FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 5 augustus 2014

Gewonden bij botsing toerbussen New York

Bij een botsing van twee bussen met toeristen op Times Square in New York zijn dinsdag zeker zeven mensen gewond geraakt. Dat meldt de brandweer van New York volgens Amerikaanse media.

De twee dubbeldekkers reden even voor 15.30 uur lokale tijd op de hoek van 47th Street en Seventh Avenue op elkaar. Medewerkers van de hulpdiensten konden nog niets zeggen over de oorzaak van de botsing of hoe de gewonden er aan toe waren.

Door de aanrijding kwam ook een verkeerslicht naar beneden.

[CL] Uitslagen derde voorronde (05/08/2014)

Vier clubs hebben zich geplaatst voor de play-offs van de Champions League. BATE Borisov, NK Maribor, Standard de Liège en LOSC Lille zitten aanstaande vrijdag in de koker voor de loting van de play-offronde. 

BATE Borisov heeft met de 3-1 thuiszege de 0-1 nederlaag tegen Debreceni van de week ervoor goedgemaakt. Standard kwam tegen Panathinaikos eerst op achterstand door een eigen doelpunt van Dino Arslanagic. Yanis Mbombo en Paul José Mpoku zorgden voor de rust al voor de beslissende voorsprong. 

Woensdag worden de overige wedstrijden gespeeld in de derde voorronde. Feyenoord zal in Istanbul een 2-1 achterstand goed moeten maken tegen Beşiktaş. 

Uitslagen derde voorronde Champions League - returns

Thuis Uit Uitslag Agg.
FC BATE Borisov (Wru) Debreceni VSC (Hon) 3-1  3-2 
Panathinaikos FC (Gri) R. Standard de Liège (Bel) 1-2  1-2 
LOSC Lille (Fra) Grasshopper Club (Zwi) 1-1  3-1 
Maccabi Tel Aviv (Isr)  NK Maribor (Slv) 2-2  2-3 

Ringtone Justin Bieber verslaat beer

Ook dieren hebben zo hun grenzen. En dat is maar goed ook, want anders had Igor Vorozhbitsyn niet meer onder ons geweest. Hij dankt zijn leven namelijk aan … Justin Bieber.

Igor was onderweg naar zijn favoriete visstek, ergens in Noord-Rusland. Maar hem is op niet mis te verstane wijze duidelijk gemaakt dat die plek niet meer tot zijn territorium behoort. Of er was iets anders aan de hand. Feit is wel dat Igor plotseling werd aangevallen door een bruine beer. Deze kolossen kunnen soms wel 1000 kilogram zwaar worden en wanneer deze ergens een mening over hebben, dan geef je ze als nietig mensje meteen gelijk.

Op het moment dat Igor omvergeduwd was en de beer zijn eerste corrigerende klap uitdeelde, werd de Rus blijkbaar opgebeld en schalde er een opvallend geluid over de toendra. De kleindochter van de onfortuinlijke visser had namelijk eerder al een ringtone van Justin Bieber op de telefoon gezet en hiermee werd nu ook meneer beer geconfronteerd.

Dit was natuurlijk veel te veel voor Bruintje. Die gaf de pijp aan Maarten en zette het op een lopen. Of beter: rennen. Biologen zijn ervan overtuigd dat de ringtone Igor echt gered heeft. "Soms kan een ongewoon geluid ervoor zorgen dat de beer stopt met de aanval", aldus een deskundige.

Igor zelf is verguld met de onbedoelde redding door de verwijfde Canadees: "Ik weet dat dergelijke een ringtone niet bij iedereen in de smaak valt", vertelt hij. "Mijn kleindochter had het deuntje voor de grap opgeladen." Een grap die uiteindelijk van levensbelang bleek voor grootvader Igor.

Met dezelfde telefoon kon opa hulp bellen. Hij was gewond aan armen, borst en het gelaat. Andere vissers hebben hem naar het ziekenhuis gebracht.

Westra wint in Surhuisterveen

Lieuwe Westra heeft dinsdag de profronde van Surhuisterveen gewonnen. De coureur van Astana sprong in het Friese criterium weg uit een kopgroep van vier en kwam solo over de meet. Bauke Mollema, de winnaar van vorig jaar, werd tweede en tourwinnaar Vincenzo Nibali derde.

In de 33e editie van de profronde van Surhuisterveen behoorde ook Karsten Kroon tot de kopgroep van vier, die in de slotfase wegsprong. Nibali demarreerde als eerste, maar slaagde er niet in om weg te komen. Ploeggenoot Westra, zijn meesterknecht in de Tour, lukte dat even later wel en koerste voor eigen publiek naar de zege.

Streppel: "Niet fijn spelen tegen Willem II"

Willem II hoopt zich komend seizoen te handhaven in de Eredivisie. Trainer Jurgen Streppel benadrukt dat de Tilburgers hebben geleerd van de degradatie twee jaar geleden. Willem II werd vorig seizoen kampioen in Jupiler League.

De Tilburgse club keert daardoor na één jaar weer terug in de Eredivisie. Trainer Streppel hoopt dat Willem II komend seizoen het hoofd boven water kan houden. "Ik wil altijd een realistisch beeld schetsen", zegt de oefenmeester op de clubsite van de Brabantse promotus.

"Op dit moment is handhaving doelstelling nummer één. Op 31 augustus, als de transfermarkt gesloten is, kunnen we eens rustig kijken hoe onze selectie erbij staat. Misschien dat we de doelstelling dan kunnen bijstellen. De Eredivisie is een veel zwaardere competitie dan de Jupiler League", verklaart Streppel.

"Twee jaar geleden hadden we veel last van blessures, dat heeft ook met dat hogere niveau te maken. Voetbaltechnisch gezien moeten we zorgen dat we, op het moment dat we de bal veroveren, onder de druk uit voetballen. Twee jaar geleden was het vaak een kwestie van tegenhouden."

"We moeten nu rustiger blijven aan de bal en dat kan ook met deze spelersgroep. We zijn voorin levensgevaarlijk in de omschakeling. Ik kan je zeggen: het wordt niet fijn voetballen tegen Willem II", verklaart Streppel, die met Willem II komend weekend PSV ontvangt. "Het is lastig te zeggen hoe het elftal van PSV er precies uit zal zien."

"Makkelijk wordt het uiteraard niet. We zullen er in ieder geval alles aan doen om PSV pijn te doen. De teamgeest is heel goed en de bereidheid om voor elkaar te werken is erg groot. We gaan er keihard tegenaan zondag. Met dit team zijn we elke wedstrijd in staat om te stunten, dus waarom zou dat tegen PSV niet kunnen?"

[foto] Solar Weekend - 2014

Jaarlijks komen meer dan 25.000 bezoekers per dag 2 tot 4 dagen lang naar de maasplassen in Roermond om een weekend lang in een elkaar gecreëerde, tijdelijke samenleving te feesten waar iedereen welkom is.

Bezoekers van het Solar Festival worden zoals elk jaar op een ware ontdekkingsreis genomen met live muziek en dj's, een hippie markt, de gekste spelletjes, bijzondere cateraars, interactieve theatervoorstellingen, toekomstvoorspellers, graffiti-kunstwerken, bouwwerken en nog veel meer creativiteit in alle vormen en maten.

Olympisch kampioen discuswerpen aangeklaagd vanwege juichen

Atleet Robert Harting lijkt een rechtszaak aan zijn broek te krijgen. De Duitse discuswerper heeft het na zijn overwinningen veel te bont gemaakt, aldus een verzuurde landgenoot. De gespierde Harting staat er namelijk om bekend om na grote zeges zijn shirt kapot te scheuren. 

Volgens een Duitser, van wie de naam niet bekend is gemaakt, overtreed Harting met het verscheuren van het shirt de Duitse wet. Daarin staat namelijk dat een ieder die 'schade toebrengt aan of beledigend optreed tegenover de Duitse vlag of het Duitse adelaarssymbool, of deze vernietigt, de staat en haar symbolen beledigd'. Hier staat een maximale straf voor van liefst drie jaar cel.

Harting is de dominante man in zijn discipline. In 2012 pakte hij in Londen de olympische titel en ook is hij al sinds 2009 de regerend wereldkampioen met drie titels op rij. Die overwinningen hebben ongetwijfeld het leven gekost van een aantal vlaggen en adelaars op Duitse shirts, wat de trieste Duitse klager heeft aangezet tot een rechtszaak tegen de man die Duitsland al jaren sportglorie brengt. "Dit hele gedoe is natuurlijk pure onzin", aldus de advocaat van Harting.

Wereldwijde faam kreeg de Duitser vooral dankzij de manier waarop hij zijn olympische gouden medaille vierde. Hij scheurde zijn shirt aan stukken, wat hem de bijnaam Hulk opleverde, en liep daarna met een Duitse vlag de atletiekbaan op. Daar waren net de horden klaargezet voor een andere wedstrijd, maar de discuswerper liet zien ook daar geen problemen mee te hebben en sprong er moeiteloos overheen.

Ploegleiding Belkin verrast door 'stoere' zege Bos

Dat Theo Bos dinsdag de derde etappe van de Ronde van Polen won, was voor zijn ploeg Belkin een aangename verrassing. De ploegleiding had eigenlijk andere plannen voor de finale.

"Ik vond Theo de eerste dagen eerlijk gezegd niet zo sterk en daarom had ik besloten dat we vandaag voor Barry Markus zouden rijden", aldus ploegleider Michiel Elijzen. "Ik wist dat Theo gemotiveerd zou zijn en dat hij een goede dag zou hebben, want zonder druk presteert hij meestal net even beter. Dat hij daadwerkelijk wint, is behoorlijk stoer."

In een hectische finale bleef Bos als enige Belkin-renner van voren over. Hij toonde zich vervolgens de sterkste in de sprint van zo'n vijftien renners. "Dit is een heerlijke overwinning", stelde Bos. "In Wallonië liep het niet, maar gisteravond voelde ik al dat ik goed ging zijn en meestal klopt dat dan ook wel. Ik had ook graag voor Barry de sprint aangetrokken, want hij heeft dit seizoen ook veel voor mij gedaan, maar het liep nu even anders."

Elijzen was blij voor Bos. "Dit is de grote overwinning waar hij al een tijdje naar snakt. Theo en ik werken het hele seizoen al nauw samen en als hij goed is, hoort hij bij de beste sprinters ter wereld. Naar mijn en Theo's eigen zin is het er dit jaar echter te weinig uitgekomen. Vandaag kreeg hij het extra zetje dat hij soms nodig heeft en liet hij zien dat hij een sprint zelfs zonder een treintje tot een goed einde kan brengen."

Amerikaanse terroristendatabank verdubbeld

Het aantal namen op de Amerikaanse lijst met vermoedelijke of bekende terroristen is de afgelopen jaren verdubbeld. Dat blijkt uit informatie in handen van persbureau AP. De lijst begon harder te groeien nadat in 2009 een bomaanslag op een vliegtuig mede dankzij een Nederlander op het nippertje werd voorkomen.

Eind 2013 stonden op de lijst 1,1 miljoen namen, blijkt uit cijfers van het National Counterterrorism Center (NCTC) dat de gegevens bijhoudt. In maart 2010 stonden er zo'n 550 duizend mensen op.

De Terrorist Identities Datamart Environment (TIDE) is een enorme, geheime database. Er staan terroristen, terreurverdachten en in sommige gevallen mensen die banden met vermoedelijke terroristen hebben op. TIDE levert gegevens voor kleinere lijsten die mensen reisbeperkingen opleggen naar of binnen de Verenigde Staten.

Tussen de 1,1 miljoen mensen in TIDE zitten zo'n 25 duizend Amerikanen. De overheid hoeft geen bewijs te hebben om mensen in het systeem op te nemen. Privacywaakhonden hebben kritiek op de lijst.

Aanleiding voor de groei van de terroristenlijst is de mislukte poging om een vliegtuig op te blazen boven Detroit, op Eerste Kerstdag 2009. Dat het toestel veilig aan de grond kon worden gezet was de verdienste van passagiers die ingrepen, met name de Nederlander Jasper Schuringa. De naam van de terrorist stond voor de aanslag wel in TIDE, maar hem waren geen reisbeperkingen opgelegd. Sindsdien zijn de criteria versoepeld om een vliegverbod te krijgen en leveren inlichtingendiensten meer namen aan voor TIDE.

TIDE werd opgezet na de aanslagen van 11 september, toen bleek dat het bestaande antiterreurprogramma niet toereikend was. In eerste instantie werden de gegevens bijgehouden met een rolodex en in papieren notitieboekjes, blijkt uit bewerkte foto's van het NCTC.

BBC stelde onderzoek in naar Top Gear

De BBC heeft onder medewerkers aan tv-programma Top Gear een onderzoek gehouden. De tv-directeur, Danny Cohen, maakt zich zorgen over het werkklimaat vanwege de racistische uitspattingen van presentator Jeremy Clarkson, schrijft de Britse krant The Guardian dinsdag. De uitkomst van het onderzoek blijft vooralsnog binnenskamers.

Aan medewerkers werd onder meer gevraagd of ze vonden dat het programma racistisch is. Verder werd onderzocht of mensen bang zijn hun mening te uiten als ze het ergens niet mee eens zijn. Onder anderen Clarkson, producent Andy Wilman en presentatoren James May en Richard Hammond werden ondervraagd.

Het onderzoek, waarvan de resultaten alleen zijn ingezien door Cohen en enkele anderen, werd ingesteld nadat Clarkson in mei bijna zijn baan was kwijtgeraakt. BBC-bazen vragen zich af of Clarkson en andere medewerkers aan Top Gear wel beseffen hoe ze zich horen te gedragen als medewerkers van de omroep.

De afgelopen jaren is de 54-jarige Clarkson meerdere keren beticht van racisme. Zo noemde hij zijn zwarte hond Didier Drogba, naar de voetballer, en zou hij in een oude opname van Top Gear het n-woord hebben gezegd. Vorige week oordeelde de Britse mediawaakhond Ofcom dat de BBC bewust een racistische grap van Clarkson uitzond. In een uitzending van maart sprak hij neerbuigend over een Aziatische man.

Het onderzoek zou vier tot zes weken hebben geduurd en ging in juni van start. De BBC wil niet reageren op het artikel van The Guardian.

'Saint-…tienne huurt Van Wolfswinkel van Norwich'

Ricky van Wolfswinkel speelt komend seizoen voor AS Saint-Étienne. De Franse club heeft met Norwich City een akkoord bereikt over een huurdeal van een seizoen, meldt Voetbal International dinsdag. Saint-Étienne, dat uitkomt in de Europa League, biedt Van Wolfswinkel kans op eerherstel na zijn mislukte Engelse avontuur.

Norwich nam de 25-jarige Van Wolfswinkel vorige zomer over van Sporting Lissabon voor ruim 10,5 miljoen euro, een clubrecord. De tweevoudig Oranje-international wist in Engeland echter weinig indruk te maken en scoorde in 27 duels slechts eenmaal. Ook kon hij niet voorkomen dat Norwich degradeerde uit de Premier League.

Van Wolfswinkel werd voor de laatste wedstrijd van vorig seizoen tegen Arsenal buiten de selectie gelaten. Tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen kreeg de oud-spits van FC Utrecht en Vitesse wel weer speeltijd, totdat hij vorige maand zijn knie blesseerde.

Van Wolfswinkel is toe aan zijn vierde Europese competitie. Hij speelde eerder in Nederland voor FC Utrecht en Vitesse en in Portugal voor Sporting.

Sagan toch niet naar Tinkoff-Saxo

Wielrenner Peter Sagan heeft zich de woede van Oleg Tinkov op zijn hals gehaald. De 24-jarige Slowaak van Cannondale leek naar de ploeg Tinkoff-Saxo te vertrekken, maar door deze transfer kan een streep worden gehaald. Tinkov spuwde meteen zijn gal op Twitter.

De Slowaakse krant Sport kwam eerder vandaag met het bericht naar buiten dat Sagan na de vijfde etappe in de Ronde van Polen zou tekenen bij Tinkoff-Saxo, maar dit werd al snel ontkend. Volgens Tinkov gaat de Slowaak, die voor de derde keer op rij de groene trui in de Tour de France won, naar het nieuwe wielerteam van Formule 1-coureur Fernando Alonso.

Wat Sagan in 2015 zal gaan doen lijkt het best bewaarde geheim in het wielerpeloton te zijn. Het lijkt niet aannemelijk dat hij bij de fusieploeg Garmin-Cannondale zal blijven. Waar de Slowaakse alleskunner wel neer zal gaan strijken zal in de komende periode duidelijk moeten worden.

Sierra Leone schrapt voetbalduels vanwege ebola

De voetbalbond van Sierra Leone heeft alle voetbalwedstrijden in eigen land geschrapt in verband met de uitbraak van het dodelijke ebolavirus. Dat is dinsdag na spoedberaad besloten. Het ebolavirus verspreidt zich razendsnel in West-Afrikaanse landen als Sierra Leone, Guinee en Liberia en eiste al bijna negenhonderd mensenlevens.

De Sierra Leoonse bond heeft de centrale Afrikaanse voetbalbond CAF om toestemming gevraagd om kwalificatiewedstrijden voor de Afrika Cup voor eigen publiek op neutraal terrein te laten spelen. De laatste kwalificatieronde voor het Afrikaanse eindtoernooi staat vanaf 5 september op de rol.

Felle strijd in buitenwijken Donetsk

De strijd in het oosten van Oekraïne heeft dinsdag de buitenwijken van het separatistenbolwerk Donetsk bereikt. Aan de rand van de stad bestookten opstandelingen en regeringstroepen elkaar met raketten. Een raketinslag in de tuin van een huis in het westen van de stad kostte aan een bejaarde bewoonster het leven.

Nu de strijd de stad zelf heeft bereikt, wordt gevreesd voor een escalatie van de humanitaire crisis in de oostelijke regio's van Oekraïne. Volgens de regering in Kiev trekt Rusland troepen samen aan de grens, mogelijk als voorbereiding om in te grijpen.

Een tank met de geel-blauwe vlag van Oekraïne stond dinsdagochtend bij een controlepost in de westelijke voorstad Marinka, die ligt aan een belangrijke toegangsweg naar Donetsk. Dichter bij het centrum bemanden rebellen sluipschuttersposten. In de loop van de middag leek het Oekraïense leger zich op te maken om verder naar de stad op te rukken. Rebellen in de stad beantwoordden het vuur van het regeringsleger met raketten en mortieren.

Het leger concentreert zich op het isoleren en belegeren van de rebellenbolwerken Donetsk en Loehansk, alsook het kleine maar strategisch belangrijke Horlivka. De grote vraag is of Rusland de rebellen te hulp zal schieten als die in het nauw komen. De Russische president Vladimir Poetin staat onder grote druk van Russische nationalisten om de opstandelingen te helpen.

Na een poging van opstandelingen in mei om het vliegveld van Donetsk in handen te krijgen was het relatief rustig in Donetsk. Maar de afgelopen weken is daar verandering in gekomen. De autoriteiten in de stad denken dat inmiddels tweehonderdduizend van de een miljoen inwoners de stad hebben verlaten. De luchthaven is gesloten, maar treinen en bussen rijden nog steeds.

Regeringstroepen namen maandag het stadje Jasinoevata in, een belangrijk spoorwegknooppunt even ten noorden van Donetsk. Het leger hoopt zo een belangrijke bevoorradingslijn van de opstandelingen door te snijden.

Door de strijd in het oosten van Oekraïne zijn meer dan 285 duizend mensen hun woonplaatsen ontvlucht, blijkt uit cijfers die de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties dinsdag heeft vrijgegeven. Ruim 117 duizend zijn naar elders in Oekraïne getrokken, de overige 168 duizend naar Rusland.

[Foto] FOK!sport duikt in de historie van verdwenen stadions

Ook dit jaar zullen we regelmatig in het begin van de maand de fotoarchieven in duiken voor mooie foto's van bijzondere sportgebeurtenissen uit het verleden. De komende maanden duiken we in de rijke geschiedenis van de stadions. Vandaag verschijnt deel 1.

Vele sportfans krijgen een warm gevoel van oude stadions die inmiddels verdwenen of in onbruik zijn geraakt. We zullen in meerdere delen een aantal juweeltjes uit de sporthistorie de revue laten passeren. In deel 1 vind je Wembley Stadium, de Alkmaarderhout, Giants Stadium en het NAC-stadion aan de Beatrixstraat.

De hele special met de oude foto's vind je hier.

Een deel van de staantribunes van het NAC-stadion (PRO SHOTS/Cor Viveen)
Een deel van de staantribunes van het NAC-stadion (PRO SHOTS/Cor Viveen)

[Foto] [Historie] Verdwenen stadions, deel 1

Ook dit jaar zullen we regelmatig in het begin van de maand de fotoarchieven in duiken voor mooie foto's van bijzondere sportgebeurtenissen uit het verleden. De komende maanden duiken we in de rijke geschiedenis van de stadions. Vele sportfans krijgen een warm gevoel van oude stadions die inmiddels verdwenen of in onbruik zijn geraakt. We zullen in meerdere delen een aantal juweeltjes uit de sporthistorie de revue laten passeren.

Van Hooijdonk: "Speelt niets tussen Van Persie en mij"

Pierre van Hooijdonk gaat binnenkort met Robin van Persie in gesprek. Bondscoach Guus Hiddink wil de lucht te klaren tussen de voormalig teamgenoten bij Feyenoord.

Van Hooijdonk was tijdens het WK analyticus bij de NOS. Na de troostfinale liet Van Persie voor de camera's van dezelfde omroep weten dat Pi-Air 'lekker moet gaan golfen'. De aanvoerder van Oranje voegde daaraan toe dat Van Hooijdonk alleen maar 'onrust wil stoken' en dat 'niemand meer op zijn mening zit te wachten'.

De 46-voudig international werd vorig week aangesteld als assistent van bondscoach Adrie Koster bij Jong Oranje. Bondscoach Hiddink liet tijdens de presentatie van de nieuwe technische staf van Oranje weten dat hij met Van Persie en Van Hooijdonk om de tafel wil om in gesprek te gaan over de onenigheid.

"Daar heeft Guus me over ingelicht, ja. Ik vind het prima, wat mij betreft speelt er niets", zei Van Hooijdonk tegen Helden Online. "Sorry. Ik wil er verder niets over kwijt", besluit de oud-spits over het langlopende conflict. De Bredanaar was tussen 2001 en 2003 een ploeggenoot van Van Persie bij Feyenoord.

Van Hooijdonk denkt dat zijn oud-werkgever woensdag de nederlaag in de Champions League tegen Besiktas ongedaan kan maken. De Rotterdammers reizen met een 1-2 nederlaag af naar Istanbul. "Ja, daar geloof ik heel erg in. En daar moeten die jongens ook in gaan geloven. Natuurlijk liggen de salarisniveaus een eind uit elkaar. Demba Ba kan Feyenoord nooit betalen, maar die speelde bij Chelsea amper, hoor. Voor de rest valt het wel mee met de grote namen."

Dronken man overleden in Maastrichtse politiecel

Een 44-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is dinsdagmiddag overleden in een politiecel in Maastricht. Hij was eerder op de dag door agenten meegenomen omdat hij laveloos was.

De politie kreeg rond het middaguur een melding over een dronken man op de Cabergerweg. Hij werd door ambulancepersoneel onderzocht, maar het was niet nodig om hem op te nemen in het ziekenhuis. Agenten namen de man, die aanspreekbaar was, mee naar het politiebureau omdat hij 'niet aan zijn lot overgelaten kon worden'.

Op het bureau aan de Prins Bisshopsingel werd de man nog eens onderzocht door een arts van de GGD. Die gaf het advies de man elk uur te wekken. Rond 16.00 uur bleek bij een controle dat de man buiten bewustzijn was. Reanimatie mocht niet meer baten.

De Rijksrecherche is een onderzoek gestart naar het overlijden van de man.

Historisch verlies Nieuw-Zeelandse rugbyvrouwen

De Ierse rugbyvrouwen hebben op het wereldkampioenschap in Frankrijk voor een grote stunt gezorgd. In de groepsfase werd met 17-14 gewonnen van Nieuw-Zeeland.

Het was een historische zege, want de Nieuw-Zeelandse vrouwen hadden al sinds het eerste WK in 1991, waar ze vierde werden, geen WK-wedstrijd meer verloren. In 1994 deden de Black Ferns vanwege financiële redenen niet mee, maar in 1998, 2002, 2006 en 2010 pakten ze de wereldtitel. 

Halverwege de wedstrijd stond Nieuw-Zeeland nog op een kleine voorsprong: 8-7. Niamh Briggs en Alison Miller zorgden samen diep in de tweede helft voor de op het oog beslissende try, maar toch kwam Nieuw-Zeeland nog op 14-14. In de slotfase kon Briggs echter nog een penalty binnentrappen, waardoor Nieuw-Zeeland voor het eerst in 23 jaar een WK-wedstrijd verloor.

Vrouw wordt assistent bij San Antonio Spurs

Becky Hammon treedt als eerste vrouw toe tot de technische staf van een NBA-club. De 37-jarige Amerikaanse wordt assistent bij San Antonio Spurs. Hammon speelt nu nog voor de San Antonio Silver Stars, dat uitkomt in de vrouwelijke NBA, maar gaat na dit seizoen met pensioen.

"Ik kijk erg uit naar de toevoeging van Becky Hammon aan onze staf", zegt hoofdtrainer Gregg Popovich. "Ik heb er vertrouwen in dat haar basketbal-IQ, arbeidsethos en interpersoonlijke vaardigheden een grote toegevoegde waarde voor de Spurs zullen zijn." Hammon is niet de eerste vrouwelijke assistent in de NBA ooit. Lisa Boyer ging haar in het seizoen 2001-2002 bij Cleveland voor.

Real in beroep tegen Bernabťu-zaak

Real Madrid gaat in beroep tegen het besluit om de verbouwing van Estádio Santiago Bernabéu uit te stellen. De Spaanse grootmacht kreeg afgelopen week te horen dat de plannen voor de verbouwing van het huidige onderkomen voorlopig in de ijskast moesten.

Er loopt namelijk een onderzoek naar 'illegale staatssteun', en tot die tijd zal er niet verbouwd worden. Maar de club gaat in beroep tegen het besluit van het Spaanse Hooggerechtshof. Hiermee kan de geplande verbouwing, waarmee ongeveer vierhonderd miljoen euro gemoeid is, wellicht toch gewoon van start gaan. Een vertegenwoordiger van de club heeft dat aan Goal laten weten.

De plannen omvatten onder meer het plaatsen van een uitschuifbaar dak, de bouw van een winkelcentrum en een nieuw hotel. Met deze verbouwing verhoogt De Koninklijke de jaarlijkse inkomsten flink. Het gerenoveerde Bernabéu moet medio 2018 gereed zijn.

Tottenham Hotspur gaat bieden op Depay

De 20-jarige buitenspeler heeft veel indruk gemaakt in het shirt van het Nederlands elftal op het WK in Brazilië. Eerder werd Manchester United al genoemd als volgende club van de PSV'er, maar het is Tottenham Hotspur dat werk maakt van de komst van de buitenspeler. Spurs heeft £15 miljoen (€18,8 miljoen) over voor de aanvaller van PSV, weet Goal.

Ondanks de vermeende interesse van Manchester United adviseerde voormalig bondscoach Louis van Gaal de Nederlandse international om nog een seizoen bij PSV te blijven. De voormalige trainer van onder meer Ajax en Bayern München vertelde Depay dat het beter voor hem was om nog een seizoen in de Eredivisie te spelen voordat hij de stap naar het buitenland maakt.

Het is nog maar de vraag of Depay het advies van Van Gaal opvolgt. In gesprek met De Telegraaf zei hij onlangs dat hij een aanbieding uit het buitenland niet zo maar zal afslaan. "Ik heb het naar mijn zin bij PSV, maar als mooie clubs uit grote competities zich melden, ga ik daar natuurlijk over nadenken."

"Er is genoeg interesse, maar het is zeker een optie om bij PSV te blijven. Ik begrijp heel goed dat de fans willen dat ik ook komend seizoen in Eindhoven speel. Ik zie zoveel kinderen met mijn naam op hun shirt. Dat maakt mij trots, maar uiteindelijk ben ik degene die bepaalt hoe mijn carrière eruit gaat zien en niemand anders."

Mocht Van Gaal Depay nog naar Old Trafford willen halen dan zal hij snel moeten handelen. Tottenham heeft de pijlen nu gericht op de sterspeler van PSV en heeft daar veel geld voor over.

SMN: Marokkanen wees respectvol naar homo's

Marokkanen in Nederland zouden lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders respectvol moeten benaderen. Je hoeft het niet eens te zijn met hun leefwijze of de manier van zichtbaar maken, maar een respectvolle discussie en omgang met elkaar is van groot belang.

Dat meldde het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) dinsdag. "Ons bereiken verontrustende signalen van beledigingen en haatdragende uitingen richting de initiatiefnemers en sympathisanten van de Marokkaanse boot tijdens de Canal Pride in Amsterdam. Dat vinden wij een kwalijke zaak", aldus de SMN.

De Marokkaanse boot was een primeur tijdens Canal Pride afgelopen weekeinde. Met hun deelname wilden ze hun zichtbaarheid vergroten en taboes doorbreken.

Jos Verstappen: "Nog geen besluit genomen"

Het kan met coureur Max Verstappen voor 2015 nog alle kanten op, zo laat zijn vader Jos Verstappen weten. De 16-jarige Limburger kan opgenomen worden in de opleidingsprogramma's van de Formule 1-teams Mercedes en Red Bull, maar ergens getekend is er nog niet.

Met name over Red Bull gingen de laatste dagen de geruchten. Zo zou het team Verstappen jr. volgend jaar al bij zusterteam Toro Rosso willen laten racen. Jos Verstappen sprak hier in de Telegraaf over: "Helmut Marko is een fan van Max en dat is voor ons alleen maar prettig. Als je zo'n kans krijgt, moet je die pakken. Ik geloof niet dat zeventien jaar te jong is. Zeker niet voor Max, die al heel volwassen is. Het is een goede situatie waar we in zitten, maar ook een lastige. Want wat is de juiste beslissing? En hoe vaak komt zo'n trein voorbij?"

Eerder werd Mercedes genoemd en daarom laat Verstappen sr. zich niet gek maken over de laatste geruchten omtrent de Oostenrijkse drankjesfabrikant. "Ik hoor dat natuurlijk ook en het kan heel goed zijn dat Marko dit voor ogen heeft met Max, maar aan zo'n avontuur zitten altijd haken en ogen. We weten in ieder geval dat Red Bull graag wil, maar we hebben echt nog geen beslissing genomen."

Rusland wil spoedzitting V-raad over OekraÔne

Rusland heeft dinsdag om een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad gevraagd over de humanitaire situatie in Oekraïne. Dat meldden Russische media.

De autoriteiten in delen van Oost-Oekraïne, die door pro-Russische rebellen worden gecontroleerd, hadden het eerder over een humanitaire ramp. Alleen al in de plaats Loehansk zouden 250.000 mensen zonder water en stroom zitten.

Experts vinden geen stoffelijke resten op rampplek

Het onderzoeksteam dat dinsdag werkzaam was in het rampgebied van vlucht MH17 heeft geen stoffelijke resten van slachtoffers aangetroffen. Dat heeft het hoofd van de repatriëringsmissie Pieter-Jaap Aalbersberg bekendgemaakt. Experts zochten dinsdag voor de vijfde dag op rij naar lichamelijke resten en persoonlijke bezittingen van de 298 slachtoffers.

De Nederlandse, Australische en Maleisische onderzoekers hebben dinsdag een groot gebied doorzocht rondom de plaats Rozsypne. "Het werk is in verband met onderhandelingen door de OVSE in de ochtend korte tijd stilgelegd. Een beperkte groep experts heeft daarna tot het eind van de middag ongestoord doorgewerkt. Daarmee is de zoektocht in dit gebied afgerond", aldus Aalbersberg.

Uiteindelijk hebben de onderzoekers een 'kleine hoeveelheid' persoonlijke bezittingen gevonden. "Die zijn geborgen en meegenomen naar de uitvalsbasis in Soledar. Van daaruit worden de bezittingen naar Charkov gebracht, waar ze een eerste forensische check ondergaan. Stoffelijke overschotten zijn niet aangetroffen", laat de politiechef weten.

Het lijkt er volgens hem op dat de lokale bevolking en autoriteiten na het neerstorten van MH17 al veel stoffelijke overschotten en persoonlijke bezittingen hebben geborgen. Aalbersberg bedankte hen voor hun steun.

Experts vonden maandag, toen zij in en om het dorp Petropavlivka werkzaam waren, ook al geen lichamelijke resten. Wel keerden ze terug naar de basis met persoonlijke bezittingen, waaronder fotoboeken en paspoorten.

'Turks stembiljettenoverschot is dubieus'

De belangrijkste tegenhanger van premier Recep Tayyip Erdogan tijdens de presidentsverkiezingen vraagt zich af waarom de autoriteiten miljoenen extra stemformulieren drukken. Aanleiding is een rapport van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Ekmeleddin Ihsanoglu zei dinsdag dat de internationale waarnemers hebben vastgesteld dat er ongeveer 18 miljoen extra stembiljetten worden gemaakt voor de verkiezingen van zondag. "Natuurlijk kunnen sommige stembiljetten beschadigd raken. Ze kunnen verwoest worden door regen, overstromingen en modder", aldus Ihsanoglu. "Maar wat betekent het dat er 18 miljoen extra gedrukt worden? Wie zal deze formulieren gebruiken? Hoe vallen ze niet in de verkeerde handen? Dat is wat wij vragen. Wie is verantwoordelijk?"

Volgens de kiesraad is het stemformulierenoverschot ontstaan doordat de biljetten in partijen worden gedrukt. Alle stembureaus zouden pakketjes van 420 stemformulieren krijgen, ook als er maar dertig kiezers geregistreerd staan. Ongebruikte biljetten worden teruggestuurd.

De OVSE schreef vorige week in een tussentijds rapport dat er 55,8 miljoen geregistreerde kiezers zijn, Turken in het buitenland meegeteld. De kiesraad heeft 73,8 miljoen formulieren in de maak. Volgens de organisatie, die waarnemers stuurt, is er geen 'heldere juridische grond' voor de 18 miljoen extra stembiljetten.

Zondag 10 augustus is de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Een eventuele tweede ronde wordt twee weken later gehouden. Premier Erdogan zal de verkiezingen naar verwachting winnen.

Alleen bestuurder boot Vinkeveen voorgeleid

De bestuurder van de boot waarmee zaterdagavond op de Vinkeveense Plassen twee mannen werden doodgevaren wordt woensdag voorgeleid. Twee andere opvarenden die nog vastzitten komen later deze week vrij, laat de politie dinsdag weten.

De bestuurder van de boot is een 49-jarige man uit Oosterbeek. Hij werd zondag met een 53-jarige vrouw en een 23-jarige man uit Nieuwkoop aangehouden voor betrokkenheid bij het fatale ongeluk. Zij zitten niet meer vast, maar zijn nog wel verdachten.

Later op de dag werden een 26-jarige vrouw en een 30-jarige man uit Amstelveen aangehouden. Zij zitten nog in voorarrest voor verhoor, maar de officier van justitie heeft besloten hen niet voor te geleiden. Wel blijven ze net als de Nieuwkopers verdachten nadat ze op vrije voeten zijn gesteld.

De politie is nog volop bezig met het technisch onderzoek en het horen van de verdachten en getuigen, meldt de politie verder. Getuigen met wie de politie nog niet gesproken heeft wordt verzocht zich te melden. Ook is de politie op zoek naar beeldmateriaal van de betrokken boten.

Afhankelijk Schotland meer bevoegdheden geboden

De drie grote politieke partijen in het Verenigd Koninkrijk bieden Schotland meer bevoegdheden. Dat melden Britse media dinsdag. De partijen willen Schotse kiezers in aanloop naar het Schotse referendum over onafhankelijkheid in september met hun belofte naar het nee-kamp lokken.

Als de Schotse bevolking besluit onderdeel te blijven van het Verenigd Koninkrijk krijgt het Schotse parlement meer invloed op belastinginning en de sociale zekerheid, aldus de Conservatieven, Labour en de Liberal Democrats. De wijzigingen moeten volgend jaar na de Britse algemene verkiezingen worden doorgevoerd.

"Niemand in Schotland zal zich laten misleiden door deze uitgekauwde vage beloftes en niet nader genoemde bevoegdheden van Westminster", liet de woordvoerder van de Schotse premier Alex Salmond weten. "De Tories (de Conservatieven, red.) hebben dat eerder geprobeerd."

Salmond, voorstander van een onafhankelijk Schotland, gaat later dinsdag in debat met Alistair Darling, voorzitter van de pro-Britse groep Better Together. Salmond zal in het tv-debat het sceptische deel van de Schotten moeten winnen voor zijn onafhankelijkheidsplannen. Het neekamp vormt in de peilingen nog altijd de meerderheid.

Goud in Verenigde Staten voor Armin van Buuren

Armin van Buuren heeft in de Verenigde Staten goud behaald met zijn nummer This Is What it Feels Like. Dat betekent dat er ten minste vijfhonderdduizend exemplaren van de single, die vorig jaar verscheen, over de toonbank zijn gegaan.

"Toen ik als kind muziek ging maken, droomde ik er altijd van een nummer te maken dat een hit zou worden in de Verenigde Staten", zegt Van Buuren in een reactie. "Ik wil al mijn fans bedanken voor de steun voor dit lied."

In Nederland kwam het nummer op de tweede plek terecht van de Single Top 100. This Is What it Feels Like hield het maar liefst 52 weken vol in de hitlijst.

Kroatische straaljager neergestort bij Zagreb

In Kroatië is dinsdag een militaire straaljager neergestort. De piloot heeft zijn toestel met de schietstoel verlaten. Dat heeft het ministerie van defensie bekendgemaakt.

De MiG-21 nam waarschijnlijk deel aan een flypast ter ere van de negentiende jaardag van het Kroatische offensief dat tijdens de onafhankelijkheidsoorlog een einde maakte aan de Servische bezetting. Het toestel stortte zo'n twintig kilometer buiten Zagreb neer. Sommige delen kwamen terecht in bewoonde gebieden. De piloot is voor controle naar het ziekenhuis gebracht.

Het lijkt er volgens het ministerie op dat het landingsgestel in brand is gevlogen. Het grootste deel van de Kroatische MiG's heeft onlangs een opknapbeurt gehad in Oekraïne, maar het toestel dat dinsdag is neergestort niet.

Vliegtuig vast in de Filipijnse modder

Een vliegtuig van Saudi Arabian Airlines is dinsdag in de Filipijnen voor vertrek van het asfalt geraakt. Het toestel zit vast in de modder op de luchthaven van Manilla.

Het vliegtuig kwam in de problemen terwijl het zich in zware regen klaarmaakte om op te stijgen. Geen van de 298 passagiers raakte gewond. Wel zijn elf andere vluchten door de geblokkeerde startbaan vertraagd. Volgens de luchthavenautoriteiten worden pogingen gedaan om de Boeing 747 uit de modder te trekken.

Vlucht SV871 met als bestemming Riyad werd geannuleerd. De inzittenden zijn per bus afgevoerd naar een hotel. Wanneer de startbaan weer vrij is kunnen de autoriteiten nog niet zeggen.

Songfestival zadelt Denen op met financiŽle strop

Denemarken zit met een flinke schuld na het Eurovisie Songfestival in de hoofdstad Kopenhagen. Het liedjesfestijn blijkt driemaal zo veel te hebben gekost als geraamd. Voor de twee halve finales en de finale in mei was ruim 305 miljoen kronen, zo'n 41 miljoen euro, gereserveerd. Dat valt te lezen op de toerismesite Wonderful Copenhagen.

Het is nog onduidelijk wie deze tegenvaller moet betalen. De organisatie van het Songfestival en de gemeente Kopenhagen hebben al bijbetaald en zijn niet van plan er nog meer geld in te steken. Hierdoor blijft een schuld van zo'n 7,8 miljoen euro openstaan.

De extra kosten zijn vooral het gevolg van ingrijpende verbouwingen van de hal waarin de muzikale optredens plaatsvonden. Zo moesten er aanpassingen worden gedaan aan de verwarming en viel de verwijdering van een aantal pilaren veel duurder uit dan geraamd.

Voor Nederland was het Songfestival een groot succes. The Common Linnets, het gelegenheidsduo van Ilse DeLange en Waylon, werd tweede met het nummer Calm after the Storm.

Migranten op de vuist in Calais

Bij gevechten tussen Afrikaanse migranten in de Franse kustplaats Calais zijn 51 mensen gewond geraakt. Dat hebben plaatselijke autoriteiten gemeld. De knokpartij vond maandagavond en -nacht plaats bij een voedselbank.

Het geweld tussen Sudanezen en Eritreeërs werd aanvankelijk tot een halt gebracht door de politie, die traangas inzette. Later op de avond sloeg de vlam echter opnieuw in de pan en werd tot in de nacht gevochten. Uiteindelijk maakte de oproerpolitie een einde aan de strijd.

Honderden migranten wonen in geïmproviseerde kampen bij de haven van Calais. Velen hopen de oversteek te maken naar Groot-Brittannië. De autoriteiten proberen de kampen al maanden te ontruimen, maar de vluchtelingen zeggen dat ze nergens anders heen kunnen.

Zondag had een soortgelijk incident plaats. Daarbij raakten ongeveer dertien mensen gewond. Maandagochtend werd opnieuw gevochten.

Zus Kim Kardashian met enorme kater op bruiloft

Het feest dat Kim Kardashian en Kanye West aan de vooravond van hun huwelijk in Versailles gaven, was volgens de bruid een groot succes. "Iedereen had het naar zijn zin. Sommigen nuttigden alleen iets te veel alcohol", vertelt Kardashian in de talkshow van Jimmy Kimmel, die dinsdagavond wordt uitgezonden in de Verenigde Staten. Een van de gasten die te diep in het glas keken, was Kims jongere zus Khloé.

"Ik moest haar de volgende ochtend wakker maken", vertelt Kardashian, die in mei met West trouwde, over het begin van haar trouwdag. "Ze lag nog te slapen toen haar make-up werd opgesmeerd. Zo dronken was ze."

Volgens Kardashian kozen zij en de 37-jarige West voor feesten in Parijs en Florence, waar de huwelijksvoltrekking plaatsvond, omdat die steden hun 'liefdesverhaal' vertellen. De 33-jarige realityster zou in de Franse hoofdstad gevallen zijn voor West, in Florence werd hun dochtertje North verwekt.

Dat een paar bruidsgasten op het allerlaatste moment afzegden, noemt Kardashian verschrikkelijk. "Dat was het allerergste." Wie niet kwamen opdagen in Italië, zegt de realityster niet. Ingewijden beweren al maanden dat Beyoncé en Jay-Z op het laatste moment toch verstek lieten gaan. Dat zij niet kwamen, zorgde voor een extra klus op de trouwdag. De namen van alle gasten stonden gegraveerd in de meterslange marmeren tafel waaraan werd gedineerd. "We hebben die geprobeerd weg te poetsen met witte verf."

Desondanks heeft Kardashian met volle teugen genoten van haar derde bruiloft. "Het was geweldig om dit met zo veel vrienden en familieleden te kunnen delen. We wilden dat iedereen deze liefdesreis met ons kon maken."

Tweede Amerikaan met ebola aangekomen in Atlanta

De tweede Amerikaanse hulpverlener die in West-Afrika ebola heeft opgelopen is aangekomen in Atlanta. De patiënte is met een speciaal ingericht privévliegtuig overgekomen uit de Liberiaanse hoofdstad Monrovia.

Dit weekend werd een Amerikaanse arts naar hetzelfde ziekenhuis in Atlanta overgebracht. Daar wordt hij in isolatie verpleegd op een gespecialiseerde afdeling van het ziekenhuis.

Er bestaan zorgen over het overbrengen van de ebolapatiënten naar de VS. De ziekte is besmettelijk en dodelijk, een medicijn bestaat niet. De autoriteiten zijn ervan overtuigd dat het vervoer en de verpleging van de twee Amerikaanse patiënten veilig zullen verlopen.

Theo Bos spurt naar zege in Ronde van Polen

Theo Bos heeft dinsdag de derde etappe van de Ronde van Polen gewonnen. De sprinter van Belkin was na een rit van 174 kilometer de sterkste in de sprint van zo'n vijftien renners. De Sloveen Luka Mezgec werd in Rzeszow tweede en Michael Matthews uit Australië derde.

Bos' zege was knap, omdat hij op twee kilometer van de meet al zonder ploeggenoot zat. Hij handhaafde zich echter knap van voren. In de laatste kilometer was er een valpartij voor in het peloton, waardoor een select gezelschap mocht strijden voor de dagzege. Bos toonde zich vervolgens de sterkste.

De Tsjech Petr Vakoc, die maandag de macht greep, behield de leiderstrui. Hij verdedigt een voorsprong van 27 seconden op de Wit-Rus Yauheni Hutarovich en Bos. De Ronde van Polen duurt tot en met zaterdag en werd vorig jaar gewonnen door de Fries Pieter Weening.

Geen treinverkeer Groningen - Assen door lekkage

Tussen Groningen en Assen rijden dinsdag aan het begin van de avond geen treinen op last van de brandweer. Op een onderhoudsterrein in Onnen staat een lekkende treinwagon. In de wagon zit waterstofperoxide. Het gaat volgens de brandweer om een kleine lekkage.

De extra reistijd als gevolg van de storing bedraagt meer dan een uur. NS meldt dat de situatie naar verwachting rond 21.00 uur is verholpen.

Vliegtuigen mogelijk niet meer via SiberiŽ'

Rusland denkt erover om het luchtruim deels te sluiten voor Europese luchtvaartmaatschappijen, als wraak voor de handelssancties die de Europese Unie recentelijk tegen het land instelde. Plannen voor zo'n maatregel worden inmiddels op Russische ministeries besproken, zo schrijft de Russische zakenkrant Vedomosti dinsdag op basis van ingewijden.

Voor luchtvaartmaatschappijen zou een dergelijke sanctie een flinke tegenvaller betekenen, omdat de 'Russische route' ze een hoop tijd en geld scheelt. Vliegtuigen die naar China of Japan reizen, vliegen namelijk over Siberië. Door deze route af te sluiten, moeten toestellen afwijken van de kortste route en flink omvliegen.

De extra kosten die daarmee gepaard gaan kunnen voor maatschappijen oplopen tot dertigduizend dollar (ruim 22 duizend euro) per vlucht, zo stelt de krant. De plannen voor een sluiting van de luchtbrug zouden nu heen en weer pendelen tussen de ministeries van transport en buitenlandse zaken. Beide weigerden tegenover de krant te reageren.

Het afsluiten van de trans-Siberische vliegroute zou echter niet alleen Europese maatschappijen treffen. Ook Aeroflot - de grootste maatschappij van Rusland en voor meer dan de helft staatseigendom - loopt dan inkomsten mis. Aeroflot int namelijk de heffingen die maatschappijen betalen voor het gebruik van de luchtroute. De maatschappij zou daar jaarlijks driehonderd miljoen dollar mee verdienen.

De Russische budgetmaatschappij Dobroljot staakte maandag al haar vluchten. De Aeroflot-dochter noemde de Europese sancties als reden voor het besluit. Dobroljot vloog onder meer vanuit Moskou op Simferopol, op de door Rusland geannexeerde Krim. De maatschappij zei dat Europese bedrijven door de sancties geen zaken meer wilden doen met het bedrijf.

Poetin: maatregelen tegen sancties

De Russische president Vladimir Poetin heeft de regering opgedragen tegenmaatregelen uit te werken voor de westerse sancties tegen Rusland. Dat heeft hij volgens Russische media dinsdag in een gesprek met bestuursfunctionarissen in de stad Voronezj gezegd.

Poetin liet in het midden wat de maatregelen moeten inhouden.

De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben een reeks van steeds strengere sancties tegen Rusland getroffen in verband met de inlijving van de Krim en zijn beweerde steun aan de separatische rebellen in het oosten van Oekraïne.

Poetin zei dat de maatregelen met zorg moeten worden opgesteld, zodat Russische consumenten er niet de dupe van worden.

[Update] Je bent Tempelier in Assassin's Creed: Rogue

[Update]

Ubisoft heeft Assassin’s Creed Rogue nu officieel aangekondigd met een trailer erbij. Het spel is vanaf 11 november verkrijgbaar in Nederland. 

Assassin’s Creed Rogue wordt gemaakt door Ubisoft Sofia, in samenwerking met Ubisoft studio’s in Singapore, Montreal, Quebec, Chengdu, Milan en Boekarest. De game speelt zich af ten tijde van de Zevenjarige Oorlog in de 18e eeuw. Spelers verkennen nieuwe gebieden in Noord-Amerika, waaronder de Noord-Atlantische ijszee, de Appalachian River Valley en New York.

In Assassin’s Creed Rogue ervaar je het Assassin’s Creed universum vanuit het standpunt van een Tempelier. Als Shay Patrick Cormac jaag je op de Assassin broeders die jou verraden hebben en ontwikkel je jezelf tot een wraakzuchtige jager op Assassins. De zeevaart-elementen van de Assassin’s Creed serie zijn nog verder verbeterd, met nieuwe wapens en het gloednieuwe schip de Morrigan, bevaar jij de oceaan als nooit tevoren. 

"We weten dat veel fans met een Xbox 360 of PlayStation 3 dit jaar op een nieuwe Assassin’s Creed titel zitten te wachten", Aldus Martin Capel, game director bij Ubisoft Sofia. "Assassin’s Creed Rogue maakt de cirkel van de Noord-Amerikaanse saga rond en biedt onze previous-generation console spelers de mogelijkheid om veelgevraagde spelelementen te ervaren, zoals het spelen als een Tempelier."

Assassin’s Creed Rogue wordt exclusief ontwikkeld voor Microsoft Xbox 360 en Sony PlayStation 3.

[Origineel bericht]

Ubisoft maakt er al geen geheim van, maar nu is het zeker: old-gen consoles krijgen Assassin's Creed: Rogue op 11 november dit jaar.

Onderstaande video is een gelekte trailer van de game, opgenomen met cam. We zien de naam, de verwachte releasedatum en al wat DLC voorbij komen. Waarschijnlijk komt de game ook uit op PlayStation, maar is deze trailer voor de persconferentie van Microsoft op gamescom in elkaar gezet.

In welke tijd en dergelijke deze game zich afspeelt horen en zien we vast volgende week op gamescom. Geruchten gaan dat het spel zich afspeelt tussen Assassin's Creed III en Assassin's Creed IV: Black Flag, specifiek de Freedom Cry-DLC.

Assassin's Creed: Rogue CE

Sparen levert steeds minder op

Het oppotten van geld op een spaarrekening levert steeds minder op. De rente op spaargeld is dit jaar namelijk in kleine stapjes gedaald naar gemiddeld 1,33 procent, zo blijkt dinsdag uit cijfers van onderzoeksbureau Moneyview. Begin dit jaar kregen rekeninghouders gemiddeld nog anderhalf procent rente op hun spaarrekening.

Ook aan het vastzetten van geld valt minder te verdienen dan in januari. Wie vorige week zijn geld voor een jaar stalde, ontving van de doorsnee bank 1,34 procent rente, tegen 1,51 procent in de eerste week van dit jaar. De rente op vijfjaarsdeposito's daalde in die periode van 2,30 procent naar nog geen twee procent.

Oorzaak voor de lage tarieven is onder meer de recente renteverlagingen van de Europese Centrale Bank (ECB). Daardoor komt er meer geld op de markt en kunnen banken goedkoper aan geld komen. Voor mensen met een schuld is de lage rente echter fijn, omdat zij over hun leningen eveneens minder aan de bank moeten betalen.

Zo daalde de gemiddelde rente op variabele hypotheken vorige week naar 2,54 procent, waar dat begin dit jaar nog 2,7 procent was. Voor huiseigenaren die hun rente vastzetten zijn de tarieven nog verder gedaald, zo tonen de gegevens van Moneyview aan.

AZ wil af van middenvelder Overtoom

Willie Overtoom mag vertrekken bij AZ. Dat meldt de Alkmaarse club dinsdag. De 27-jarige middenvelder komt niet in de plannen voor van de nieuwe trainer Marco van Basten en is teruggezet naar de beloften. Overtoom heeft nog een contract voor twee jaar.

Overtoom begon anderhalf jaar geleden aan zijn tweede periode in Alkmaar. Hij kwam sindsdien tot 26 officiële duels en één goal. Overtoom speelde daarvoor vijf jaar bij Heracles Almelo. Hij doorliep de jeugdopleiding van AZ.

Eerder kregen Denni Avdic en Thomas Lam al te horen dat er voor hen geen plaats is bij AZ. Laatstgenoemde vond al onderdak bij PEC Zwolle.

Douane Suriname onderschept vijftig kilo cocaÔne

De douane van Suriname heeft maandagochtend vijftig kilo cocaïne ontdekt in een container die naar Nederland zou worden verzonden. Het is vooralsnog de grootste vangst die de douane van het Zuid-Amerikaanse land dit jaar heeft gedaan. De drugs hebben in Europa een straatwaarde van bijna twee miljoen euro.

De cocaïne zat verstopt in een koelcontainer met geraspte cassave, zo melden Surinaamse media. De eigenaar van de container werd direct gearresteerd en overgedragen aan de politie. Hij blijkt eerder in zijn thuisland te zijn veroordeeld voor drugssmokkel. Ook in Nederland zou de man een strafblad hebben.

Suriname staat bekend als doorvoerland van drugs, die bijna altijd Europa als eindbestemming hebben. De verdovende middelen worden niet alleen verstopt in containers, maar ook vaak in postpakketten.

Davidson van Heracles naar West Bromwich

Jason Davidson heeft Heracles Almelo verlaten voor een avontuur in de Premier League. De Australisch international vervolgt zijn loopbaan bij West Bromwich Albion, waar hij dinsdag een contract voor twee seizoenen tekende met een optie voor een extra jaar. De transfersom is niet bekendgemaakt.

De 23-jarige Davidson speelde sinds 2011 voor Heracles, dat hem overnam van het Portugese Pacos de Ferreira. In drie seizoenen kwam hij tot 46 eredivisieduels. "Hij heeft een fantastisch WK gehad, waar hij het goed deed tegen drie toplanden", reageert trainer Alan Irvine van West Bromwich. "Jason is een goede verdediger met veel energie. Hij kan de strijd aangaan met Sébastien Pocognoli voor de linksbackpositie."

Arbiters Nijhuis en Liesveld actief in Europa

De Nederlandse scheidsrechters Bas Nijhuis en Richard Liesveld fluiten donderdag in de derde voorronde van de Europa League. Dat meldt de KNVB. Nijhuis is aangesteld voor de wedstrijd tussen Hull City en AS Trencin. Liesveld moet het treffen tussen Hapoel Kiryat Shmona en FC Dinamo Moskou in goede banen leiden.

Bij Dinamo spelen meerdere spelers met een eredivisieverleden, onder wie Alexander Büttner en Douglas. Liesveld wordt in het Cypriotische Nicosia, waar de wedstrijd uit veiligheidsoverwegingen wordt gespeeld, bijgestaan door Hessel Steegstra en Mario Diks. Vierde official is Jochem Kamphuis.

De assistenten van Nijhuis zijn Rob van de Ven en Charl Schaap. Jeroen Sanders is de vierde official in Hull.

1080p-remake Resident Evil

Capcom is bezig met een HD-remake van de originele Resident Evil-game. De reboot, die gebaseerd is op de Gamecube-versie uit 2002, komt naar Xbox 360, Xbox One, pc, PlayStation 3 en PlayStation 4.

De opgepoetste versie zal zoals gezegd 1080p ondersteunen en gebruikmaken van verbeterde 3D-modellen- en textures. Verder is er ondersteuning voor 5.1 surround sound. Daarnaast is er de mogelijkheid om te switchen tussen beeldformaten 4:3 en 16:9. Ook controls kunnen naar wens aangepast worden.

De game moet begin 2015 uitkomen, aldus Capcom.

Resident Evil Remake

Resident Evil Remake

Resident Evil Remake

Resident Evil Remake

Resident Evil Remake

Resident Evil Remake

Resident Evil Remake

Resident Evil Remake

Resident Evil Remake

Code geel voor onweer en waterhozen in noordwesten

Het KNMI waarschuwt dinsdagmiddag voor onweersbuien en waterhozen in het noordwesten van Nederland. In het Waddengebied, Noord-Holland, Flevoland en Friesland geldt code geel voor gevaarlijk weer.

Waterhozen zijn trechtervormige slurven die water opzuigen. Ze kunnen voorkomen boven de Waddenzee, de Noordzee en het IJsselmeer. Vooral watersporters moeten er rekening mee houden.

In de nacht naar woensdag klaart het op en is het in het hele land droog. Het koelt af naar een graad of 13. De komende dagen verlopen wisselvallig met af en toe veel regen en middagtemperaturen van rond de 22 graden.

'Vervelende' man mishandelt medewerker NS

Een 33-jarige man is maandagavond op station Enschede aangehouden nadat hij een medewerker van de NS had mishandeld. Dat meldt de politie dinsdag. Medewerkers van de spoorwegen hadden de man vanwege zijn 'vervelende' gedrag al meerdere malen weggestuurd.

Toen de man voor de zoveelste keer terugkwam, werd hem de toegang tot het station geweigerd. Hierop begon hij zich agressief te gedragen. Een 42-jarige vrouw moest het vervolgens ontgelden. Ze werd door de man mishandeld.

De man, die geen vaste woonplaats heeft, is daarna aangehouden door de politie. Hij zit vast. Er wordt proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Zaterdag weer extreem lange files richting de zon

Vakantiegangers die komend weekeinde naar het buitenland rijden, kunnen zich opnieuw opmaken voor flink wat vertraging. De ANWB verwacht zaterdag wederom extreem lange files richting het zuiden. Zondag is het vooral in tegenovergestelde richting druk.

Net als vorig weekeinde, toen op het hoogtepunt zaterdagmiddag zo'n duizend kilometer stond, worden vele honderden kilometers file verwacht. Al vroeg rond 07.00 uur moeten weggebruikers in Frankrijk rekening houden met opstoppingen. Rond het middaguur wordt het naar verwachting het drukst.

De autoroute du soleil, de A7 tussen Lyon en Orange, wordt opnieuw het grootste knelpunt op deze tweede zwarte zaterdag. Ook de A10 van Parijs naar Orléans en de A71 en A75 via Clermont-Ferrand staan naar verwachting bomvol.

Op de Duitse autobahn voorziet de ANWB lange files op de A3 en A9 van Frankfurt naar München en op de A8 tussen München en Salzburg. In het noorden is de vertraging het grootst rond Bremen en Hamburg.

In Oostenrijk is er komende zaterdag weer veel vertraging op de A11 bij de Karawankentunnel richting Slovenië. Afgelopen weekend was de wachttijd daar twee uur. Ook voor de Gotthardtunnel in Zwitserland loopt de wachttijd opnieuw op tot twee uur, vooral vanuit het zuiden door terugkerend vakantieverkeer.

Egypte wil Suezkanaal uitbreiden

Het Egyptische Suezkanaal wordt binnenkort uitgebreid met een nieuwe sectie. President Abdel-Fattah el-Sissi heeft de aanleg hiervan dinsdag goedgekeurd. Het 'nieuwe Suezkanaal' moet de handel via de vaarroute tussen Europa en Azië bevorderen.

Het Suezkanaal, geopend in 1869, levert de Egyptische schatkist ieder jaar zo'n 3,7 miljard euro op. Caïro probeert zijn economie op te krikken, die na de opstand van 2011 een flinke tik heeft gekregen. Inkomsten uit toerisme en buitenlandse investeringen zijn teruggelopen.

Naast de nieuwe waterweg wordt er een industrieel en logistiek knooppunt in het gebied gebouwd. Ook wordt het Suezkanaal mogelijk verbreed.

Smokkelende 'kickboksers' gepakt op Schiphol

De marechaussee op Schiphol heeft vrijdag acht Surinamers opgepakt op verdenking van drugssmokkel. De groep verklaarde op weg te zijn naar een kickboksgala maar trok daar juist de aandacht mee. Na controle bleek dat zeven van hen bolletjes met verdovende middelen hadden geslikt.

De verdachten, mannen van 22 tot 45 jaar, deden zich voor als een team kickboksers met hun trainer. De douaniers vertrouwden het verhaal niet en vonden vervolgens genoeg aanwijzingen die wezen op drugssmokkel. Tijdens hun verhoor biechtten de acht op dat slechts een van hen daadwerkelijk bokst.

De acht zitten voorlopig nog vast. De rechter-commissaris heeft hun voorarrest dinsdag met veertien dagen verlengd.

Hoorzitting Bieber rond straatrace week uitgesteld

De hoorzitting die voor dinsdag gepland stond rond de illegale straatrace waaraan Justin Bieber begin dit jaar deelnam, is uitgesteld tot volgende week woensdag. Dat gebeurde op verzoek van aanklagers en de advocaat van de 20-jarige zanger.

Tijdens de hoorzitting bekijkt de rechter of Bieber wordt vervolgd wegens deelname aan een illegale straatrace en verzet bij zijn arrestatie. De zanger werd op 23 januari opgepakt in Miami Beach. Uit tests bleek dat de Canadees marihuana had gerookt en kalmeringspillen had genomen. Hij reed daarnaast met een verlopen rijbewijs.

Het is niet bekend of Bieber volgende week zelf aanwezig is in de rechtszaal. In februari wees hij een schikking af omdat hij naar verluidt niet akkoord ging met onaangekondigde drugstests.

Timmermans: geen oorlog joden-moslims

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken noemt de gevolgen van het oorlogsgeweld van Israël 'onaanvaardbaar'. In een opiniestuk in NRC Handelsblad schrijft de bewindsman dinsdag dat onafhankelijk onderzoek naar de bombardementen op VN-scholen en een ziekenhuis in Gaza noodzakelijk is. Hij weerspreekt dat er een oorlog tussen joden en moslims gaande is.

Volgens Timmermans worden door de Israëlische bombardementen en de raketten van Hamas 'alleen de haat, de angst en de uitzichtloosheid aangewakkerd'. Over de schuldvraag laat hij zich niet uit: "Alleen als de gevechten ophouden, kunnen onderliggende redenen die het conflict in stand houden worden bestreden."

Wel schrijft hij te hopen 'dat de Palestijnen zich gaan afvragen waar ze zouden staan als de vele miljoenen die in raketten en tunnels zijn gestopt, door Hamas in de ontwikkeling van Gaza zouden zijn gestoken'. "Waar zouden we dan nu staan?"

Timmersmans ziet maar één uitweg voor vrede: "Alleen als er gestopt wordt met het graven van tunnels en het aanschaffen van raketten, in lijn met VN Veiligheidsraadresoluties, is er een kans dat Israël zich veilig genoeg voelt Gaza de ruimte te bieden - met behulp van de VN en onder leiding van de Palestijnse eenheidsregering - te integreren met de Westoever en de economische kansen te benutten die door de gunstige ligging worden geboden."

De demonstraties in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag bewijzen volgens de minister dat Nederlanders geïnteresseerd zijn wat er in Gaza gebeurt. Hij wil echter waken voor 'onverzoenlijke polarisatie' tussen bevolkingsgroepen in Nederland. Timmermans: "Dit is geen strijd tussen Joden en moslims. Wie dat er in Nederland wel van maakt, trapt niet alleen in de val van radicalen, maar ontneemt ons ook de kans van positieve invloed te zijn in de regio."

'Banken verdubbelen hypotheekwinst'

Hoewel woningbezitters en kopers tevreden lijken over de gunstige hypotheekrente, profiteren banken het meest van het historisch lage renteniveau. Zij hebben hun winstmarge op huizenleningen het afgelopen halfjaar weten te verdubbelen. Dat meldt Vereniging Eigen Huis (VEH) dinsdag op basis van eigen berekeningen.

Door een gebrek aan concurrentie is de overwinst die banken behalen op hypotheken tussen oktober vorig jaar en mei dit jaar verdubbeld tot 0,8 procentpunt. Voor de populaire 10-jaars vaste rente gold in mei zelfs een extra winstmarge van 1,05 procentpunt, aldus VEH. Hierdoor betalen consumenten bij het afsluiten of herzien van een hypotheek van 200.000 euro maandelijks 175 euro bruto rente te veel.

Volgens de belangenclub is er op de Nederlandse hypotheekmarkt al jaren geen sprake van gezonde concurrentie.

'Banken verdubbelen winst op hypotheken'
'Banken verdubbelen hypotheekwinst' (Foto: ANP)

Afgestudeerde verdient te weinig voor studieschuld

Het aantal afgestudeerden die hun studieschuld niet kunnen betalen neemt toe. Steeds meer mensen verdienen te weinig en treffen een regeling om het aflossen tijdelijk stop te zetten of het bedrag te verlagen. Uit cijfers van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) blijkt dat het percentage de afgelopen vijf jaar is opgelopen tot 15,6 procent in 2013.

Twee jaar na het afstuderen moeten studenten beginnen met terugbetalen. Behalve als het inkomen te laag is, dan geldt de draagkrachtregeling van DUO. De toename heeft waarschijnlijk te maken met de crisis. "De goedbetaalde banen lagen de afgelopen jaren niet voor het oprapen", laat een woordvoerder weten.

De DUO bekijkt ieder jaar of mensen in de draagkrachtregeling mogen blijven. Met de betaalregeling hoeven de voormalige studenten tijdelijk minder of helemaal niets te betalen. In principe wordt na vijftien jaar het resterende bedrag van een studieschuld kwijtgescholden, ongeacht hoeveel is afgelost.

Dries Roelvink verwacht vrolijk MH17-concert

We durven het bijna niet te zeggen, maar Dries Roelvink denkt dat het muzikaal eerbetoon aan de Noord-Hollandse slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 geen louter trieste bedoeling wordt. "Ik denk eerder dat het een vrolijke boel wordt", zegt de volkszanger tegen Novum Nieuws. Roelvink is een van de zeventien artiesten die woensdag in een partycentrum in Amsterdam de laatste eer bewijst aan de slachtoffers.

Initiatiefnemer Michel Reijinga zegt dat de artiesten is gevraagd een balans te zoeken tussen zwaardere en lichtere liedjes. "Het moet natuurlijk geen polonaise worden, maar je moet ook niet ruim vijftig nummers met tissues aan de slag." Reijinga hoopt op een avond met een lach en een traan. "Maar toch zijn het veelal zware nummers die voorbijkomen. Denk aan liedjes als Kon Ik Nog Maar Even bij Je Zijn, I Will Always Love You, Angels en My Way."

Dat laatste nummer wordt ten gehore gebracht door Mick Harren. "Ik vind dat er niet echt een feeststemming moet zijn, daarom houd ik het bij ballads. Er zijn genoeg ballads die zich lenen voor dit soort gelegenheden", zegt de volkszanger, die ook Liefde van Willy Alberti gaat zingen. "Liefde is uiteindelijk toch waar het allemaal om draait", legt Harren zijn muziekkeuze uit. "Liefde voor de medemens overwint alles."

Reijinga hoopt dat er woensdag zo'n vijf- à zeshonderd mensen afkomen op zijn benefietavond in partycentrum De Koning aan de Isolatorweg in het westelijk havengebied. "We hebben ruimte voor duizend bezoekers, maar dan moet ook de bovenverdieping open. Daar ga ik niet van uit. Als er vijf- of zeshonderd mensen zijn, zijn wij al tevreden."

Dinsdagmiddag waren zo'n tweehonderd kaarten verkocht. "Maar tegenwoordig gaat alles op het laatste moment. Ik verwacht niet dat de begane grond niet vol raakt."

Nabestaanden van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne worden niet nadrukkelijk uitgenodigd. "Ik vind dat we die mensen met rust moeten laten. Zoals we nu begrepen hebben komt er op 17 september een landelijke herdenking, daar zullen de nabestaanden waarschijnlijk wel voor worden uitgenodigd. Ik wil de families nu niet belasten."

Kritiek dat het eerbetoon te vroeg komt, wijst Reijinga van de hand. "Onzin. Men moet nu in actie komen. Dat gebeurt ook bij andere rampen, waarom zouden we dan wachten nu Nederland zelf slachtoffer is?" Roelvink geeft toe dat hij heeft getwijfeld toen hem gevraagd werd deel te nemen. "Ik vind het vrij vroeg. Ik kan me goed vinden in dergelijke reacties. Maar omdat een vriend van mij het organiseert, dacht ik: nou oké, ik ga ernaartoe." De volkszanger zet zich bovendien graag in voor de nabestaanden. "Voor hen wil ik zeker wel geld ophalen."

Hoe het geld dat woensdag wordt ingezameld wordt besteedt, is nog niet helemaal duidelijk. "We wachten even af wat er landelijk wordt georganiseerd", zegt Reijinga. "Er verandert nu nog zo veel rondom de vliegramp, het is nog niet vast te leggen. Als er landelijk iets ter herdenking wordt gedaan, sluiten we ons daarbij aan. Zo niet, dan organiseren we in Noord-Holland iets anders. Een tegel of een ander herdenkingspunt."

Reijinga hoopt dat zijn voorbeeld voor een regionaal eerbetoon aan de slachtoffers van de vliegramp navolging krijgt. "Het zou mooi zijn als wij het voortouw nemen en meer provinciale acties volgen. Als elke provincie zijn eigen slachtoffers eert, is dat heel mooi."

Afghaan schiet generaal VS dood

Een Afghaanse man in legeruniform heeft dinsdag het vuur geopend op buitenlandse militairen. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van defensie gezegd. Volgens het Duitse leger kwam bij de aanval een generaal van de Amerikaanse krijgsmacht om het leven.

De woordvoerder trad verder niet in detail. Zijn verklaring kwam kort nadat de NAVO had laten weten een 'incident' te onderzoeken in Camp Qargha. Op deze legerbasis, ten westen van Kabul, zijn Afghaanse en NAVO-troepen gestationeerd.

Het Duitse leger liet weten dat bij de schietpartij een Duitse generaal zwaargewond is geraakt. Daarnaast zou een Amerikaanse tweesterrengeneraal zijn omgekomen. In totaal raakten vijftien militairen gewond.

Supportershome Ajax met sluiting bedreigd

Het supportershome van Ajax moet aan strengere eisen voldoen, anders moet het van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan dicht. Het supportershome dreigt een 'broeinest voor politiehaat' te worden waar politie moeilijk binnenkomt. Dat schrijft Van der Laan in een brief die vrijdag aan het bestuur is gestuurd.

De voorwaarden voor het clubhuis zijn aangescherpt en als het bestuur de strengere regels niet nakomt wordt het onmiddellijk gesloten. De hevige rellen rond de laatste thuiswedstrijden van Ajax zijn aanleiding voor strengere regels. "Het toenemende gewelddadige gedrag van een deel van de harde kern Ajacieden, heeft mij doen besluiten de voorwaarden aan te scherpen", schrijft hij.

De politie moet controleren of de afgesproken sluitingstijden worden nageleefd. Ook wordt extra gecontroleerd of aan dronken supporters en minderjarigen drank wordt geschonken. Daarnaast mag er niet meer worden gerookt in het clubhonk.

Ondanks de waarschuwing complimenteert Van der Laan het bestuur van het supportershome ook met verbeteringen en medewerking met de autoriteiten. "Het stichtingsbestuur speelt een belangrijke preventieve, signalerende en controlerende rol in het aanspreken en aansporen van Ajax-supporters die de verkeerde kant op gaan."

Manchester City verkoopt Rodwell aan Sunderland

Jack Rodwell verruilt Manchester City voor Sunderland. De 23-jarige middenvelder tekende dinsdag een contract voor vijf seizoenen, meldt Sunderland. Met de transfer is naar verluidt zo'n 12,5 miljoen euro gemoeid. Rodwell kwam bij Manchester City slechts sporadisch in actie.

Rodwell doorliep de jeugdopleiding van Everton en debuteerde op 16-jarige leeftijd in een Europa League-duel tegen AZ. De drievoudig Engels international kwam tot 109 optredens voor Everton, voordat hij in de zomer van 2012 overstapte naar Manchester City. Daar wist hij de concurrentiestrijd echter niet te winnen.

Oost-Europese CL-clubs bestraft voor racisme

De UEFA heeft dinsdag drie clubs bestraft voor racistisch gedrag van hun fans in de voorrondes van de Champions League. Het Roemeense Steaua Boekarest, het Hongaarse Debreceni VSC en Maribor uit Slovenië moeten bij de eerstvolgende thuiswedstrijd een deel van het stadion sluiten.

Supporters van de drie clubs gingen in juli over de schreef in de tweede voorronde van het miljoenenbal, meldt de Europese voetbalbond. Steaua speelde tegen Stromsgodset uit Noorwegen, Debreceni trof het Noord-Ierse Cliftonville en Maribor nam het op tegen Zrinjski uit Bosnië en Herzegovina.

De sanctie voor de Roemeense kampioen gaat woensdag al in als FC Aktobe op bezoek komt in de derde voorronde. Twee delen van het stadion blijven dicht. De andere twee ploegen spelen hun return niet thuis, waardoor de straf pas later in gaat.

AZ mag trainingscomplex naar Zaanstad verhuizen

Het nieuwe trainingscomplex van voetbalclub AZ kan definitief worden gevestigd in Zaanstad. De rechtbank in Alkmaar heeft dinsdag geoordeeld dat de gemeente Alkmaar en AZ de onderhandelingen over het complex niet hoeven te hervatten. De gemeente wilde afdwingen dat AZ het complex in Alkmaar bouwt.

De rechter constateerde dinsdag dat de onderhandelingen over de vestiging van het complex aan de Alkmaarse Westrand 'tot mislukken zijn gedoemd'. Verder onderhandelen noemde de rechter zelfs 'een zinloze rituele dans' zonder 'enige reële kans op een positief resultaat'.

De gemeente sleepte AZ vorige maand voor de rechter nadat de club in mei had besloten naar Zaanstad te verhuizen. De club mag volgens de gemeente niet verhuizen omdat beide partijen in 2011 afspraken dat het nieuwe complex aan de Alkmaarse Westrand zou worden ontwikkeld.

AZ stelde echter dat het om een intentieovereenkomst ging en dat onderhandelingen onmogelijk zijn af te dwingen op een moment dat het besluit om te verhuizen al is genomen. De rechter ging daarin mee.

Het is nog onduidelijk of de gemeente Alkmaar in hoger beroep gaat. "Het college bestudeert de uitspraak en komt zo snel mogelijk met een reactie", aldus een zegsman.

De club wil naar Zaanstad verhuizen omdat daar al op korte termijn kan worden begonnen met bouwen. De jeugd moet vanaf volgend jaar op het complex Sportpark Kalverhoek in Wijdewormer spelen. Ook het eerste elftal zal er in de toekomst zo nu en dan gaan trainen.

Formule 1-baas schikt voor 75 miljoen euro

Het proces tegen Bernie Ecclestone is in ruil voor 75 miljoen euro beëindigd. De rechtbank in München ging dinsdagmiddag akkoord met het voorstel. Eerder op de dag trof de 83-jarige Ecclestone al een schikking met de aanklagers, maar de rechter moest nog beoordelen of de deal door de beugel kon.

De Formule 1-eigenaar werd beschuldigd van omkoping en het aanzetten tot misbruik van vertrouwen. Hij zou in 2006 bij de overname van een groot aandelenpakket door een investeerder 44 miljoen dollar (32,9 miljoen euro) aan smeergeld hebben betaald aan de Duitse bankier Gerhard Gribkowsky. Ecclestone ontkent schuldig te zijn.

De aanklagers waren bereidt tot een schikking vanwege de 'lange procedures, Ecclestones leeftijd en andere verzachtende omstandigheden', lieten ze weten. Zulke deals zijn in Duitsland niet ongebruikelijk. Ecclestone verwacht het bedrag binnen een week te betalen.

Raiden nog eens los in Mortal Kombat X

Vandaag hebben Warner Bros. Interactive Entertainment en NetherRealm Studios een Mortal Kombat X-gameplayvideo vrijgegeven waarin te zien is hoe Raiden een gevecht aangaat met zonnegod Kotal Kahn.

Spelers worden in deze gameplayvideo begeleid door Ed Boon, co-creater van Mortal Kombat en creative director van NetherRealm Studios, en komen meer te weten over Raiden's personagevariaties en speelstijlen, elk met zijn eigen offensieve en defensieve voordelen. De video toont drie vechtstijlen van de beschermer van Earthrealm: "Thunder God, Displacer" en "Storm Lord". De video was eerder al gelekt, maar nu dus in betere kwaliteit te bekijken.

Mortal Kombat X komt volgend jaar uit voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc.

Jong PSV in competitie met United en Chelsea

Jong PSV doet dit seizoen naast de Jupiler League ook mee aan de Premier League Cup, een toernooi voor beloftenteams. Dat meldt de Brabantse club dinsdag. Aan het toernooi doen acht Engelse clubs en acht teams uit de rest van Europa mee, onder wie Manchester United, Chelsea, Benfica en Schalke 04.

De Premier League Cup wordt gefinancierd vanuit de Engelse Premier League, waar clubs naar een manier zochten om meer weerstand te bieden aan hun jeugdteams. De UEFA omarmt het idee van de clubs, schrijft PSV.

De Eindhovenaren zijn ingedeeld in een poule met West Ham United, Fulham en het Baskische Athletic Bilbao. De nummers een en twee stromen door naar de kwartfinales. De ploeg van coach Darije Kalezic speelt volgende week dinsdag tegen West Ham zijn eerste wedstrijd.

"Ik ben zeer enthousiast dat we jonge spelers deze internationale ervaring kunnen laten opdoen", vertelt hoofd jeugdopleiding Art Langeler. "PSV ziet dit als een zeer waardevol project voor de ontwikkeling van spelers."

Wilders: Rutte moet bron jodenhaat aanpakken

Het kabinet moet antisemitisme in Nederland bestrijden door de bron van het probleem aan te pakken: de islam. Dat schrijft PVV-fractievoorzitter Geert Wilders dinsdag in een open brief aan premier Mark Rutte (VVD). De gezamenlijke verklaring van het kabinet en joodse organisaties van maandag over antisemitisme in Nederland noemt Wilders een 'flutverklaring'.

"Er is een olifant in de kamer, maar u weigert hem te zien", schrijft Wilders. "U bent bang voor de islam en weigert daarom te zeggen wat iedereen weet: hoe groter de islam in Nederland wordt, hoe groter het antisemitisme." Volgens Wilders draagt Rutte de verantwoordelijkheid van het probleem door de islam niet aan te pakken en de grenzen te sluiten.

Het kabinet voerde maandag overleg met joodse organisaties over de antisemitische incidenten die zich de afgelopen weken voordeden bij een aantal pro-Gaza-demonstraties. In een gezamenlijke verklaring die na het gesprek openbaar werd gemaakt sprake de partijen hun zorgen uit over de incidenten.

"Wij verwerpen antisemitisme en elke vorm van discriminatie. In Nederland is daarvoor geen plaats", aldus de verklaring, waarin verder werd benadrukt dat Nederlanders er met elkaar verantwoordelijk voor zijn dat 'conflicten die zich elders in de wereld afspelen niet leiden tot oplopende spanningen en conflicten tussen bevolkingsgroepen in onze Nederlandse samenleving'.

FC Utrecht en Dorda na halfjaar uit elkaar

Christian Dorda vertrekt na een halfjaar alweer bij FC Utrecht. De 25-jarige Duitser zet zijn loopbaan voort bij de Belgische eersteklasser Westerlo, meldt Utrecht dinsdag. Dorda speelde negen competitieduels voor de domstedelingen sinds hij eind januari overkwam van Heracles Almelo.

Volgens manager spelerszaken Edwin de Kruijff was er voor Dorda weinig perspectief. "Op de linksbackpositie hebben we in de personen van Chris Kum en Yannick Cortie immers twee uitstekende opties. Dat besef was er bij zowel Christian als FC Utrecht, waardoor beide partijen heil zagen in een transfer."

Dorda speelde anderhalf jaar voor Heracles. Eerder kwam hij uit voor Borussia Mönchengladbach en Greuther Fürth.

[vid] Politie arresteert 39 betogers sit-in Den Haag

De politie in Den Haag heeft dinsdagmiddag 39 mensen gearresteerd die deelnamen aan een pro-Palestijnse demonstratie. De groep hield een sit-in op de rijbaan tussen het Buiten- en het Binnenhof. De politie had de groep gesommeerd weg te gaan, maar de betogers weigerden.

Daarop ging de politie over tot actie en werden de demonstranten gearresteerd. De aanhoudingen zijn 'ordelijk' verlopen. Wel hebben twee personen beledigingen geuit naar het politiepersoneel. De demonstranten hebben zich uiteindelijk echter rustig laten afvoeren, meldt de politie. De groep is naar een politiebureau gebracht.

De demonstranten wilden eigenlijk de ingang van de Israëlische ambassade aan het Buitenhof blokkeren. De politie stak daar echter een stokje voor. Het gebouw werd afgezet met dranghekken en op het plein voor de ambassade waren politieagenten en ME'ers ruim vertegenwoordigd.

Betogers mochten het plein niet in groepen betreden. Ook mensen met Palestijnse vlaggen en shirts werd de toegang geweigerd. Verder werd veel gefouilleerd en om identiteitsbewijzen gevraagd. De groep van 39 ging daarom over tot de sit-in op enige afstand van de ambassade.

Bijna vierhonderd mensen hadden op Facebook toegezegd aan de actie, die als 'vreedzame, burgerlijke ongehoorzaamheid' werd omschreven, mee te doen. Het protest was bedoeld om aandacht te vragen voor de 'etnische zuivering' van Palestijnen.

'Palestijnen dit jaar lid Internationaal Strafhof'

De Palestijnen willen zich nog dit jaar aansluiten bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. Dat heeft minister van buitenlandse zaken Riyad Malki dinsdagmiddag gezegd tijdens een persconferentie in Den Haag nadat hij had gesproken met de aanklager van het hof.

Zodra Palestina lid is, wil het Israël voor het hof slepen vanwege de oorlogsdaden die Israël volgens Malki heeft gepleegd tijdens het offensief in de Gazastrook. "Israël heeft ons geen andere keus gelaten dan deze stap te zetten", zei Malki. Israël heeft zich schuldig gemaakt aan 'ongekende agressie' met aanvallen op scholen en ziekenhuizen waarbij burgers zijn omgekomen.

De officiële aanvraag voor het lidmaatschap van het Internationaal Strafhof volgt als president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas ermee heeft ingestemd. Volgens Malki is het verder een formaliteit; er zouden geen bezwaren zijn om lid te worden sinds de Palestijnse gebieden de status hebben van waarnemend lidstaat bij de Verenigde Naties.

Ultra Street Fighter IV in de winkel

Capcom legt deze week Ultra Street Fighter IV in de winkel en heeft daarom ook een retail launch trailer online gezet om dat te vieren.

Het spel introduceert vijf nieuwe personages: Rolento, Elena, Hugo, Poison en de geheel nieuwe Decapre. Daarnaast heb je de keuze welke gamevariant van een personage je wil spelen, met de daarbij behorende voor- en nadelen. Er is meer: nieuwe arena's en Double Ultra, de mogelijkheid om beide Ultra-moves in een wedstrijd te gebruiken, maar dan met minder impact dan hun krachtigere solo-variant. Wijzigingen in het spel, zoals Red Focus en Delayed Wake-up zorgen voor meer mogelijkheden om je tegenstander te verrassen en uit zijn comboflow te halen.

Ultra Street Fighter IV kost €29.99 en komt 8 augustus uit voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc. De digitale versies zijn al een tijdje te downloaden via Steam, PSN en Xbox Live.

Naam uitbreiding Diablo 3 gelekt

De eerste uitbreiding van Diablo 3 is eerder dit jaar uitgekomen en het lijkt er op dat er op Blizzcon dit jaar weer een uitbreiding aangekondigd wordt.

Er is namelijk een foto gelekt met de nieuwe naam van het spel. De volgende zal Diablo 3: Sword of Wisdom gaan heten. Zoals bekend van Blizzard reageren zij niet op de geruchten. We moeten dus nog even geduld hebben om er achter te komen of dit ook echt klopt. Op 7 en 8 november zal Blizzcon zijn en dan weten we meer.

Diablo 3

Gekken smijten glasplaat tegen trein

Onbekende gekken hebben maandagavond op station Den Dolder een glasplaat tegen een rijdende trein gegooid. De mafketels hadden de ruit uit een wachthokje gesloopt. De trein, afkomstig uit Amersfoort, raakte beschadigd en kon niet verder. Dat meldt de politie dinsdag.

Het incident gebeurde rond 22.30 uur. In eerste instantie werd melding gedaan van een aanrijding met een persoon maar al snel werd duidelijk dat met een glasplaat was gegooid. De politie is op zoek naar de gestoorden en getuigen.

Xavi stopt na veertien jaar als international

Xavi heeft een punt gezet achter zijn interlandloopbaan. De 34-jarige middenvelder van FC Barcelona veroverde in 2010 de wereldtitel met Spanje door in de finale in Johannesburg het Nederlands elftal te verslaan. In 2008 en 2012 werd Xavi bovendien Europees kampioen. Hij speelde 133 interlands.

"Ik stop bij de nationale selectie, mijn periode zit erop", zei Xavi, die dertien keer scoorde in het shirt van Spanje, dinsdag op een persconferentie. "Ik bedank iedereen bij de bond, het was een fantastische periode met al die successen. Ik vertrek met trots en wens ze alle goeds. Ze hebben er een fan bij."

Xavi debuteerde op 15 november 2000 in een oefeninterland tegen Nederland. Ook in zijn laatste optreden voor La Roja was Oranje de tegenstander. Dat was de met 5-1 verloren WK-wedstrijd in Brazilië. De Spanjaarden herstelden zich niet van die nederlaag en werden al in de groepsfase uitgeschakeld.

NAC zet Seuntjens terug naar reserves

NAC Breda heeft Mats Seuntjens teruggezet naar het tweede team. De technische staf is niet te spreken over zijn houding en inzet tijdens trainingen en in oefenduels, meldt de Bredase club dinsdag. De 22-jarige Seuntjens kwam vorig seizoen 27 eredivisieduels in actie voor NAC, waarin hij een keer scoorde.

"Mats is een begenadigd voetballer, maar hij moet begrijpen dat zijn houding anders moet. Bij NAC verwachten we passie, inzet en strijd", zegt technisch directeur Graeme Rutjes. "Hij mag de komende tijd bij Jong NAC laten zien dat hij zich terug kan en wil vechten."

De aanvaller debuteerde in januari 2012 voor NAC. Hij speelde tot dusver vijftig competitiewedstrijden.

Boulahrouz mist return tegen Besiktas

Khalid Boulahrouz mist woensdag de return van Feyenoord bij Besiktas in de derde voorronde van de Champions League. De 32-jarige verdediger heeft te veel last van een knieblessure. Hij is niet met de selectie afgereisd naar Istanbul, laat de Rotterdamse club dinsdag weten.

Feyenoord staat voor een loodzware opgave. De ploeg van trainer Fred Rutten ging vorige week in eigen huis met 2-1 onderuit tegen de Turken. Boulahrouz viel in dat duel na rust op ongelukkige wijze in. Via zijn voet belandde de bal in het doel en kwam Feyenoord op een 0-2 achterstand.

Naast Boulahrouz kan Rutten ook niet beschikken over rechtsback Luke Wilkshere en aanvaller Bilal Basaçikoglu. Beide aanwinsten zijn niet speelgerechtigd.

IsraŽlische official wil kampen voor Palestijnen

Moshe Feiglin, vicevoorzitter van de Israëlische Knesset, heeft via Facebook een oproep gedaan tot het volledig veroveren van Gaza door Israël.

Feiglin, lid van Netanyahu's partij Likoed, geeft in zijn 'brief' op Facebook aan dat hij vindt dat Gaza onderdeel is van Israël en dus ingelijfd dient te worden. "Wat nu nodig is, is dat we het feit dat de Oslo-akkoorden zijn afgelopen internaliseren. Dit is ons land - exclusief van ons, inclusief Gaza."

De politicus vindt het feit dat Palestijnen in Gaza wonen slechts een probleem dat opgelost moet worden. Ook hiervoor heeft hij de oplossing. Om "de verovering van de hele Gazastrook en vernietiging van alle strijdkrachten en hun aanhangers" te bewerkstelligen, dienen er kampen gemaakt te worden waar de Palestijnen 'geconcentreerd' worden tot er goede emigratiebestemmingen zijn gevonden.

Naast deze kampen dienen de nutsvoorzieningen als water en elektriciteit voor de voorheen bevolkte gebieden "met maximale vuurkracht beschoten te worden". Dit om de burgerlijke en militaire infrastructuur, de communicatie en de logistieke mogelijkheden van Hamas te vernietigen.

Feiglin heeft ook gedacht aan de Palestijnen die per se willen blijven. "Zij die per se willen blijven, moeten, als ze kunnen bewijzen dat ze geen banden hebben met Hamas, publiekelijk een verklaring van trouw aan Israël tekenen. Hierna ontvangen ze een blauwe ID-kaart, gelijk aan die van de Arabieren van Oost-Jeruzalem", aldus Feiglin.

In zijn Facebookpost roept Feiglin Netanyahu op om 'Gaza te veranderen in Jaffa, een bloeiende Israëlische stad met een minimum aantal vijandelijke burgers'. Het gebied rond Jaffa is door Israël in 1948 ingelijfd, nadat de meeste bewoners waren gevlucht en de omgeving zwaar was gebombardeerd.

[vid] 'Maatregelen nodig voor afvoer regenwater'

Nederland is onvoldoende toegerust op de afvoer van regenwater na extreme regenval. Bij de bouw en het onderhoud van steden en dorpen moet daarom meer rekening worden gehouden met het kanaliseren van regenwater, bijvoorbeeld door meer grachten aan te leggen. Dat adviseert de Deltacommissie in een rapport dat volgende maand wordt gepresenteerd, zo meldt de NOS dinsdag.

Vooral in de grote steden is de afvoer van regenwater een groot probleem. Door een teveel aan asfalt en steen kan het regenwater niet weglopen. Door meer grachten, groen en laagtes in bijvoorbeeld tuinen aan te leggen, zijn de problemen relatief gemakkelijk het hoofd te bieden.

De commissie pleit verder voor het gebruik van terpen. Door bijvoorbeeld elektriciteitshuisjes op hoger gelegen locaties te bouwen wordt voorkomen dat hele buurten na een extreme regenbui zonder stroom komen te zitten.

Het Deltaprogramma dat minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) op Prinsjesdag, volgende maand, presenteert kwam vorige week al deels op straat te liggen. Nieuwsuur meldde toen op basis van het rapport dat een groot aantal dijken langs de rivieren moet worden verhoogd om Nederland beter te beschermen tegen het water.

De dijken zijn veilig, maar zouden niet veilig genoeg zijn. De komende jaren moet daarom miljarden euro's worden geïnvesteerd in het dijkversterkingsprogramma, aldus de Deltacommissie.


Wat gebeurt er met het regenwater? (Bron: YouTube - stichtingWaternet)

Warlords of Draenor cinematic op Gamescom

Gamescom komt er aan en dus is het afwachten wie er wat gaat laten zien op de beurs. Blizzard heeft nu aangekondigd dat ze de cinematic trailer gaan laten zien van World of Warcraft: Warlords of Draenor.

Naast de trailer zal er ook een releasedatum aangekondigd gaan worden. World of Warcraft: Warlords of Draenor is de vijfde uitbreiding van het spel en gaat terug in de tijd voordat Outland vernietigd werd.

Warlords of Draenor

Bankloket voor verborgen tegoeden overledenen

Erfgenamen kunnen voortaan bij één loket terecht om te kijken of er onbekende rekeningen zijn van een overleden persoon. Achttien banken hebben hiervoor een speciale website geopend, maakte de Nederlandse Vereniging van Banken dinsdag bekend.

Na een aanvraag op slapendetegoeden.nl controleren alle aangesloten banken of er rekeningen zijn op naam van de overleden persoon. Nu moeten notarissen namens erfgenamen individuele banken allemaal apart aanschrijven, als zij vermoeden dat er een bankrekening van een overledene is. Als de erven of de notaris geen weet hebben van een rekening, blijft een rekening vaak helemaal verborgen.

[vid] Extra controle bij rodelbaan Duinrell na ongeluk

Pretpark Duinrell neemt extra veiligheidsmaatregelen bij de rodelbaan nadat vorige week een vrouw gewond raakte in de attractie. Medewerkers controleren strenger of bezoekers zich bij de rodelbaan aan de voorschriften houden. Daarnaast bekijkt het park wat kan worden gedaan om de baan veiliger te maken, vertelt een woordvoerder dinsdag.

De sleetjes van de attractie hebben geen veiligheidsbeugels waardoor mensen zonder bescherming naar beneden glijden. De voorschriften wijzen bezoekers erop dat ze hun armen en benen binnenboord moeten houden. "Ondanks de voorschriften gaat het weleens fout maar dat zijn vooral kleine ongelukjes", aldus de woordvoerder.

De vrouw raakte gewond toen ze tijdens een ritje met haar arm tussen de baan en haar sleetje belandde. De Telegraaf meldde dinsdag dat er nog tal van soortgelijke verhalen zijn en dat slachtoffers willen dat de 'levensgevaarlijke' attractie wordt gesloten.


Rodelbaan Duinrell Onride (Bron: YouTube - Stefan Kruijt)

Amnesty: nieuw bewijs van gruweldaden Nigeria

Amnesty International beschikt over nieuw bewijsmateriaal van gruweldaden in Nigeria, gepleegd door radicale islamitische groepen en het Nigeriaanse leger. Dat heeft de mensenrechtenorganisatie dinsdag gezegd. Het gaat om videomateriaal, foto's en getuigenissen.

Amnesty kreeg het bewijsmateriaal tijdens een bezoek aan de deelstaat Borno, waar veel mensenrechtenschendingen zouden plaatsvinden. Op de beelden is onder meer te zien hoe gevangenen een voor een de keel wordt afgesneden. De lijken worden door vermoedelijke leden van de krijgsmacht gedumpt in massagraven.

Diverse bronnen bij het leger zouden tegen Amnesty hebben bevestigd dat het inderdaad om militairen gaat.

Ook de nasleep van een aanval door de extremistische organisatie Boko Haram op een dorp is vastgelegd. Bij de aanval vonden bijna honderd mensen de dood.

De bloedige strijd in Nigeria tussen het leger en radicale groeperingen heeft volgens Amnesty aan meer dan vierduizend mensen, vooral burgers, het leven gekost. De mensenrechtenorganisatie dringt er bij de Nigeriaanse regering op aan dat het leger de mensenrechtenschendingen staakt.

'Promes verlaat Twente voor Spartak Moskou'

FC Twente raakt Quincy Promes zo goed als zeker kwijt aan Spartak Moskou. De clubs bereikten maandagavond een akkoord over de transfer, meldt Voetbal International dinsdag. Promes moet alleen nog een medische keuring doorstaan bij de Russische topclub.

De 22-jarige aanvaller brak vorig seizoen door in de Grolsch Veste met elf goals in 31 wedstrijden. Een jaar eerder werd hij nog verhuurd aan Go Ahead Eagles. De geboren Amsterdammer debuteerde in maart in het Nederlands elftal in een oefeninterland tegen Frankrijk. Hij werd uiteindelijk niet opgenomen in de WK-selectie.

Na Dusan Tadic is Promes de tweede belangrijke speler die FC Twente verlaat. De Serviër vertrok naar Southampton.

Aanklagers akkoord met voorstel Ecclestone

De aanklagers willen stoppen met het proces tegen Formule 1-baas Bernie Ecclestone in ruil voor 75 miljoen euro. De rechtbank in München maakt later dinsdag bekend of het voorstel door de beugel kan. Ecclestone staat sinds april voor de rechter omdat hij wordt beschuldigd van omkoping en het aanzetten tot misbruik van vertrouwen.

De aanklacht tegen de 83-jarige Engelsman bestaat onder meer uit een betaling van 44 miljoen dollar aan de Duitse bankier Gerhard Gribkowsky, die een celstraf van 8,5 jaar uitzit voor het aannemen van dat geld. Ecclestone ontkent schuldig te zijn en stelt dat Gribkowsky hem heeft gechanteerd.

De verdediging van Ecclestone vroeg onlangs de zaak te sluiten vanwege gebrek aan bewijs. Sinds vorige week zijn ze in gesprek met de aanklagers, die bereid zijn tot een schikking met het oog op 'de lange procedures, Ecclestones leeftijd en andere verzachtende omstandigheden'.

De eigenaar van de Formule 1 kan het bedrag binnen een week betalen, liet hij weten. Als hij schuldig was bevonden, hing hem een celstraf van tien jaar boven het hoofd.

BMC strikt Italiaanse klimmer Caruso

Damiano Caruso rijdt vanaf volgend seizoen voor BMC. De 26-jarige Italiaan verruilt Cannondale voor de Amerikaans-Zwitserse wielerploeg, meldt BMC dinsdag. "Hij is een uitstekend klimmer en we zien veel mogelijkheden voor hem als zowel kopman als helper", laat teammanager Jim Ochowicz weten.

Caruso droeg vier jaar het shirt van Cannondale en diens voorganger Liquigas. Hij boekte tot dusver één overwinning, de Internationale Wielerweek Coppi-Bartali in 2013. Vorige maand eindigde Caruso als derde in de Ronde van Oostenrijk.

Het blazoen van Caruso is niet helemaal schoon. Op 20 februari 2012 schorste het Italiaans Olympisch Comité hem met terugwerkende kracht voor een jaar wegens betrokkenheid in een dopingzaak.

Voor BMC is Caruso de tweede Italiaanse versterking voor het nieuwe jaar. Eerder werd Alessandro De Marchi, de strijdlustigste renner van de voorbije Tour de France, vastgelegd. Ook hij komt over van Cannondale.

Legend of Zelda Monopoly

Monopoly komt met een speciale Legend of Zelda-editie. Naast het spel zelf zit er ook exclusieve in-game content in. De editie komt voorlopig alleen uit in Amerika op 15 september, maar een beetje fan zal zich niet laten stoppen hierdoor.

Mensen die tijdens een spelletje Monopoly een kans kaart willen krijgen nu een “Empty Bottle” en i.p.v. huizen en hotels kunnen er Deku Sprouts & Deku Trees gekocht worden.

Helaas is de exclusieve in-game content alleen voor mensen die pre-orderen bij Gamestop in Amerika.

Zelda Monopoly
Zelda Monopoly

Studenten boos over bindend studieadvies

Tientallen studenten maken zich boos over het bindend studieadvies. Ze vinden dat ze in de zomer nauwelijks bezwaar kunnen aantekenen, wat tot onnodige stress lijdt. Dat meldt de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), die dinsdag een klachtenmeldpunt heeft geopend.

De bond kreeg de afgelopen drie weken meldingen van studenten die op school geen gehoor krijgen. "Studenten kunnen momenteel nergens terecht met hun bezwaren, terwijl het volgende studiejaar al bijna begint", zegt LSVb-voorzitter Tom Hoven in een verklaring.

Veel studenten krijgen wegens herkansingen pas eind juli te horen dat ze niet aan de norm voldoen. Bezwaar aantekenen kan bij de examencommissies, maar die zijn vaak onbereikbaar in de vakantieperiode. "Op deze manier blijven studenten veel te lang in onzekerheid of ze überhaupt verder mogen met hun studie", zegt Hoven.

Het bindend studieadvies stamt uit 1993 en biedt opleidingen de mogelijkheid studenten te verwijderen als ze in hun eerste jaar onvoldoende studiepunten hebben behaald. De LSVb is teleurgesteld dat nog steeds dingen misgaan, terwijl de maatregel al 21 jaar bestaat.

Britse minister voor geloof stapt op vanwege Gaza

De Britse onderminister van geloofszaken en lokale gemeenschappen Sayeeda Warsi is dinsdag opgestapt. Dat schrijft zij op Twitter. Ze diende haar ontslag in omdat ze het regeringsbeleid inzake Gaza niet langer kon steunen.

Warsi bekleedde de post bij het ministerie van buitenlandse zaken sinds september 2012. Daarvoor was ze vicevoorzitter van de Conservatieve Partij, sinds 2010 de grootste partij in het Verenigd Koninkrijk.

SP: langdurige zorg is wel betaalbaar

De langdurige zorg (AWBZ) is helemaal niet te duur en hoeft ook niet onhoudbaar te worden in de toekomst, zoals het kabinet steeds beweert. Dat stelt de SP dinsdag naar aanleiding van een doorrekening die de partij heeft laten verrichten door het Centraal Planbureau (CPB).

Sinds de belastingherziening in 2001 wordt jaarlijks miljarden euro’s meer aan AWBZ-premies geïnd dan feitelijk aan deze zorg wordt besteed. Zo komt er dit jaar ruim 34 miljard euro binnen aan premies terwijl hiervan 23 miljard euro naar AWBZ-zorg gaat. Het verschil wordt volgens de SP voor andere belastingtechnische zaken ingezet. Dit jaar is er een tekort van bijna 3 miljard voor de AWBZ, maar dat is dus niet nodig, aldus SP-Kamerlid Renske Leijten.

Hilversum denkt over monument MH17

Hilversum overweegt een blijvend monument in de gemeente te plaatsen voor de slachtoffers van de vliegtuigramp in Oekraïne. In het bijzonder wil de gemeente daarmee de 13 slachtoffers uit Hilversum gedenken, aldus een woordvoerster.

Volgende week zondag is er in de St. Vituskerk een herdenkingsbijeenkomst voor de Hilversumse slachtoffers. De bijeenkomst begint om 15.00 uur. De gemeente en de familie van de drie omgekomen gezinnen overleggen nog over de invulling van de herdenking.

Voorafgaand aan de bijeenkomst is door enkele Hilversummers een stille tocht georganiseerd, die begint op het Laapersveld. De organisatoren zeggen al een kleine duizend aanmeldingen te hebben. Deelnemers is gevraagd witte kleding te dragen.

Geschorste Kreuziger: "Zo kan ik mijn werk niet doen"

Roman Kreuziger is van plan om naar het internationale sporttribunaal CAS te stappen om zijn door de UCI opgelegde voorlopige schorsing op te laten heffen. De Tsjechische renner van Tinkoff-Saxo hoopt dat de beslissing op tijd genomen wordt om mee te kunnen doen aan de Vuelta a España, later deze maand.

In een statement op zijn website benadrukt Kreuziger dat hij absoluut geen verboden middelen tot zich heeft genomen. De schommelende bloedwaarden tussen 2011 en 2012 zouden volgens hem onder meer te danken zijn aan extreme uitdroging. Volgens de Tsjech hebben zijn bloedwaarden slechts één keer de door de UCI gestelde limieten benaderd, maar niet overschreden. Dat gebeurde nadat hij tijdens een zware bergetappe in de Giro van 2012 uitgedroogd was.

"Ik ben erg gefrustreerd door de huidige situatie, die het voor mij onmogelijk maakt om te fietsen en dus mijn werk te doen. Ik ben geen valsspeler en ik heb geen dopingovertreding begaan. Experts bevestigen dat er geen enkel bewijs is voor het overtreden van de anti-dopingregels. Het speelt al sinds juni 2013 en nog altijd is er formeel geen zaak tegen mij geopend. Toch ben ik nu voorlopig geschorst. Ik hoop met heel mijn hart dat deze situatie snel opgelost wordt, voor het een politiek spelletje wordt", aldus Kreuziger op zijn site.

Derde verdachte overval Deurne blijft langer vast

De man die wordt verdacht van betrokkenheid bij de fataal verlopen overval op een juweliersechtpaar in Deurne blijft langer in de cel. De rechter-commissaris in Den Bosch heeft bepaald dat de verdachte nog veertien dagen mag worden vastgehouden, laat een woordvoerder dinsdag weten.

De verdachte van Marokkaanse afkomst werd vorige week door de Duitse overheid overgeleverd aan Nederland. Bij de overval in maart kwamen de twee andere overvallers om het leven. Lange tijd was onduidelijk of er meer betrokkenen waren. Een maand geleden werd de derde man opgepakt in het Duitse Stuttgart. Wat zijn rol is geweest bij de overval is nog niet bekend.

De juweliersvrouw schoot op de overvallers nadat zij de zaak waren binnengedrongen. Het OM liet toen snel weten dat ze waarschijnlijk niet wordt vervolgd. Haar man is geen verdachte meer.

'Mogelijk opzet bij bootongeluk Vinkeveen'

De bestuurder van de speedboot die zaterdagavond een dodelijk vaarongeluk veroorzaakte op de Vinkeveense Plassen deed dat mogelijk met opzet. Justitie houdt rekening met de ernstigste scenario's, zegt de politie dinsdag in Trouw.

De speedboot zou volgens getuigen onverlicht over de plassen hebben gevaren met een snelheid van zeker veertig kilometer per uur, terwijl negen kilometer per uur is toegestaan. Of de verdachten onder invloed waren tijdens het ongeluk, wil de politie niet zeggen.

Bij het ongeluk kwamen twee mannen van 42 en 51 jaar uit Leusden om het leven. Zij zaten op een boot met twee andere mannen toen ze door de speedboot werden geraakt. De speedboot ging er na het ongeluk direct vandoor. Na een zoektocht arresteerde de politie vijf verdachten. Van hen zitten er nog drie vast.

Agent schiet verwarde 112-beller in been

Een 18-jarige man uit Hengelo is dinsdagochtend door een politieagent in zijn been geschoten. Hij was dreigend met twee messen op de agent af komen lopen, waarna de situatie escaleerde, zegt een politiewoordvoerder.

Het incident gebeurde rond 03.30 uur op de Noordelijke Esweg nadat de verdachte voor overlast had gezorgd door constant het alarmnummer 112 te bellen. Volgens de politie gaat het om een verwarde man. Wat zijn motief was, is niet bekend.

De man is opgenomen in een ziekenhuis. Zodra hij is opgeknapt wordt hij verhoord.

Russische claim na Duitse streep door contract

De Russische regering bereidt een claim voor omdat Duitsland de levering van een gevechtssimulator aan de Russische krijgsmacht heeft geannuleerd. Dat heeft de Russische onderminister van Defensie Joeri Borisov gezegd, meldt persbureau RIA Novosti dinsdag.

De Duitse regering zette maandag een streep door de vergunning voor de levering van de simulator door het Duits auto- en defensieconcern Rheinmetall. De levering werd in maart al opgeschort, nadat Rusland de Krim had geannexeerd. Het contract had een waarde van honderd miljoen euro.

Volgens Borisov was de mogelijkheid tot een claim bij annulering opgenomen in het contract met Rheinmetall. "Natuurlijk zullen we onze belangen verdedigen", zei hij tegen het persbureau. Volgens Borisov komt de bouw van het trainingscomplex in Mulino, waar de simulator had moeten komen staan, niet in gevaar. De Duitse onderdelen kunnen worden vervangen door in Rusland gemaakte spullen, meent hij.

AustraliŽ kraakt beschietingen VN-scholen Gaza

De Australische regering heeft dinsdag ongewoon harde kritiek geleverd op Israël. Minister van buitenlandse zaken Julie Bishop noemde de beschietingen van drie scholen van de Verenigde Naties 'onverdedigbaar'.

Bishop verwelkomde het driedaagse bestand tussen Israël en Hamas dat dinsdag inging, maar benadrukte ook dat de afgelopen weken bol stonden van vreselijke gebeurtenissen. "Er is een aantal schokkende incidenten geweest, waaronder de onverdedigbare beschieting van drie VN-scholen, waar burgers zaten ondergedoken", zei Bishop.

De conservatieve Australische regering is een trouwe bondgenoot van Israël. Eerder dit jaar haalde de regering zich nog de woede van de Arabische wereld op de hals door te zeggen dat Oost-Jeruzalem niet 'bezet' maar 'betwist' gebied is.

Rehwinkel wordt alsnog rampenmanager

Voormalig burgemeester van Groningen Peter Rehwinkel is een bedrijf begonnen in rampen- en crisismanagement. Hij is in te huren bij bijvoorbeeld natuurrampen of oorlogen, zo kondigt hij aan op zijn website.

Rehwinkel heeft daarmee alsnog zijn gedroomde baan als rampenmanager te pakken. Vorig jaar gaf hij zijn ambt op voor een dergelijke functie bij United Cities and Local Governments (UCLG) in Spanje, maar daarvoor had hij juist burgemeester moeten blijven.

Na het opstappen van Rehwinkel ontstonden twijfels over de echtheid van zijn de baan bij UCLG. Ook ontstond er ophef omdat hij een beroep wilde doen op wachtgeld. In de eerste drie maanden heeft hij daar vervolgens van afgezien.

Volgens het Dagblad van het Noorden is het enigszins opmerkelijk dat Rehwinkel in de crisismanagement gaat werken. In Groningen lag de PvdA'er juist onder vuur vanwege zijn optredens tijdens crises. Zo werd hij onder meer bekritiseerd over zijn aanpak van de Project X-rellen in Haren. Ook moest hij zich verantwoorden voor zijn rol als voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen bij de bestrijding van het hoogwater in 2012.

Op de site van zijn nieuwe bedrijf, International Disaster and Crisis Management (IDCM), schrijft Rehwinkel dat hij ervaring heeft in verschillende 'uitdagende' crises.

'Nethanyahu verdient Nobelprijs voor de Vrede'

Ayaan Hirsi Ali vindt dat Benjamin Netanyahu de Nobelprijs voor de Vrede moet krijgen voor zijn aanpak van Hamas. Dit weet De Telegraaf te melden op basis van een interview van Hirsi Ali met de Israëlische krant Israel Hayom.

Ayaan zegt in het interview dat de eigenlijke doelstelling van het islamitische Hamas een genocide op Israëlische joden is. Omdat Netanyahu, ondanks de enorme druk op het handelen in het conflict met Hamas, doet wat het beste is voor Israël, verdient hij volgens haar de Nobelprijs voor de Vrede.

Hirsi Ali die, net als Geert Wilders, haar kritiek op de islam moest bekopen met het inleveren van haar persoonlijke veiligheid en vrijheid, is uiteindelijk ook Nederland ontvlucht. De Somalische was eerder Kenia al ontvlucht om aan een gearrangeerd huwelijk met een islamitisch-Canadese neef te ontkomen. Later verklaarde ze dat ze mede daarom had gelogen over haar geboortejaar en naam. Ook benoemde de omstreden feministe zichzelf later als gelukszoeker.

Met FOK! naar Guardians of the Galaxy

Op maandag 11 augustus mag FOK! jullie weer trakteren op een toffe exclusieve FOK! voorpremière. Een heel complete avond ook nog, want de filmavond is inclusief drankje, popcorn en een leuke goodie!

Samen met 319 andere FOK!kers mag jij als een van de eersten in Nederland de allernieuwste Marvel-film Guardians of the Galaxy in 3D gaan zien. De film komt uit de keuken van de studio die ook de filmhits Iron Man, Thor, Captain America en The Avengers uitbracht in de bioscoop.

Wil jij met FOK! naar deze exclusieve voorvertoning op maandagavond 11 augustus aanstaande? Kijk dan hier voor meer informatie en wat je moet doen om erbij te kunnen zijn.

Limited Edition Hyrule Warriors aangekondigd

Na alle aankondigingen tijdens de speciale Hyrule Warriors Nintendo Direct van gisteren, was het natuurlijk wachten op de bekendmaking van de Limited Edition van de game. Mensen die de Limited Edition kopen zullen het in ieder geval lekker warm hebben in de winter.

In de trailers van Hyrule Warriors zagen we al de opvallende blauwe sjaal die Link draagt in-game. Vandaag heeft Nintendo bekendgemaakt dat deze sjaal gebundeld zal worden met de Limited Edition-versie van de game.

Hyrule Warriors komt 19 september uit voor Wii U.

Hyrule Warriors LE

Mollema voor twee jaar naar Trek

Bauke Mollema fietst de komende twee seizoenen bij de Amerikaanse wielerploeg Trek Factory Racing, dit maakte de ploeg bekend via een fanmail. De ploeg, waar ook de broertjes Danny en Boy van Poppel bij fietsen, neemt de 27-jarige Groninger over van Team Belkin waar zijn contract afliep.

Tijdens de Tour de France gingen de geruchten al dat Mollema zou verhuizen naar Trek, maar toen gaf hij geen commentaar. Na de Clásica San Sebastián werd duidelijk dat de nummer tien van de Tour een beslissing had gemaakt. Bij Trek moet Mollema gaan zorgen voor goede prestaties in de grote wedstrijden omdat ze daar momenteel niet de beste renners voor hebben.

"Ik ben heel blij voor de kans die Trek Factory Racing me biedt", aldus Mollema. "Deze ploeg heeft een uitstekende reputatie in het peloton en ik heb een paar hele goede gesprekken gehad met Luca Guercilena, de manager van de ploeg. Ik voel heel veel vertrouwen vanwege de ploeg. De structuur van de ploeg is heel solide en er is ee duidelijke visie op de toekomst. Ook de fietsen waarmee de ploeg rijdt zijn heel belangrijk voor mij en uiteraard ligt de lat heel hoog in een ploeg waar de eigenaar ook de fietsen levert."

Guercilena over de transfer: "Bauke groeit elk jaar als ronderenner, zowel in de wedstrijden van één week als die van drie weken. Hij heeft ook een groot potentieel voor de klimklassiekers, wat hij afgelopen weekend nogmaals bewees met zijn tweede plaats in de Clásica San Sebastián. We geloven in hem en willen hem helpen om zijn talent ten volle te ontwikkelen."

"Ik ben ervan overtuigd dat ik in dit team verdere stappen kan zetten en verder kan groeien als renner. Een nieuwe omgeving en andere gezichten zullen me goed doen, denk ik", vervolgt Mollema.

Van Gaal pakt eerste prijs met United

Manchester United heeft in de Verenigde Staten de International Champions Cup gewonnen. De ploeg van manager Louis van Gaal won de finale van Liverpool (1-3). Van Gaal kent een succesvolle voorbereiding met United. De Engelse grootmacht won tijdens de oefentrip in de VS al van Los Angeles Galaxy, AS Roma, Internazionale en Real Madrid.

The Red Devils behaalden dankzij die overwinningen de finale van de vriendschappelijke International Champions Cup. Zonder Robin van Persie was United ook te sterk voor rivaal Liverpool. Van Gaal zag zijn team in Miami nog op achterstand komen. Phil Jones haalde Raheem Sterling naar de grond, waarna Steven Gerrard de strafschop binnen schoot. In de tweede helft nam spits Wayne Rooney United bij de hand.

Rooney werd na een klein uur spelen gevonden door Javier 'Chicharito' Hernandez en volleerde de gelijkmaker binnen. Twee minuten later bracht Juan Mata United aan de leiding. Een van richting veranderd schot was te machtig voor Liverpool-keeper Simon Mignolet. United liep vlak voor tijd nog uit.

Op aangeven van Shinji Kagawa schoot Jesse Lingard de 1-3 binnen. Van Gaal haalde met de oefenzege de eerste prijs binnen sinds zijn aanstelling op Old Trafford. Het nieuwe seizoen in de Premier League begint voor United met een wedstrijd tegen Swansea City (weekend van 16 en 17 augustus).

Sterke rentree tennisser Dodig

Ivan Dodig is met succes teruggekeerd op de tennisbaan. De Kroaat was maandag (plaatselijke tijd) te sterk voor John Isner in de eerste ronde van de Rogers Cup in Toronto: 6-4, 6-7 (4) en 6-3.

Dodig stond de afgelopen 3 maanden aan de kant met een ribblessure die hij op Roland Garros opliep. Hij zakte naar de 62e plaats op de wereldranglijst. De Amerikaan Isner was als tiende geplaatst in Toronto. "Het is goed om terug te zijn", zei Dodig over zijn overwinning. "Het is nu zaak om mijn vorm vast te houden."

'Alle tunnels Hamas vernietigd'

Het Israëlische leger heeft alle tunnels vernietigd die Hamas gebruikt om vanuit de Gazastrook Israël binnen te sluipen. Dat meldden twee belangrijke radiostations in Israël dinsdag op gezag van het leger.

Het vernietigen van de tunnels was een van de hoofddoelen van Israël in de strijd tegen Hamas. Zeker 32 tunnels werden opgespoord en opgeblazen voor de start van het staakt-het-vuren om 7 uur Nederlandse tijd, meldden Israël Radio en de legerradio in het land. Egypte had aangedrongen op de wapenstilstand.

Israël wil ook alle raketten waarmee het land door Hamas wordt bestookt, onklaar maken. Volgens experts hebben de radicale islamieten nog ongeveer 3000 raketten.

'Alle tunnels van Hamas zijn vernietigd'
'Alle tunnels van Hamas zijn vernietigd' (Foto: ANP)

Vrouw Poolse topman Imtech had aandelen in pretpark

De vrouw van de topman van Imtech Polen had aandelen in het pretpark dat de technisch dienstverlener zou gaan bouwen in het Oost-Europese land. Dat schrijft Het Financieele Dagblad dinsdag. Moederbedrijf Imtech wist niets van het belang, laat de technisch dienstverlener tegenover de zakenkrant weten.

Via een Luxemburgs vennootschap had Sylwia Klee, de vrouw van Thorsten Klee, vijf procent van de aandelen in Adventure World Warschau, schrijft het FD. Het vennootschap kocht die aandelen in dezelfde maand waarin Imtech Polen de miljoenenopdracht verwierf voor de bouw van het park.

Waarom Sylwia Klee de de aandelen had, is niet duidelijk. Een bron zegt tegenover FD dat ze ervan overtuigd was dat het project 'goed voor Polen' was. Een andere bron meent dat haar man er bij haar op had aangedrongen de aandelen te kopen. Dat had externe financiers moeten overtuigen ook geld in het project te steken.

Imtech en de voormalige top van het bedrijf zeggen niets te weten van de aandelenconstructie. Het belang had volgens de regels gemeld moeten worden.

Het pretpark in Polen heeft Imtech sinds eind 2012 in grote problemen gebracht. De top van Imtech Polen en Duitsland bleek boekhoudfraude te hebben gepleegd bij het project, dat een belangrijke rol had moeten spelen bij de groeiambities van Imtech. In de nasleep werd de volledige top van het bedrijf vervangen. Maandag noteerde het aandeel op 45 cent, een daling van ruim een vijfde. In 2011 noteerde een aandeel Imtech nog boven de 25 euro.

Minder omzet en winst voor DSM

DSM heeft in het tweede kwartaal zijn omzet en winst zien dalen. Het vitamine- en voedselgrondstoffenbedrijf heeft last van lage prijzen en negatieve wisselkoersen. Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde kwartaalcijfers.

De omzet van DSM kwam 5 procent lager uit ten opzichte van een jaar eerder, op 2,3 miljard euro. Naast de lage prijzen (-2 procent) en wisselkoerseffecten (-3 procent) speelt daarbij ook mee dat DSM zijn medicijntak van de hand heeft gedaan. Het verkoopvolume steeg daarentegen wel met 5 procent in het tweede kwartaal.

De winst voor aftrek van belastingen, rente en waardeverminderingen (EBITDA) koerste 15 procent lager op 293 miljoen euro. Een deel van de daling kwam door een recente brand in een fabriek in Zwitserland. Onder de streep resteerde een nettowinst van 78 miljoen euro, 30 procent lager op jaarbasis.

Ondanks de op jaarbasis slechtere resultaten, is topman Feike Sijbesma wel positief over de resultaten. Ten opzichte van het eerste kwartaal verbeterden de resultaten namelijk wel, 'ondanks aanhoudend tegenwind van valutakoersen'.

Aantal drankrijders fors gedaald

Het aantal mensen dat met drank op achter het stuur wordt betrapt, is fors gedaald. In vier jaar tijd daalde het aantal gepakte drankrijders met bijna een kwart. Dat schrijft het AD dinsdag. Volgens de politie lijken controles en campagnes hun vruchten af te werpen.

Vorig jaar werden bijna 35.000 bestuurders met een slok op beboet. In 2010 waren dat er nog bijna 46.000. De politie benadrukt dat er niet minder wordt gecontroleerd. Jaarlijks moeten zo'n 1,2 miljoen mensen een blaastest ondergaan. Een woordvoerder stelt in de krant dat mensen bewuster autorijden. Drinken en rijden is volgens hem niet stoer meer.

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) beaamt in het AD dat er in de afgelopen jaren 'onmiskenbaar' een cultuuromslag is geweest. Dat is mede te danken aan speciale handhavingsteams van de politie en de introductie van de BOB-campagne. Ook de strengere regels voor beginnende bestuurders en het alcoholslot lijken te helpen.

Showtime voor Call of Duty: Ghosts

Activision heeft nog wat bots gevonden om de overige twee Call of Duty: Ghosts-multiplayermaps van de Nemesis-DLC te showen.

Showtime en Dynasty worden in onderstaande video's getoond met het typische Amerikaanse commentaar of het leven van de speler aan een zijden draadje hangt.

Het Nemesis-pakket voor Call of Duty: Ghosts komt vandaag uit voor Xbox-eigenaren. Gamers op PlayStation en pc mogen nog even wachten met dank aan timed-exclusive rechten tussen Microsoft en Activision.

Experts weer onderweg naar rampgebied

Het team van Nederlandse, Australische en Maleisische experts is dinsdagochtend weer op weg naar de plek waar vlucht MH17 is neergestort. Het team is vertrokken van de basis in Soledar. Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De experts willen dinsdag op dezelfde plek rond het dorp Petropavlivka werken als maandag. De geplande werkzaamheden konden maandag niet worden afgerond omdat het internationale team 's ochtends vertraging opliep. Het gebied was niet veilig genoeg. Op advies van de OVSE is toen enkele uren gewacht voordat er verder werd gereisd.

In totaal waren maandag ruim 100 mensen zo'n anderhalf uur aanwezig in het rampgebied in het oosten van Oekraïne. Onder hen 34 Australische, 54 Nederlandse en 14 Maleisische experts. De Maleisiërs maakten voor het eerst deel uit van het team.

VN bijgepraat over onderzoek naar vliegramp

Nederland heeft de VN-Veiligheidsraad geïnformeerd over de laatste stand van zaken rondom het onderzoek naar de vliegramp in Oekraïne. De Nederlandse ambassadeur Karel van Oosterom schrijft in een brief aan de raad dat de focus nog altijd ligt op het terugbrengen van stoffelijke overschotten.

Van Oosterom zegt verder dat de onderzoekers ongewapend zijn, maar dat wapens eventueel wel tot de mogelijkheden behoren als de situatie daarom vraagt. Ook bevestigt hij dat het onderzoek officieel door Oekraïne is overgedragen aan Nederland.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid, die het internationale onderzoek naar de ramp leidt, krijgt hulp van experts uit Australië, Frankrijk, Duitsland, Indonesië, Italië, Maleisië, Rusland, Oekraïne, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Ook luchtvaartorganisaties ICAO en EASA helpen mee. Verder hebben nog enkele landen hun medewerking aangeboden.

Het internationale team van onderzoekers werkt dinsdag op dezelfde plek in het rampgebied van vlucht MH17 als maandag, zo liet hoofd van de repatriëringsmissie Pieter-Jaap Aalbersberg maandagavond weten. De experts kregen maandag te maken met 'moeizame omstandigheden' door beschietingen in de buurt. Ze konden daardoor hun geplande werkzaamheden niet afronden.

Moordverdachte zaak-Wiels trekt bekentenis in

Een van de verdachten van de moord op de Curaçaose politicus Helmin Wiels heeft al zijn verklaringen ingetrokken. Elvis K., die Wiels dood zou hebben geschoten, zegt alles onder druk te hebben afgelegd. Tijdens de behandeling maandag verklaarde hij alles verzonnen te hebben om zo een deal in de wacht te kunnen slepen.

De advocaat van K., Olga Saleh, liet eerder al weten dat zijn bekentenis onrechtmatig is verkregen. "Op een moment dat mijn cliënt geen advocaat had, zich niet goed voelde en dacht dat hij in ruil voor die verklaring strafvermindering zou krijgen, is die verklaring er gekomen", aldus Saleh. Deze verdedigingslijn werd door K. maandag onderstreept.

De zitting liep maandag na de opening meteen vertraging op omdat de verdediging niet wilde dat de rechtszaak op de radio zou worden uitgezonden. De rechter besloot echter, in het belang van de openbaarheid van de rechtspraak, dat de zitting toch mocht worden uitgezonden.

In totaal staan vier mannen in Willemstad terecht voor de uitvoering van de moord op Wiels. De eerste twee zittingsdagen staat Elvis K. terecht, daarna volgt een zitting tegen twee verdachten die hand- en spandiensten zouden hebben verricht om de moord mogelijk te maken. Donderdag volgt de zitting tegen Burney 'Nini' F. Hij wordt verdacht tussen 1 april en 5 mei, de dag van de moord, de aanslag te hebben voorbereid.

De behandeling tegen de vier verdachten loopt tot vrijdag. De vonnissen in de zaak worden op 29 augustus verwacht.

Bestand Gaza ingegaan

Een driedaags bestand tussen Israël en Hamas in de Gazastrook is dinsdagochtend om 07.00 uur Nederlandse tijd ingegaan. Het staakt-het-vuren werd voorgesteld door Egypte. De strijdende partijen gingen er maandag mee akkoord.

Zolang het bestand van kracht is, gaan Israël en Hamas in Egypte praten over een permanente wapenstilstand. Een hooggeplaatste Israëlische functionaris zei maandag dat Israël het traject 'met een zekere hoeveelheid scepsis' ingaat, omdat eerdere wapenstilstanden maar een kort leven beschoren waren.

Rechtbank spreekt zich uit over ruzie Alkmaar en AZ

De rechtbank in Alkmaar oordeelt dinsdag over de vraag of voetbalclub AZ en de gemeente Alkmaar de onderhandelingen over een nieuw trainingscomplex van de club moeten hervatten. De gemeente wil afdwingen dat de voetbalclub het complex in Alkmaar bouwt, terwijl AZ liever verkast naar Zaanstad.

De gemeente sleepte AZ vorige maand voor de rechter nadat de club in mei besloot naar Zaanstad te verhuizen. De club mag volgens de gemeente niet verhuizen omdat beide partijen in 2011 afspraken dat het nieuwe complex aan de Alkmaarse Westrand zou worden ontwikkeld.

AZ beweert echter dat het om een intentieovereenkomst ging. De eis van de gemeente om nieuwe onderhandelingen af te dwingen noemde de advocaat van AZ vorige maand dan ook zinloos. Onderhandelingen kunnen immers wel worden afgedwongen, maar daar vloeit niet uit voort dat beide partijen er ook uit komen.

De club wil naar Zaanstad verhuizen omdat daar al op korte termijn kan worden begonnen met bouwen. Vanwege de bouw van een casino aan het Westrand kan dat niet in Alkmaar. De jeugd moet vanaf volgend jaar op het complex spelen. Het eerste elftal volgt later naar de plek waar een deel van de roots van de club ligt.

Hofland sprint naar zege bij rentree

Moreno Hofland heeft maandag zijn eerste race bij zijn rentree gewonnen. De jonge renner van Belkin was in de eerste etappe van de Ronde van Utah de beste in de sprint. De Sloveen Jure Kocjan (Team Smartstop) werd tweede, Andrea Palini (Lampre-Merida) uit Italië was de nummer drie. Hofland is ook de eerste geletruidrager in de Amerikaanse koers.

In de 183 kilometer lange eerste rit met start en finish in Cedar City was er lang een kopgroep. Drie Amerikanen en twee Australiërs kregen op klimmetjes van de eerste en de vierde categorie echter geen grote voorsprong door het werk van de Belkin-ploeg. In vier plaatselijk omlopen controleerde de Nederlandse formatie na het terugpakken van de vluchters ook het peloton en Hofland werd in leidende positie afgezet op het laatste rechte stuk.

De 22-jarige Hofland kwam in mei in de laatste etappe van de Ronde van Californië zwaar ten val. Hij brak toen een aantal ribben en een lendenwervel. In Utah maakt hij zijn rentree. Eerder dit seizoen won hij al een etappe in de Ruta del Sol en een rit in Parijs-Nice. In Kuurne-Brussel-Kuurne werd hij tweede.

Hyrule Warriors heeft nog wat verrassingen

In een Nintendo Direct hebben Koei Tecmo en Nintendo meer informatie gegeven over Hyrule Warriors, de hack & slash die op Wii U uit gaat komen.

De Wii U Gamepad kan worden gebruikt als off-tv. Maar belangrijker is dat er een co-op modus is waarin één speler de GamePad als scherm gebruikt en de ander op de televisie kijkt. Er worden verschillende wapens getoond, zoals de hookshot, waar zelfs de maan uit Majora's Mask voor naar beneden komt. Gouden skulltula's liggen verspreidt over de missies, zodat we nog meer te verzamelen hebben, maar ook meer Zelda-klassiekers als de Cucoos, en natuurlijk de rupees zijn aanwezig.

In Adventure modus speel je op een nostalgische map van Zelda en ga je uitdagingen aan in Hyrule Warriors-stijl zoals het verslaan van driehonderd vijanden op zo'n map. Sommige wapens, personages en geheimen zijn alleen in die modus te vinden. Door items zoals het kompas te gebruiken, kun je deze items vinden, net zoals hartstukjes. Het kompas is dit keer een consumable, zodat het vinden niet zo gemakkelijk gaat.

Speelbare personages die tot nu toe aangekondigd zijn: Link, Princess Zelda, Impa, Midna, Sheik, Agitha, Darunia, Princess Ruto, Zant, Fi , Ghirahim en Lana. Daar is nu iemand bijgekomen: Ganondorf is speelbaar.

Hyrule Warriors komt 19 september uit voor Wii U.

Zaakwaarnemer Mollema kondigt nieuws aan

Zaakwaarnemer Martijn Berkhout van wielrenner Bauke Mollema heeft maandag bekendgemaakt dat er duidelijkheid komt over de toekomst van de Belkin-renner. Dat deed hij bij Radio 1-programma Langs de Lijn. Dat Mollema overstapt naar Trek wilde Berkhout niet bevestigen.

Presentator Jack van Gelder vroeg Berkhout naar een tweet van wielerploeg Trek Factory Racing. De Amerikaanse formatie, die tijdens de Tour de France al in verband werd gebracht met Mollema, kondigde voor dinsdag nieuws aan voor Nederlandse fans. Dat Mollema naar Trek gaat wilde Berkhout niet bevestigen. Wel dat de Groninger dinsdag 'ergens mooi onderdak' zou zijn.

Paralympisch powerlifter levenslang geschorst

De Braziliaanse powerlifter Emerson Barbosa is door het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) voor het leven geschorst. De 40-jarige Barbosa leverde bij een controle buiten competitie begin april een plas af waarin een anabole steroïde werd aangetroffen. De test werd in de aanloop naar het WK in Dubai later die maand afgenomen.

De straf van Barbosa valt hoog uit omdat het zijn tweede dopingvergrijp is. In 2009 werd hij ook al betrapt op een anabole steroïde. Toen kwam hij er met een schorsing van twee jaar vanaf.

Behalve de levenslange schorsing raakt Barbosa ook alle medailles, punten, records en prijzen die hij na de test op 4 april behaalde kwijt. Hij moet bovendien een boete van 1500 euro betalen.

Kittel klopt Kristoff ook in Roosendaal

Giant-Shimano-sprinter Marcel Kittel heeft maandag de Draai van de Kaai gewonnen. De Duitser was in het criterium in Roosendaal in de sprint sneller dan de Noor Alexander Kristoff van Katusha. In die volgorde kwamen de twee in de slotetappe van de Tour de France in Parijs ook over de streep. Lars Boom (Belkin) werd maandag derde.

Kittel is pas de tweede Duitser die de Draai om de Kaai wint. Erik Zabel, die het Brabantse criterium in 1997 won, was tot nu toe de enige Duitser op de erelijst sinds de eerste editie in 1980. Vorig jaar won Nairo Quintana in Roosendaal.

Wedstrijd IsraŽl afgelast om verdachte toeschouwers

In het Topsportcentrum in Rotterdam zijn maandag twee mannen opgepakt die zich volgens de organisatie van een volleybaltoernooi dat er werd gehouden verdacht gedroegen. De wedstrijd tussen Polen en Israël die gespeeld zou worden is afgelast. Uit voorzorg stelde de politie een onderzoek in bij het sportcentrum bij de Kuip.

De politie werd gebeld door de organisatie van de European University Games over twee mannen die niet op het toernooi thuishoorden. Agenten controleerden de twee en hielden ze aan toen ze zich niet konden legitimeren. Het gaat om een 37-jarige Rotterdammer en een 26-jarige man uit Utrecht. Ze zijn meegenomen voor verhoor.

Volgens RTV Rijnmond werd de politie gebeld omdat Israëlische spelers twee Arabisch uitziende mannen op de tribune zagen. Vanwege de onrust in Gaza nam de politie vervolgens het zekere voor het onzekere. Bij het onderzoek in de sporthal werden echter 'geen bijzonderheden' aangetroffen, laat de politie weten.

Foto's maken in Driveclub

Afgelopen juni hintte gamestudio Evolution al naar een fotomodus voor de PlayStation 4-racer Driveclub. Nu deze modus zo goed is aangeslagen in onder meer inFamous: Second Son en The Last of Us Remastered wordt de hint definitief bevestigd.

De bevestiging komt als antwoord op een vraag via Twitter aan game director Paul Rustchynsky. Op de vraag of er een fotomodus te verwachten valt voor Driveclub antwoordt Rustchynsky het volgende.

Overigens belooft Evolution ook heel wat voor de aanstaande gamescom-beurs. Op de Twittervraag of er wat van Driveclub te zien valt op de beurs antwoordt Rustchynsky dat er meer dan genoeg te zien is.

Driveclub komt 8 oktober exclusief uit op PlayStation 4.

IsraŽl akkoord met bestand Gaza

Israël gaat akkoord met een Egyptisch voorstel voor een tijdelijk staakt-het-vuren in de Gazastrook. Dit is maandagavond van officiële bron in de Joodse staat vernomen.

Caïro had voorgesteld de wapens vanaf dinsdagochtend voor 72 uur te laten zwijgen. De Palestijnen hebben zich nog niet uitgesproken over het plan. De Egyptische staatskrant Al-Ahram meldt dat ook de Palestijnen akkoord zouden gaan.

Volgens Israëlische media hebben premier Benjamin Netanyahu en enkele naaste medewerkers ermee ingestemd om het Egyptische plan uit te voeren.

Israël akkoord met bestand Gaza
Israël akkoord met bestand Gaza (Foto: ANP)

War Thunder gaat virtueel op gamescom

Gameontwikkelaar Gaijin Entertainment heeft vandaag aangekondigd dat zij op de aanstaande gamescom-beurs staan met hun WO2-game War Thunder in een virtual reality-setup. De pc-versie van het spel is te spelen met de Oculus Rift.

Welke versie van de Oculus Rift Gaijin gaat gebruiken, de SDK1 of de SDK2, is niet bekend. Wel is bekend dat het spel speelbaar is met alle aanpassingen uit de updateversie 1.43 van War Thunder. In deze update zit ondersteuning voor de SDK2 van Oculus Rift, dus het ligt het meest voor de hand dat het met deze versie te spelen is.

Daarnaast zal Gaijin Entertainment ook gedurende de hele beurs een War Thunder-toernooi houden, welke zij gaan streamen via het Twitch-kanaal van War Thunder.

De gamescom-beurs wordt gehouden van 13 tot en met 17 augustus in het Duitse Keulen. FOK!games is er ook bij aanwezig dus houd tegen die tijd onze website in de gaten.

War Thunder

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #949
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
©FOK.nl e.a.