'Rusland kocht schip om Frankrijk te helpen'

De aanschaf van twee Franse Mistral-oorlogsschepen door Rusland was een 'vriendelijk gebaar' van Moskou om te helpen nieuwe banen te scheppen in Frankrijk. Dat heeft de Russische ambassadeur Aleksandr Orlov vrijdag gezegd in een interview met de Franse radiozender Europe-1. Het voorlopig uitstellen van de levering aan Rusland deert Moskou dan ook niet.

Orlov noemde het tijd om de situatie van alle dramatiek te ontdoen. Moskou kocht het schip omdat het op meerdere manieren inzetbaar is. Zo kan het helikoptervliegdekschip worden gebruikt voor reddingsoperaties of als ziekenhuis op zee. Maar het was nooit een heel belangrijke toevoeging aan de Russische vloot, aldus Orlov.

"Het was meer voor Frankrijk, dat wij zien als land dat ons vriendelijk gezind is, dat we dit schip aanschaften", zei Orlov. "Daarom klopt er niets van dat de Mistral nu als zeer belangrijk wordt neergezet."

De Franse president François Hollande liet woensdag weten de levering van het schip voorlopig uit te stellen. Hij neemt in oktober een beslissing over de levering en laat deze afhangen van de situatie in Oekraïne. Het Westen beschuldigt Moskou ervan de separatisten te steunen.

Ondertussen trainen Russische mariniers nog gewoon door op de Vladivostok, ondanks dat onduidelijk is of ze het schip uiteindelijk mogen meenemen naar Rusland. Vrijdag waren zo'n honderdvijftig Russische militairen actief op het helikoptervliegdekschip.