Iran verschafte rakettechnologie aan Hamas

Hamas kan Israël met raketten treffen dankzij wapentechnologie die Iran aan de militante Palestijnse groep heeft verschaft om zich tegen Israël te verdedigen. Dat heeft de vroegere commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde, Mohsen Rezaei, maandag tegen het Arabische kanaal van de Iraanse staatstelevisie gezegd.

"De raketten van het Palestijnse verzet zijn voortbrengselen van de overdracht van technologie door Iran", zei Rezaei, nu secretaris van de raad die de brug vormt tussen het Iraanse parlement en de Raad van Hoeders van de Islamitische Revolutie, tegen Al-Alam. "Wij moeten defensieve en militaire technologie aan de Palestijnen overdragen zodat zij onder de blokkade wapens kunnen bouwen en zichzelf kunnen verdedigen."

Hamas heeft in het recente conflict meer dan 3200 raketten naar Israël afgeschoten, waarvan sommige door het Israëlische IJzeren Koepel-systeem zijn neergehaald en een groot aantal in open terreinen is ingeslagen zonder veel schade aan te richten. Israël voerde sinds 8 juli meer dan 4600 luchtaanvallen uit op de Gazastrook. Bij de gevechten kwamen meer dan 1880 Palestijnen en meer dan zestig Israëliërs om het leven.

Rezaei deed onlangs een beroep op president Hassan Rouhani om Hamas van luchtverdedigingssystemen te voorzien, als tegenzet voor de steun die de Amerikanen zouden geven om Israëls verdediging tegen raketten te versterken. Ook zou Hamas tunnels moeten aanleggen waarin burgers bij Israëlische luchtaanvallen zouden kunnen schuilen.

Rezaei ried Hamas aan om Israëlische militairen gevangen te nemen, om hen in de strijd tegen Israël als ruilmiddel te kunnen inzetten. "Hun soldaten vormen de zwakke plek van de Israëliërs. Als er twee of drie gevangen worden genomen, zullen alle zionisten zich overgeven."

Volgens Rezaei zal het Israël nooit lukken om Hamas te ontwapenen en van zijn raketten te ontdoen. "De zionisten hebben enkele tunnels ontdekt, maar ze kunnen nooit de hele Gazastrook omploegen. Plaatsen waar wapens worden geproduceerd blijven intact", zei hij.

Iran is een van de belangrijkste ondersteuners van Hamas. Behalve Hamas steunt Iran ook de sjiitische Hezbollah in Libanon.

De opperste Iraanse leider, ayatollah Ali Khamenei, deed vorige week een oproep aan alle moslims in de wereld om de Palestijnen in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever te helpen bewapenen, zodat zij zichzelf tegen Israël kunnen verdedigen.