Islamitische school sleept Amsterdam voor rechter

De Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) gaat gerechtelijke stappen ondernemen tegen de gemeente Amsterdam. De gemeente wil de scholengemeenschap geen huisvestingsverklaring afgeven vanwege een bericht dat bestuurder Abdoe Khoulani in juni op zijn Facebook-pagina plaatste.

Amsterdam heeft volgens de stichting de wettelijke plicht een nieuwe school van huisvesting te voorzien. "De gemeente maakt deze plicht niet waar", meldt SIO maandag in een verklaring. "Sterker nog, de gemeente lijkt elke procedure en tijdslimieten te overtreden. Het besluit van de gemeente is nagenoeg volledig gebaseerd op drogredenen, onwaarheden en nonargumenten. Amsterdam onwaardig."

Khoulani, die ook raadslid is in Den Haag, betuigde op Facebook steun aan de radicaalislamitische terreurorganisatie IS, die snel terrein wint in Syrië en Irak. "Een bestuurder die dergelijke uitspraken doet, en een bestuur dat zich daarvan niet uitdrukkelijk distantieert, kan volgens het college geen verantwoordelijkheid dragen voor de leerlingen in onze stad", antwoordde onderwijswethouder Simone Kukenheim (D66) vrijdag aan de gemeenteraad.

De uitspraken van Khoulani zijn voor het college echter niet de enige reden om de school te weigeren. Er zijn nog 'tal van vaagheden'. Zo bestaat volgens Amsterdam onduidelijkheid over de samenstelling van het bestuur en het bevoegde gezag. Verder ontbreken relevante stukken bij het verzoek voor de huisvestigingsverklaring en is het voor de gemeente niet helder met hoeveel leerlingen de school wil beginnen.

De SIO laat weten dat het onderwijs 'transparant' zal zijn en aan 'alle regels en wetten voldoet'. De scholengemeenschap geeft verder aan zich 'nadrukkelijk en openlijk' te hebben gedistantieerd van elke vorm van extremisme en terrorisme. "De SIO gaat zorgvuldig met bestuursleden om, maar kan uitlatingen die zouden kunnen worden uitgelegd als extremistisch, niet tolereren."

Amsterdam weigerde de Stichting Islamitisch Onderwijs vorig jaar overigens ook al een vergunning, omdat er geen vertrouwen was in de kwaliteit van het onderwijs. Het Islamitisch College Amsterdam moest in 2010 sluiten omdat de inspectie de school als 'zeer zwak' had bestempeld. Sindsdien is er geen islamitische middelbare school meer in de hoofdstad.