NAVO-flitsmacht moet groter worden

De NAVO wil haar geplande flitsmacht meer dan twee keer zo groot maken om de dreigingen die van Rusland en islamitisch extremisme uitgaan te keren. Dat heeft de secretaris-generaal van het bondgenootschap, Jens Stoltenberg, donderdag in Brussel gezegd.

De ministers van defensie van de NAVO-lidstaten zijn donderdag bijeen in Brussel om de oprichting van de snellereactiemacht te bespreken. Volgens Stoltenberg zullen zij besluiten de omvang van de macht uit te breiden van de geplande dertienduizend militairen naar dertigduizend man. Daarnaast moet er een nieuwe vooruitgeschoven eenheid komen die bestaat uit vijfduizend man. Deze eenheid moet nog sneller kunnen handelen dan de flitsmacht en in de voorhoede opereren.

Tot slot moeten er in de drie Baltische republieken, Polen, Roemenië en Bulgarije, commando- en verbindingscentra van de NAVO komen.

"Onze beslissingen maken duidelijk dat de NAVO er alles aan doet alle bondgenoten te beschermen tegen iedere bedreiging, uit iedere richting", zei Stoltenberg. "In Oekraïne neemt het geweld toe en verdiept de crisis zich. Rusland blijft internationale regels aan zijn laars lappen en separatisten met geavanceerde wapens, training en troepen steunen."