'Jeugdgevangenissen kopen klachten af met Big Mac'

Om te voorkomen dat gedetineerden een officiële klacht indienen kopen jeugdgevangenissen hun klachten af. Dat gebeurt met bijvoorbeeld extra verlof, een pak shag of een Big Mac, schrijft het AD zaterdag. De krant baseert zich op gesprekken met ex-gevangenen en (ex-)werknemers. De werknemers doen hun verhaal anoniem omdat ze een geheimhoudingsverklaring hebben getekend.

Als voorbeeld wordt een jongere genoemd die in jeugdgevangenis Het Keerpunt in Cadier en Keer geen maaltijd kreeg. Toen hij hierover een klacht wilde indienen, mocht hij kiezen uit een uurtje verlof, een shoarmaschotel, of een weekend in een luxere cel met Playstation. Voorwaarde was wel dat hij afzag van het indienen van de klacht. De jongen zette zijn klacht toch door en werd daarna 'gepakt'. "Dan duurde het bijvoorbeeld extra lang voordat ze me van mijn kamer haalden of mocht ik geen thee meer zetten."

Ook bij andere jeugdgevangenissen is deze methode van afkoping volgens de krant schering en inslag. Medewerkers, ex-werknemers en ex-gedetineerden van De Hartelborgt in Spijkenisse, Den Heyacker in Breda, Teylingereind in Sassenheim en Intermetzo in Lelystad melden in de krant dat jongeren daar worden afgekocht.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie reageert in de krant niet verbaasd en stelt dat geen sprake is van afkopen. "Net als in het normale leven is het beter om eerst te proberen er samen uit te komen", zegt een woordvoerder in de krant.

Leidinggevenden zijn er bij gebaat dat geen klachten worden ingediend, omdat zo de indruk kan ontstaan dat er op hun afdeling geen problemen zijn. Directies zien ook liever weinig klachten, omdat ze hier verantwoording over moeten afleggen bij het ministerie. Verder moet iedere klacht tot op de bodem worden uitgezocht en dat kost manuren.

Gedetineerden zouden er soms een sport van maken om zo veel mogelijk gegronde klachten in te dienen. Toch vinden de medewerkers die de krant sprak afkoping niet de oplossing. "Nu geef je die jongens het signaal dat je prima kunt afkopen, manipuleren en best een beetje mag dreigen", zegt een ex-groepsleider van Den Hey-Acker.