PostNL wil prijs postzegel weer verhogen

PostNL wil de prijs van postzegels opnieuw verhogen, om de dalende omzet uit het bezorgen van brieven en kaartjes te kunnen opvangen. Dat zei topvrouw Herna Verhagen maandag na presentatie van de halfjaarcijfers tegen RTL Z. PostNL wacht nog op het oordeel van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

"We hopen dat er inderdaad een beslissing komt die ons de mogelijkheid geeft om opnieuw de postzegelprijs te verhogen", aldus Verhagen. Begin dit jaar verhoogde het bedrijf de prijs al van 60 naar 64 eurocent, na eerdere verhogingen in de jaren ervoor. Eind 2010 koste een postzegel nog 0,44 euro.

Volgens Verhagen is het terecht dat een consument 'een heel klein beetje meer betaalt' voor het bezorgen van brieven en kaarten. Het volume van de bezorgde post krimpt jaarlijks namelijk met tien tot twaalf procent. "Dat houdt in dat je je processen moet aanpassen", verdedigt de topvrouw de beoogde prijsstijging van zeven procent.

Zelf werkt PostNL intern hard aan het verbeteren van de bedrijfsvoering. Zo liet het bedrijf begin vorig jaar weten tot eind 2015 tussen de 2700 en 3500 banen te willen schrappen. Die bezuinigingen zijn echter niet voldoende, zo ziet Verhagen.