Bloedig jubileum Egyptische opstand

Met grootse georkestreerde optochten, compleet met dansende paarden en traditionele muziek, hebben de aanhangers van het Egyptische leger zaterdag de derde verjaardag van de Egyptische opstand herdacht. Tegelijkertijd traden veiligheidstroepen hard op tegen demonstranten van de verdreven president en Moslimbroeder Mohammed Morsi. Ook seculiere activisten, die zich tegen beide partijen verzetten, werden verjaagd.

De Morsi-aanhang greep het jubileum aan om aan momentum te winnen. Hun protestmarsen tegen het leger in Caïro en andere steden werden met grof geweld uiteengeslagen. Ten minste vier betogers werden gedood.

Duizenden voorstanders van legerleider Abdel Fatah el-Sissi verzamelden zich ondertussen op onder andere het Tahrirplein. De sfeer was grimmig en de aanwezigen riepen op tot de 'executie van de Broederschap'. Een vrouw met een conservatieve hoofddoek werd aangezien voor een sympathisant van de Moslimbroders en kreeg rake klappen, ook al riep zij een eenvoudige passant te zijn die onderweg was naar haar huis.

Diverse journalisten kregen er ook van langs. Sommigen werden door de politie aangehouden om ze tegen de menigte te beschermen. Een vrouwelijke journalist moest rennen voor haar leven. De betogers dachten dat ze voor Al-Jazeera werkte, een televisiezender die pro-Broederschap zou zijn. Agenten moesten haar ontzetten toen demonstranten haar met haar sjaal probeerden te wurgen.

Protestbijeenkomsten van seculiere jongerenbewegingen die in 2011 de opstand tegen oud-president Hosni Mubarak aanvoerden werden eveneens door de politie opgebroken, al dan niet met behulp van traangas en geweld.

Islamisten gingen in diverse wijken in Caïro en andere steden de straat, maar raakten al vlug slaags met de politie. Betogers verbrandden foto's van El-Sissi, agenten dreven hen uiteen.

In de zuidelijke stad Minya werden twee betogers gedood en ook in voorsteden van Caïro vielen twee doden.