'Meest gehate man van internet' opgepakt

Ongewild naaktfoto's van een ander op internet zetten is een kutstreek. Als je daar ook nog eens persoonlijke informatie van het slachtoffer bij zet, ben je een enorme klootzak. Hunter Moore deed het voor wat centen en dat leverde hem de titel 'meest gehate man van het internet' op. En nu een flinke aanklacht.

Moore (27) baatte de populaire 'wraakpornosite' isanyoneup.com uit. Kwade exen konden daar pikante foto's van hun voormalige partners naartoe sturen, liefst met naam en toenaam van de gefotografeerde. Als anderen niet genoeg foto's en info stuurden, ging Moore zelf op zoek.

Daarvoor schakelde hij hacker Charles Evens in. Evens moest inbreken in e-mail- en socialmediaprofielen van liefst aantrekkelijke dames en heren. De naaktfoto's die hij vond, sluisde hij door naar Moore. Het is onbekend hoeveel mensen op deze manier gedupeerd werden door het duo.

Uit e-mails die Evens en Moore in 2011 en 2012 uitwisselden, blijkt volgens het OM van Los Angeles duidelijk dat de twee illegaal bezig waren. Ze worden daarom aangeklaagd voor samenzwering, zeven gevallen van identiteitsdiefstal en zeven gevallen van computervredebreuk. Ze kijken mogelijk tegen vijf jaar celstraf aan.

Hoewel zijn site verdwenen is - het domein is verkocht aan een anti-pestsite - is Moores imago nog lang niet weg. Hij heeft er dan ook jaren alles aan gedaan om zijn imago als 'de meeste gehate man van het internet' te cultiveren, onder meer door zijn slachtoffers te koeioneren.