VS plaatsen reddingseenheden dichter bij het front

De Amerikaanse strijdkrachten gaan eenheden die neergestorte piloten moeten redden naar het noorden van Irak verplaatsen. Van daaruit kunnen zij sneller reageren als er piloten uit vijandig gebied in Syrië of Irak moeten worden gehaald. Dat hebben Amerikaanse defensiemedewerkers donderdag gezegd.

Amerikaanse piloten vliegen dagelijks boven Syrië. Partners uit Jordanië en Saudi-Arabië vliegen minder vaak. De Verenigde Arabische Emiraten hebben hun deelname aan luchtaanvallen opgeschort nadat de Jordaanse piloot Muath al-Kaseasbeh in december neerstortte en door Islamitische Staat gevangen werd genomen. Al-Kaseasbeh werd niet veel later door IS op gruwelijke wijze vermoord.

Amerikaanse functionarissen proberen de beslissing van de VAE om geen luchtaanvallen meer uit te voeren te bagatelliseren en wijzen in plaats daarvan op de vastbeslotenheid van Jordanië om de strijd tegen IS op te voeren.

Behalve over Syrië worden er ook dagelijks vluchten uitgevoerd boven Irak. Het merendeel wordt gevlogen door Amerikaanse piloten, maar ook Frankrijk, België, Groot-Brittanni, Nederland, Australië, Canada en Denemarken doen mee.

Het Amerikaanse Central Command heeft zich er in het openbaar niet over uitgelaten waaroom de zoek- en reddingseenheden niet eerder in Noord-Irak werden gestationeerd. Waarschijnlijk maakte de Iraakse regering om politieke redenen bezwaar tegen het plaatsen van zulke eenheden in het Koerdische noorden.