keer zien optreden. Hij komt altijd met iets geks dus het wordt sowieso interessant om te zien."

Bèta begonnen voor Gratuitous Space Battles II

Positech Games uit Engeland heeft de Bèta gelanceerd voor Gratuitous Space Battles II. De studio ooit opgericht door Lionhead Studios medewerker Cliff Harris staat bekend voor het maken van complexe strategie spellen. De nieuwe telg van de draait om gigantische space-battles. Om mee te mogen doen aan de bèta moet je wel een pre-order plaatsen van het spel. Dit kan via de officiële website.

Persoonlijk faillissement dreigt voor Bram M.

Een persoonlijk faillissement dreigt voor voormalig strafpleiter Bram Moszkowicz. Dat meldt nieuwssite 1Limburg.

Naar verluidt is het persoonlijk faillissement van de ex-advocaat door twee schuldeisers aangevraagd. Dinsdag dient de zaak voor de rechtbank van Amsterdam.

Advocaat Maarten Blok wil niet melden om welke twee schuldeisers het gaat. Betrokkenen menen dat het een vastgoedbedrijf en voormalig cliënt Donald G. betreft. Het vastgoedbedrijf claimt enkele duizenden euro's, G. beweert dat hij Moszkowicz 35.000 euro geleend heeft en eist dat geld terug.

Moszkowicz ontkent dat hij G. geld schuldig is. Vorig jaar heeft een rechter echter bepaald dat G. gelijk heeft en dat Moszkowicz het geld terug moet betalen.

De beroemde ex-advocaat heeft al langer financiële problemen. Omdat hij tussen 2002 en 2006 belasting ontdook, kreeg hij in 2012 een boete  en een naheffing van de fiscus. Om deze te betalen moest hij zijn kantoorpand aan de Herengracht verkopen. Een resterend bedrag van drie ton staat nog open.

Bram M. (Foto: Novum)
Bram M. (Foto: Novum)

Rijk neemt schoonmakers in dienst

De rijksoverheid gaat schoonmakers in dienst nemen. Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met afspraken die hierover met de vakbonden zijn gemaakt.

Op dit moment worden schoonmakers nog ingehuurd, maar straks worden ze rijksambtenaar. Ze vallen dan onder de Rijksschoonmaakorganisatie (RSO). Die staat onder verantwoordelijkheid van minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA). Ze gaat waarschijnlijk begin volgend jaar van start.

Schoonmakers die in dienst komen van de RSO gaan er netto niet op achteruit. Bovendien gelden voor hen de gebruikelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals het recht op een reiskostenvergoeding.

Het in dienst nemen van schoonmakers gebeurt geleidelijk. Eind 2020 zullen het er zo'n tweeduizend zijn. De maatregel was al in het regeerakkoord aangekondigd.

Verhoeven schrapt grote filmscène in Parijs

Regisseur Paul Verhoeven heeft een grote filmscène uit zijn nieuwe thriller Elle geschrapt vanwege de aangescherpte regels wat betreft het draaien van films in Parijs.

De Nederlander zou voor de film, die hij momenteel opneemt in Frankrijk, een grote scène draaien op het hoofdbureau van politie van de Franse hoofdstad. Maar hij heeft besloten hiervan af te zien na de aanslag op het satirische blad Charlie Hebdo.

Het stadsbestuur van Parijs maakte eerder deze week bekend voor onbepaalde tijd het opnemen van actiefilms te verbieden. Dit om te voorkomen dat acteurs verkleed als agenten een terroristisch doelwit zouden kunnen worden. Ook wil de gemeente burgers geen extra reden geven voor paniek, doordat ze tijdens een filmopname heel veel politie op straat zien.

Het is de eerste speelfilm die de 76-jarige Verhoeven draait in negen jaar tijd. In 2006 ging zijn oorlogsfilm Zwartboek in première. Elle vertelt over een zakenvrouw die wraak wil nemen op haar verkrachter. De hoofdrollen worden gespeeld door Isabelle Huppert en Anne Consigny, vooral bekend van de serie Les Revenants.

Behalve Elle werkt Verhoeven in Frankrijk ook aan het project Crusades, dat hij eerder in Hollywood ontwikkelde. De film, die nu mogelijk een televisieserie wordt, vertelt over een dief die in de middeleeuwen een wonder veinst en daarna door de paus wordt aangesteld als leider van een kruistocht.

Japan krijgt Xenoblade Chronicles X-bundel

Nintendo Japan heeft flink wat details te melden in een 24-minuten durende live-stream over Xenoblade Chronicles X. De game speelt zich af op de planeet Mira, waarop de bemanning crasht. Mira is opgedeeld in vijf continenten, namelijk 'Primal Wilderness', 'Luminous Forest', 'Forgotten Canyon', 'White Tree Continent', en 'Black Steel Continent'. Op deze planeet is de stad New Los Angeles gesticht, dat bestaat uit commerciele, industriele, woon- en militaire gebieden.

In de video laat men zien welke systemen er zijn en hoe je de omgeving makkelijker kunt verkennen. De Navigation Ball leidt spelers naar hun volgende bestemming, terwijl de Hopper Camera zorgt dat je een overzicht in vogelvlucht hebt. Je kunt overal komen, ter land, ter zee of in de lucht, met de benenwagen of de mech als het te voet onbereikbaar is.

Nintendo kondigt aan het eind van de video een Wii U-bundel voor Japan aan. Naast Xenoblade Chronicles X krijg je een speciaal ontworpen Nintendo prepaidkaart van 1000 yen, een map van Mira en een artbook. Deze bundel wordt in Japan aangeboden voor 35.000 yen, omgerekend zo'n 260 euro. Of we in Nederland eenzelfde bundel krijgen zeggen ze in Japan niet, dus dat is even afwachten.

Jett Rebel en Kensington staan op Sziget

De Nederlandse acts Jett Rebel en Kensington geven een concert op het Sziget festival in Boedapest. Dit heeft de organisatie van het festival vrijdag bekendgemaakt.

Het is de eerste keer dat Jett Rebel op Sziget optreedt. "Stiekem wil ik er al jaren als bezoeker naartoe. Nu blijk ik er zelf te mogen spelen. Voor mij is dat echt een droom die uitkomt", vertelt de zanger.

Kensington, die in 2013 al op Sziget stond, gaat bovendien optreden tijdens de warm-up party op een feestboot in de Donau, de dag voor het officiële begin van het festival. "Sziget 2013 was een van onze favoriete optredens aller tijden, dus we vinden het erg tof om terug te keren naar Boedapest deze zomer", aldus de band.

Het was al bekend dat Robbie Williams, Florence + the Machine en Babylon Circus op het podium verschijnen. Het festival begint op maandag 10 augustus en duurt een week. De kaartverkoop is al begonnen.

Eigenaar ontsnapte cobra heeft lesje geleerd

De 24-jarige inwoner van Made wiens cobra in september ontsnapte, heeft van de gebeurtenis geleerd. Dat zei hij vrijdag tegen de politierechter in Breda.

De man heeft zijn gevaarlijke slangen weg gedaan. Als hij weer eens gifslangen zou nemen, zou hij het anders aanpakken, vertelde hij de rechter. Hij zou de dieren niet meer op zijn slaapkamer houden en kiezen voor een ander type terraria en een ander soort sloten.

De ellende die hij de buurt en zichzelf heeft bezorgd, wil hij niet nog eens veroorzaken.

Dertig jaar cel voor Belgische Hells Angel

Een lid van de Belgische tak van motorclub Hells Angels moet dertig jaar de cel in. Die straf legde het hof van assisen hem vrijdag op voor het doden van twee leden van de rivaliserende motorbende Outlaws en hun vriend.

De 40-jarige Hells Angel was donderdag al door een volksjury schuldig bevonden aan drievoudige doodslag. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie. Er waren geen verzachtende omstandigheden, meende het OM en die redenering volgden de jury en het hof.

De feiten dateren van mei 2011. Ali I. schoot de drie mannen dood in een auto van een van hen op een industrieterrein in Maasmechelen, vlakbij Maastricht. Hij dumpte de lichamen en het voertuig in de Zuid-Willemsvaart.

Loverboy Valkenburg sloeg al eerder toe

Armin A., de loverboy die een 16-jarig meisje met tachtig mannen seks liet hebben in een hotel in het Limburgse Valkenburg, zou al eerder toegeslagen hebben. Een nieuw slachtoffer van de pooier zou zich volgens bronnen rond het onderzoek bij de opsporingsdiensten gemeld hebben, aldus nieuwssite 1Limburg.

Anderhalf jaar geleden zou dit tweede slachtoffer misbruikt zijn in Hotel 2000 in Valkenburg. Hoewel de politie het meisje al enige tijd probeert te bewegen om aangifte te doen tegen A., durft zij dit nog niet vanwege de commotie rond de zaak. Het Openbaar Ministerie (OM) wil vooralsnog niets zeggen over eventuele andere slachtoffers van A.

De loverboy werd in oktober betrapt bij een inval in hotel Botterweck. In een appartment van het hotel had het 16-jarige slachtoffer op dat moment seks met een klant. Armin A. werd op het toilet aangetroffen.

Het openbaar ministerie tracht alle mannen die seks hedden met het meisje op te sporen. Zij worden niet alleen gehoord als getuige, zij zijn ook verdachte. Eén van deze mannen heeft onlangs een einde aan zijn leven gemaakt. Het OM betreurt dat en geeft aan de mannen niet thuis aan te houden, maar telefonisch te benaderen.

Kort, pittig kapsel? Ontslag!

De werkgever van Lisa Hewitt, het politiebureau van het Engelse Warwickshire, heeft het enige juiste gedaan toen ze een 'kort, pittig kapsel' nam. Bromsnor heeft de 42-jarige vrouw ontslagen.

Jarenlang handelde de bebrilde moeder van twee koters de politietelefoontjes af. Totdat ze ineens radicaal haar kop ging verbouwen. De lange lokken gingen eraf, en er ging een felrood kleurtje in haar blonde haar.

Vanaf toen werd zij stelselmatig getreiterd. Niet geheel onterecht, uiteraard. Ging ze voorheen met plezier naar haar werk, nu moest ze afgelopen zomer twee maanden de ziektewet in omdat ze de pesterijen niet aankon.

Op 8 oktober vorig jaar gaf de baas haar een officiële waarschuwing. Ze moest weer een normaal kapsel nemen, anders zou ze disciplinair worden gestraft. Dit weigerde de muts uiteraard, zodat ze drie weken geleden haar laatste werkdag bij de politie heeft meegemaakt.

Keanu Reeves toegevoegd aan The Neon Demon

Keanu Reeves (The Matrix) en Christina Hendricks (Drive) zijn toegevoegd aan de cast van The Neon Demon, het nieuwe werk van Nicolas Winding Refn (Drive, Only God Forgives). The Neon Demon volgt zijn voorganger Only God Forgives op en met deze twee acteurs is de cast compleet voor dit vrouw-gedreven horrorverhaal. 

De sleutelspelers in deze film omslaan de vaste crew van Refn. Met editor Matthew Newman en componist Cliff Martinez zien we de productie op 30 maart tegemoet van deze jonge Deense regisseur. De film staat gepland om in 2016 in première te gaan. Naast Reeves en Hendricks prijkt Elle Fanning (Super 8) bovenaan het affiche. Ook Abbey Lee (Drive), Jena Malone (The Hunger Games: Mockingjay part 1) en Bella Heathcote (Beneath Hill 60) vullen de cast aan in deze film.

Twee nieuwe arrestaties om ladingdiefstallen

De politie heeft twee nieuwe arrestaties gedaan in een onderzoek naar diefstallen van trekkers met opleggers en verduistering van ladingen van deze vrachtwagens. Het gaat om een 52-jarige man uit Apeldoorn en een 52-jarige Nederlander die in het Belgische Loenhout woont.

De twee werden donderdagmiddag opgepakt, meldde het Openbaar Ministerie vrijdag. Ze waren leidinggevenden en boekhouder bij een legitiem transportbedrijf dat zij tijdelijk in gebruik namen. Uit naam van deze onderneming werden verschillende ladingen opgehaald, maar niet aan de klant afgeleverd.

In december werden al vijf verdachten opgepakt, drie mannen en twee vrouwen. Het onderzoek in deze zaak werd gestart nadat er verschillende aangiftes werden gedaan van ladingdiefstallen in maart vorig jaar in Nederland en België.

Eis 18 jaar voor overval miljonair Zegwaard

Tegen de Haagse Reda N. is vrijdag voor de rechtbank in Den Haag achttien jaar cel geëist voor onder meer de gewelddadige overval op multimiljonair Wim Zegwaard en zijn vrouw. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt.

Volgens justitie beroofde de 27-jarige N. Zegwaard en diens vrouw in 2012 in hun Rijswijkse villa van geld en horloges. De steenrijke ondernemer loofde een beloning uit van honderdduizend euro voor de gouden tip.

N. zou behalve de overval op Zegwaard ook vergelijkbare woningovervallen hebben gepleegd in Rotterdam en Honselerdijk. Hij en zijn mededader(s) waren daarbij zwaar bewapend.

FNV: Blokker voert stille sanering door

Winkelketen Blokker voert een stille reorganisatie door. Het bedrijf ontslaat medewerkers op een oneigenlijke manier en vervangt vaste krachten vervolgens met tijdelijk personeel. Dit zegt bestuurder Niels Suijker van FNV Handel vrijdag naar aanleiding van berichtgeving in Het Parool.

De vakbond ontving de laatste tijd veel vragen van medewerkers van Blokkerformules die geconfronteerd zijn met ontslag. ,,Dat zorgt voor veel onrust. Het heeft er alle schijn van dat Blokker een reorganisatie doorvoert, maar niet bereid is om zich aan de spelregels die hiervoor gelden te houden, zegt Suijker.

Dat was voor FNV aanleiding landelijke bijeenkomsten te organiseren voor winkelmedewerkers van Blokkerformules, naast Blokker, Marskramer, Bart Smit, Intertoys en Xenos. ,,De medewerkers gaven aan dat Blokker soms over lijken gaat om de ideale bezetting van zijn vestigingen te realiseren, zegt bestuurder Niels Suijker van FNV Handel.

Acht jaar cel bejaarde na doodsteken vriendin

De 80-jarige man uit Hilversum die vorig jaar juli zijn 74-jarige vriendin met negen messteken doodde, krijgt acht jaar cel wegens doodslag. Dat heeft de rechtbank in Utrecht vrijdag bepaald. De officier van justitie had ook acht jaar cel geëist wegens doodslag.

De rechtbank leidt uit bloedspatpatronen af dat de man de vrouw gestoken heeft. De man en de vrouw uit Loosdrecht kenden elkaar ongeveer een jaar. De man bekende dat hij de vrouw met een wijnfles op haar hoofd sloeg toen ze de relatie wilde verbreken. Het steken zegt hij zich niet te herinneren.

Het stel was net terug van een bootreisje op de Donau. Tijdens dat reisje werd duidelijk dat de man liefst met haar alleen wilde zijn, terwijl zij juist graag gezellig contact met anderen maakte.

Toen de vrouw in Hilversum bij de man kwam eten voelde hij de bui al hangen. Ze kookten en aten samen, waarna bij de koffie het hoge woord eruit kwam en de vrouw een einde aan de relatie maakte. De gekrenkte man sloeg zijn vriendin in een woede-uitbarsting met een fles, waardoor ze viel en haar schedel brak. Daarna stak hij de haar.

De huishoudelijke hulp van de man vond de dode vrouw 31 juli in een bloedbad. De man lag op bed met een overdosis pillen die hij had opgespaard.

Laatste opvarende schip nog niet gevonden

Een helikopter van de Kustwacht is er vrijdag niet in geslaagd de laatste opvarende te vinden van het binnenvaartschip, dat in de nacht van donderdag op vrijdag kapseisde op de Westerschelde. De bergers wachten nu hoogwater (rond 16.00 uur) af om het wrak te lichten met een kraanschip.

Het binnenvaartschip de Rick is door het lage water op een zandplaat droog komen te liggen. De stuurhut, waar de man zich vermoedelijk bevindt, is in elkaar gedrukt en daardoor moeilijk te bereiken. De Kustwacht heeft geen teken van leven gekregen van de man, maar sluit niet uit dat hij nog leeft.

Een man die de wacht hield werd snel gered, terwijl de twee andere opvarenden lagen te slapen. Eén van hen is vrijdagochtend levend uit het ijskoude water gehaald. Hij was onderkoeld, maar aanspreekbaar.

Weekend van de waarheid voor V&D

Als V&D niet voor maandag veertig miljoen euro aan besparingen heeft gevonden, gaat de winkelketen failliet. Dat heeft V&D volgens RTL-Z gezegd tijdens overleg met alle verhuurders van de winkelpanden.

Als de komende dagen niet voor veertig miljoen kan worden bespaard op huren en lonen, dan investeert eigenaar Sun geen extra kapitaal meer in V&D en is het einde verhaal. Ook de banken hebben eisen gesteld voor bezuinigingen. Voor de banken moet V&D een akkoord hebben met verhuurders en personeel, met harde toezeggingen.

'Coke-opa' opgepakt op Schiphol

Een 85-jarige man is op Schiphol opgepakt op verdenking van drugssmokkel. De man uit Venezuela had een koffer bij zich met een dubbele bodem, waaronder 7,5 kilo cocaïne verstopt lag.

De marechaussee liet vrijdag weten dat de man woensdag werd opgepakt na een bagagecontrole door de douane. De bejaarde man kwam uit Aruba via Zuid-Amerika. Hij moet vrijdag voor de rechter-commissaris verschijnen.

De straatwaarde van een kilo cocaïne is ongeveer vijftigduizend euro.

NS deelt 'spontaan' tulpen uit in Utrecht

Goedmakertje voor de grote treinstoringen van eerder deze week of niet, medewerkers van NS delen maandagochtend spontaan vijfduizend bosjes tulpen uit aan treinreizigers op Utrecht CS. Dat doen ze samen met de directie. Volgens de NS gaat het om een ludieke actie. Dat maakte het spoorwegbedrijf vrijdag bekend. NS zegt aan te sluiten bij een wereldwijde actieweek 'random acts of kindness'.

"We vragen de reizigers om het bosje door te geven aan een ander, bijvoorbeeld aan iemand op kantoor. Maar ze mogen de tulpen natuurlijk ook meenemen naar huis", vertelt een woordvoerder.

Hij verwacht niet dat de actie NS veel kritiek gaat opleveren, nadat treinverkeer eerder deze week in en rond Utrecht zwaar werd ontregeld. "Dan kunnen we als bedrijf helemaal niks meer doen. Vertragingen zijn er altijd geweest. In het verleden hebben we wel vaker bloemen uitgedeeld en dat werd altijd positief ontvangen", aldus de zegsman.

Fouten bij bezorging energielabel

Bij de bezorging van brieven met een voorlopig energielabel aan huiseigenaren zijn fouten gemaakt. Uit verschillende gemeenten komen berichten dat brieven verkeerd zijn geadresseerd. In sommige gevallen worden overleden personen aangeschreven.

Een vrouw uit Lithoijen (Noord-Brabant) kreeg een energielabel dat was gericht aan haar 24 jaar geleden overleden vader van wie ze haar huis destijds erfde. Ook op Twitter uiten mensen klachten.

De Brabantse gemeente Heeze-Leende kreeg deze week zeker tien reacties van inwoners. De gemeente ontdekte dat het ministerie van Binnenlandse Zaken een verouderde databank heeft gebruikt. Een woordvoerster van de gemeente noemde het vrijdag pijnlijk dat brieven zijn geadresseerd aan dode mensen. De gemeente is verontwaardigd over de slordige werkwijze.

De signalen over fouten bij de bezorging waren vrijdag bij het ministerie nog niet bekend.

Bestand in Oost-Oekraïne voor evacuatie Debaltseve

Het Oekraïense leger en de pro-Russische separatisten in het oosten van het land zijn een tijdelijke gevechtsstop overeengekomen bij de stad Debaltseve. Het bestand moet burgers de kans geven de stad, die vooralsnog in handen is van het leger, te ontvluchten.

In Debaltseve komt een aantal belangrijke spoorlijnen samen, waardoor de stad van groot strategisch belang is. De rebellen proberen Debaltseve sinds eind vorige maand te veroveren.

Een konvooi van enkele tientallen bussen vertrok vrijdag uit Voehelhirsk, een nabijgelegen stadje, naar Debaltseve om mensen te evacueren. Een woordvoerder van de rebellen zei te verwachten dat zo'n duizend inwoners Debaltseve vrijdag zullen verlaten.

De Franse president François Hollande, die samen met de Duitse bondskanselier in Angela Merkel vrijdag in Rusland over de crisis gaat praten met president Vladimir Poetin, zei dat het bestand pas de eerste stap is. "Iedereen is zich ervan bewust dat de eerste stap een staakt-het-vuren moet zijn, maar dat alleen is niet genoeg. We moeten een mondiale oplossing vinden."

Cel voor Britse jihadist die eigen dood veinsde

Een Britsje jihadist die zijn eigen dood in scène zette om onopgemerkt vanuit Syrië terug te kunnen keren naar Groot-Brittannië heeft vrijdag twaalf jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen. Imran Khawaja is een gevaar voor de samenleving, oordeelde de rechter.

Khawaja verbleef zes maanden in een extremistisch trainingskamp in Syrië, waar hij onder andere voor de camera poseerde met de afgehakte hoofden van gedode Syrische militairen. Toen hij terugkeerde naar Groot-Brittannië verspreidde hij via sociale media het bericht dat hij was omgekomen in de strijd. Dat voorkwam niet dat hij bij aankomst in Dover werd aangehouden.

In de rechtbank bekende Khawaja dat hij terreurdaden had voorbereid, een terreurkamp had bezocht, wapentraining had ondergaan en een vuurwapen bezat.

Boko Haram slaat ook toe in Niger

Extremisten van Boko Haram hebben vrijdag een grensplaats in Niger aangevallen. Nigerese militairen wisten hen na ongeveer een uur te verdrijven. Een dag eerder viel Boko Haram, een terreurbeweging uit Nigeria, ook al een grensplaats in buurland Kameroen aan. Daarbij vielen bijna honderd doden en vijfhonderd gewonden.

In de grensregio in Niger waar de terreurgroep toesloeg zijn de afgelopen tijd duizenden mensen gearriveerd die op de vlucht zijn geslagen voor het terreurleger.

De strijders die in Kameroen dood en verderf zaaiden, hebben zich inmiddels teruggetrokken op Nigeriaans grondgebied, zei de Kameroense regering. Het leger is er met behulp van Tsjadische eenheden in geslaagd de terroristen te verdrijven.

Afrikaanse leiders overleggen over een internationale troepenmacht om de extremisten te bestrijden. Landen als Nigeria, Kameroen, Tsjaad, Niger en Benin hebben al militairen toegezegd.

Haarhuis verkiest Rus boven Hogenkamp in Fed Cup

Captain Paul Haarhuis heeft voor de openingsdag van het Fed Cupduel tegen Slowakije gekozen voor tennissters Kiki Bertens (WTA-70) en Arantxa Rus (WTA-218) in het enkelspel. Richel Hogenkamp (WTA-125), de nummer twee van Nederland, werd verrassend gepasseerd.

Bertens zal in de openingswedstrijd aantreden tegen de 20-jarige Anna Schmiedlova (WTA-75). De tweede wedstrijd gaat tussen Rus en de Slowaakse kopvrouw Magdalena Rybarikova (WTA-47). Zondag speelt Bertens tegen Schmiedlova en treft Rus Rybarikova. Michaëlla Krajicek en Richel Hogenkamp vormen het Nederlandse dubbel. Zij treffen in het laatste duel Rybarikova en Schmiedlova.

"Het was een moeilijke keuze, Arantxa Rus en Richel Hogenkamp staan allebei goed te spelen. Ik verwacht dat we met het spel van Arantxa tactisch gezien meer kans maken tegen de Slowaakse dames", aldus Fed Cup-captain Paul Haarhuis. 

Het Slowaakse team treedt in Apeldoorn aan zonder sterspeelster Dominika Cibulkova (WTA-18), die zich afmeldde vanwege een achillespeesblessure. Ook de zieke Jana Cepelova (WTA-58) ontbreekt, net als Daniela Hantuchova (WTA-73), die zich niet beschikbaar stelde.

Voor Bertens is haar eerste tegenstandster geen onbekende. Vorig jaar in Hong Kong wist te Wateringse in twee sets te winnnen van Schmiedlova. Rus speelde in 2009 (WTA-Miami) en 2012 (WTA-Rosmalen) al eens tegen Rybarikova. Beide ontmoetingen gingen verloren. 

De winnaar van de ontmoeting in Apeldoorn speelt in april een play-offduel tegen één van de verliezers uit wereldgroep I. Inzet is dan een plek in de hoogste groep voor het volgende seizoen. Het verliezende land speelt een play-offwedstrijd om lijfsbehoud in wereldgroep II. Nederland speelde in 1998 voor het laatst op het hoogste niveau voor landenteams. 

Advocaat stuurt Amanda Bynes forse factuur

De ouders van Amanda Bynes hebben een financieel geschil met de advocaat van de actrice, die beweert haar op het rechte pad te hebben gekregen. Hij heeft daar volgens TMZ een gepeperde rekening van zestienduizend dollar, omgerekend veertienduizend euro, voor gestuurd.

Raadsman Artemio Santiago zou Amanda in oktober zijn diensten hebben aangeboden. Ze verbleef destijds in een psychiatrische kliniek en weigerde haar medicijnen in te nemen. De advocaat beweert dat hij ervoor zorgde dat ze haar medicatie weer innam. Daarnaast ontwikkelde hij zich als een soort bediende, door haar allerlei persoonlijke spullen te brengen zoals balletschoenen, panty's, dvd's en boeken.

Amanda's ouders en de advocaat die belast is met haar ondercuratelestelling beargumenteren dat de actrice psychisch helemaal niet in staat was om op eigen houtje Santiago in te huren.

Kerry Washington spreekt over InStyle-cover

Kerry Washington, hoofdrolspeelster in de hitserie Scandal, heeft gereageerd op een verklaring van InStyle over haar huidskleur op de coverfoto van het blad. In een Twitterbericht bedankt ze InStyle en benadrukt dat het een belangrijk onderwerp is, dat besproken moet worden.

Washington staat op de cover van het Amerikaanse maandblad en plaatste een foto daarvan op haar Twitterpagina. Een storm van commentaar volgde, want fans dachten dat InStyle haar huidskleur lichter had gemaakt met photoshop. Het blad zegt dat haar huidskleur niet lichter lijkt door digitale aanpassingen, maar dat het komt door de belichting tijdens de fotoshoot. "Wij begrijpen dat mensen gekwetst zijn door onze cover", zegt het blad. Dat belooft voortaan rekening te houden met die gevoeligheden.

In een reactie op de verklaring bedankt de actrice InStyle donderdagavond voor die woorden. Ook bedankt ze het blad dat het het gesprek over dit belangrijke onderwerp wil aangaan.

Kerry Washington is vanaf maandag 9 februari op Net5 weer te zien als Olivia Pope in Scandal.

Vin Diesel volgt tips van Facebook-fans

Vin Diesel luistert naar suggesties van zijn fans op Facebook, vertelde hij donderdagavond aan Jimmy Fallon in de Tonight Show. Soms volgt hij dat advies zelfs op. Op de vraag 'Met wie moet ik gaan samenwerken?' kreeg de acteur zo vaak de naam Jason Statham te horen, dat hij er gehoor aan gaf.

Diesel was op bezoek in de Tonight Show om het zevende deel van de actiefilmreeks Fast & Furious te promoten. Hij vertelde Fallon dat hij altijd naar de feedback luistert die hij op Facebook ontvangt. "Het is heel belangrijk voor me. Als ik alleen ben en het commentaar lees, komt dat oprecht bij me binnen."

De Guardians of the Galaxy-ster vroeg aan zijn fans met welke acteur of actrice hij in zijn komende film moest samenwerken. "Als ik dan zie hoe vaak de naam Jason Statham voorbij komt, is het misschien wel slim om ernaar te luisteren. En nu werk ik met hem."

Statham, bekend van films als The Expendables en Homefront, speelt Deckard Shaw in Furious 7. Zijn personage brengt het team van Dominic Toretto (Diesel) in gevaar, om wraak te nemen vanwege de dood van zijn broer. In de film zijn bovendien de laatste beelden van acteur Paul Walker te zien, die door een auto-ongeluk overleed terwijl de film werd opgenomen.

Furious 7 is vanaf 2 april in de bioscoop te zien.

Degenkolb wint zwaarste rit in Dubai

De Duitse wielrenner John Degenkolb heeft vrijdag de derde etappe in de Ronde van Dubai gewonnen. De renner van Giant-Alpecin was de sterkste in de heuvelachtige rit over 205 kilometer met aankomst op de Hatta Dam. Degenkolb spurtte op het laatste steile stuk op de macht naar de zege. De Spanjaard Alejandro Valverde eindigde als tweede op twee seconden, diens landgenoot Juan Jose Lobato werd derde.

De Nederlander Lars Boom plaatste op enkele kilometers voor de meet nog een aanval, maar de renner van Astana slaagde er niet in om weg te komen.

Degenkolb nam door zijn overwinning in de zwaarste rit door het Arabische emiraat ook de blauwe leiderstrui over van Mark Cavendish. De Brit staat nu tweede op vier seconden. Valverde is de nummer drie op zes seconden.

Gabe Newell doet Steam Support

Het kan zijn dat je problemen hebt met je Steam-account en dat Steam Support je niet snel genoeg helpt. In dat geval kan het lonen om een mailtje naar Gabe Newell te sturen.

Redditer that_earlyguy kon zijn Steam-account niet meer gebruiken en wachtte al een week op een reactie van Steam Support. Toen mailde hij Gabe en deze correspondentie volgde.

gaben

Gabe reageerde binnen twee uur.

gaben

Dat laat je je geen twee keer zeggen.

gaben

Opeens kon Steam Support hem helpen.

gaben

En dan volgt er uiteraard een bedankje, zoals het hoort.

gaben

Gabe is een relaxte dude.

gaben

Uiteraard is het jammer dat that_earlyguy überhaupt genoodzaakt is om Gaben in te schakelen, maar wel mooi dat de miljardair zich niet te goed voelt om ook support te doen.

Dark Souls II draait 1080p60 op current-gen consoles

De opkomende rehash van Dark Souls II voor (pc en) consoles van de huidige generatie zal met 60 frames per seconde draaien op full hd-resolutie. Dark Souls II: Scholar of the First Sin komt in april naar pc, Xbox One en PlayStation 4.

IGN maakte een vergelijkingsvideo om het verschil in framerate, resolutie en graphics in het algemeen te laten zien. De video toont de verschillen tussen PlayStation 4, PlayStation 3 en pc. Naast framerate en resolutie zijn er op het gebied van graphics nog meer verbeteringen gemeld, zoals verbeterde lichteffecten en cinematic filters.

Naast graphics is ook in de gameplay het een en ander aangepast. De plaatsing van vijanden en items is veranderd, zodat je niet zomaar kunt vertrouwen op je geheugen, mocht je de game al door en door kennen. Ook zouden vijanden agressiever zijn en je zelfs volgen door de bekende fog gates. Verder is ook de wapenbalans wederom op de schop genomen.

OM: vijf jaar cel kopstuk 'marktplaatsfraude'

Het Openbaar Ministerie wil dat vermeend internetoplichter Remy D. vijf jaar achter slot en grendel verdwijnt. Voor de rechtbank in Haarlem betoogde de aanklager vrijdagmorgen dat de 29-jarige D. zich schuldig heeft gemaakt aan oplichting, witwassen en het leiding geven aan een criminele organisatie.

Vanuit Alkmaar zou de bende rond de verdachte tussen februari 2012 en juni 2013 ruim een kwart miljoen euro hebben buitgemaakt door advertenties te plaatsen op Marktplaats en betaalde goederen niet te leveren. In totaal werden ruim 2200 mensen gedupeerd. Meer dan negenhonderd slachtoffers deden aangifte.

Politie schiet bij achtervolging in Brabant

De politie is donderdagavond bij een achtervolging in Noord-Brabant beschoten en heeft daarop teruggeschoten. Uiteindelijk konden twee verdachten worden aangehouden. Een van hen is gewond door een politiehond.

Agenten waren afgekomen op een melding van een woninginbraak in Best. De twee verdachten vluchtten in een auto, de politie zette de achtervolging in. De vluchtende auto botste tegen een boom. De verdachten reden vervolgens in op een van de agenten die uit de politieauto was gestapt. Van beide kanten werden schoten gelost. De verdachten vluchtten daarna opnieuw.

In Sint-Oedenrode botste de auto weer tegen een boom. Een van de verdachten werd in de auto aangehouden. De andere vluchtte. De politie schoot nogmaals, maar raakte hem niet. Hij werd door een politiehond ingehaald. Hij werd naar een ziekenhuis gebracht voor de behandeling van zijn bijtwonden.

Studenten Eindhoven winnen 'technologieoscar'

Studenten van de Technische Universiteit in Eindhoven hebben donderdag (lokale tijd) een prestigieuze technologieprijs gewonnen. Ze kregen voor hun uitvinding van een gezinsauto op zonne-energie de prijs Best Technology Achievement op de awardceremonie Crunchies in San Francisco.

De Stella gezinsauto nam het op tegen onder meer een betalingssysteem van Apple en een herbruikbaar lanceringssysteem voor ruimtevaartuigen van ruimtebedrijf SpaceX. De Crunchies, die dit jaar voor de achtste keer op rij zijn uitgereikt, worden ook wel de Oscars van de technologieawards genoemd.

Dekker: aanval werelduurrecord op 25 februari

De 30-jarige Nederlandse wielrenner Thomas Dekker doet op woensdag 25 februari een aanval op het werelduurrecord. Plaats van handeling is de wielerbaan van Aguascalientes in Mexico. De internationale wielrenunie UCI meldde dat vrijdag op zijn website. De baan ligt 1800 meter boven de zeespiegel.

Het huidige werelduurrecord staat op naam van de Oostenrijker Matthias Brändle. Hij kwam in oktober vorig jaar tot een afstand van 51,852 kilometer. De Australiër Jack Bobridge slaagde er afgelopen zaterdag in Melbourne niet in dat record te verbeteren. De renner kwam tot een afstand van 51,300 kilometer. Zijn landgenoot Rohan Dennis is de eerstvolgende die een aanval plaatst. Hij komt zondag 8 februari in actie op de wielerbaan van Grenchen in Zwitserland.

Brandende auto zorgt voor afsluiting A5

De A5 bij Amsterdam is vrijdagochtend afgesloten na een ongeluk waarbij een auto in brand vloog. Waarschijnlijk is een pijlwagen bij werkzaamheden op de rijbaan richting de Coentunnel aangereden, meldde de Verkeersinformatiedienst (VID).

Een traumahelikopter is op de rijbaan geland om de inzittenden van het voertuig mee te nemen. Het is nog onduidelijk hoe zij eraan toe zijn en hoe lang de A5 afgesloten blijft.

Jennifer Lawrence naakt voor Vanity Fair

Jennifer Lawrence is volledig uit de kleren gegaan voor de maart-editie van het filmblad Vanity Fair. Op de website geeft het blad een voorproefje van de fotoshoot, waarvoor de actrice met een grote wurgslang poseerde.

De foto met de boa constrictor is een eerbetoon aan een beroemde foto uit 1981 van de Duitse actrice Nastassja Kinski. Jennifer ligt net als Kinski destijds op haar buik, terwijl de slang zich rond haar nek, langs haar zij en over haar billen heeft gewikkeld. De 24-jarige Hunger Games-ster was erg dapper en nonchalant, vertelt styliste Jessica Diehl. "Jennifer heeft de perfecte combinatie van kracht, seksualiteit, humor en, vooral, tomboy", zegt Diehl.

Op de cover staat een foto waarvoor Jennifer grotendeels onder water poseerde, met alleen haar schouders ontbloot. In een bijbehorend interview sprak de actrice over de hacker die afgelopen zomer naaktfoto's uit haar privécollectie online plaatste, samen met die van tientallen andere beroemde vrouwen. "Het is mijn lichaam en het zou mijn keuze moeten zijn", zo luidt een citaat uit het interview op de voorkant van het blad.

RadioShack vraagt uitstel van betaling aan

De Amerikaanse elektronicaketen RadioShack heeft uitstel van betaling aangevraagd. Door deze procedure te beginnen, krijgt het concern de tijd om orde op zaken te brengen. Onlangs werd de handel in het aandeel op de beurs al opgeschort.

RadioShack verkoopt onder meer de huurrechten van circa tweeduizend vestigingen aan telecombedrijf Sprint en investeerder Standard General, de belangrijkste aandeelhouder. De rest van de meer dan vierduizend vestigingen van RadioShack in de Verenigde Staten wordt gesloten. Volgens topman Joe Magnacca van RadioShack wordt met deze stappen het maximale gedaan om aandeelhouders tegemoet te komen.

RadioShack, dat zijn wortels tot 1921 heeft teruggaan, lijdt zwaar onder concurrentie van onlineverkopers. In oktober vorig jaar kreeg het bedrijf nog een noodinjectie om een ondergang te voorkomen.

Jihadistische imam krabbelt terug

Een prominente jihadistische imam heeft fel uitgehaald naar terreurbeweging Islamitische Staat vanwege de verbranding van een Jordaanse piloot. Volgens Abu Mohammed al-Maqdesi is wat IS heeft gedaan 'in geen enkele religie acceptabel'.

Al-Maqdesi werd vrijdag geïnterviewd door de Jordaanse televisiezender Roya. Een dag eerder kwam hij vrij na een celstraf van drie maanden.

De imam gold tien jaar geleden als de spirituele mentor van de tak van Al-Qaida in Irak. Al-Maqdesi keerde zich later van de groep af omdat de aanslagen die zijn leden pleegden ook vaak moslims het leven kostten.

IS bracht eerder deze week een video uit waarin te zien is hoe de Jordaanse piloot, Muath al-Kaseasbeh, in een kooi levend wordt verbrand. De piloot werd gevangengenomen nadat zijn straaljager was neergestort bij de Syrische stad Raqqa, de officieuze hoofdstad van het door IS uitgeroepen kalifaat.

De Boer geeft snel meer duidelijkheid

Ajax-trainer Frank de Boer geeft op korte termijn duidelijkheid over zijn toekomst bij de Amsterdamse club. Het contract van de oefenmeester loopt door tot de zomer van 2017.

De trainer krijgt veel vragen over zijn toekomst. Ajax presteert dit seizoen minder goed dan in voorgaande jaren; waar de ploeg in voorgaande seizoenen vaak kon terugkomen van een flinke achterstand, lijkt dat voor deze jaargang uitgesloten. De achterstand op koploper PSV is nu 12 punten.

Daarbij komt de vermeende interesse van Newcastle United in De Boer. The Magpies leken de trainer deze winter te willen halen als opvolger van de vertrokken manager Alan Pardew. Afgelopen zomer toonde Tottenham Hotspur ook al interesse in de oefenmeester. De Londenaren trokken toen Mauricio Pochettino aan.

Na de 0-1 nederlaag tegen AZ reageerde de keuzeheer op zijn nabije toekomst. "Ik zal binnenkort duidelijk proberen te verschaffen", vertelde De Boer aan de NOS. Ondanks de mindere prestaties dit seizoen ziet De Boer genoeg aanknopingspunten en perspectief.

De kans is dan ook groot dat De Boer nog even aanblijft in Amsterdam. "Ik heb het hier naar mijn zin, de kans is groot dat ik blijf", benadrukte hij.

Phelps kondigt comeback aan

De Amerikaanse zwemlegende Michael Phelps heeft vrijdag alvast zijn comeback aangekondigd. Hij doet halverwege april mee aan de Grand Prix in Mesa, in de Amerikaanse staat Arizona. Dan zit ook zijn schorsing van zes maanden erop. De achttienvoudig olympisch kampioen zit momenteel die straf uit voor het rijden onder invloed.

"Ik voel me weer helemaal fris. Het zwemmen geeft me meer plezier dan ooit", zei de 29-jarige Phelps bij een bezoek aan een sportbeurs in München. Hij wilde nog niet te ver vooruitkijken en zeggen of de Olympische Spelen in Rio de Janeiro een doel is. "Na mijn eerste wedstrijden kijken we wel verder."

Phelps is wel uitgesloten van deelname aan de WK zwemmen dit jaar in het Russische Kazan. Hoewel het mondiale titeltoernooi pas in augustus wordt gehouden en dus buiten zijn schorsing valt, wil de bond niet dat Phelps de Verenigde Staten in Rusland vertegenwoordigt.

PayDay 2 komt met nieuwe DLC en community-event

PayDay 2 heeft al een aardige hoeveelheid content gekregen, maar er komt nog meer. Er komt nieuwe DLC met een minigun met drie mods, een rocket-launcher, een skin en masker en nieuwe achievements.

Buiten de nieuwe DLC komt er ook een community event. In dit event, The Hype Train genaamd, moeten mensen Hype Fuel aanleveren om doelen te bereiken en op deze manier content vrij te spelen. In deze content zitten nieuwe heists, nieuwe vijanden en nog veel meer.

Romme betreurt besluit Wüst

Schaatscoach Gianni Romme betreurt het besluit van blikvanger Ireen Wüst om Team Continu na een jaar alweer te verlaten. "Het is heel erg jammer. We zijn een traject met elkaar aangegaan. De insteek om slechts één jaar samen te werken, heb je nooit. We wilden graag met haar verder", zei de oud-olympisch kampioen vrijdag tegen de NOS.

Wüst gaf onder meer aan dat ze het trainen met mannen, wat ze in haar negen TVM-jaren gewend was te doen, nogal mist in de vrouwenploeg van Continu. "We moeten dat respecteren", concludeerde Romme.

Romme, die nauw met hoofdcoach Marianne Timmer samenwerkt, vindt het tijdstip van de onheilstijding van Wüst een beetje ongelukkig gekozen. "Ik waardeer haar eerlijkheid, maar met de belangrijke kampioenschappen in het vooruitzicht is dit niet zo handig. Gelukkig hebben Marianne en ik veel meegemaakt in onze carrières. We moeten met die ervaring het seizoen goed zien af te sluiten. Daar zijn we professioneel genoeg voor."

'Te veel vrouwen aan mijn piemel'

Adam Watters heeft een terechte klacht. Vindt hij zelf. Volgens de Schot zitten er namelijk veel te veel vrouwen aan zijn piemel.

De beste man verdient de kost als William Wallace-imitator. Toeristen betalen grif geld om in Edinburgh op de foto te gaan met deze overbekende Schot uit de film Braveheart.

Helaas, zo vindt Watters zelf, zitten er veel vrouwen tussen die even willen testen of hij wel een 'echte Schot' is. Daar gaan de handjes van de milfjes weer onder zijn kilt om zijn spermaspeer te voelen. En daar is hij nu wel klaar mee.

"Als een man iets te lang naar een vrouw kijkt, is hij direct een vies mannetje", klaagt de Schot. "Maar als een vrouw kwijlt en sopt bij een man in een rok, moet het allemaal maar oké zijn. En als je een vrouw durft aan te raken, barst de hel los."

De klacht wordt gedeeld door zijn mannelijke landgenoten. Zo werd een andere Schot woedend toen een geil mokkel middenin de kroeg zijn paarsgepunte lans blootlegde. Toen de beste man boos werd, vond de vrouw dat hij niet zo hysterisch moest doen.

Uw reporter is de komende weken afwezig. Hij gaat nu aan de slag als William Wallace-imitator.

Cleveland Cavaliers kloppen Clippers

In de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA is Cleveland Cavaliers nog één zege verwijderd van de evenaring van een clubrecord. De ploeg uit Ohio behaalde donderdagavond (lokale tijd) voor eigen publiek de twaalfde zege op rij. LA Clippers moest er met 105-94 aan geloven. Uitblinkers bij de thuisploeg waren Kevin Love (24 punten en negen rebounds) en LeBron James (23 punten en negen assists).

Portland Trailblazers was in eigen huis tegen Phoenix Suns goed op schot: 108-87. Zes spelers van de thuisploeg eindigden op de scorelijst in de dubbele cijfers. Nicolas Batum (twintig punten) en LaMarcus Aldridge (negentien punten) hadden het grootste aandeel in de soepele productie.

Charlotte Hornets won voor de tweede keer binnen drie dagen van Washington Wizards: 94-87. Gerald Henderson was topscorer in de winnende ploeg met 27 punten. Afgelopen maandag zegevierden de Hornets met 92-88 in Washington.

Dallas Mavericks versloeg Sacramento Kings met grote cijfers: 101-78.

Moisander één duel geschorst

De aanklager betaald voetbal van de KNVB wil Ajax-verdediger Niklas Moisander één wedstrijd schorsen voor zijn rode kaart in de competitiewedstrijd tegen AZ, zo blijkt uit het schikkingsvoorstel vrijdag. De aanklager wil Moisander schorsen voor het ontnemen van een duidelijke scoringskans. 

Moisander kreeg donderdagavond na een uur spelen rood na het geven van een klein duwtje in de rug van Aron Jóhannsson. Moisander en Ajax hebben tot 14.00 uur de tijd om te reageren op het schikkingsvoorstel.  Trainer Frank de Boer en Moisander zelf noemden de rode kaart donderdag na de nederlaag tegen AZ een belachelijke beslissing.

Update 11.18 uur

Ajax heeft de straf geaccepteerd. Moisander mist zondag daardoor zondag het competitieduel tegen Go Ahead Eagles. 

Kenniscentrum kan vegetarische zorg redden

De vestiging van een landelijke vegetarisch kenniscentrum of een logeerhuis voor oudere vegetariërs kan zorgcentrum Felixoord in Oosterbeek mogelijk redden. Het gemeentebestuur van Renkum, waar Oosterbeek bij hoort, zoekt actief mee naar kansen om sluiting van het enige vegetarische bejaardenhuis van Nederland te voorkomen. Dat blijkt uit antwoorden op vragen uit de gemeenteraad.

Felixoord is in de vorige eeuw geopend als 'rusthuis' voor ouderen met een vegetarische levenswijze. Dat houdt volgens een woordvoerster van het huis meer in dan geen vlees eten. "Onze bewoners geven bijvoorbeeld niet om een bingo-avond, maar komen graag naar een filosofische lezing. Er wordt ook veel gemediteerd."

Felixoord heeft een kleine tachtig bewoners, van wie driekwart geen verpleeghuiszorg nodig heeft. Voor die groep krijgt het centrum sinds dit jaar geen financiering meer en daardoor zijn grote problemen ontstaan.

Dodental vliegtuigongeluk Taiwan opgelopen

Duikers hebben nog eens vier lichamen geborgen uit de rivier in de hoofdstad van Taiwan, Taipei, waar eerder deze week een vliegtuig van TransAsia Airways neerstortte. Het dodental van de crash komt hiermee op 35. Slechts vijftien inzittenden van het toestel overleefden het ongeluk, acht worden nog vermist.

In de laatste momenten dat de piloten nog contact hadden met de controletoren zeiden zij dat het vliegtuig kampte met motorfalen. Niet veel later stortte het toestel neer. Op videobeelden is te zien hoe het toestel snel daalt, kantelt en met een vleugelpunt een viaduct schampt voor het in de rivier belandt. Waarschijnlijk probeerden de piloten op het allerlaatste moment nog gebouwen te ontwijken.

Aanhoudingen in zaak verbrande man Esch

Een man en vrouw uit Esch (27 en 35 jaar) zijn vrijdagochtend aangehouden voor betrokkenheid bij de dood van de man die in november brandend werd gevonden in een bos in Boxtel.

Het brandende lichaam van de man werd gevonden door een wandelaar in het Sparrenrijk in Boxtel. Hij was overleden toen de politie arriveerde. Het duurde een week tot zijn identiteit werd vastgesteld. De man was niet als vermist opgegeven.

1,2 miljoen kijkers voor Vrienden van Amstel

Bijna 1,2 miljoen tv-kijkers stemden donderdagavond af op de concertregistratie van Vrienden van Amstel Live!. In de RTL4-show waren optredens te zien van onder anderen Thé Lau, Anouk en Golden Earring. Ook Xander de Buisonjé, Ilse DeLange en Guus Meeuwis traden op in het programma dat de achtste plaats haalde van best bekeken programma's van de donderdagavond.

Volgens de ranglijst van Stichting Kijkonderzoek (SKO) zagen ruim 2,4 miljoen kijkers hoe musicalactrice Caroline Dijkhuizen in de zesde aflevering van Wie Is de Mol? het strijdtoneel moest verlaten. Het NOS Journaal staat op de tweede plek met 2,1 miljoen kijkers, GTST staat op de derde positie met afgerond 1,8 miljoen soapkijkers.

Het nieuwe negende seizoen van Het Mooiste Meisje van de Klas, eveneens op NPO1, wist bijna 1,8 miljoen aan zich te binden. Daarmee staat het programma van Jaap Jongbloed op de zesde plaats.

Minder belangstelling voor emigratie

De animo om te emigreren daalt de laatste jaren. Sinds 2008 is niet alleen het aantal autochtone emigranten gedaald, ook het aantal mensen dat plannen heeft om te emigreren, is afgenomen. Dat meldt vrijdag het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In 2008 was nog zes procent van de autochtonen tussen de 18 jaar en 63 jaar van plan om zich voor minimaal acht maanden in een ander land te vestigen. In 2013 was gedaald tot vier procent.

De mensen die willen vertrekken doen dat meestal omdat ze denken elders werk te vinden. De rust, ruimte en natuur in het buitenland trekken nu juist wat minder. Jongeren willen vaker emigreren dan ouderen.

Agent in tram herkent Britse voortvluchtige

Een 46-jarige voortvluchtige Brit die sinds november 2014 werd gezocht voor harddrugshandel, is woensdag in Amsterdam aangehouden. Hij werd herkend door een politieman die geen dienst had, meldde de politie vrijdag.

De agent zat in een tram en terwijl deze langs een horecagelegenheid reed dacht hij een voortvluchtige Brit te herkennen. De politieman stapte uit en ging de horecagelegenheid in en hoorde daar de man Engels praten. De Brit werd aangehouden door collega's van de oplettende agent.

Er liep een Europees aanhoudingsbevel voor de voortvluchtige Brit. Regelmatig worden foto's van voortvluchtigen verspreid onder met name politiemensen op straat. De Brit wordt vrijdag voorgeleid.

Gebruik je hartslag om te gamen

Enkele oud-studenten van de universiteit van Delft hebben de eerste iOS-game uitgebracht waarin je hartslag een belangrijke rol speelt. De game, Skip a Beat, is een endless runner. Skip, een kikker, bestuur je door je vinger op de camera van de iPhone of iPod Touch te plaatsen. Op die manier wordt je hartslag gemeten om de kikker te besturen.

De interface leert je jouw hartslag beheersen door ademen en hersenactiviteit. De moeilijkheidsgraad wordt steeds hoger, waardoor je emoties en stress in controle moet houden om verder te geraken, maar dan op een speelse manier.

"Wat gebeurt er als je teveel koffie op hebt? Of na een lange dag op het werk? Of juist na een goede nachtrust? Ik wil weten hoe dat mijn gezondheid en hartslag beinvloedt. Ik vind het fascinerend om te zien hoe mijn hartslag van dag tot dag wisselt en de effecten door verschillende situaties te verkennen. Skip a Beat laat je dat doen", legt Safi Harb, een van de studenten uit.

Skip a Beat is beschikbaar in de App Store voor 1,99 euro.

Beide motoren toestel Taiwan zaten zonder vermogen

Beide motoren van het eerder deze week in Taipei verongelukte vliegtuig hadden vlak voor de crash hun vermogen verloren. Dat blijkt uit de vluchtgegevens van het toestel, zei de directeur van de Taiwanese dienst voor luchtvaartveiligheid, Thomas Wang, vrijdag.

De eerste motor van vlucht 235 van TransAsia Airways viel al 37 seconden na opstijgen uit. Niet veel later volgde de andere. Mogelijk heeft de piloot in de lucht geprobeerd beide motoren uit te zetten in de hoop ze te kunnen herstarten. Het toestel stortte echter neer voor hij hier de kans toe kreeg.

Het is nog te vroeg definitieve conclusies te verbinden aan de bevindingen, zei Wang.

'Helm verplicht voor jonge en oude fietsers'

Om het aantal gewonden en doden in het verkeer te verminderen zijn impopulaire maatregelen nodig. Te denken valt aan onder meer een helmplicht voor kinderen, ouderen en snorfietsers en strengere handhaving van maximumsnelheden.

De verschillende scenario's om de verkeersveiligheid te bevorderen staan in een vrijdag verschenen studie van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. Aanleiding voor de studie is de verwachting dat de doelstellingen over het aantal verkeersslachtoffers in 2020 vermoedelijk niet worden gehaald.

Die doelstelling van het kabinet is maximaal vijfhonderd verkeersdoden en 10.600 ernstig gewonden in 2020. In 2013 werden in Nederland 570 verkeersdoden en 18.800 ernstig gewonden geteld. Relatief veel verkeersdoden zijn te betreuren onder 65-plussers en jongeren tussen 16 en 24 jaar.

'Air France geen bodemloze put'

Niet alleen KLM, maar ook Air France neemt pijnlijke maatregelen om de resultaten te verbeteren. Dat schrijft Frédéric Gagey, topman van de Franse poot van Air France-KLM, in een vrijdag geplaatst opiniestuk in Het Financieele Dagblad. Hij reageert op de volgens hem onjuiste beeldvorming over het bedrijf in Nederlandse media.

"Air France is geen bodemloze put", benadrukt Gagey. Hij stelde dat het operationeel resultaat de afgelopen drie jaar met vierhonderd miljoen euro is verbeterd. Zonder de verlammende pilotenstaking afgelopen september zou het in 2014 zelfs positief zijn geweest. Na afronding van het besparingsprogramma dat begin 2012 werd ingezet, zullen bijna achtduizend banen verdwenen zijn bij Air France.

Geen toestemming Marussia voor inzetten 2014-auto

Het Formule 1-team Marussia/Manor F1 heeft van de F1 Strategy Group geen toestemming gekregen om het nieuwe seizoen te mogen beginnen met de 2014-auto. Het is nu onduidelijk hoe de toekomst van de renstal er uit zal gaan zijn.

Marussia kwam eind vorig jaar diep in de financiële problemen en miste de laatste drie races van 2014. De curatoren gelasten onlangs op het laatste moment een veiling van alle onderdelen af omdat er een potentiële nieuwe investeerder opgestaan zou zijn.

Eerder deze week werd bekend dat Marussia op 19 februari weer als normaal bedrijf zou kunnen gaan functioneren. Door de afwijzing van de uit het Formula One Management, de FIA en de teams Mercedes, Ferrari, Red Bull, McLaren, Williams en Force India bestaande Strategy Group is de speelruimte voor de doorstart zeer beperkt.

Het plan was om toestemming te krijgen om in Australië aan de start te staan met de 2014-auto, hoewel die niet aan de huidige reglementen voldoet. Hiervoor zou eerst wel een forse schuld bij motorleverancier Ferrari ingelost moeten worden. Dit lijkt nu doorkruist te gaan worden.

Nieuwe rugklachten dwingen Woods tot opgeven

Golfer Tiger Woods heeft opnieuw last van zijn rug. De 39-jarige Amerikaan moest donderdag al tijdens de eerste ronde van het Farmers Insurance Open opgeven, vanwege pijn in zijn kwetsbare rug. Woods was bezig aan een zwakke openingsronde op de banen van Torrey Pines in San Diego met onder meer twee bogeys en een double bogey. De voormalige nummer één van de wereld had vorige week op het Phoenix Open zijn slechtste ronde ooit gedraaid, elf slagen boven het baangemiddelde.

Woods, winnaar van veertien majors, werd in maart vorig jaar geopereerd aan een beknelde zenuw in zijn rug. In de zomer maakte hij een weinig succesvolle rentree en in augustus moest Woods opnieuw een rustpauze nemen vanwege nieuwe klachten. In december keerde de golfmiljardair terug op de golfbaan, maar opnieuw met weinig succes. Zijn rondje van 82 slagen vorige week in Scottsdale was het dieptepunt. In San Diego voelde Woods zich gedwongen voor de derde keer in zijn laatste acht toernooien op te geven.

Wüst na één seizoen weg bij Team Continu

Ireen Wüst houdt het na één jaar alweer voor gezien bij Team Continu, de ploeg van hoofdcoach Marianne Timmer. De 28-jarige Brabantse sprak vrijdag van een moeilijke beslissing. "Een puur op sportieve gronden gebaseerde, professionele keuze", laat de meervoudig olympische kampioene via een video op YouTube weten.

"Ik mis voor een groot deel de uitdaging", aldus Wüst. "Ook mis ik het trainen met de mannen, het sparren. Ik denk dat ik dat nodig heb om de komende drie jaar voor goud te gaan in Zuid-Korea. Ik moet naar mijn gevoel luisteren."

Wüst vertelt waarom in het filmpje waarom ze dit nieuws al in het lopende seizoen bekendmaakt. "Ik heb besloten om het zo vroeg mogelijk aan Marianne Timmer en mijn team te vertellen, omdat ik heel eerlijk wil zijn. En omdat ik het heel erg waardeer dat ik een kans heb gekregen afgelopen jaar."

De 28-jarige Brabantse benadrukt dat het niets met de coaches Timmer en Gianni Romme te maken heeft. "Daar kan ik persoonlijk heel erg goed mee. Ook met mijn ploeggenoten. Maar ik heb iets meer uitdaging nodig." In welke kleuren Wùst volgend seizoen te vinden zal zijn is nog niet duidelijk. "Ik heb met nog niemand gesproken. Er zijn nog geen plannen."

Het filmpje met Ireen Wüst waarin ze haar keuze toelicht. (bron: YouTube)

WK in eigen land voorbij voor skiheld Miller

Voor skiër Bode Miller zit het WK in eigen land er na één onderdeel weer op. De Amerikaan maakte donderdag tijdens de super-G in Beaver Creek zijn langverwachte comeback, maar ging tijdens de race hard onderuit. Daarbij liep hij een gescheurde hamstring op, zo melden Amerikaanse media.

Tot zijn crash leek Miller op medaillekoers te liggen. De favorieten moesten weliswaar nog naar beneden, maar na afloop bleken zijn eerste en tweede tussentijden de snelste van iedereen. Via Twitter liet de viervoudig wereldkampioen weten dat hij nog blij is met het resultaat. "Ik heb een succesvolle operatie achter de rug aan mijn hamstring. Ik heb geluk gehad, want het had veel erger af kunnen lopen."

Miller kwam het hele seizoen nog niet in actie tijdens wedstrijden vanwege een rugblessure, waar hij in november aan werd geopereerd. Tijdens de World Cups in Wengen en Kitzbühel deed hij al wel weer mee aan de trainingsruns. Of de olympisch kampioen op de supercombinatie van 2010 en winnaar van vijf andere olympische medailles ooit nog aan de start verschijnt van een wedstrijd is niet zeker. Er gaan al lang geruchten dat de loopbaan van Miller er na dit seizoen op zou zitten.

De crash van Miller (Bron: YouTube)

Team Ninja vraagt pc-modders om respect

Dead or Alive 5: Last Round is de eerste pc-release van Team Ninja. De ontwikkelaar heeft aan pc-modders gevraagd het spel en de personages met respect te behandelen. Wij verwachten natuurlijk vrij snel een nude-patch, al is dat haast niet nodig met de kostuums die in het spel zitten, zoals je hieronder kunt zien.

Vanuit het oogpunt van de eigenaar van de franchise moet de pc-modding community rustig aan doen volgens de projectleider Yohei Shimbori. "We willen pc-gebruikers vragen om ons spel op een goede morele manier te spelen. Anders zullen wij niet in staat zijn om nog een titel voor de PC uit te brengen."

Uitgever en eigenaar Tecmo Koei wil games naar de pc-markt brengen, omdat de Japanse markt steeds groter en mainstream wordt.

Dead or Alive 5: Last Round komt deze maand uit voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One. De pc-versie komt in maart. De onvermijdelijke nudepatch zal kort erna verschijnen.

Dead or Alive 5

Bob Marley van A tot Z

Vandaag is het op de kop af 70 jaar geleden dat de legendarische Bob Marley werd geboren. De muzikant, die op 11 mei 1981 op 36-jarige leeftijd overleed, zou uitgroeien tot de bestverkochte reggaeartiest aller tijden en is tot de dag van vandaag een grote inspiratiebron voor velen. In Bob Marley van A tot Z blikt dekatophetspek terug op de rijke muzikale erfenis van deze ska- en reggaelegende.

Justin Bieber gedraagt zich goed in proeftijd

Justin Bieber lijkt zijn proeftijd zonder kleerscheuren te doorlopen. Een controlebezoekje aan de rechtbank donderdag verliep volgens TMZ probleemloos.

De Canadees kreeg in juli een proeftijd van twee jaar opgelegd voor het gooien van eieren naar het huis van zijn buurman. Daarnaast moest hij zijn buurman een fikse schadevergoeding betalen, een taakstraf doen en therapie volgen om zijn agressieve buien in te dammen. Het lijkt zijn vruchten af te werpen: de zanger werd volgens TMZ geprezen om zijn goede gedrag.

Donderdagmiddag zat Bieber ook in de talkshow van Ellen DeGeneres, waar hij liet weten zijn best te doen te groeien en een beter mens te worden. Eind januari vertelde hij Ellen al spijt te hebben van veel dingen die hij de afgelopen jaren heeft gedaan.

Huren in Amsterdam fors omhoog

In Amsterdam zijn de huren van woningen in de vrije sector in een jaar tijd tot ongekende hoogte gestegen. In het vierde kwartaal van het afgelopen jaar betaalden huurders in de hoofdstad maandelijks gemiddeld 20,18 euro per vierkante meter, een stijging met 8,4 procent ten opzichte van een jaar geleden. Dat meldt Pararius.nl, een onlinemarktplaats voor huurwoningen.

De gemiddelde huurprijs in Nederland steeg in dezelfde periode met 1,3 procent naar 12,49 euro per vierkante meter. In tegenstelling tot de huren in Amsterdam zijn die elders in Nederland sinds 2010 vrij stabiel gebleven.

Dat Amsterdam sterk afwijkt, komt volgens Pararius-directeur Jasper de Groot vooral door het gebrek aan betaalbare koopwoningen. Ook is er een tekort aan huurwoningen in het middeldure segment. Daardoor kunnen verhuurders al snel een huurprijs van boven de duizend euro per maand vragen voor woningen die maar net in de vrije sector vallen.

Veel doden bij brand in zuiden van China

Bij een brand in een groothandel in het zuiden van China zijn zeker zeventien doden en negen gewonden gevallen. Dat heeft de propaganda-afdeling van de Communistische Partij in Huidong gezegd.

De brand brak donderdag door nog onbekende oorzaak uit op de vierde verdieping van het gebouw en was later op de avond onder controle, aldus de propaganda-afdeling.

Staatszender CCTV meldde daarentegen dat de brand was begonnen in een filmhuis in het gebouw, waar brandbaar en giftig decoratief materiaal hing. Volgens de zender zijn er negen arrestaties verricht.

Treyarch maakt Call of Duty 2015

De volgende Call of Duty-game voor dit jaar wordt ontwikkeld door Treyarch. Dat heef Activision Blizzard bevestigd in hun kwartaalbabbeltje. De franchise wordt sinds vorig jaar om en om door drie studio's gemaakt. Sledgehammer Games waren de eerste in deze nieuwe cyclus door Call of Duty: Advanced Warfare gemaakt te hebben. 

De overige twee studio's zijn Treyarch en Infinity Ward. Infinity Ward had in 2013 al Call of Duty: Ghosts, gemaakt, dus het was eigenlijk wel te verwachten dat Treyarch dit jaar de studio zou zijn voor een volgende Call of Duty. Verdere details over de game zijn niet bekendgemaakt. Er gaan geruchten dat de ontwikkelaar het moderne thema van de laatste spellen uit de reeks achter zich laat en bezig is met Call of Duty: World at War 2. Het eerste deel is ook door Treyarch gemaakt en speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Call of Duty Advanced Warfare

Sid Meier laat zien hoe je een starship bouwt

In een nogal lange video laat Sid Meier, bedenker van onder andere Civilization, zien hoe je een ruimteschip bouwt in het onlangs aangekondigde Sid Meier’s Starships. Hij laat ook zien hoe het spel gespeeld moet worden. Later beantwoordt hij vragen over de game. In deze turn-based 4X game krijgt de speler de leiding over een vloot ruimteschepen die op het punt staan een om een aantal missies te ondernemen om de ruimte te verkennen.

In Sid Meier’s Starships bouw je als speler een intergalactische federatie op door de ruimte te verkennen, je invloed en territorium uit te breiden, door futuristische technologieën te onderzoeken en door turn-based ruimtegevechten met een armada van aanpasbare ruimteschepen. Elke nieuwe campagne bevat zijn eigen strategische sterrenkaart met dynamisch gegenereerde tactische gevechtsmissies die de herspeelbaarheid moeten bevorderen.

Sid Meier’s Starships komt naar iOS, Mac en Windows ergens in deze eerste helft van het jaar.

Man verkracht vrouwen tijdens 'slaapstudie'

In Japan zijn ongeveer 100 vrouwen gedrogeerd en verkracht door een geile man tijdens een vermeende slaapstudie. Zij dachten de wetenschap een handje te helpen, maar in werkelijkheid werden zij eens goed doorgesmeerd.

De 54-jarige Hideyuki Noguchi plaatste in 2012 een advertentie waarbij werd gezocht naar tieners tot en met veertigers voor zijn slaapstudie.

De daad werd gefilmd en verkocht aan diverse pornosites. Hiermee verdiende de 54-jarige Hideyuki Noguchi rond de 100.000 dollar. Een lucratieve business dus. Een arrestatie volgde nadat een vrouw zichzelf in een van de video's had gezien. Inmiddels zijn er ruim 30 rechtszaken tegen Noguchi aangespannen wegens verkrachting.

Merkel en Hollande met vredesplan bij Poetin

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en president François Hollande van Frankrijk spreken vrijdag in Moskou met de Russische president Vladimir Poetin over het conflict in Oekraïne. De twee Europese leiders hebben een voorstel dat voor vrede moet zorgen. Donderdag bespraken ze het vredesplan al met de Oekraïense president Petro Porosjenko.

In de afgelopen weken is het geweld in Oost-Oekraïne toegenomen. Tientallen burgers zijn slachtoffer geworden van de gevechten tussen het Oekraïense leger en pro-Russische rebellen. Volgens Russische media is het Kremlin nog niet op de hoogte van de inhoud van het vredesplan van Merkel en Hollande. Het Kremlin liet weten open te staan voor 'constructieve gesprekken'.

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde donderdag dat het plan van Merkel en Hollande voortborduurt op eerder gemaakte afspraken in Minsk over onder meer een staakt-het-vuren, terugtrekking van zware wapens en het hermetisch sluiten van de grens met Rusland.

Merkel en Hollande met vredesplan bij Poetin
Merkel en Hollande met vredesplan bij Poetin (Foto: ANP)

VS willen snel ambassade openen op Cuba

De Verenigde Staten willen nog voordat president Barack Obama zijn Cubaanse ambtgenoot Raul Castro in april ontmoet een ambassade openen in de Cubaanse hoofdstad Havana. Dat meldden Amerikaanse functionarissen donderdag.

Het is nog niet zeker of de ambassade al zo snel open kan, omdat Cuba mogelijk langer moet wachten op een tegenprestatie van de VS. Cuba wil van de Amerikaanse lijst van 'landen die terreur steunen' af. Het kan nog tot zeker juni duren voordat Cuba van die lijst kan worden geschrapt, aldus de functionarissen.

In december maakten de VS en Cuba bekend dat ze diplomatieke betrekkingen willen herstellen. Obama en Castro zullen elkaar in april voor het eerst sinds 2013 treffen op een regionale topbijeenkomst in Panama.

VS willen snel ambassade openen op Cuba
VS willen snel ambassade openen op Cuba (Foto: ANP)

De Boer: "Dit is een zware domper"

Ajax lijkt de landstitel uit het hoofd te moeten zetten. Trainer Frank de Boer durfde het woord 'crisis' na afloop van de 0-1 nederlaag tegen AZ in de mond te nemen.

De achterstand op PSV is twaalf punten. De titel is nu verder weg dan ooit: "Natuurlijk is dit een soort van crisis", sprak hij na afloop tegenover FOX Sports. De Amsterdammers verloren zondag ook al van Vitesse en een week daarvoor werd het 0-0 tegen Feyenoord.

"We hebben nu twee keer op rij verloren en dat zijn we niet gewend. Dan kun je het woord crisis in de mond nemen. Dit is een zware domper, maar ik heb wel dingen gezien waar we op voort kunnen borduren", concludeerde de oefenmeester van de Amsterdammers.

De keuzeheer zag in de eerste helft een vrij aardig Ajax. In de rust had De Boer hoop op een goede afloop. Hij genoot zelfs bij vlagen, zo vertelde hij. Na de theepauze ging het echter helemaal mis voor Ajax. Verdediger Niklas Moisander kreeg een directe rode kaart van scheidsrechter Pol van Boekel.

De Boer noemde dat moment, na een uur spelen in de wedstrijd, een breekpunt in de wedstrijd. PSV is vooral de lachende derde. De Eindhovenaren wonnen woensdag NAC Breda (0-2). PSV heeft na 21 wedstrijden 55 punten. Ajax heeft er nu 43. PEC Zwolle volgt op de derde plaats met 39 punten.

Avondklok Bagdad na jaren afgeschaft

De Iraakse premier Haider al-Abadi schaft de avondklok in Bagdad vanaf zaterdag af. Dat deelde de regering donderdag mee. De avondklok, van middernacht tot 05.00 uur, werd in 2004 ingesteld vanwege de verslechterende veiligheidssituatie na de inval in Irak en de val van Saddam Hussein.

Bepaalde straten die tijden afgesloten waren voor alle soorten van verkeer worden weer vrijgegeven. Al-Abadi riep verder vier sjiitische en soennitische wijken in de hoofdstad uit tot wapenvrije zones. Hoe dit decreet moet worden nageleefd, zei hij niet.

Waarschijnlijk wil de premier met dit beleid een mate van normaliteit laten terugkeren in de hoofdstad. Aan de directe aanleiding voor de veiligheidsmaatregelen - het buitensporige geweld in de stad - is echter niet veel veranderd. Bagdad wordt nog bijna dagelijks opgeschrikt door bomaanslagen en andere vormen van geweld.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.