EU wil bijdragen aan oplossing Oekraïne

De Europese Unie zal blijven bijdragen aan een oplossing voor de crisis in Oekraïne. "We willen helpen om een eind te maken aan de escalatie en een uitweg voor de crisis te vinden", zo liet Europees Commissaris voor uitbreiding Stefan Füle zaterdag in Kiev weten.

Füle sprak vrijdag en zaterdag in Kiev met de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj en de leiders van de oppositie over stappen om een eind te maken aan het geweld en de mensenrechtenschendingen. Vervolgens moet er een nationale dialoog komen om een uitweg voor de crisis te vinden. De Eurocommissaris bezocht ook het Maidanplein, waar de afgelopen week felle gevechten tussen politie en betogers plaatsvonden.

Het bezoek past in een reeks initiatieven van de EU om te bemiddelen in de Oekraïense crisis. Volgende week vrijdag vliegt EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton naar Kiev. Woensdag en donderdag zal een delegatie van het Europese Parlement ter plekke zijn met onder anderen VVD'er Hans van Baalen.

Alleen Westerse bemiddeling kan een eind aan de crisis maken, zei oppositieleider Arseni Jatsenjoek na een onderhoud vrijdagavond met Füle tegen de krant Kjiv Post.

Op het Maidanplein heerste zaterdagmorgen een gespannen rust. Volgens het Ministerie van Binnenlandse Zaken houden betogers twee politie-agenten gevangen, maar de oppositie spreekt dit tegen.

In de stad Vinnitsia hebben betogers zaterdagmorgen het gebouw van het lokale bestuur bezet om het vertrek van de regionale gouverneur te eisen, aldus Oekraïense media. De oppositie heeft nu in tien steden overheidsgebouwen in handen.