'Banken traag met verstrekken hypothecaire lening'

Huizenkopers moeten tot wel drie maanden wachten op een hypotheek. Banken hebben te weinig personeel in dienst om de groeiende vraag naar hypotheken op te vangen. Dat meldt het Algemeen Dagblad woensdag op gezag van de Vereniging Eigen Huis (VEH).

Banken moeten meer adviseurs aannemen om de stijgende aanvragen te kunnen verwerken, zegt de vereniging van huizenbezitters. "Banken zagen de afgelopen jaren het aantal hypotheekaanvragen teruglopen en hebben hun afdelingen hypotheekadvies ingekrompen. Als de markt dan weer aantrekt, ontstaan er problemen", zegt woordvoerder van VEH Hans André de la Porte in het dagblad.

Ook makelaars zien de wachttijden oplopen. Voor de crisis lukte het bijna altijd om in de verplichte termijn van twee of drie weken de financiering rond te krijgen, zegt makelaar Jan Vrijhof van Lauteslager Makelaars uit Utrecht. "Nu is dat opgetrokken tot acht weken en in de helft van de gevallen lukt het zelfs dan nog niet." Makelaarsvereniging NVM roept de banken op de aanvragen vlotter af te handelen.

De woningmarkt lijkt na jaren van slapte voorzichtig aan te trekken. Vorig jaar werden in Nederland 117 duizend huizen verkocht. Voor aanvang van de crisis in 2008 waren dat er nog 150 duizend.