Eredivisieclubs boeken bijna één miljoen euro verlies

De clubs in de Eredivisie hebben over het seizoen 2013/2014 een nettoverlies van 900.000 euro geleden. Dit blijkt uit de publicatie Het Seizoen in Cijfers 2013/14, dat de KNVB donderdag uitbracht. Het resultaat is wel een een verbetering van 86 procent ten opzichte van het voorgaande seizoen.

De transfervergoedingen zorgen ervoor dat het resultaat bijna break-even is. Als er alleen naar het bedrijfsresultaat wordt gekeken dan heeft de Eredivisie een verlies geleden van 31 miljoen euro. Rode cijfers die nagenoeg gelijk zijn aan het seizoen 2012/2013. Directeur Eredivisie CV Jacco Swart is positief over de weg die de Eredivisie is ingeslagen. "Het bedrijfsresultaat is weliswaar nog negatief, maar nagenoeg gelijkgebleven met het vorige seizoen. In het huidige economische klimaat is dat opvallend. Voor diverse clubs zijn het nog steeds financieel uitdagende tijden, maar het is goed om te zien dat ook het afgelopen seizoen de positieve en stabiele trend wordt voortgezet."

Met de Jupiler League gaat het een stuk slechter. De Eerste Divisie sloot het seizoen af een nettoresultaat van min 3,7 miljoen euro, een daling van liefst 160 procent. Ook het bedrijfsresultaat is gedaald met 15 procent naar min 7,5 miljoen euro.

Marc Boele, algemeen directeur Coöperatie Eerste Divisie, blijft optimistisch over de financiële situatie op het tweede niveau van Nederland. "Hoewel het totale nettoresultaat negatief is, toont een groot gedeelte van de clubs een break-even of positief nettoresultaat. Uit de benchmarks die we in samenwerking met de clubs jaarlijks samenstellen en ondersteuning op het gebied van financiële administratie blijkt dat er aan de kostenkant inmiddels maximaal is bezuinigd en er wordt heel gedegen gewerkt aan een gezonde financiële positie."

Een uitgebreide toelichting op de financiële cijfers van de Eredivisie en Jupiler League zijn hier te vinden.