SP niet in voor bombarderen IS

De SP is niet bereid in te stemmen met een Nederlandse bijdrage aan een internationale coalitie die de Islamitische Staat (IS) vanuit de lucht moet bestrijden. SP-Kamerlid Jasper van Dijk antwoordde zaterdag met een kort 'ja' op de vraag of de SP hier voor in is in het Radio 1-programma Kamerbreed, maar na afloop laat het Kamerlid weten dat hij met zijn 'ja' enkel wilde aangeven dat hij de vraag begreep.

Van Dijk laat weten voor steun van Nederland aan de Koerden te zijn en voor de bombardementen die de Verenigde Staten op IS uitvoert. "Maar het zou ons veel te ver in de strijd aldaar voeren als Nederland zelf zou bombarderen."

Een grootschalige bemoeienis vanuit de NAVO, waaraan Nederland met F16's een bijdrage zou leveren, ziet het Kamerlid dan ook niet zitten, geeft hij aan. De oorlog die de Amerikanen in 2003 in Irak startten, die Van Dijk illegaal noemt, heeft volgens hem geleid tot de huidige situatie met de IS.

Rondom de IS moet volgens het SP-Kamerlid een structurele oplossing worden gevonden. "De IS moet worden bestreden. Dat gebeurt nu ook al. Er woedt al een oorlog tussen de Koerden en Iraakse troepen enerzijds en de IS anderzijds. Je kan wel steun leveren aan de strijdende partijen, maar zelf bombarderen als Nederland kan tot nieuw geweld leiden. Om te beginnen zou de terreurdreiging in Nederland toenemen", geeft hij aan. "Er moet op alle fronten worden ingezet op verzoening, maar dat woord komt niet voor in het woordenboek van de IS, vandaar de we de strijd daartegen steunen."

VVD-europarlementariër Hans van Baalen, ook in de uitzending, zei dat van tevoren niets principieel moet worden uitgesloten. Op dit moment is het volgens hem uiterst onverstandig om grootschalig vanaf de grond te operen. "Maar je hebt bijvoorbeeld wel kleine hoeveelheden commando's nodig om doelen aan te wijzen. Je moet niets uitsluiten, dan ben je een mooiweerland."