Herman van Veen piekert over dood

Herman van Veen piekert de laatste tijd veel over zijn sterfelijkheid. De zanger heeft dan ook al bedacht dat hij geen rare fratsen op zijn begrafenis wil. Het liefst zou hij een simpel bosje preien op zijn graf zien. "Het ruikt goed, het is mooi, voor mij geen gladiolen", zegt hij vrijdagavond tegen NU.nl.

De 69-jarige chansonnier en theatermaker wordt steeds vaker geconfronteerd met de vergankelijkheid van het bestaan. "Ik ben 69. Realistisch gezien heb ik nog twintig jaar, daar moet ik aan wennen. Ik heb een kleindochter van 1, die ga ik niet zien trouwen", zegt Van Veen. "Als ik in een bepaalde concertzaal sta denk ik: kom ik hier terug?"

Van Veen is niet alleen bezig met zijn eigen dood, maar zeker ook met die van anderen. "Tot nu toe ontspring ik de dans, maar die dans komt er wel aan. Het is werkelijk winter in mijn leven. Het knettert om me heen. Die, die en die verlies ik. Die gaat dood. En het gaat maar door", zegt hij.

Als laatste redmiddel voor een lange, pijnlijke dood beschouwt Van Veen altijd nog euthanasie. "Ik vind dat dat een mensenrecht is, dat punt van uitstappen te mogen kiezen."