'Moorddadige' tandarts zondag naar Nederland

De Nederlandse tandarts die eerder deze week in Canada werd opgepakt en daar zou hebben bekend zijn vrouw in 2006 in Nederland te hebben omgebracht, komt zondag naar Nederland. De Canadese autoriteiten leveren hem over, omdat hij daar een ongewenste vreemdeling is. Dat meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Den Haag zaterdag.

De Nederlander, die sinds december in Canada zit en daar zes maanden had mogen blijven, legde de bekentenis vrijdag af tijdens een hoorzitting van de Canadese immigratie- en vluchtelingendienst, meldt de Canadese zender CBC News. "Zijn verklaring was dat hij dacht dat ze wilden dat hij terug zou keren naar zijn land, Nederland, omdat hij daar in 2006 zijn vrouw heeft vermoord", zei een woordvoerder van de Canadese immigratie- en vluchtelingendienst tegen de zender.

De woordvoerder van het OM laat zaterdag weten dat een rechtshulpverzoek gaat worden ingediend om te kijken wat de man precies heeft gezegd. "Vanzelfsprekend nemen we de berichtgeving serieus." In 2006 is een partner van Van N. overleden, zegt de woordvoerder. Destijds werd echter niet uitgegaan van een misdrijf.

De 50-jarige Mark van N. werd maandag opgepakt in Canada, meldde CBC News eerder. Tegen hem loopt een Frans arrestatiebevel. De man zou daar sinds 2008 hebben gewerkt en zou er gezonde tanden van patiënten hebben getrokken, implantaten dusdanig slecht hebben geplaatst dat patiënten er verwondingen door opliepen en delen van tandheelkundige instrumenten hebben achtergelaten in het tandvlees van patiënten.

Voorzitter Nicole Martin van een vereniging die de vermoedelijke slachtoffers van Van N. bijstaat zegt volgens de Canadese zender dat ongeveer 120 mensen zouden zijn verminkt door de Nederlander. Van hen zouden ongeveer zestig mensen zwaargewond zijn geraakt. Over zijn vermeende wanpraktijken in Frankrijk zou Van N. tijdens de hoorzitting echter niets hebben gezegd.

Of de man wordt overgeleverd aan Frankrijk of dat hij in Nederland wordt gehouden vanwege zijn mogelijke bekentenis, is nog onduidelijk.