Hennepteelt is grootste bedrijfstak in Tilburg

In Tilburg wordt jaarlijks tussen de 728 en 884 miljoen verdiend met illegale hennepteelt. Daarmee is de omzet van de lokale drugshandel net zo groot als de totale gemeentebegroting, schrijft NRC Handelsblad zaterdag op basis van een vertrouwelijk onderzoek. Volgens de onderzoekers bewijst de studie naar de situatie in Tilburg dat de omvang van de hennephandel 'een serieuze bedreiging voor de veiligheid en integriteit van de samenleving' vormt.

Met zo'n 2500 werknemers en zeshonderd tot negenhonderd hennepplantages is de teelt een van de grootste bedrijfstakken van de stad, zegt burgemeester Peter Noordanus (PvdA) zaterdag tegen NRC Handelsblad. De drugshandel is uitgegroeid tot een criminele industrie die steeds meer 'de legale en economische en juridische infrastructuur corrumpeert'.

Om de omvang van de hennepteelt te berekenen, gebruikten onderzoekers van de Universiteit Tilburg en lokale expertisecentra resultaten van strafrechtelijke onderzoeken en verklaringen van een zeer actieve Tilburgse drugshandelaar, die in ruil voor bescherming met de politie in zee ging. De getuige maakt deel uit van een drugsbende waarvan in Tilburg zo'n zestig organisaties actief zijn, schrijft NRC.

De hennep moet wel bestemd zijn voor de exportmarkt, zegt Noordanus. Tilburgers alleen krijgen volgens hem zo'n hoeveelheid niet weggeblowd. Gereguleerde wietteelt zou een goed initiatief kunnen zijn, vindt de burgemeester, maar belangrijker is volgens hem dat de export wordt aangepakt. Hij roept daarom om een internationale aanpak.