[video] 400 klachten accijnsmeldpunt CDA

Bij het CDA-meldpunt voor accijnsproblemen in de grensstreek zijn tot nu toe vierhonderd meldingen binnengekomen. Dat meldt een woordvoerder van het CDA zaterdag. De meeste meldingen kwamen tot nu toe van pompstationhouders, maar ook van enkele slijterijen zijn meldingen binnengekomen.

Het CDA opende het meldpunt maandag. Met het meldpunt wil de partij de problemen van pomphouders, slijters en winkeliers door de accijnsverhoging op alcohol, diesel en LPG per 1 januari in kaart brengen. Volgens het CDA lopen de ondernemers in de grensstreek als gevolg van de extra verhoging 'tientallen procenten omzet mis'.

CDA-leider Sybrand Buma zegt tegenover de NOS heel veel meldingen binnen te hebben gekregen. "En vooral ook van mensen die acuut in de problemen zitten." Zo melden bedrijven in de eerste weken van het jaar veertig tot vijftig procent omzetverlies te hebben geleden. Ook moest een werkgever tien mensen ontslaan.

Sommige meldingen komen van mensen die aangeven alleen nog maar naar het buitenland te gaan voor alle boodschappen. Ook hun buren zouden dat doen. Pompstationhouders geven volgens Buma aan dat ze niet alleen minder diesel en lpg verkopen, maar dat ook in hun winkels minder wordt verkocht. "Dat is natuurlijk aan elkaar gerelateerd."

De CDA-leider stelt ook te hebben gehoord dat kleine brouwerijen die verkopen in de omgeving in de problemen komen. Daar zijn volgens hem echter nog geen meldingen binnengekomen.

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) kan niet nog tot halverwege het jaar wachten om te kijken wat de gevolgen zijn, vindt Buma. "Dan heeft hij echt de acute problemen volkomen onderschat. Mensen staat nu het water aan de lippen. Het is echt een kwestie van weken. Dan kan je niet tot halverwege het jaar wachten."

De accijnsverhoging moet zo snel mogelijk van tafel, aldus Buma. Daarvoor heeft hij nog een extra argument, vertelt de CDA-leider: Weekers krijgt ook geen geld binnen als mensen in het buitenland benzine en drank kopen.


Buma: veel klachten pomphouders grensstreek (NOS)