'Duits tolvignet in strijd met EU-regelgeving'

Het tolvignet dat Duitsland vanaf 2016 wil invoeren voor personenauto's is in strijd met Europese regelgeving. Dat concludeert de wetenschappelijke dienst van de Bondsdag, zo melden Duitse media maandag. Het plan benadeelt burgers uit andere EU-landen en is daarmee discriminerend.

Buitenlanders die gebruik willen maken van de Duitse wegen moeten daar vanaf 2016 voor betalen, terwijl de Duitsers zelf gecompenseerd worden via de belastingen. Dat strookt volgens de wetenschappelijke dienst van het Duitse parlement niet met Europese regels.

Eerder liet minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) al weten ontstemd te zijn over de plannen. Ze kondigde aan de plannen voor te leggen aan de Europese Unie om na te gaan of het plan verenigbaar is met Europese regelgeving.

Ook de ANWB is fel tegenstander van de heffing. Die staat volgens de automobilistenclub haaks op het EU-principe van vrij verkeer van goederen en personen.

De Duitse minister van transport Alexander Dobrindt vindt het onterecht dat miljoenen buitenlandse automobilisten gebruikmaken van de Autobahn en de andere Duitse wegen, maar niet bijdragen aan het onderhoud ervan.