Allerlaatste kans D66 Amsterdam

Voor de hoofdstedelijke afdeling van D66 is het erop of eronder in de komende collegebesprekingen met de VVD en de SP. Tien weken na de gemeenteraadsverkiezingen is er nog steeds geen nieuw stadsbestuur en staan de democraten op het punt de regie te verliezen.

Na de historische verkiezingswinst op 19 maart waarbij de PvdA werd onttroond, wilde D66 eerst met de VVD en GroenLinks praten. Laatstgenoemde had evenwel met de PvdA afgesproken dat ze alleen samen in het college zouden gaan zitten. De onderhandelingen konden toch op gang worden gebracht door GroenLinks eerst alleen met D66 te laten praten. Dat mondde uit in een 'groene hervormingsagenda'.

Nadat de VVD zich bij de gesprekken had gevoegd brak GroenLinks deze uiteindelijk toch af. D66 gaf volgens hen teveel toe aan de VVD. Ook zou GroenLinks zich, ondanks het sociaal-liberale predikaat van D66, teveel de enige linkse partij voelen.

Daarop stelden de informateurs collegebesprekingen D66+VVD+SP+GroenLinks voor. Dat kwam tegemoet aan de wensen van D66 om samen met de VVD te besturen én om de PvdA na tientallen jaren eens buiten het college te houden. En tevens aan die van GroenLinks om er een andere linkse partij bij te hebben.

Maar GroenLinks weigerde over die coaltie te gaan praten, en dus blijft vooralsnog D66+VVD+SP over. Volgens ingewijden gokt GroenLinks erop dat de SP uiteindelijk, als enige linkse partij, in de verdrukking zal komen en dan van de onderhandelingen wegloopt.

Daarmee zou dan de linkse coalitie in zicht komen waar de PvdA en GroenLinks volgens diezelfde ingewijden al sinds de verkiezingsavond op zitten te hopen: PvdA+GroenLinks+SP+PvdD. Met de Partij voor de Dieren erbij is er namelijk een meerderheid van één zetel.

Andere bronnen dichten de onderhandelingen serieuze kansen toe omdat alle drie de partijen belang bij succes hebben. Voor D66 is het zoals gezegd de laatste kans. De VVD kijkt bij mislukken tegen een oppositierol aan. De SP heeft tenslotte een voor Amsterdam historische kans om te laten zien dat ze kunnen besturen en concessies doen.

De verwachting is dan wel dat juist D66 en VVD veel concessies aan de SP zullen moeten doen. De besprekingen gaan donderdag van start.