Procures nam Selexyz met geleend geld over

Investeringsmaatschappij Procures heeft zelf geen cent uitgegeven voor de overname van boekhandelsketen Selexyz in 2012. De overname werd volledig gefinancierd met geld dat was geleend van ABN AMRO, zegt curator Kees van de Meent zaterdag in NRC Handelsblad.

Ook na de overname investeerde Procures niks in Selexyz en opvolger Polare. In 2012 was Procures als enige van ruim vijftig benaderde partijen geïnteresseerd om de noodlijdende keten over te nemen. Hierdoor werd de investeringsmaatschappij gezien als redder in nood, maar nu blijkt dat Procures zelf niks heeft bijgedragen.

Procures voegde de winkels van Selexyz samen met die van De Slegte, waar tweedehandsboeken werden verkocht, onder de naam Polare. Deze keten ging in februari dit jaar failliet, waarna de meeste handels zijn overgenomen door personeelsleden of zelfstandige boekhandelaren.

In de tijd dat Procures eigenaar was eiste het vergaande inschikkelijkheid van anderen.Van boekendistributeur Centraal Boekhuis (CB) werd verlangd dat het een oude miljoenenschuld kwijtschold. Ook wilde Polare dat een ruimere betalingstermijn in stand bleef. Van uitgevers verlangde Polare meer korting dan andere boekhandels kregen. Verder betaalde Polare de uitgevers pas voor ingekochte boeken als die waren verkocht.

Mede-eigenaar van Procures en voormalig directeur van Polare Paul Dumas wil in de krant niet zeggen hoe de overname werd gefinancierd. Curator Van de Meent zegt in de krant dat hij van Dumas heeft gehoord dat Procures niet investeert als er nog geen aandeelhouderswaarde is. Polare had na twee jaar winstgevend moeten zijn, maar zo ver kwam het niet.

Polare is overigens niet het enige door Procures overgenomen bedrijf dat dit jaar failliet ging. Nadat Free Record Shop vorig jaar failliet ging, werd het ook overgenomen door Procures om dit jaar opnieuw failliet te gaan.