Obama verwelkomt grootste Afrikaanse top ooit

Met de komst van bijna 50 Afrikaanse regeringsleiders breken er voor de Verenigde Staten belangrijke dagen aan op handelsgebied. President Barack Obama zal de Amerikaans-Afrikaanse top maandag openen in Washington. Het Witte Huis beschouwt de top als het aanhalen van de banden met een van de sterkste groeiregio's in de wereld. Boze tongen beweren echter dat de VS vooral niet wil achterblijven bij China, dat een steeds sterkere greep op Afrika krijgt.

Politici spreken tegen dat het de VS te doen is om de groeiende invloed van China te pareren. "We zijn ervan overtuigd dat we unieke dingen op tafel kunnen brengen. We zijn niet echt gefocust op de grondstoffen van Afrika, maar leggen ons meer toe op de handel en relaties met de landen", aldus Ben Rhodes.

Waarschijnlijk gaat de VS miljardendeals bekendmaken op het gebied van de handel en ontwikkelingssamenwerking. Bestaande programma's worden uitgebreid en nieuwe opgestart. Ook zal er worden gepraat over het ebolavirus.

Het is de grootste Amerikaans-Afrikaanse top ooit. Bijna alle Afrikaanse regeringsleiders zijn uitgenodigd van 4 tot en met 6 augustus.

Obama verwelkomt grootste Afrikaanse top ooit
Obama verwelkomt grootste Afrikaanse top ooit (Foto: ANP)