Koningspaar legt krans bij Nationaal Monument

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben zondagavond tijdens de Nationale Dodenherdenking een krans gelegd bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. Ook dit jaar waren weer duizenden mensen naar het centrum van de hoofdstad gekomen om de herdenking bij te wonen.

Na de kranslegging was het vanaf klokslag 20.00 uur twee minuten stil. Daarna klonk het Wilhelmus. Naast leden van de koninklijke familie en premier Mark Rutte (VVD) wordt de herdenking onder andere bijgewoond door nabestaanden van oorlogsslachtoffers en vertegenwoordigers van de Eerste en Tweede Kamer.

In Amsterdam begon de Nationale Dodenherdenking overigens al eerder op de avond met een herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk. Voormalig D66-politicus en schrijver Jan Terlouw hield daar een toespraak. Ook op verschillende andere plekken in Nederland werd een herdenking gehouden.

Tijdens de dodenherdenking houdt Nederland twee minuten stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en alle oorlogen die nadien hebben plaatsgevonden.