Illegalen vangen bot over Amsterdamse opvang

De gemeente Amsterdam hoeft geen vervangend onderkomen te regelen voor uitgeprocedeerde asielzoekers die tijdelijk zijn ondergebracht in een voormalige gevangenis aan de Havenstraat. De rechter heeft woensdag in een kort geding bepaald dat de gemeente zorgvuldig heeft gehandeld. Ook krijgen de eisers geen uitkering.

De zaak was aangespannen door veertien asielzoekers die momenteel in de zogeheten vluchthaven verblijven. Toen de illegalen daar ongeveer een halfjaar geleden heen mochten, hebben zij een verklaring ondertekend waarin de einddatum van 31 mei 2014 al was genoemd. Het gebouw krijgt daarna een andere bestemming.

Bovendien, zo oordeelt de rechter, zullen twee groepen ook na die datum onderdak krijgen. Het gaat dan om asielzoekers de meewerken aan terugkeer naar hun land van herkomst en die nog een paar weken de tijd nodig hebben. De tweede groep bestaat uit mensen die medisch kwetsbaar zijn, de gemeente onderzoekt om hoeveel personen het gaat. De rest moet zelf voor onderdak zorgen.

Zo'n 160 illegalen die nergens heen konden hebben onderdak gekregen in de vluchthaven. Deze groep zwerft al een tijd door de hoofdstad en heeft zich in 2012 verenigd onder de naam Wij zijn hier. De actiegroep stelt dat de meesten van hen niet terug kunnen naar hun land van herkomst.