VS overwegen Syrische rebellen te trainen

Terwijl de Syrische president Bashar Assad de ene overwinning na de andere boekt in zijn strijd tegen de rebellen, kunnen antiregeringsstrijders mogelijk binnenkort een flinke steun in de rug verwachten. De Verenigde Staten overwegen namelijk om Syrische opstandelingen militaire training te geven.

De plannen werden door anonieme bronnen in Washington toevertrouwd aan verslaggevers van persbureau AP. President Barack Obama overweegt om een groep Amerikaanse militairen naar Jordanië te sturen om daar leden van het Vrije Syrische Leger te trainen. De VS steunen de gematigde rebellenbeweging al sinds het begin van de opstand tegen Assad, in 2011. Het Leger wordt getraind in verschillende militaire tactieken, waaronder contraterrorismeoperaties.

Later woensdag geeft Obama een toespraak voor de oudste Amerikaanse militaire academie, in West Point bij New York. Naar verwachting verklaart hij daar de Syrische burgeroorlog tot uitdaging op contraterrorismegebied en kondigt hij meer steun aan de Syrische oppositie aan. Details van deze steun worden nog niet bekendgemaakt.

Diverse Amerikaanse hoogwaardigheidsbekleders hebben erop gewezen dat Assad niet zal inbinden zolang er niets verandert aan de tactiek van de rebellen. Tegelijkertijd maakt Washington zich zorgen over het hoge aantal aan Al-Qaida gelieerde extremisten dat zich in de gelederen van de oppositie bevindt. Dit staat Amerikaanse steun aan de rebellen al langer in de weg, omdat de VS zowel tegen het Assad-regime als tegen moslimterroristen zijn.

Vorige week werden al juridische voorbereidingen getroffen om de training van Syrische oppositiestrijders door het Amerikaanse leger mogelijk te maken. De VS hebben al 210 miljoen euro gestoken in steun aan burgers die zijn getroffen door de burgeroorlog. Rebellenleiders vragen Washington al drie jaar om wapens, manschappen en andere militaire steun.

Of de militaire trainingsmissie er daadwerkelijk komt, blijft onzeker. Een woordvoerster van het ministerie van buitenlandse zaken verklaarde dinsdag dat de VS zich momenteel buigen over een reeks opties die kunnen worden ingezet om de situatie in Syrië te verbeteren. Hoe het geweld in het door oorlog verscheurde land uiteindelijk wordt aangepakt, blijft nog in het ongewisse.

Als het plan wordt uitgevoerd, zullen eerst duidelijke afspraken met Jordanië nodig zijn. De VS hebben momenteel vijftienhonderd militairen in Jordanië gestationeerd. Dat land verklaarde eerder deze week zijn Syrische ambassadeur tot persona non grata. De Jordaanse koning Abdullah II sprak vorige week in Washington met de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry. De Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel bezocht eerder deze maand Jordanië.