Jóhannsson: "Ik wil topscorer worden"

Aron Jóhannsson hoopt komend seizoen hoge ogen te gooien in de Eredivisie. De spits van AZ hoopt Alfred Finnbogason op te volgen als topscorer van Nederland. Jóhannsson (23) werd vorig seizoen met zeventien doelpunten derde op de topscorerslijst.

De Amerikaan met IJslandse roots moest Finnbogason (sc Heerenveen, 29 goals) en Graziano Pellè (Feyenoord, 23) voor zich laten in het topscorersklassement. Beide spitsen vertrokken deze zomer uit Nederland.

"Dit seizoen wil ik topscorer van de Eredivisie worden. Daar ga ik volledig voor", zei Jóhannsson op de clubsite van AZ. "Ik kan nu nog moeilijk inschatten wanneer ik weer speelklaar ben. Als het aan mij zou liggen, zou dat bij de eerste competitiewedstrijd tegen Heracles Almelo al zo zijn. Of in ieder geval bij de tweede, thuis tegen Ajax."

De Amerikaans international is op de weg terug van een enkelblessure. De eerste competitiewedstrijd tegen Heracles Almelo komt nog te vroeg voor de centrumspits. AZ gaat zaterdag op bezoek in het Polman Stadion. Jóhannsson hoopt de thuiswedstrijd tegen Ajax (17 augustus) te halen.

"We moeten afwachten of dat realistisch is. Ik doe mijn best", aldus de aanvaller van AZ, die mede door de enkelklachten slechts één keer in actie kwam op het afgelopen WK. "Ik kon in ieder geval niet altijd honderd procent geven tijdens de trainingen", besluit Jóhannsson, die met de Verenigde Staten in de achtste finales strandde.