FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 24 december 2012

'In 1996 al doping bij Raboploeg'

Al tijdens de Tour de France van 1996 zou er bij de Rabobank-wielerploeg doping gebruikt zijn, zo meldt een oud-renner van die ploeg aan Telesport. Al in het eerste jaar dat de bank het team sponsorde werd er een dopingprogramma opgezet.

Na een slecht verlopen eerste deel van het seizoen moest er iets gebeuren en daarom werd er volgens de anonieme bron naar de verboden middelen gegrepen. Het leverde meteen succes op, want in de Tour, die in Den Bosch startte, werden er etappes gewonnen door Michael Boogerd en Rolf Sörensen.

Toch werd er niet massaal naar middelen als epo gegregen. Na de dramatisch verlopen Tour van 1999 wel, zo vertelt een oud-renner aan de NOS. "De keuze was voor de renners simpel: meedoen of afhaken. Onderling hebben ze afgesproken dat ze ook zouden meedoen in het spel. De stemming was in de trant van: 'We laten ons niet meer piepelen'. Ze gingen aan de epo. Ploegarts Geert Leinders was op de hoogte. Een jaar later won Erik Dekker drie Tour-etappes. Rarara, hoe kan dat? Jij bent toch ook niet gek..."

Paus: Vind ruimte voor God in snelle wereld

Paus Benedictus XVI heeft maandag mensen opgeroepen om ruimte voor God te vinden in hun snelle levens met de laatste elektronische gadgets. Hij deed dat in de nachtmis van maandag in de Sint-Pietersbasiliek voor zo'n 10.000 mensen. Nog eens miljoenen anderen zagen de toespraak op televisie.

"Hoe sneller we ons kunnen verplaatsen, hoe efficiënter onze tijdbesparende apparaten, des te minder tijd we hebben. En God? Die vraag lijkt nooit urgent. Onze tijd is al helemaal gevuld", aldus Benedictus. De 85-jarige paus riep ook op een oplossing te vinden voor het Israëlisch-Arabische conflict en de burgeroorlog in Syrië.

Paus: Vind ruimte voor God in snelle wereld
Paus: Vind ruimte voor God in snelle wereld (Foto: ANP)

Als je haar maar goed zit

Mijn broer zei het nog zo: "Die kapsalon binnenin het winkelcentrum is niet altijd even goed, ik zou naar die aan de buitenkant van het centrum gaan." Bij het openzwaaien van de deur zie ik twee kapsters druk in de weer met hun schaar. Op het bankje zitten nog vijf mensen te wachten. "Kan ik anders ook een afspraak maken?", vraag ik op het moment dat één van de twee kapsters zich naar mij richt. "Nee, u zult echt even moeten wachten." "En jullie zijn met zijn tweeën?" "Ja." Dat is minstens een uur wachten, reken ik snel uit. Die tijd heb ik niet. Dan toch maar even langs die kapsalon binnenin het centrum.

Nederlander in Costa Rica gepakt voor fraude

De politie in Costa Rica heeft op 13 december een Nederlander en een Belg aangehouden voor grootscheepse fraude met een teakhoutplantage. De meldt de krant La Nacion, uit het Centraal-Amerikaanse land.

Twee Engelsen deden aangifte, nadat zij omgerekend 207 en 183 duizend euro in de plantage hadden gestoken. Volgens justitie lokten de Nederlander en de Belg sinds 2009 hun slachtoffers met e-mails om een investering te doen in het bedrijf Global Green Services. Geloofwaardige brochures en een internetsite trokken geïnteresseerden over de streep.

De plantage van de mannen kan echter nooit de beloofde houtopbrengst waarmaken, denkt justitie. De Engelsen waren naar Costa Rica afgereisd om verhaal te halen en aangifte te doen. Het OM verwacht dat er nog minimaal 75 investeerders het schip in zijn gegaan.

Naast de arrestaties werden ook de huizen van twee notarissen doorzocht. Het is onduidelijk of de twee nog vastzitten.

Bakkal mag na half jaar al weg bij Dinamo Moskou

Dinamo Moskou wil na een half jaar alweer af van Otman Bakkal. Dat maakte sportief directeur Dmitry Galyamin bekend in Russische media.

Volgens Galyamin mogen behalve Bakkal ook Zvjezdan Misimovic en Pavel Nekhaychik de hoofdstedelingen verlaten. Bakkal kwam afgelopen zomer naar Dinamo, dat hem overnam van Feyenoord. In Rusland kwam de middenvelder echter niet verder dan vijf invalbeurten.

Waar Bakkal komende winter heen vertrekt is nog niet bekend. Voor de middenvelder was Dinamo zijn eerste buitenlandse avontuur, nadat hij in Nederland behalve voor Feyenoord ook onder contract stond bij FC Den Bosch, FC Eindhoven, FC Twente en PSV. Ook speelde Bakkal eenmaal voor het Nederlands elftal. In november 2009 maakte de middenvelder in Friesland speelminuten in het oefenduel tussen Oranje en Paraguay (0-0).

Israël bestempelt college Westoever tot universiteit

De Israëlische regering heeft maandag besloten een school op de Westelijke Jordaanoever de status van universiteit te verlenen. Het besluit is een opsteker voor nationalistische kolonisten, die hopen dat de erkenning van de universiteit hun verdere legitimiteit zal verlenen en een sterker gevoel van blijvende aanwezigheid op de Westoever.

Premier Benjamin Netanyahu belde de president van de instelling in Ariel om hem te feliciteren. "Dit is een extra steun voor het hoger onderwijs in Israël", liet hij in een verklaring weten. De Israëlische raad voor het hoger onderwijs stemde eerder om academische redenen tegen een hogere status van de instelling. Volgens de raad viel nog een universiteit in Israël niet te rechtvaardigen omdat de reeds bestaande universiteiten te kampen hebben met tekorten en een gebrek aan onderzoeksfaciliteiten.

Tegenstanders vrezen nu voor een politisering van het hoger onderwijs in Israël. Ook denken zij dat internationale financiering en uitwisselingen in gevaar kunnen komen door een eventuele boycot.

De Palestijnen beschouwen de Westoever als een deel van hun toekomstige staat. Het grootste deel van de internationale gemeenschap is het daarmee eens en beschouwt de Israëlische nederzettingen als onwettig en een obstakel voor vrede.

In Ariel wonen ongeveer negentienduizend joodse kolonisten. De onderwijsinstelling opereert al dertig jaar in een of andere vorm en is uitgegroeid tot een college met 12,5 duizend studenten. De instelling staat open voor alle Israëlische staatsburgers, ook Arabieren. Maar net als de overige Israëlische universiteiten is zij niet toegankelijk voor de 2,5 miljoen Palestijnen op de Westoever

12,3 miljoen voor Serious Request

Met een recordopbrengst van ruim12 miljoen euro voor het Rode Kruis heeft 3FM maandagavond de benefietactie Serious Request in Enschede succesvol afgesloten. Het exacte bedrag bedraagt dit jaar 12.251.667 euro en is bestemd voor de bestrijding van babysterfte. Vorig jaar bracht de actie in het Glazen Huis in Leiden ruim 8.6 miljoen euro op voor moeders in oorlogsgebieden.

3FM-dj's Giel Beelen, Gerard Ekdom en Michiel Veenstra verbleven zes dagen in het Glazen Huis dat deze keer in Enschede stond. Ze maakten non-stop radio zonder daarbij te eten.

Dat de negende editie van Serious Request zou afstevenen op een record was al vanaf het begin duidelijk. De tussenstanden lagen elke dag vele malen hoger dan die van vorig jaar. Zondagavond stond de teller in Enschede op ruim 6,1 miljoen euro. De tussenstand een uur voor het einde van de actie was bijna 8,5 miljoen.

Dit jaar stonden er ook Glazen Huizen in Zweden, Zwitserland, Kenia en Zuid-Korea. Alle acties bij elkaar leidden dit jaar tot een totaalbedrag van ruim 100 miljoen euro. Vorig jaar was het bijna 23 miljoen euro. Ook het totaalbedrag is een recordopbrengst.

De slotdag stond in het teken van het finalefeest. Onder meer The Opposites, Kane, Go Back to The Zoo, Ilse DeLange, Laura Jansen en Caro Emerald traden op.

Volgend jaar staat het Glazen Huis op het Zaailand in Leeuwarden.

Serious Request brengt ruim 12 miljoen op
Serious Request brengt ruim 12 miljoen op (Foto: ANP)

Kersttoespraak Koningin lekt uit

De jaarlijkse kersttoespraak van Hare Majesteit koningin Beatrix, die traditiegetrouw op eerste kerstdag om 13.00 uur wordt uitgezonden, is op kerstavond al uitgelekt.

Twitteraar Anne Jan Roeleveld ontdekte de kersttoespraak door op de server van de rijksoverheid de bestandsnaam van de toespraak van vorig jaar op te hogen.

De vorstin bedankt alle Nederlanders voor alle steunbetuigingen die ze heeft ontvangen na het ongeluk van Prins Friso, eerder dit jaar. 

Het is niet de eerste keer dat overheidsuitingen op deze wijze uitlekken. In 2011 lekte de Miljoenennota een paar dagen eerder op exact dezelfde wijze uit.


Uitgelekte kersttoespraak van koningin Beatrix

Bild: GP Duitsland blijft op Nürburgring

Volgens Bild zal de Grand Prix van Duitsland volgend jaar gewoon op de Nürburgring gehouden gaan worden. Het Duitse blad weet te melden dat de uitbaters van het circuit recentelijk een akkoord hebben met Formule 1-baas Bernie Ecclestone.

De Duitse GP op de Nürburgring kwam onlangs in gevaar nadat de pachter van het circuit eerder dit jaar op de fles was gegaan. Nürburgring Automotive GmbH (NAG) heeft de handschoen opgepakt en is met Ecclestone tot een akkoord gekomen dat in het nieuwe jaar ondertekend zal gaan worden. NAG-woordvoerder Karl-Heinz Steinkühler: "De Formule 1-wereld is er al een poosje van op de hoogte dat er op 7 juli een race op de Nürburgring is. De grote sponsoren weten het sinds enkele dagen."

Op de recente Formule 1-kalender stond nog geen locatie voor de Duitse GP genoemd, maar op de GP2- en GP3-kalender staat de baan gelegen in de Eifel al wel vermeld.

Zelfmoord voorkomen door sms aan verkeerde

Een Franse man met zelfmoordplannen is gered nadat hij een sms-bericht had verstuurd naar de verkeerde. Dat meldden Franse media maandag. De aankondiging van de man uit Lyon een einde aan zijn leven te maken kwam terecht bij een inwoner van Parijs. Toen die het bericht las, belde hij de politie.

Omdat de man nergens meer op reageerde, drongen brandweerlieden zijn woning binnen. Ze vonden hem op de grond met snijwonden in zijn armen en te midden van lege drankflessen. Hij werd naar het ziekenhuis afgevoerd.

Zelfmoord voorkomen door sms aan verkeerde
Zelfmoord voorkomen door sms aan verkeerde (Foto: ANP)

Drukste jaar ooit voor Geldmuseum

Het Geldmuseum in Utrecht stevent af op meer dan 63.000 bezoekers. Daarmee wordt 2012 met de drukke kerstvakantie voor de boeg het drukste jaar ooit. Het museum spreekt van een bijzonder goed jaar.

De misdaadtentoonstelling Snel Geld, die wordt verlengd, was naast de Museumnacht eind oktober een van de grote trekkers. Ook Hollands Glorie, waarin penningen uit het archief van het Koninklijk Huis werden getoond, komt in aanmerking voor verlenging.

Het museum aan het Pandhof verwacht voor de jaarwisseling nog een man of tweeduizend te kunnen verwelkomen, onder meer belangstellenden voor een minimisdaadcursus en de vrek Scrooge. Volgend jaar, het jaar van driehonderd jaar Vrede van Utrecht, ontwikkelt het Geldmuseum met andere musea in de stad een educatieve route voor de jeugd.

Begin november bleek dat het Geldmuseum volgend jaar open kan blijven voor publiek. Het museum vond extra financiering bij De Nederlandsche Bank, de Koninklijke Nederlandse Munt en het ministerie van Financiën. Omdat het kabinet ongeveer de helft van de subsidie van een miljoen euro had geschrapt, leek het even of het museum volgend jaar zijn deuren zou moeten sluiten.

Oud-operrabbijn Israël aangeklaagd om fraude

De Israëlische autoriteiten hebben maandag voormalig opperrabbijn Eliahu Bakshi-Doron aangeklaagd wegens fraude en vertrouwensbreuk. Hij wordt er met anderen van beschuldigd onjuiste certificaten te hebben afgegeven voor meer dan duizend soldaten en politieagenten, waardoor zij in aanmerking kwamen voor hogere salarissen. De Israëlische staat zou hierdoor voor tientallen miljoenen euro's zijn benadeeld.

De 71-jarige Bakshi-Doron diende tussen 1998-2003 als een van de twee opperrabbijnen in Israël. Het opperrabbinaat houdt toezicht op talrijke elementen van het joodse religieuze leven in Israël. De groep Hiddush, die zich sterk maakt voor vrijheid en gelijkheid van godsdienst in Israël, noemt de aanklacht 'een bewijs te meer dat het instituut opperrabbinaat overbodig is'.

[Upd] Mogelijk gijzeling in Kalverstraat in Amsterdam

In een kledingwinkel op de Kalverstraat in Amsterdam is mogelijk een gijzeling gaande. Stadszender AT5 meldt dat de overvallers nog in het pand zouden zijn en daar medewerkers gegijzeld houden. Een woordvoerder van de politie kan rond 19.15 uur de gijzeling 'bevestigen noch ontkennen'.

De politie is met veel agenten aanwezig. De Kalverstraat is tussen de Dam en het Spui afgezet. Een arrestatieteam van de politie zou klaar staan om een inval te doen.

Update 20.26 uur
Inmiddels is bekend dat het niet een gijzeling betrof maar een overval. Het arrestatieteam dat de winkel eerder op de avond betrad trof daar geen spoor van de twee mannen aan die de winkel zouden hebben overvallen.

Het personeel is gehoord. De overvallers zijn voortvluchtig. Of ze wat hebben buitgemaakt, is niet bekend.

Wapenhandel draait overuren in VS

De verkoop van vuurwapens en munitie in Amerika is in de dagen na het bloedbad op een basisschool in Newtown omhooggeschoten. De grootste leverancier van vuurwapenonderdelen en -accessoires vermeldde maandag op de website dat levertijden langer kunnen zijn, door de 'extreme' vraag.

Directeur Pete Brownell liet weten dat zijn bedrijf de afgelopen 72 uur evenveel patroonhouders voor AR-15-geweren heeft verkocht als normaal in 3,5 jaar. De AR-15 was het wapen dat de schutter op een school in Newtown anderhalve week geleden gebruikte. Bij dat incident kwamen 20 jonge kinderen en 6 medewerkers van de school om het leven.

Vorige week meldden wapenwinkels al dat de verkopen enorm waren toegenomen. De wachttijd voor de verplichte veiligheidscontrole die bij zo'n aanschaf hoort, zou naar recordlengte zijn gestegen.

Door het drama in Newtown is het debat over strengere wapenwetten in de VS opgelaaid. Wapenliefhebbers zouden daardoor aan het hamsteren zijn geslagen. Dat gebeurt vaker na een ernstige schietpartij, als de roep om strengere wapenwetten klinkt. Deze keer zou de vraag naar vuurwapens en aanverwante artikelen echter ongekend zijn.

Mulenga in selectie Zambia voor Afrika Cup

Jacob Mulenga zit in selectie van het Zambiaanse voetbalelftal, dat in januari volgend jaar de Afrikaanse titel moet gaan verdedigen van de Afrika Cup. Mulenga moest het toernooi van dit  jaar missen vanwege een knieblessure.

Zambia werd zich dit jaar voor het eerst in historie kampioen van Afrika door in de finale Ivoorkust te verslaan na het nemen van strafschoppen. "Toen bondscoach Hervé Renard me de lijst gaf, benadrukte hij dat ik genoeg kleding en dergelijke mee moest nemen, omdat we pas op 11 februari terugkeren", aldus woordvoerder Erick Mwanza op de website van de Zambiaanse bond. Een dag eerder staat de finale op het programma.

Afrikaans voetballer van het jaar Christopher Katongo, speler van het Chinese Henan Construction, zit ook bij de selectie. Van de 26 namen in de selectie zullen er nog drie af moeten vallen. In Groep C strijdt Zambia met Ethiopië, Burkina Faso en Nigeria om een van de twee plaatsen in de kwartfinale. 

Selectie Zambia

Doelmannen: Kennedy Mweene (Free States Stars, Zuid-Afrika), Joshua Titima (Power Dynamos) and Kalililo Kakonje (Napsa Stars)

Verdedigers: Stoppila Sunzu, Hichani Himoonde, Francis Kasonde (TP Mazembe, DR Congo), Davies Nkausu (Supersport United), Joseph Musonda (Golden Arrows),Chintu Kampamba (Geen club), Salulani Phiri (Zanaco), Emmanuel Mbola (FC Porto, Portugal)

Middenvelders: Rainford Kalaba, Nathan Sinkala (TP Mazembe, DR Congo), Mukuka Mulenga (Power Dynamos), Christopher Katongo, Isaac  Chansa (Henan Jianje, China), Chisamba Lungu (Ural Oblast, Rusland) , Felix Katongo (Petro Athletico, Angola), Noah Chivuta (Free States Stars, Zuid-Afrika), William Njobvu (Hapoel Beer Sheba, Israel) and Shadreck Malambo (Red Arrows)

Aanvallers: Emmanuel Mayuka (Southampton, Engeland) Collins Mbesuma (Orlando Pirates, Zuid-Afrika), Jacob Mulenga (FC Utrecht, Nederland), James Chamanga (Liaojing Whowin, China), Jonas Sakuwaha (TP Mazembe, DR Congo)

Morsi roept Egyptisch hogerhuis bijeen

De Egyptische president Mohammed Morsi heeft voor woensdag het hogerhuis van het parlement bijeengeroepen. Het voorheen tandeloze orgaan krijgt wetgevende bevoegdheden onder de nieuwe grondwet waarover in de afgelopen twee weekeinden een referendum is gehouden. De officiële bekendmaking van de uitslag van het referendum laat nog op zich wachten, maar volgens de Moslimbroederschap is het document met 64 procent van de stemmen aangenomen.

De Shura Raad, zoals het hogerhuis heet, kan pas bijeenkomen als de uitslag van het referendum officieel is. De raad krijgt wetgevende bevoegdheden totdat er ook een lagerhuis is gekozen, wat waarschijnlijk over een maand of twee zal zijn. Sinds het lagerhuis enkele maanden geleden door de rechter werd ontbonden liggen die bevoegdheden bij Morsi.

De Shura Raad telt 270 leden, van wie er negentig zondag door Morsi werden aangewezen. De rest werd afgelopen winter door minder dan tien procent van de 51 miljoen kiesgerechtigden gekozen. Het overgrote deel van de raad bestaat uit islamisten.

Opstandelingen Syrië dringen alawitische stad binnen

Opstandelingen zijn maandag de Syrische stad Maan binnengedrongen. De stad in de centrale provincie Hama wordt voornamelijk bewoond door alawieten, een aftakking van de sjiitische islam waar ook de meeste leden van het bewind van president Bashar Assad toe behoren.

Een activist in Hama, Mousab Alhamadee, meldde via Skype dat de opstandelingen in Maan de vlag van de oppositie hebben gehesen op het hoofdbureau van de politie. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten waren onder de strijders in Maan leden van de Jabhat al-Nusra, een radicale groep die om zijn banden met Al-Qaida door de Verenigde Staten als een terroristische organisatie is bestempeld.

Volgens een recent mensenrechtenrapport van de Verenigde Naties krijgt de burgeroorlog in Syrië, die al meer dan veertigduizend levens heeft geëist, steeds meer een sektarisch karakter.

Het Observatorium en Alhamadee melden ook dat de opstandelingen een MiG-gevechtsvliegtuig van de regeringsstrijdkrachten hebben neergehaald dat stellingen van rebellen in en rond Maan bestookte. De strijd kostte maandag aan minstens twintig regeringssoldaten en elf opstandelingen het leven, aldus het Observatorium.

Verder kwamen volgens het Observatorium veertien mensen om het leven door beschietingen vanuit regeringshelikopters op Talbiseh, in de centraal gelegen provincie Homs. Volgens de Lokale Coördinatiecomités werden onder andere een provisorisch ziekenhuis en een bakkerij onder vuur genomen.

Game of Thrones meest gedownload

Game of Thrones is het afgelopen jaar het meest onbetaald gedownload van alle televisieseries. De uitzendingen werden gemiddeld bijna 4,3 miljoen keer langs inofficiële weg van internet gehaald. Dat schrijft weblog Torrentfreak.

Na Game of Thrones werd Dexter, met gemiddeld ruim 3,8 miljoen downloads, het vaakst binnengehaald via zogenoemde torrentsites. Deze serie bezette vorig jaar nog de eerste positie. The Big Bang Theory werd per aflevering 3,2 miljoen keer van internet getrokken en maakt de top drie compleet.

Downloads van de serie Game of Thrones, gebaseerd op het boek A Song of Ice and Fire van George R.R. Martin, zijn volgens de weblog met name populair in Australië. Daar moeten fans een week wachten nadat een aflevering al in de Verenigde Staten is uitgezonden.

Wouters wil verlengen bij FC Utrecht

Jan Wouters hoopt zijn verblijf bij FC Utrecht te verlengen. De coach heeft een aflopend contract bij de nummer zes van de Eredivisie.

"Ik heb het geweldig naar mijn zin. Ik zie geen reden voor mezelf om niet te blijven", zegt Wouters maandag op RTV Utrecht. Waarschijnlijk treden de partijen tijdens de winterstop met elkaar in gesprek. FC Utrecht overwintert in januari in Portugal.

Wouters is bezig aan zijn tweede seizoen bij FC Utrecht. Hij werd aangewezen als opvolger van de in oktober 2011 opgestapte Erwin Koeman. Daarvoor fungeerde Wouters als assistent-trainer. Dit seizoen presteert de club verrassend in de Eredivisie. FC Utrecht staat na actttien speelronden zesde met dertig punten.

José Hoebee breekt pols bij training ijsdansshow

José Hoebee heeft tijdens een training voor Sterren Dansen op het IJs haar pols gebroken. Toch hoopt de zangeres donderdag weer op het ijs te staan. "Ik hoef mijn arm toch niet echt te gebruiken."

"Ik wilde gewoon gaan trainen vandaag, maar ik moest eerst naar het ziekenhuis want er stak een botje uit", vertelde de voormalige Luv'-zangeres aan RTL Boulevard. "De eerste kür heb ik al onder de knie."

Ook Sterren Dansen op het IJs-presentatrice Tess Milne is geblesseerd. Zij gleed uit in Oostenrijk en raakte geblesseerd aan haar enkel. "Verrekt! Maar moet goed komen!", twitterde Tess.

Ook onder anderen Paul Turner en Antje Monteiro doen mee aan het ijsdansprogramma. Sterren Dansen op het IJs wordt vanaf volgende maand uitgezonden bij SBS.

Slaande Jeunechamp in beroep tegen jaar schorsing

Cyril Jeunechamp gaat in beroep tegen de schorsing van een jaar die hij kreeg opgelegd voor het slaan van een journalist. Dat maakte zijn club Montpellier maandag bekend. De 37-jarige verdediger en zijn werkgever vinden de vrijdag uitgesproken straf onevenredig hoog. Jeunechamp pakte vorige maand een journalist van de Franse krant L'Équipe aan die eerder een kritisch artikel had geschreven.

Mocht Jeunechamps schorsing blijven staan, dan heeft dat mogelijk grote gevolgen voor zijn toekomst. De verdediger is met zijn 37 jaar al in de nadagen van zijn carrière en heeft bovendien een aflopend contract. Jeunechamp speelt sinds 2009 voor Montpellier en veroverde vorig seizoen met de club de Franse landstitel.

11,4 miljoen pinbetalingen op dag voor Kerstmis

Consumenten hebben maandag samen 11,4 miljoen keer met hun pinpas betaald. Dat is geen dagrecord: vorig jaar werd op de dag voor Kerstmis 12,2 miljoen keer gepind. Dat zegt een woordvoerder van pinorganisator Currence. Voor welk bedrag in totaal is gepind, is nog niet duidelijk.

Hoewel maandag dus geen record werd gebroken in het aantal pintransacties, sneuvelde wel het record voor het aantal transacties per seconde. Tussen 14.00 uur en 14.30 uur vonden er 483 transacties per seconde plaats, zo'n 29.000 per minuut. Zaterdag lag dat aantal tussen 14.30 en 15.00 uur op 461.

Op de laatste zaterdag voor Kerstmis werd 10,6 miljoen keer gepind. Currence denkt dat er vorig jaar meer werd gepind omdat kerstavond toen op zaterdag viel. "Dit jaar hadden mensen drie vrije dagen voor hun kerstinkopen, terwijl daar vorig jaar een piekdag voor was."

Voorzorgsmaatregelen tegen hoogwater

Waterschappen hebben op diverse plaatsen in Nederland voorzorgsmaatregelen genomen tegen hoogwater. Langs de Maas worden waar nodig demontabele dijken opgebouwd, pomplocaties ingericht en beekmondingen afgesloten. Ook worden sluisdeuren gesloten en op enkele plekken zandzakken neergelegd, melden de betrokken waterschappen.

Door de hevige regenval van de afgelopen dagen is de waterstand in de rivieren sterk toegenomen. Plaatselijk kwamen daardoor kades, uiterwaarden en percelen blank te staan. Behalve langs de Maas worden ook maatregelen genomen langs onder meer de Aa, de Lek, de IJssel en de Roer.

Volgens de waterschappen zijn tot nu toe geen grote problemen gemeld. Die zullen naar verwachting voorlopig ook uitblijven. In de komende dagen zakt het water mogelijk weer wat. Afhankelijk van de hoeveelheid neerslag kan het peil daarna weer stijgen.

Eerder maandag kwamen de waterschappen in het noorden ook al in actie vanwege hoogwater. Zo is het ruim tachtig jaar oude Woudagemaal ingezet om het waterpeil in Friesland te verlagen.

Verlofaanvraag Jason W. ten onrechte afgekeurd

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) moet opnieuw beslissen over een verlofverzoek van Jason W. Dat heeft de Raad van Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) bepaald. Volgens de raad zijn er geen concrete aanwijzingen dat W., die lid was van de Hofstadgroep, zou willen ontsnappen.

Teeven wees een verlofverzoek eerder af omdat W. op de lijst staat van gedetineerden bij wie een maatschappelijk risico of vluchtgevaar bestaat. Volgens de RSJ is daar echter geen sprake van. De beroepscommissie stelt dat het gedrag van W. in de gevangenis positief is.

W. werd twee jaar geleden veroordeeld tot dertien jaar cel. De destijds 18-jarige W. gooide in 2004 een handgranaat naar een arrestatieteam dat hem kwam oppakken in het Laakkwartier in Den Haag. Meerdere agenten raakten daarbij ernstig gewond. De Hoge Raad bevestigde die straf afgelopen zomer, maar verlaagde die wel met drie maanden omdat de behandeling van de zaak te lang duurde.

W. zit inmiddels acht jaar vast en volgens de RSJ is niet gebleken dat W. nog altijd deel uitmaakt van de Hofstadgroep of dat er aanwijzingen zijn dat hij tijdens een eventueel verlof de benen wil nemen. Daarnaast rond hij naar verwachting in januari een studie aan de Open Universiteit af. De beslissing van Teeven om geen verlof toe te wijzen is daarom 'onredelijk' en 'onbillijk'.

Teeven moest vorige maand ook al opnieuw beslissen over een verlofaanvraag van Samir A. Toen was de afwijzing onvoldoende gemotiveerd. A., ook lid van de Hofstadgroep, werd in 2008 tot negen jaar cel veroordeeld voor het voorbereiden van een terroristische aanslag.

Man veroordeeld voor mishandelen inbreker

Een 27-jarige man uit Den Bosch is veroordeeld tot 109 dagen celstraf omdat hij een inbreker heeft mishandeld en gegijzeld. Het Openbaar Ministerie had dertig maanden gevangenisstraf geëist, maar dat vond de Bossche rechtbank veel te veel. De verdachte heeft zijn straf al uitgezeten in voorarrest.

De man merkte in juni dat de 18-jarige Haagse inbreker zijn woning aan de Busschietersstraat was binnengedrongen. Hij wist hem in de kraag te vatten en sloeg hem vervolgens meerdere malen. Dit viel volgens de rechtbank onder noodweerexces.

Vervolgens dwong hij de inbreker om zijn kleren uit te trekken en sloot hij hem op in de schuur. De inbreker kreeg ook nog meer klappen. Dit was niet noodzakelijk om de inbreker ervan te weerhouden om geweld te gebruiken. Pas na anderhalf uur belde de man de politie.

De rechters achten het niet bewezen dat de inbreker ook met een heet strijkijzer is bewerkt.

FOK!filmtip van de dag: Harry Potters Nightmare

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien, vooral met de kerst. Het aanbod is enorm vandaag, maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een kado-tip. Valt er op kerstavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Vandaag krijg je een dubbele FOK!filmtip. Omdat de wereld de komende dagen toch even stilstaat bij de geboorte van Onze Lieve Heer hoef je vanavond toch niet vroeg naar bed. We hebben ons voor jouw gemak maar beperkt tot één zender en als je de titels ziet snap je vanzelf waarom. Allereerst beginnen we de avond om 20.30 uur met Harry Potter and the Sorcerer's Stone. De eerste in de Harry Potter-reeks en het is altijd leuk om Daniel Radcliffe en zijn vriendjes nog zo jong en onbezonnen te zien. Voor deze en de volgende film stem je af op Net5.

Aangezien de hele wereld morgenvroeg slaapt is er genoeg reden om je kerstpakket in zijn geheel te plunderen of nog een mok warme chocomel met slagroom klaar te maken voor de volgende film: The Nightmare Before Christmas van Tim Burton die aansluitend begint na Harry Potter om 23.35 uur.

We wensen je alvast een gezellige en hartverwarmende kerst. Te klef? Een magische en griezelige kerst dan. 

The Nightmare Before Christmas
The Nightmare Before Christmas

De Jong denkt niet aan winterse transfer

Siem de Jong maakt het seizoen hoe dan ook af bij Ajax. Hij doet er alles aan de huidige selectie bij elkaar te houden.

Afgelopen zomer nam De Jong de aanvoerdersband over van de naar Tottenham Hotspur vertrokken Jan Vertonghen. In zijn eerste seizoen als aanvoerder wil hij niet in de winter vertrekken, ondanks interesse vanuit het buitenland. Hij hoopt dat de rest van de groep van Ajax zijn voorbeeld volgt.

"Ik ga er van uit dat deze groep bij elkaar blijft", zegt de middenvelder annex spits tegen hetAlgemeen Dagblad. "Natuurlijk praat ik met jongens en Ajax doet er alles aan om deze selectie bijeen te houden. Kijk, iedereen heeft een goed gevoel en wil kampioen worden. Een vertrek in de winterstop? Dat kun je als aanvoerder niet maken."

Ook trainer Frank de Boer heeft geen interesse in een andere club. Spartak Moskou wilde de coach graag halen en bood hem een vorsterlijk salaris, maar De Boer wil zich langer aan Ajax binden.

"Drogba beter voor Milan dan Balotelli"

Didier Drogba en Mario Balotelli worden in verband gebracht met een winterse transfer naar AC Milan. Middenvelder Massimo Ambrosini heeft een voorkeur voor Drogba.

"Ik heb hem altijd goed gevonden", zegt de AC Milan-routinier tegen La Gazzetta dello Sport. "Hij is erg professioneel en is welkom in Milan. Mario's talent alleen is niet genoeg, het is niet goed om zijn gedrag goed te praten omdat hij nog jong is."

Twee andere aanvallers worden juist in verband gebracht met een vertrek uit Milaan: Robinho en Alexandre Pato. "Robinho is belangrijk voor ons en heeft zich altijd goed gedragen. Hij moet alleen blijven als hij dat wil en als hij gemotiveerd is om voor deze club te spelen. Pato moet zelf uitmaken wat voor hem het beste is."

Laatstgenoemde wordt al jaren geteisterd door blessures. Milan zou de spits daarom zo snel mogelijk willen verkopen.

Aangifte van moord tegen agent in zaak-Rishi

De ouders van Rishi hebben aangifte gedaan tegen de agent die de jongen eind november doodschoot op station Hollands Spoor. Dat heeft hun advocaat Michel van Stratum gezegd na berichtgeving door de NOS. Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigde maandag dat er een aangifte van moord, dan wel doodslag of dood door schuld ligt.

De politie ging af op een melding van een bedreiging. De agenten dachten dat het 17-jarige latere slachtoffer een vuurwapen bij zich had. Van Stratum heeft ook aangifte gedaan van het doen van een valse melding. "De agenten gingen ter plaatse omdat Rishi met een wapen zou hebben gedreigd. Als dat een valse melding is geweest, is dat strafbaar", aldus de raadsman.

Ook deed Van Stratum aangifte van lekken van informatie. Volgens hem staan in de media verhalen over Rishi die niet kloppen. Een woordvoerster van het OM zegt dat de zaaksofficier met de familie heeft gesproken. Daarin is ook de onjuiste berichtgeving aan de orde geweest. Hoewel die verhalen volgens haar niet bij politie of justitie vandaan komen, verstuurt het OM donderdag wel een persbericht 'om een paar dingen recht te zetten'.

Aangifte van moord tegen agent in zaak-Rishi
Aangifte van moord tegen agent in zaak-Rishi (Foto: ANP)

Jan Smit komt niet in de buurt van Hobbit

Het Bombardement was afgelopen weekeinde de op vier na best bezochte bioscoopfilm van Nederland. De film met Jan Smit in de hoofdrol, over het bombardement op Rotterdam, kon het The Hobbit: An Unexpected Journey niet lastig maken. De fantasyfilm trok wederom de meeste bezoekers.

Het Bombardement, dat dit weekend nieuw was in de bioscopen, vertelt het verhaal van de onmogelijke liefde tussen Vincent en Eva terwijl de oorlog in Nederland uitbreekt. De film van regisseur Ate de Jong is tevens het acteerdebuut van zanger Smit. Het romantische oorlogsdrama ontving vernietigende recensies.

The Hobbit: An Unexpected Journey is het door Peter Jackson geregisseerde eerste deel van de Hobbit-trilogie. De reeks vormt een voorloper op de Lord of the Rings-films, die eveneens van de hand van Jackson waren.

De tweede plaats is voor Life of Pi. Het drama van regisseur Ang Lee is nieuw in de lijst en stoot de Bondfilm Skyfall naar plek drie. De top vijf wordt gecompleteerd door Alles is Familie. De komedie zakt van plek drie naar vier.

Beslaglegging jacht Steve Jobs opgeheven

De beslaglegging op het net afgebouwde jacht van de overleden topman van Apple Steve Jobs is opgeheven. De 'Venus' mag de Amsterdamse haven weer uitvaren. Dat schrijft Het Financieele Dagblad maandag.

Op het in Nederland gebouwde schip, dat ruim honderd miljoen dollar kostte, was vorige week beslag gelegd in opdracht van de Franse ontwerper Philippe Starck. Die stelde nog drie miljoen tegoed te hebben vanwege zijn medewerking aan het schip. Volgens de zakenkrant hebben de erven van Jobs een garantie voor dat bedrag afgegeven. Jobs overleed ruim een jaar geleden.


Beslaglegging jacht Steve Jobs opgeheven (Foto: Novum)

Mandela blijft met kerst in ziekenhuis

De vroegere Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela blijft met kerst in het ziekenhuis. Dat heeft het bureau van president Jacob Zuma maandag laten weten.

De antiapartheidsfiguur werd 8 december opgenomen in een ziekenhuis in Pretoria. Hij had longontsteking en onderging een ingreep om galstenen te verwijderen. Volgens de autoriteiten reageert Mandela goed op de behandeling en gaat zijn toestand vooruit.

President Zuma verklaarde dat het hele land met Mandela meeleeft. Hij riep de bevolking op tijdens de feestdagen aan hem te denken. Hij noemde Mandela, die onder de apartheid 27 jaar gevangen zat, een 'vurig strijder'.


Mandela blijft met kerst in ziekenhuis (Foto: Novum)

Georgiër Chanturia op huurbasis naar Rusland

Vitessenaar Giorgi Chanturia speelt de rest van het seizoen voor Alania Vladikavkaz. De 19-jarige Georgiër wordt voor een halfjaar gehuurd met een optie tot koop, meldt de nummer voorlaatst van de Premier Liga maandag.

Met zijn overstap naar Rusland wordt Chanturia een uitkomst geboden voor zijn uitzichtloze positie bij Vitesse, waar hij onder trainer Fred Rutten op het tweede plan was beland. De vleugelaanvaller begon de eerste competitiewedstrijd tegen ADO Den Haag in de basis en kwam sindsdien geen minuut meer in actie.

Chanturia's debuutseizoen voor Vitesse verliep vorig jaar nog veelbelovend. De Georgische jeugdinternational mocht van toenmalig coach John van den Brom in totaal 25 competitiewedstrijden opdraven en noteerde daarin vier goals.

Chanturia kwam vorig jaar april op voorspraak van de Georgische eigenaar Merab Jordania naar Vitesse, dat met Guram Kashia en Valeri Kazaishvili nog twee Georgische spelers onder contract heeft.

Inbrekers kruien ruim honderd kilo vlees weg

Inbrekers hebben maandagochtend honderd tot honderdvijftig kilo vlees meegenomen uit een slagerij in het Friese Berlikum. De politie heeft vastgesteld dat een kruiwagen gebruikt moet zijn om het vlees te vervoeren. De schade voor de slager bedraagt vele duizenden euro's.

De dieven stalen onder meer rollades, ossenhaas, rookvlees en schnitzels uit de koelcel van de winkel aan de Buorren. De inbraak vond tussen 04.00 uur en 06.00 uur plaats.

Heerenveen praat in winterstop met AZ over Gouweleeuw

Sc Heerenveen en AZ praten in de winterstop verder over een mogelijke overgang van Jeffrey Gouweleeuw naar de Alkmaarders. De 21-jarige verdediger wil graag weg uit Friesland en ziet de formatie van trainer Gertjan Verbeek wel zitten.

AZ heeft inmiddels een eerste bod uitgebracht dat door Heerenveen meteen naar de prullenbak gewezen is. Gouweleeuw heeft in Friesland nog een contract tot medio 2014 en is jeugdinternational, waardoor Heerenveen hem niet zomaar zal laten gaan.

Leger VS maakt zich op voor missies in Afrika

Een brigade van het Amerikaanse leger gaat vanaf begin volgend jaar militairen naar tientallen Afrikaanse landen sturen. Dit is onderdeel van een nieuw plan om trainingen te geven aan militairen in landen die met extremisten te kampen hebben. Zelf krijgen de Verenigde Staten op die manier de beschikking over een parate en getrainde troepenmacht om in de regio in te zetten, mocht dat nodig zijn.

De teams zullen louter worden ingezet voor trainingen en om andere landen van materieel te voorzien. Zelf missies uitvoeren valt niet onder het mandaat, tenminste niet zolang de Amerikaanse minister van defensie daar niet expliciet toestemming voor geeft.

De VS leggen zich steeds meer toe op het continent vanwege de toename van het aantal gewelddadige rebellengroepen in Noord-Afrika. De dreiging die uitgaat van aan Al-Qaida gelieerde terreurbewegingen in Afrika groeit gestaag. De Nigeriaanse islamitische sekte Boko Haram, die de afgelopen jaren verantwoordelijk was voor honderden doden, is hier een goed voorbeeld van. De aanval op het Amerikaanse consulaat in het Libische Benghazi op 11 september was mogelijk het werk van een groep die banden heeft met Al-Qaida in de Islamitische Maghreb.

De brigade zal zich vooral richten op landen als Libië, Sudan, Algerije en Niger, waar groepen die banden hebben met Al-Qaida actief zijn. Maar ook landen als Kenia en Uganda, waar de overheid strijd levert met militanten van het Somalische Al-Shabab, kunnen op assistentie van de Amerikaanse brigade rekenen.

Het leger heeft al bijna honderd verschillende oefeningen, trainingsprogramma's en andere activiteiten gepland staan. De aanzienlijke cultuurverschillen en de taalbarrières zullen waarschijnlijk voor de meeste problemen zorgen. Om de cultuurkloof te dichten werkt het leger samen met ambassades en een reeks organisaties om militairen en experts te vinden die zelf uit Afrika komen.

Om de vrees voor Amerikaanse bases over het hele continent weg te nemen staat het commandocentrum voor Afrika in Stuttgart. Evenwel staan veel Afrikaanse landen te springen om Amerikaanse trainingen en steun, om te helpen bij het opbouwen van hun legers, en de bestrijding van piraten, drugssmokkelaars, ontvoerders en andere opstandelingen.

De brigade wordt opgesplitst in meerdere teams om tegemoet te komen aan de wensen van de verschillende Afrikaanse landen. In de loop van het jaar worden de teams dan uitgezonden van hun basis Fort Riley, in Kansas. De VS willen voorkomen dat de indruk wordt gewekt dat een grote troepenmacht onderweg is naar Afrika.

"De uitdaging is om de systemen in de landen daar te begrijpen", zegt generaal David Rodriguez, die waarschijnlijk de nieuwe bevelhebber van Africa Command wordt. "We zijn er niet om ons systeem op te leggen, maar om hun systeem beter te laten werken. Dit is hoe hun leger er voor staat, en dit is waar wij ze op moeten voorbereiden."

Brandweerlieden neergeschoten in VS

Vier Amerikaanse brandweermannen zijn maandagochtend door een of meer mensen onder vuur genomen toen ze bij een brand arriveerden in de buurt van Rochester, aan het Ontario-meer in de staat New York. Twee van hen kwamen om het leven, meldt de politie in Webster.

De schietpartij deed zich voor rond 06.00 uur. De brand was in een huis begonnen en sloeg later over naar twee andere woningen en een auto. De politie is begonnen de buurt te ontruimen.

Trends in 2013: virtueel en ambachtelijk

Virtueel winkelen en ambachtelijk koken, eten en leven worden de trends van 2013. Dat voorspellen trendwatchers Adjiedj Bakas en Christine Boland. Ook hackers, Eva Jinek en Diederik Samsom worden naar verwachting toonaangevend in 2013.

De grenzen tussen de echte wereld en de virtuele wereld vervagen volgend jaar nog verder, verwacht Bakas. Zo voorspelt hij de opkomst van de 'facebookificatie' van winkels. In Brazilië hangen de kleren van C&A-vestigingen al op speciale hangers waarop je kunt zien hoe vaak deze 'geliked' zijn en dat gaan we volgens hem meer zien.

Ook Boland voorspelt de opkomst van digitale supermarkten. "In Zuid-Korea zie je nu in metrostations al wanden waarop je boodschappen kunt aanklikken, die vervolgens worden thuisbezorgd. Ik denk niet dat dit volgend jaar al realiteit is in Nederland, maar het is wel een trend die zeker doorzet", aldus Boland.

In reactie op die virtuele, snelle wereld wordt volgend jaar anderzijds weer teruggegaan naar het 'verlangzamen'. "Dat zie je bijvoorbeeld terug in het eten. Eten wordt met meer aandacht bereid en thuis koken wordt weer in, net als zelf bier brouwen en bijen houden", denkt Boland. Ook Bakas ziet die trend voor 2013 en verwacht dat vers eten van de boer en streekgerechten van oma belangrijk worden.

Ook grijpen hackers volgend jaar vaker hun kans. Volgens Bakas worden oude browsers de nekbreker voor luie bedrijven. Onder meer overheden en grote bedrijven worden de dupe van oude software die zo lek is als een mandje.

Daarnaast worden nog meer tieners succesvol met online ondernemingen en gaan presentatrice Eva Jinek en Diederik Samsom, die dit jaar al werd verkozen tot politicus van het jaar, het maken in 2013. Badr Hari en de PVV zijn volgend jaar overigens echt uit, aldus Bakas.

Jantje Beton en sponsor uit elkaar vanwege Israël

Jantje Beton laat zich niet langer sponsoren door G4S Cash Solutions Nederland. Het bedrijf beveiligt ook Israëlische gevangenissen en dat vindt de liefdadigheidsinstelling niet passen bij haar eigen imago.

"Beide partijen onderschrijven dat het voor Jantje Beton onwenselijk is om met een sponsor samen te werken die in verband wordt gebracht met schending van kinder- en mensenrechten elders", meldt Jantje Beton in een verklaring. G4S Cash Solutions Nederland sponsorde Jantje Beton sinds 2010.

Ram: Meer renners willen dopinggebruik opbiechten

Volgens Herman Ram, directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit, willen er steeds meer renners over hun dopingverleden gaan praten. Het USADA-rapport over het dopingnetwerk rond Lance Armstrong en de dopingverhalen over de Rabobank-ploeg werken als katalysator, zo meldt hij op Radio 1.

"Het begint te komen. Ik merk dat renners onder druk staan, dus het gaat schuiven. Van hard ontkennen naar 'wat ruimte laten', laat ik het zo zeggen. We hebben al een paar gesprekken gehad en we zijn ook bezig specifiek mensen uit te nodigen."

Kersttoespraak Beatrix gaat over vertrouwen

De kersttoespraak van koningin Beatrix heeft dit jaar 'vertrouwen' als thema. Dat laat de Rijksvoorlichtingsdienst maandag weten. De rede van het staatshoofd, die enkele dagen geleden is opgenomen, wordt dinsdag om 13.00 uur tegelijkertijd uitgezonden op Nederland 1 en 2 en Radio 1.

Beatrix legde vorig jaar de nadruk op een duurzame omgang met de aarde. "Zelfzucht en de hang naar overdaad maken blind voor de natuurlijke omgeving en ondermijnen de gemeenschapszin", zei ze een jaar geleden. De koningin wees erop dat 'geen land kan overleven als mensen alleen gericht zijn op eigen gewin'. Er moet volgens haar 'meer gelden dan geld alleen'.

Politie praat Chinees van A58 met vertaalprogramma

Twee vindingrijke agenten hebben maandag in alle vroegte een Chinees die op de A58 fietste met een vertaalprogramma op hun telefoon van de weg af kunnen praten. Dat laat de politie weten.

De politie had in de nacht van zondag op maandag een melding gekregen dat iemand langs de snelweg fietste. Bij Sint-Willebrord vonden ze de man, die geen Nederlands of Engels bleek te spreken. Uit zijn paspoort bleek dat hij een Chinees is.

Daarop viste een van de agenten zijn telefoon uit zijn zak, waarop hij opzocht wat de Chinese vertaling van 'Je mag niet op de snelweg fietsen' was. De vertaling toverde volgens de politie een glimlach op 's mans gezicht. De snelwegfietser maakte een verontschuldigend gebaar en zette zijn tocht naar Breda op de ventweg voort.

Nederlandse militair rijdt kind aan in Afghanistan

Een Nederlands militair voertuig heeft maandagochtend een kind aangereden in de Afghaanse provincie Kunduz. Het slachtoffer is met ernstige verwondingen met een helikopter naar het militair hospitaal op de basis in Kunduz gebracht, meldt het ministerie van Defensie. Een aantal familieleden mocht mee.

Het kind stak in het oostelijke district Khanabad plotseling over. Het Nederlandse voertuig was op weg terug naar de basis na een politietraining toen het ongeval plaatsvond.

Commandant van de Police Training Group Roland de Jong betreurt het ongeval ten zeerste en probeert het kind en de familie optimaal te ondersteunen. Hij heeft een onderzoek naar de toedracht van het ongeval aangekondigd.

Meer vuurwerk besteld

Nederlandse vuurwerkimporteurs hebben tot nu toe acht procent meer vuurwerk gesleten in de voorverkoop dan een jaar geleden. Dat meldde de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland maandag. Hiermee lijken de vuurwerkverkopen niet erg te worden beïnvloed door de economische crisis en het lage consumentenvertrouwen.

De branchevereniging denkt dat consumenten meer uitgeven vanwege de ontwikkelingen op het gebied van siervuurwerk. Ook de lagere prijsverschillen met Duitsland dragen er volgens de BPN aan bij dat consumenten in Nederland meer uitgeven. Vorig jaar ging voor ongeveer zeventig miljoen euro de lucht in.

Vuurwerkhandelaren weten niet alleen meer pijlen en rotjes te verkopen. Ook het aantal bestelde vuurwerkbrillen laat een 'bijzondere stijging' zien. "Blijkbaar hebben de diverse waarschuwingscampagnes een positief effect", schrijft de vereniging.

BPN waarschuwt voor illegaal vuurwerk. "Dit vuurwerk heeft niet de gebruikelijke testen doorlopen. Hierdoor ontstaan grote gevaren bij transport, opslag en gebruik." Vrijdag voorspelden plastisch chirurgen dat ze dit jaar meer slachtoffers van vuurwerk verwachten. Ook zij wezen op de gevaren van illegaal vuurwerk.


Meer vuurwerk besteld (Foto: Novum)

Straten New Delhi afgezet om verkrachtingsprotesten

De Indiase politie heeft maandag straten in het centrum van New Delhi afgezet. Met de blokkade hopen de autoriteiten een eind te maken aan de demonstraties die worden gehouden sinds vorige week een vrouw werd verkracht in een bus.

Duizenden agenten en paramilitairen waren op de been om betogers te beletten op te trekken naar het presidentieel paleis. Een kleine groep verzamelde zich in de buurt van het parlement om betere bescherming voor vrouwen te eisen. Door de wegversperringen is het verkeer in de Indiase hoofdstad grotendeels lamgelegd.

Premier Manmohan Singh riep op tot kalmte en beloofde dat de regering hard op zal treden om misdrijven tegen vrouwen te voorkomen. "Woede over deze misdaad is gerechtvaardigd, maar van geweld wordt niemand beter", aldus Singh.

Sinds de groepsverkrachting op 16 december wordt er geprotesteerd in New Delhi. De politie heeft diverse keren traangas, waterkanonnen en wapenstokken gebruikt om betogers uiteen te drijven. De oppositie heeft het optreden van de politie veroordeeld.

Vier jaar cel voor geldrovende DNB-medewerker

Een oud-medewerker van De Nederlandsche Bank die 1,25 miljoen euro meenam uit een kluis is bij verstek veroordeeld tot vier jaar cel. Sanjay D. moet 1,19 miljoen euro terugbetalen aan de bank. Dat heeft de rechtbank bepaald, laat het Openbaar Ministerie in Amsterdam maandag weten.

Na de geldroof in 2008 vluchtte D. naar de Indiase hoofdstad New Delhi. De diefstal werd al snel nadat hij was gevlogen ontdekt, maar DNB bracht de roof pas later naar buiten.

India weigerde in eerste instantie de oud-DNB-medewerker uit te leveren. Vorig jaar juli meldde het OM dat het land toch overwoog hem uit te leveren op basis van een verdrag uit 1898, maar dat is kennelijk niet gebeurd.

Barredo hangt fiets aan de wilgen

Carlos Barredo heeft per direct een punt gezet achter zijn wielercarrière. Dat heeft hij laten weten aan de Spaanse krant El Pais. De Spanjaard stond de afgelopen twee jaar onder contract bij Rabobank. De Nederlandse ploeg hield hem sinds augustus echter aan de kant, omdat hij door de UCI wordt verdacht van dopinggebruik.

De 31-jarige Barredo, die er niet in is geslaagd een nieuwe ploeg te vinden, kwam eerder uit voor Liberty Seguros, Astana en Quick-Step. In Belgische dienst schreef hij in 2009 de Clasica San Sebastian op zijn naam. Voor Rabobank wist hij geen zeges te boeken.


Barredo hangt fiets aan de wilgen (Foto: Novum)

Bom ontmanteld bij Spaans bordeel

De Spaanse politie heeft zondag een bom ontmanteld die was achtergelaten bij het grootste legale bordeel in het land. Driehonderd mensen moesten worden geëvacueerd. Dat heeft het ministerie van binnenlandse zaken bekendgemaakt.

Twee auto's met gemaskerde mannen kwamen zondag aanrijden bij het bordeel. Een gewapende man stapte uit één van de auto's en zei dat er een bom in de auto lag. Hij ging er vervolgens met zijn kompanen vandoor in de tweede auto. Een van de bewakers bij het bordeel in La Jonquera, bij de grens met Frankrijk, lichtte de politie in.

Volgens een anonieme woordvoerder was de politie uren bezig om het explosief onschadelijk te maken. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

December wellicht in natheidstoptien

Deze maand maakt een goede kans in de top tien van natste decembers te komen. Tot nu toe is gemiddeld 95 millimeter gevallen en voor een notering in de top tien is 125 millimeter nodig, zegt een woordvoerder van weeronline.nl maandag.

De weergoden hadden het deze maand vooral gemunt op het westen van het land, waar lokaal al tot 137 millimeter regen en sneeuw is gevallen. "Eigenlijk is geen een regio gespaard gebleven, maar het oosten van het land is het minst zwaar getroffen. Daar viel ongeveer tachtig millimeter", zegt de woordvoerder.

Mede door de regen loopt het aantal zonuren flink achter op het gemiddelde. Tot nu toe werden ruim 27 zonuren gemeten, terwijl dat er rond deze tijd gemiddeld 37 zijn. Toch valt hier verder weinig over te klagen. "We komen sowieso niet meer in de top tien van het minste aantal zonuren."

Beroepsklagers zullen zich vooral op de regen moeten richten, want ook op de temperatuur is weinig aan te merken. Het was deze maand gemiddeld 3,8 graden en het wordt de komende dagen warmer, terwijl het in december gemiddeld 3,7 graden is. De warmste december was in 1974, toen het 7,3 graden werd. De koudste werd in 1933 gemeten, met gemiddeld -2,1 graden.

Een witte kerst zit er helemaal niet meer in. Vorige week werd de kans nog even op ongeveer vijftien procent ingeschat, maar nu is die kans vrijwel overal rond de een procent.


December wellicht in natheidstoptien (Foto: Novum)

Pyongyang boos om kersttoren Zuid-Korea

Zuid-Korea heeft een nieuw front geopend in de psychologische oorlog met Noord-Korea door een toren bij de grens te versieren als kerstboom. Dat hebben Noord-Koreaanse staatsmedia maandag gemeld.

Volgens Pyongyang heeft Zuid-Korea besloten de toren in de vorm van een kerstboom te verlichten omdat het land zich vernederd voelde door de succesvolle Noord-Koreaanse raketlancering eerder deze maand. De lichtjes in de toren werden zaterdag voor het eerst in twee jaar aangezet.

Het Noord-Koreaanse regime waarschuwde dat het oplichten van de toren gevolgen zal hebben, maar trad verder niet in detail. In Noord-Korea worden sommige kerken toegestaan, maar velen zien het christendom als inmenging door het buitenland.


Pyongyang boos om kersttoren Zuid-Korea (Foto: Novum)

Klachtenlijn raamprostituees rinkelt zelden

Sinds de oprichting van de Klachtenlijn voor Amsterdamse raamprostituees in september van dit jaar is er één klacht binnengekomen. Een woordvoerster van het Prostitutie Informatie Centrum (PIC) op de Wallen sprak maandag van een onverwachts resultaat.

Doel van de klachtenlijn is het verbeteren van de werkomstandigheden van sekswerkers en het tegengaan van gedwongen prostitutie. De lijn is alleen beschikbaar voor de ongeveer 200 prostituees die werkzaam zijn in de raambordelen van exploitanten die lid zijn van het Samenwerkingsverband Overleg Raamexploitanten (SOR).

Klachtenlijn raamprostituees rinkelt zelden
Klachtenlijn raamprostituees rinkelt zelden (Foto: ANP)

Dode man gevonden in weiland Dongen

In een weiland bij Dongen is maandag het stoffelijk overschot van een man aangetroffen. Vermoedelijk gaat het om een 23-jarige man uit de Brabantse plaats die sinds zaterdagnacht werd vermist, bevestigt een politiewoordvoerder. De politie sluit niet uit dat de man door een misdrijf om het leven is gekomen.

Het lichaam werd maandagochtend in een weiland bij de Breedstraat gevonden door teamgenoten van de voetbalclub van de man, die een zoekactie waren gestart. De Dongenaar werd zaterdag rond 02.30 uur tijdens het uitgaan in Oosterhout voor het laatst gezien.

Waarschijnlijk is de 23-jarige man in de nacht van zaterdag op zondag nog even thuis geweest. Zijn broer trof rond 04.15 uur bloedsporen en spullen van hem aan in zijn woning.

De politie onderzoekt de doodsoorzaak van de man.

Jasper S. heeft zijn koeien verkocht

Jasper S., de verdachte van de moord op Marianne Vaatstra, heeft zijn veestapel verkocht. Dat meldt de Leeuwarder Courant maandag.

Het merendeel van de honderd koeien die S. hield, is de afgelopen dagen overgebracht naar boeren in Friesland en Groningen. Een klein aantal koeien is naar het slachthuis gebracht. Sinds de 45-jarige boer uit Oudwoude vastzit, zorgde een uitzendkracht voor het vee.

Jasper S. werd op 18 november aangehouden voor het verkrachten en vermoorden van de 16-jarige Vaatstra in 1999. Hij heeft bekend.

'KLM-cabinepersoneel angstig na wijnincident'

Onder cabinepersoneel van KLM is een 'angstige sfeer' ontstaan omdat twee stewardessen werden ontslagen voor het drinken van een glas wijn voor een vlucht. Dat staat in het magazine van vakbond voor cabinepersoneel VNC. VNC-voorzitter Ton Scherrenberg spreekt van een vertrouwensbreuk tussen personeel en werkgever.

De twee overtraden in maart de regels van KLM door minder dan tien uur voorafgaand aan een vlucht vanuit Johannesburg alcohol te drinken. Ze werden ontslagen en een andere vrouw werd geschorst. Scherrenberg vindt het ontslag 'onbegrijpelijk'. "Ontslag is een veel te zware strafmaat voor dit voorval", zegt hij daarover, ook al ontkent hij niet dat het overtreden van de regels bestraft moest worden.

Het incident zou de sfeer onder het cabinepersoneel hebben aangetast. 'Je merkt dat mensen erg voorzichtig zijn geworden. Ze zijn angstig dat dingen verkeerd uitgelegd kunnen worden en ze ontboden worden op kantoor', valt in het vakblad te lezen.

Een woordvoerder van KLM was maandag op korte termijn niet beschikbaar voor een reactie.

Uitpuilende kerken verwacht met kerst

Grote drukte, dubbele diensten en uitpuilende kerken. Die verwachting spreekt de Protestantse Kerk in Nederland uit over de kerstvieringen in de kerk. Uit onderzoek van Ipsos Synovate blijkt dat een op de drie Nederlanders overweegt om rond de kerstdagen naar de kerk te gaan.

De organisatie heeft op samennaardekerstviering.nl een digitale 'kerkzoeker' online gezet, waarmee eenvoudig kan worden gezocht naar een kerstviering in een kerk in de buurt. "Voor de kerk is het een uitdaging om ook mensen die alleen met kerst naar de kerk gaan, zó welkom te heten dat ze zich thuis voelen en de vonk van het kerstevangelie kan overspringen", zegt PKN-secretaris Arjan Plaisier in een verklaring.

"Vooral in de kerstnachtdienst moet je ruim op tijd komen, anders zit het echt vol", weet Sara de Vries-Terpstra, dominee in het Friese Sintjohannesga. Ze probeert de kerstdienst zo toegankelijk mogelijk te maken.

"Feitelijk draaien we dubbele diensten tijdens kerst, en zit de kerk twee keer vol", zegt haar collega Jan Holtslag, predikant in de gemeente Giessen-Nieuwkerk en Neder-Slingeland. "Dan praat je toch over 450 man. We zien de vaste kerkgangers, mensen die af en toe komen, maar ook mensen die alleen voor de kerstviering komen. Je hoopt toch dat het vlammetje oplaait, al weet ik dat daar meer voor nodig is dan een kerstdienst."

Rolinka Klein Kranenborg, predikant in Amersfoort-Vathorst, zegt in de PKN-verklaring ook rekening te houden met haar publiek. "Voor mensen die eens per jaar komen, ga ik het niet te ingewikkeld maken. Ik probeer ze natuurlijk te verrassen en te raken, maar houd het laagdrempelig." Mensen willen volgens haar tijdens de kerstviering vooral de bekende kerstliederen zingen. De Protestantse Kerk in Nederland telt ongeveer 2,1 miljoen leden. Die zijn lid van een van de ruim achttienhonderd kerkelijke gemeenten.

'Water te vuil voor plant en dier'

Het water in Nederlandse plassen en sloten is te vuil voor planten en dieren. Dat stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een rapport over de kwaliteit van het Nederlandse grond- en oppervlaktewater. Het water is wel schoon genoeg om drinkwater van te maken, om in te zwemmen en voor landbouwgebruik.

Slechts vijf procent van de onderzochte wateren bleek vorig jaar te voldoen aan de ecologische doelstellingen die zijn bepaald om te kwaliteit van het water te verbeteren. Om die ecologische waarde te bepalen wordt onder meer gekeken naar de chemische stoffen in het water en het aantal plant- en diersoorten.

De ecologische doelen worden volgens de PBL-onderzoekers niet gehaald doordat er te veel mest in de wateren terechtkomt. Ook de onnatuurlijke inrichting van de Nederlandse natuur speelt een rol. In veel rechtgetrokken beken met steile oevers stroomt het water nauwelijks, waardoor ook het waterpeil onnatuurlijk is.

Het PBL vreest dat in de toekomst het grond- en oppervlakte verder vervuild raakt door resten van medicijnen en verzorgingsproducten. Die komen via het riool in het water terecht. Ook door bezuinigingsplannen van het kabinet uit 2010 wordt gevreesd voor weinig verbetering in de ecologische waterkwaliteit de komende jaren. De onderzoekers pleiten voor een betere samenwerking tussen landbouw en natuur.

'Verloren stam' uit India terug naar Israël

Tientallen joden uit een dorpje in India die zeggen afstammelingen te zijn van een bijbelse joodse stam zijn geëmigreerd naar Israël. De groep, de Bnei Menashe, zegt af te stammen van joden die in de achtste eeuw werden verbannen naar India.

Een Israëlische rabbijn erkende de Bnei Menashe in 2005. Zeventienhonderd van hen trokken naar Israël voordat Jeruzalem ophield visa te verstrekken. Israël kwam onlangs terug op deze beslissing en wil de 7200 overgebleven Bnei Menashe nu ook de kans geven naar het beloofde land te verhuizen.

Maandag kwamen 53 verloren Israëlieten aan in Jeruzalem. Volgens Michael Freund, een Israëlische activist die zich inzet voor de Bnei Menashe, zullen nog eens driehonderd Indiërs de komende weken emigreren.

Lohan boos op producenten Scary Movie 5

Lindsay Lohan is des duivels op de producenten van Scary Movie 5. Ze vindt dat ze opzettelijk belachelijk wordt gemaakt in de film, waarin ze zichzelf speelt. Het zou om een represaille gaan, omdat de roemruchte actrice de opnames vertraagde en haar trailer sloopte, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

In de horrorkomedie zit een scène waarin de actrice het uitschreeuwt om iets wat ze op televisie ziet. Het volgende beeld laat zien dat ze kijkt naar haar slecht ontvangen film Herbie Fully Loaded uit 2005. In de nieuwste trailer zijn het echter beelden van een verzonnen uitspraak van de rechter die haar proeftijd verlengt.

Volgens bronnen zou Lohan worden geraadpleegd over elke grap over haar, maar dat is in dit geval niet gebeurd. Ze overweegt de filmmakers aan te klagen wegens contractbreuk. Scary Movie 5, waarin ook Charlie Sheen als zichzelf te zien is, draait vanaf 2 mei in de bioscoop.

Lieke durft zich geen zangeres te noemen

Lieke van Lexmond maakt geregeld een uitstapje naar de muziekwereld, maar durft zich nog geen zangeres te noemen. "Als ik kijk naar mensen die ik heel goed vind, kan ik me daar totaal niet mee meten als zangeres", zegt de actrice en presentatrice voor de camera van Novum Nieuws.

Singer-songwriter durft de 30-jarige Van Lexmond zich al helemaal niet te noemen. "Ik schrijf zelf wel eens, maar dan lees ik het terug en denk: o, wat dramatisch."

Lieke, die deze zomer een duet opnam met Xander de Buisonjé en vorige maand zong in de radioshow van Ruud de Wild, moet er niet aan denken met haar eigen nummers op te treden. "Als ik het teruglees, vind ik het veel te kwetsbaar en denk ik: nou, dat ga ik dus echt niet zingen waar mensen bij zijn. Hoe gênant is dat?"

Toch realiseert Van Lexmond zich dat ze die horde moet nemen als ze vaker wil zingen. "Zingen is zo persoonlijk, als ik zing is het een liedje dat ik vanuit m'n hart zing. Ik vind het heel bijzonder om te doen, maar dan moet het wel iets zijn waar een verhaal in zit."

Conboy vier duels geschorst

Kevin Conboy kan pas halverwege februari weer spelen voor N.E.C. De verdediger kreeg van de aanklager betaald voetbal voorstel van vier wedstrijden schorsing. De speler heeft de schorsing geaccepteerd.  

Conboy kreeg die schorsing voor een wilde tackle tijdens het duel van afgelopen zaterdag met ADO Den Haag. De Deense verdediger incasseerde alweer zijn derde rode kaart van het seizoen.Trainer Alex Pastoor was na afloop van het duel woedend op Conboy. "Op z'n overtreding staat maar één straf", mopperde hij. "Hij heeft dus niets van die andere kaarten geleerd. Hij maakt het me makkelijk om hem niet op te stellen."

Roda JC-speler Danilo moet één duel van toekijken. De voetballer van de club uit Kerkrade kreeg zondag een rode kaart in het uitduel met VVV-Venlo vanwege het ontnemen van een scoringskans. Hij heeft heeft het schikkingsvoorstel van één wedstrijd schorsing geaccepteerd.

Kirsten Stewart bevestigt vervolg Huntsman

Kirsten Stewart bevestigt dat er een vervolg komt op Snow White and the Huntsman en ze zal hierin ook een hoofdrol bekleden. Er was nog wat onzekerheid maar het is nu definitief, aldus de 22-jarige actrice.

De Twilight-ster vertelt: "Het wordt geweldig! Ik ben razend enthousiast. Ik heb eerder al aangegeven dat er een grote kans is op een vervolg, maar nu is het definitief. Veel meer mag ik er nog niet over zeggen.

Stewart speelde ook in het eerste deel, maar ze werd vooral in een donker daglicht geplaatst vanwege haar 'avontuurtje' met de regisseur Rupert Saunders. Hierdoor was er veel twijfel of ze wel gevraagd zou worden voor een vervolg. 

Voor regisseur Saunders is er overigens wel een vervanger gevonden.

Schokkende trailer Aftershock rommelt binnen

Vandaag is de eerste trailer voor de thriller Aftershock vrijgegeven. De film wordt geregisseerd door Nicolas López en heeft Eli Roth als hoofdrolspeler, co-scenarist en producent.

Als een groep vrienden de tijd van hun leven beleeft in Chili vindt er een zware aardbeving plaats. Tijdens deze schokkende gebeurtenis vallen vele doden en gewonden en een groot deel van de stad waar de groep is ligt in puin. Tot overmaat van ramp is tijdens de aardbeving een lokale gevangenis dermate beschadigd dat de gevangen zijn ontsnapt. Met de macht in handen van de criminelen is niemand verzekerd van veiligheid.

Naast Eli Roth spelen verder Selena Gomez, Ariel Levy, Andrea Osvart en Lorenza Izzo een rol in Aftershock. De film draait al op enkele Amerikaanse festivals, maar verschijnt volgend jaar in de bioscoopzalen.

Een orkest in Dragon Quest

Deze maand hebben we kunnen genieten van de Wii U-trailer en een aantal nieuwe screens van Dragon Quest X. Nu is er weer wat nieuws opgedoken over de Wii U-versie van Dragon Quest X, namelijk over de soundtrack van de game.  

Uitgever en ontwikkelaar Square Enix heeft bekendgemaakt dat ze naast de graphics van de game, ook de soundtrack gaan aanpakken. De soundtrack van Dragon Quest X wordt namelijk grotendeels ingespeeld door een orkest.   

Helaas moeten wij Europeanen nog afwachten of Dragon Quest X hier nog wordt uitgebracht. In Japan komt de Wii U-versie in maart 2013 uit.

Dragon Quest X Wii UDragon Quest X voor Wii U

Meer rood en geel in Eredivisie

In de eerste helft van het seizoen hebben de scheidsrechters in de Eredivisie meer gele en rode kaarten uitgedeeld dan vorig seizoen. De teller stond vorig jaar na zeventien speelronden, op 511 keer geel en 45 keer rood. Dit teller staat voor dit seizoen al op 564 keer geel en 49 keer rood. Alle clubs hebben nu wel één wedstrijd meer gespeeld.

Kevin Conboy van N.E.C. Nijmegen is de grootste zondaar van de Eredivsie, hij werd al drie keer met rood van het veld gestuurd. PSV-aanvoerder Mark van Bommel heeft met zeven gele kaarten de meeste officiële waarschuwingen ontvangen. In het seizoen 2011-2012 vielen liefst 81 rode kaarten, een record in de Eredivisie. Het aantal gele kaarten bleef steken op 939, aanzienlijk minder dan een jaar eerder toen het totaal uitkwam op 1034.

Boek: Ruud de Wild - Ruud de Wild

Ruud de Wild is voor de oudere lezers onder ons bekend van zijn TMF-tijd. Toen was hij ook al werkzaam als DJ bij 538, het station waar hij op dit moment na een aantal omzwervingen nog steeds actief is. Naast presentator en discjockey is hij ook actief als kunstenaar. Deze kant is wellicht wat minder bekend dan zijn mediacarrière, maar zijn werk wordt wereldwijd geëxposeerd. In het boek dat zijn eigen naam draagt, draait het dan ook om zijn eigen kunstwerken.

Ook CIA kritisch over Bin Laden-film

Ook de CIA heeft zich kritisch uitgelaten over Zero Dark Thirty, de film over de tien jaar durende jacht op Osama Bin Laden. Michael Morell, baas van de Amerikaanse geheime dienst, benadrukt in een verklaring op de website van de CIA dat de film feiten dramatiseert, hoewel deze wel wordt gepresenteerd als historisch nauwkeurig.

De film kreeg de afgelopen maanden al meermalen stevige kritiek te verduren. Nog vorige week spraken enkele Amerikaanse senatoren, onder wie John McCain, zich uit tegen de film. Ze zijn het niet eens met de vermeende suggestie in de film dat martelen effectief zou zijn.

"Normaliter doe ik geen uitspraken over Hollywoodfilms. In het geval van Zero Dark Thirty, die gaat over een van de grootste wapenfeiten uit onze geschiedenis, moet ik echter een en ander nuanceren", schrijft Morell.

"De film neemt aanzienlijke artistieke vrijheid, ook als het gaat om CIA-manschappen, van wie sommigen zijn overleden voor ons land", gaat Morell verder. "Ik kan niet toestaan dat hun nalatenschap wordt bezoedeld. De komende weken zullen velen zich kritisch uitlaten over deze film. Onthoud alstublieft dat Zero Dark Thirty geen documentaire is."

"Hoewel onze inlichtingendienst de filmmakers heeft bijgestaan hebben we, net als bij andere entertainmentprojecten, geen controle over het eindproduct", besluit Morell.

Regisseuse Kathryn Bigelow, vooral bekend van het Irakdrama The Hurt Locker, benadrukt steeds dat de film apolitiek is. Zero Dark Thirty draait vanaf 24 januari in de Nederlandse bioscopen.

Nürnberg haalt nieuwe trainer bij beloften weg

FC Nürnberg heeft Michael Wiesinger aangesteld als opvolger van de vertrokken trainer Dieter Wecking. De 39-jarige Wiesinger staat in elk geval tot het einde van het seizoen aan het roer bij de nummer veertien van de Bundesliga, meldt Nürnberg maandag.

De oud-speler van de club was al coach van het beloftenelftal. Assistent Armin Reutershahn wordt zijn rechterhand. Het is niet duidelijk of Wiesinger ook na de zomer eindverantwoordelijke blijft bij de ploeg uit Beieren.

Wecking werd zaterdag voor 3,5 jaar gestrikt door Wolfsburg, de club van de Nederlandse spits Bas Dost. Hij was sinds 2009 trainer van Nürnberg.

Voetballers braaf na aanscherpen regels

De voetballers in het betaald voetbal lijken zich te schikken in de naleving van de regels. Dat laat een woordvoerder van de KNVB maandag weten. "Het weekeinde is rustig verlopen met weinig protesten", aldus de zegsman. De bond liet vrijdag weten dat protesten tegen een beslissing van de scheidsrechter direct een gele kaart opleveren.

De woordvoerder kon niet exact zeggen hoeveel gele kaarten zijn uitgedeeld als gevolg van de strengere handhaving van het bestaande handvest. Onder anderen FC Utrecht-verdediger Dave Bulthuis en Derk Boerrigter van Ajax ontvingen zondag in het duel tussen beide clubs een prent vanwege protesten tegen de arbitrage.

Ook Vitesse-aanvaller Jonathan Reis werd zaterdag bestraft nadat hij tijdens het treffen met sc Heerenveen zijn beklag deed over een beslissing van scheidsrechter Pieter Vink.

De KNVB besloot vrijdag dat alleen de aanvoerders nog om opheldering mogen vragen. De discussie over de voorbeeldfunctie van profvoetballers kwam op gang na het overlijden van de mishandelde grensrechter Richard Nieuwenhuizen van de Almeerse club Buitenboys.

Schaatser Morrison breekt kuitbeen

Denny Morrison heeft zaterdag tijdens een valpartij op een skivakantie zijn linkerkuitbeen gebroken. De Canadese schaatser is naar verwachting vier tot zes weken uitgeschakeld, laat hij weten aan de Canadese krant Vancouver Sun. Hij mist waarschijnlijk het wereldkampioenschap sprint, eind januari in Salt Lake City.

De Canadese kampioenschappen en de wereldbekerwedstrijden in Vancouver komen in elk geval te vroeg. De 27-jarige Morrison won dit jaar de wereldbekerwedstrijd over 1000 meter in Heerenveen. Op die afstand gaat hij ook aan de leiding in het klassement.

De prestaties van Morrison op de 1500 meter, zijn beste afstand, vallen echter tegen. Hij kwam vooralsnog niet verder dan een dertiende, negentiende en zesde plaats. De olympisch kampioen op de ploegenachtervolging verwacht volledig hersteld te zijn voor het WK afstanden in maart.

Heineken en Efes stoppen samenwerking

Heineken en de Turkse bierbrouwer Efes staken hun samenwerking in Servië en Kazachstan. Dat maakte de Amsterdamse brouwer dit weekend bekend. Met het ontvlechten van de samenwerking is een betaling van 161 miljoen euro aan Heineken gemoeid.

Heineken verkoopt het belang van 28 procent in Efes Kazachstan aan Efes Breweries International. Daar staat tegenover dat Efes het belang van 28 procent in Central Europe Beverages verkoopt aan Heineken, dat daarmee volledig eigenaar wordt van de brouwerij.

De transacties worden naar verwachting voor juni afgerond. Het levert Heineken een niet nader omschreven boekwinst op. Heineken en Efes werkten sinds 2008 samen. Na een 'strategische evaluatie' is besloten de samenwerking stop te zetten.


Heineken en Efes stoppen samenwerking (Foto: Novum)

Walibi opent gebedsruimte, Wilders woest

PVV-politicus Geert Wilders is woest op Walibi. Dit laat hij weten in een open vragenbrief aan de ministers van Binnenlandse Zaken en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Walibi Holland-woordvoerster Lindy Voskuil liet vanmorgen in De Telegraaf weten dat er een grote vraag is van parkbezoekers om een aparte ruimte in te laten richten. "Islamitische bezoekers bleken er behoefte aan te hebben. Tot nu toe zochten ze zelf rustige plekken op in de buurt van de attracties, maar die plekken zijn er niet zoveel." De gebedsruimte komt achter de hoofdingang van het park te liggen.

Wilders is woest over de maatregel die het familiepark heeft getroffen. "In hoeverre deelt de minister de visie van de PVV dat een gebedsruimte voor moslims in een Nederlands pretpark tekenend is voor de voortschrijdende islamisering van ons land?" Een andere vraag die in de open brief wordt gesteld is: "Deelt u de visie van de PVV dat er in Nederlandse pretparken geen plaats is voor islamitische gebedsruimtes en bent u bereid zich hier helder tegen uit te spreken?"

Of er vaak gebruik wordt gemaakt van de ruimte is te betwijfelen. Woordvoerder Koen Sanders van de Efteling in Kaatsheuvel heeft aan De Telegraaf laten weten dat het 'hooguit een of twee keer per jaar is dat er iemand op een afgezonderde locatie wil bidden'.

Beschonken vrouw ramt geparkeerde politiewagen

Een beschonken automobiliste heeft zondag in de vroege ochtend in Delft een geparkeerde politiewagen geramd. De politie vermoedt dat de 18-jarige vrouw uit De Lier de wagen in een parkeervak op de Churchilllaan over het hoofd had gezien. Een agent die in de auto zat, raakte niet gewond, meldt de politie.

Na de aanrijding lieten agenten de vrouw blazen en bleek ze een stuk meer te hebben gedronken dan voor beginnend bestuurders is toegestaan. De vrouw heeft een proces-verbaal gekregen.

Lopez speelt football voor slachtoffers Sandy

Jennifer Lopez heeft afgelopen weekeinde haar sportoutfit uit de kast getrokken en een partijtje American football gespeeld voor het goede doel. De zangeres speelde met onder anderen haar vriend Casper Smart in Puerto Rico, waar ze vandaan komt, voor de slachtoffers van superstorm Sandy.

Lopez' 4-jarige tweeling Max en Emme was ook aanwezig in het stadion Hiram Bithorn in San Juan, schrijft de Amerikaanse entertainmentzender E! "Wat een lol", schreef de 43-jarige zangeres op Twitter bij een foto van haarzelf in actie.

'Groen licht voor Vin Diesels Hannibal'

Vin Diesel mag eindelijk zijn filmtrilogie over de Carthaagse veldheer Hannibal Barkas maken. "Als je al jaren van een filmproject droomt en de studiobaas zegt ineens dat hij alle drie je films wil maken, dan moet het even bezinken", laat de gespierde acteur weten op Facebook.

De 45-jarige Diesel, vooral bekend van harde actiefilms als The Fast and the Furious en The Chronicles of Riddick, loopt naar verluidt al zo'n tien jaar met het idee in zijn hoofd. De acteur wil de films niet alleen laten gaan over Hannibal en zijn tocht met olifanten over de Alpen, maar ook over zijn vader Hamilcar Barkas. Hij voerde de Eerste Punische Oorlog tegen de Romeinen en was de stichter van het huidige Barcelona.

Bronnen die dit nieuws kunnen bevestigen, ontbreken nog. Ondanks Diesels enthousiasme moet dus nog een flinke slag om de arm worden gehouden. Maar gezegd moet worden dat vrijwel niemand geloofde dat Diesels vorige passieproject, The Chronicles of Riddick, ooit gemaakt zou worden.


'Groen licht voor Vin Diesels Hannibal' (Foto: Novum)

Spike Lee vindt Django 'respectloos'

Spike Lee kruist na een meningsverschil over Jackie Brown wederom de degens met Quentin Tarantino. Deze keer is Django Unchained de aanleiding, zo blijkt uit een gesprek met Vibe TV.

De regisseur van onder meer Do The Right Thing en 25th Hour vertelde dat hij Django Unchained absoluut niet gaat kijken omdat hij het 'respectloos' vindt tegenover zijn eigen voorouders, die slaven waren. "Ik kan er niet over praten omdat ik het (Django Unchained – red.) niet ga zien. Maar dat ben ik, ik spreek niet namens anderen.

Na het gesprek ging Lee op Twitter verder. "Amerikaanse slavernij was geen Sergio Leone spagehttiwestern. Het was een holocaust. Mijn voorouders waren slaven. Gestolen uit Afrika. Ik zal hen eren."

Eerder had Lee ruzie met Tarantino na de release van Jackie Brown vanwege het overmatige gebruik van het ‘N-woord’. Op 17 januari 2013 kunnen wij zelf zien of Django Unchained respectloos is of niet.

Star Trek-schurk is 'gewone burgerman'

Eerder schreven wij dit ook op FOK!, maar nu komt het woord van regisseur J.J. Abrams. De schurk in Star Trek Into Darkness is een gewone burgerman. "Deze man lijkt volkomen normaal, dat is wat hem zo gevaarlijk maakt", zegt regisseur J.J. Abrams tegen de fansite Trekmovie.

De rol van schurk John Harrison wordt vertolkt door de Londense acteur Benedict Cumberbatch, vooral bekend als Sherlock Holmes in de Britse tv-serie Sherlock en als The Necromancer in de drie Hobbit-films. Abrams heeft aan hem de rol omschreven als een combinatie van Hannibal Lecter, The Joker uit The Dark Knight en de geflipte Jack Torrance uit The Shining en met een immense fysieke kracht. Geenszins een grijze muis, dus.

"John Harrison is een doodnormale man die voor Starfleet werkt, maar hij keert zich tegen de groep vanwege zijn verleden en zijn eigen geheime agenda", gaat Abrams verder, die zijn kaarten als altijd dicht tegen de borst houdt.

"Hij pleegt twee terroristische aanvallen, een in Londen en een in de Verenigde Staten", wil de regisseur wel verklappen. "Als het team van Starfleet het dan tegen hem opneemt, blijkt hij veel gevaarlijker dan gedacht."

Star Trek Into Darkness draait vanaf 6 juni in de Nederlandse bioscopen.

Musea trekken fors meer bezoekers

Het aantal mensen dat afgelopen jaar een museum bezocht is flink gestegen. De ongeveer vierhonderd musea waar de Museumjaarkaart geldig is, trokken dit jaar zo'n 19,5 miljoen bezoekers. Het jaar ervoor waren dat er anderhalf miljoen minder, meldt de Nederlandse Museumvereniging maandag.

De stijging is mede te danken aan de opening van filmmuseum Eye in Amsterdam en de heropening van het Stedelijk Museum in de hoofdstad. Samen waren deze musea goed voor zo'n vierhonderdduizend bezoekers. Ook het eerste volledige jaar van het in oktober vorig jaar heropende Scheepvaart museum in Amsterdam draagt flink bij. Dat trok ruim 430 duizend bezoekers.

Ook bleek een aantal tentoonstellingen zeer succesvol, zoals in museum De Pont in Tilburg, waar onder meer een tentoonstelling van de Chinese kunstenaar Ai Wei Wei plaatshad. Ook tentoonstellingen in het Gemeentemuseum Den Haag en het Spoorwegmuseum in Utrecht deden het goed.

Net als vorig jaar voert het Van Gogh Museum de ranglijst aan. Bijna anderhalf miljoen mensen brachten afgelopen jaar een bezoek aan dat museum in Amsterdam.


Musea trekken fors meer bezoekers (Foto: Novum)

Veel lastminuteacties van zorgverzekeraars

Voor het eerst komen zorgverzekeraars in de laatste dagen van het jaar met nieuwe aanbiedingen en acties om klanten binnen te halen. Dat blijkt maandag uit een rondgang langs de vergelijkingssites Independer en Zorgkiezer.

Consumenten die willen overstappen kunnen hun oude verzekering nog tot en met 31 december opzeggen. Net als voorgaande jaren wachten veel mensen daarmee tot de laatste week van het jaar.

Het is dit jaar echter voor het eerst dat partijen prijzen van verzekeringen nu nog aanpassen. Van de basiszorgverzekering moest de premie voor 19 november bekend zijn. In voorgaande jaren veranderden zorgverzekeraars daarna ook niet meer zo veel aan hun aanvullende verzekeringen.

Dit jaar zijn er al verschillende aanbieders met nieuwe acties gekomen. Zo meldde VGZ maandag met 'scherpe last minutes' te komen, en introduceerde Avéro Achmea recent een overstapbonus van 75 euro. Menzis kwam eerder deze maand al met een nieuwe uitgeklede verzekering.

"De verzekeraars buitelen om elkaar heen voor de gunst van de klant", zegt Peter Ruys van Zorgkiezer. Reden is volgens hem dat het kabinet van plan was vanaf 2014 minder concurrentie mogelijk te maken tussen zorgverzekeraars. "Klanten die je nu binnenhaalt, zou je dan daarna houden." De inkomensafhankelijke zorgpremie is echter inmiddels van tafel.

Independer ziet dat veel verzekeraars nieuwe aanbiedingen doen om zo in de top drie van klanten te komen, gebaseerd op prijs en kwaliteit. "Veel mensen kiezen uiteindelijk een aanbieder uit die drie bovenste zoekresultaten", zegt een woordvoerster. De vergelijkingswebsite raadt alle mensen te kijken naar hun aanbieder. "Ook de eigen aanbieder geeft vaak korting als er opnieuw wordt afgesloten."

'Palestijnen schonden oorlogsrecht'

Militanten in de Gazastrook hebben vorige maand met raketaanvallen op Israëlische burgers het oorlogsrecht geschonden. Dat heeft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) maandag gezegd.

Volgens het Israëlische leger zijn tijdens de acht dagen durende strijd vijftienhonderd raketten afgevuurd op Israël. Bij de raketaanvallen vielen drie doden en tientallen gewonden. De aanvallen van Israël op Gaza kostten 179 Palestijnen het leven.

Volgens HRW 'hebben Palestijnse groepen duidelijk gemaakt dat het schaden van burgers hun doel was'. Vorige week zei HRW al dat Israël ook het oorlogsrecht schond door journalisten en mediagebouwen op de korrel te nemen.

Flora en fauna in GTA V

Teasen. Teasen is iets waar Rockstar heel erg goed in is. Vandaar dat Rockstar weer een paar plaatjes online heeft gegooid met een haai erop. En hoe schiet je plaatjes van haaien? In een onderzeeër.

Ow, en je hond neem je natuurlijk mee in de auto en laat je uit met een roze halsband en anders in je vliegtuig. Al met al screenshots waar je niets mee kan en bedoeld zijn om ons lekker te maken voor GTA V.        

GTA 5 Boos kijken

GTA 5 Oh Haai

GTA 5 Met je hont in de automobiel

GTA 5 Vlieg hem erin

Haagse tramcontroleurs testen steekwerend vest

Tramcontroleurs van de Haagse vervoerder HTM testen deze maand een steekwerend vest. Het bedrijf overweegt het vest bij diensten op risicovolle ritten verplicht te stellen, zegt een woordvoerder maandag na een bericht hierover in het AD.

Vijf controleurs dragen sinds zo'n drie weken een steekwerend vest. Halverwege januari krijgen ze een ander vest. zodat kan worden bepaald welk vest het beste bevalt.

"Het geweld tegen controleurs neemt in heftigheid toe", zegt de woordvoerder. "Sommige controleurs voelen zich veiliger met zo'n vest, maar anderen klagen dat het vest klemmend en benauwend is en dat ze ervan gaan zweten. We willen in ieder geval niet dat het vest een vals gevoel van veiligheid geeft. De controleurs moeten zich niet een man van staal gaan voelen."

De Amsterdamse vervoerder GVB maakt geen gebruik van steekwerende vesten. Volgens een woordvoerder zijn daar ook geen plannen toe. Een woordvoerder van de Rotterdamse vervoerder RET kon niet direct aangeven of bij het bedrijf steekwerende vesten worden gebruikt.

In 2010 probeerde een Hagenaar een HTM-controleur van dichtbij met een omgebouwd alarmpistool door het hoofd te schieten. De kogel bleef hangen in de loop van het pistool.

Daarna hield het bedrijf een enquête onder medewerkers om na te gaan of er behoefte is aan steekwerende vesten. "Destijds was een krappe meerderheid tegen. Maar we zijn nu een paar jaar verder. We hebben inmiddels in overleg met de ondernemingsraad besloten toch maar een proef te houden."

Sommige medewerkers hebben na het incident in 2010 al op eigen kosten een steekwerend vest aangeschaft. Na de proef bekijkt de vervoerder of de vesten in gebruik worden genomen. "We bekijken dan ook of ze bijvoorbeeld in de nacht in weekenden, als mensen hebben gedronken, moeten worden verplicht. Ook rond voetbalwedstrijden kan het nodig zijn."


Haagse tramcontroleurs testen steekwerend vest (Foto: Novum)

'iPad 5 wordt lichter en dunner'

De vijfde generatie iPad wordt lichter en dunner dan zijn voorgangers. Volgens het Japanse techweblog Macotakara wordt het apparaat minder lang en breed, hoewel het scherm even groot blijft. Ook wordt de iPad twee millimeter dunner, waardoor deze in dikte op de iPad Mini lijkt. Het weblog denkt dat de iPad 5 in maart op de markt komt.

Naast de iPad 5 verwacht Macotakara ook een vernieuwde versie van de iPad Mini. De tweede generatie iPad Mini wordt voorzien van de A6X-processor. Deze processor is terug te vinden in de vierde generatie iPad. De iPad Mini die op dit moment op de markt is, is aan rekenkracht gelijk aan de iPad 2.

De Amerikaanse techgigant heeft nog geen plannen voor een nieuwe iPad of iPad Mini onthuld. Wel liet topman Tim Cook vorige maand tegenover de Amerikaanse nieuwszender ABC doorschemeren dat hij de huidige manier van televisiekijken maar ouderwets vindt, waarmee hij geruchten rond een Apple-televisie deed aanwakkeren.


'iPad 5 wordt lichter en dunner' (Foto: Novum)

Indringer bij huis Rihanna op Barbados

Rihanna werd zondag onaangenaam verrast toen een ongewenste gast verscheen op het landgoed op Barbados waar ze momenteel verblijft. De entourage van de zangeres schakelde de politie in, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Toen agenten later arriveerden, was de man alweer vertrokken. De politie gelooft niet dat de indringer een stalker is, maar onderzoekt de zaak wel en wil de man graag spreken.

Rihanna zorgde afgelopen weekeinde ook voor goed nieuws op Barbados. De 24-jarige zangeres, die op het eiland werd geboren, doneerde 1,75 miljoen dollar aan een ziekenhuis ter nagedachtenis aan haar in juni overleden oma.

Geestige Scary Movie 5-trailer verschenen

Dit weekend is de trailer voor Scary Movie 5 vrijgegeven. Onder meer Paranormal Activity en Black Swan worden flink op de hak genomen.

Een afstandelijk, heerszuchtig en oversekst Frans dansgezelschap onder leiding van regisseur Pierre is begonnen met het maken van een nieuwe dansproductie. Jody, een jonge moeder van twee kinderen en haar Afro-Amerikaanse vriendin Kendra zijn beiden in gevecht om de hoofdrol in de productie te kunnen spelen. Jody's moeder, die vroeger veel op de planken heeft gestaan, is er van verzekerd dat Jody door deze rol een geweldige carrière gaat krijgen.

Scary Movie 5 verschijnt op 2 mei 2013 in de bioscoop.

Nowitzki schrikt van Mavericks bij rentree

De Duitse basketbalvedette Dirk Nowitzki heeft zondag zijn langverwachte rentree gemaakt bij Dallas Mavericks. De 34-jarige forward, die in oktober een operatie aan zijn knie onderging, kwam tegen San Antonio Spurs voor het eerst dit seizoen in actie.

"Het is goed om weer te bewegen en te spelen", zei Nowitzki, die 20 minuten in actie kwam en daarin goed was voor acht punten en zes rebounds. De Duitse ster kon echter niet voorkomen dat de Mavericks opnieuw hard onderuit gingen (91-129).

"Het ging beter dan ik dacht, dus dat is bemoedigend. Maar als team hebben we nog een lange weg te gaan. Defensief zijn we momenteel niet zo goed, dat is duidelijk. In aanvallend opzicht maken we dramatisch slechte keuzes. Op alle aspecten is er voor ons dus werk aan de winkel", zei Nowitzki, die Dallas Mavericks in 2011 naar de NBA-titel leidde. De Duitser werd toen tevens uitgeroepen tot 'meest waardevolle speler' (MVP) van de play-offs.

Rodriguez overweegt vertrek bij Katusha

Joaquin Rodriguez wil vertrekken bij Katusha als de Russische formatie niet wordt toegelaten tot de World Tour. Dat zegt de 33-jarige renner in de Spaanse krant El Periodico. Hij zou al een aanbieding hebben gehad van een andere ploeg, maar wacht eerst af wat het sporttribunaal CAS halverwege januari beslist.

Rodriguez wil volgend jaar hoe dan ook deelnemen aan de Tour de France. "Ik hoop mee te doen om de eindzege. Het is een lastige uitdaging, maar het heuvelachtige parcours ligt mij wel." Afgelopen seizoen eindigde hij als tweede in de Ronde van Italië en als derde in de Ronde van Spanje. Bovendien won hij het World Tour-klassement.

Katusha kreeg twee weken geleden van de UCI geen licentie voor de World Tour, waardoor het team afhankelijk is van wildcards voor de belangrijkste koersen. De Russen willen via het CAS alsnog een langer verblijf op het hoogste niveau afdwingen.

Het is nog niet duidelijk waarom Katusha geen licentie heeft gekregen voor de World Tour. De ploeg lijkt in elk geval te hebben voldaan aan de sportieve en financiële voorwaarden. Daarnaast zijn er echter ook ethische criteria.

Chan over Expendables 3 en Rush Hour 4

Jackie Chan heeft bevestigd dat hij in The Expendables 3 gaat spelen. Dit deed hij afgelopen weekend tijdens een persconferentie voor de film CZ12.

De acteur heeft ook weer zin in het derde deel van de harde actiereeks. "Sly (Silvester Stallone, red.) had mij uitgenodigd voor The Expendables 2 maar ik was te druk voor de opnames van CZ12. Toch wilde hij zijn uitnodiging verlengen voor deel drie, waarop ik akkoord ging met de eis dat ik meer speel dan enkel een kleine rol in een paar scènes."


Tijdens de persco vertelde Chan verder dat hij werkt aan een film dat mogelijk Rush Hour 4 kan worden. Het project met de werktitel Skip Tracer is een 'Oosten ontmoet Westen'-komedie, waarvan een script nu wordt bekeken. "Chris Tucker bekijkt nu het scenario. Persoonlijk vind ik dat als hij het project gaat oppakken het Rush Hour 4 moet worden, maar ik denk wel weer dat na drie films de reeks goed is gestopt. Het zou beter zijn om een nieuwe buddy movie te starten met een nieuw persoon."

Er is nog geen releasedatum bekend voor The Expendables 3, we houden je op de hoogte.

Xander de Buisonjé en vrouw nemen afstand

Xander de Buisonjé en zijn vrouw Sophie, die jarenlang zijn management verzorgde, willen vanaf volgend jaar meer afstand van elkaar nemen. "Na jaren waarin privé en zakelijk voortdurend door elkaar heen hebben gelopen, streven we er in 2013 naar ons weer te richten op onze eigen passies."

"Sophie, die al die tijd mijn management heeft gestroomlijnd, beraadt zich op een eigen bedrijf", gaat Xander verder in De Telegraaf. "Ik steun haar daarin, het hoeft niet altijd om mij te gaan."

De zanger, die een 2-jarig zoontje heeft met Sophie, vindt het naar eigen zeggen belangrijk om binnen zijn gezin de rol van vader en echtgenoot te kunnen vervullen. "Buiten deze muren krijg ik immers snel aandacht van anderen. Daarom wil ik die focus thuis juist vasthouden."

De 39-jarige zanger wil in het nieuwe jaar ook verhuizen. "We denken aan een pand met een ziel", vertelt hij. "Zoals een oude pastorie, een kerk of boerderij. Lijkt me echt iets voor Sophie, die hier alles heeft gedaan en bedacht, om zich daar op te storten."

Ernst Daniël Smid ziet klassieke X Factor stranden

Voorlopig komt er geen klassieke versie van X Factor op televisie. "Dit is stevig balen, want alles was zo goed als rond", vertelt bedenker Ernst Daniël Smid aan het AD.

Het programma ClassX zou gemaakt worden door Endemol en door de AVRO op de buis worden gebracht. Smid zou plaatnemen in de jury. "Endemol heeft hier de afgelopen tijd veel geld in gestoken", zegt Smid. "De AVRO trok er ineens de stekker uit."

De 59-jarige bariton, die zijn vrouw onlangs verloor, denkt dat bezuinigingen een rol spelen bij de beslissing het programma te schrappen. In 2010 werd Una Voce Particolare, dat jarenlang door Smid werd gepresenteerd, van de buis gehaald.

De zanger zit desondanks niet stil. Hij speelt momenteel de hoofdrol in de musical Aspects of Love en gaat volgend jaar toeren met zijn dochter Coosje. "En ik ben druk bezig om De 3 Baritons nieuw leven in te blazen", verklapt hij. De muziekgroep, die uit Smid, Henk Poort en Marco Bakker bestaat, werd eind jaren negentig opgericht.

Telegraaf verhuurt Hyves-servers

Ongeveer drieduizend leegstaande servers van Hyves worden verhuurd voor online software- en hardwarediensten voor derden. Dat heeft eigenaar Telegraaf Media Group besloten, schrijft Het Financieele Dagblad maandag.

De zogenoemde clouddiensten moeten ervoor zorgen dat een deel van de gemaakte kosten van de Hyves-servers worden terugverdiend, aldus de krant. Het sociale netwerk zit vast aan langlopende contracten voor de servers. Het aantal bezoekers van Hyves is sinds een paar jaar ingestort, waardoor de servers niet meer nodig zijn. Clouddiensten zijn juist in opkomst.

Hyves bedient met de servers sinds vorig jaar al een aantal zusterwebsites binnen TMG, bevestigt een woordvoerder in de krant. Het kranten- en mediabedrijf is momenteel bezig met een transformatie tot een onlinemediabedrijf.

Vacansoleil na extra onderzoek in zee met Bole

De wielerploeg Vacansoleil-DCM heeft de Sloveen Grega Bole vastgelegd. Na extra onderzoek werd hij aan de selectie toegevoegd voor komend seizoen.

De Nederlandse formatie twijfelde over het aantrekken van de 27-jarige Bole, omdat zijn naam was opgedoken in het beruchte Usada-rapport over Lance Armstrong.

"Bole heeft in het bijzijn van onze arts, onze advocaat, zijn manager en mij zijn onschuld onderbouwd door antwoord te geven op een aantal vragen", liet manager Daan Luijkx weten. "Hij heeft daarbij ontkend zich met doping te hebben ingelaten."

Stelling: Casual gamers zorgen voor de teloorgang van de game-industrie

Je ziet het steeds vaker: opa's, oma's, vaders, moeders, zusjes en zelfs de hond gamen tegenwoordig. Waar zijn de tijden dat gamen alleen maar geschikt was voor puisterige nerds op zolderkamers zoals de ekte FOK!er? De markt wordt steeds meer bepaald door bedrijven die zich toespitsen op casual gamers.

De stelling voor deze maandag luidt daarom als volgt:

Casual gamers zorgen voor de teloorgang van de game-industrie

'Amoah mag in winter weg bij Heerenveen'

Volgens de Leeuwarder Courant komt er snel een einde aan de samenwerking tussen sc Heerenveen en Matthew Amoah. De Ghanese spits mag volgens het Friese dagblad in januari vertrekken.

Het afgelopen half jaar kwam Amoah niet één minuut in actie in de Eredivisie. Alleen in de bekerwedstrijd tegen Hollandia (1-0 winst) mocht Amoah opdraven.

Aangezien spits Alfred Finnbogason zeer goed op dreef is en de Duitse aankoop Mark Uht bij de beloften indruk maakt, zou er ook na de winter weinig perspectief zijn voor Amoah bij Heerenveen. Daarom zal de club niet dwarsliggen als Amoah, wiens contract komende zomer afloopt, naar een andere werkgever kan.

In het verleden kwam de inmiddels 32-jarige Amoah onder meer uit voor Vitesse en NAC Breda.

[NBA] Los Angeles Clippers niet te stoppen

De basketballers van Los Angeles Clippers zijn momenteel niet te stoppen in de NBA. De Clippers boekten zondagavond (plaatselijke tijd) bij Phoenix Suns hun 13e zege op rij in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie: 103-77.

Blake Griffin blonk uit met 23 punten en 11 rebounds, Jamal Crawford kwam tot 22 punten. De ploeg uit Los Angeles heeft met 21 zeges tegenover zes nederlagen alleen Oklahoma City Thunder (21-5) nog boven zich staan in de Western Conference.

New York Knicks herstelde zich van de nederlaag tegen Chicago Bulls. Onder aanvoering van Carmelo Anthony (33 punten) waren de Knicks met 94-91 te sterk voor Minnesota Timberwolves. De equipe uit New York staat tweede in het oosten, achter Miami Heat.

Los Angeles Clippers niet te stoppen in NBA
Los Angeles Clippers niet te stoppen in NBA (Foto: ANP)

Engelaar hoopt op winters vertrek

Orlando Engelaar hoopt aan zijn laatste dagen bij PSV bezig te zijn. De middenvelder wil in de winterstop vertrekken.

PSV en Engelaar zijn bereid om water bij de wijn te doen wat betreft een transfer. De directie van de Eindhovense club heeft zaakwaarnemer Edward Burleson laten weten dat het financieel wil meewerken aan een oplossing. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Engelaar wil zelf ook inleveren. Momenteel verdient de middenvelder 1,75 miljoen euro per jaar. "Ik leg straks alle opties naast elkaar", aldus de routinier. Burleson vindt het moment dat PSV zijn medewerking wil verlenen rijkelijk laat. "Als ze dit anderhalf jaar geleden hadden gedaan, dan was er een zeker een oplossing geweest", aldus de zaakwaarnemer.

Prins Harry schiet Taliban dood

De Britse prins en helikopterpiloot Harry is nu nog meer in het vizier van de extremistische Taliban, want hij heeft in oktober 'zijn eerste Talibancommandant gedood'. Dit meldden Britse media maandag. Volgens The Daily Mirror zijn de Taliban die eerder al 30.000 euro op het hoofd van Harry hadden gezet, nu nog meer op jacht naar de Britse militair die een kleinzoon van koningin Elizabeth II is.

The Mirror berichtte dat 'Doelwit Harry' in oktober deel was van een Apache-helikopterbemanning, die 'boven de Afghaanse provincie Helmand met een Hellfire-raket een terreurchef (Talibancommandant) uitschakelde'. Er is volgens een door de Daily Mirror geraadpleegde veiligheidsbron 'geen twijfel mogelijk dat jihadisten in Afghanistan nu hun inspanningen om de prins te beschadigen gaan opvoeren'.

.

'Doelwit Harry schakelde terreurchef uit'
'Doelwit Harry schakelde terreurchef uit' (Foto: ANP)

De Boer: "Zes miljoen euro per jaar is veel"

Ajax-trainer Frank de Boer had voor veel geld de overstap kunnen maken naar Spartak Moskou, maar sloeg het Russische aanbod deze week af omdat hij Ajax niet wil verlaten.

"Bij Ajax heb ik elke dag plezier. Mede doordat we grote stappen maken", verklaart De Boer zijn keuze om langer in Amsterdam te blijven. "En ook mijn familie speelt een rol in mijn beslissing."

"Ik heb drie mooie dochters en een prachtige vrouw. Ze heeft een eigen winkel, waar ze veel energie en plezier vindt. Moet ik dan tegen mijn gezin zeggen 'We gaan naar Rusland?' Niet dus", is De Boer stelling in De Telegraaf. "Geld is niet het allerbelangrijkste."

Spartak had er veel voor over om De Boer te strikken. "Zes miljoen euro netto per jaar bij Spartak is veel geld; daar moet ik bij Ajax heel wat jaren voor werken. Ik heb echter geen seconde getwijfeld. Natuurlijk moet je ook in de positie zijn om dit te kunnen doen, maar dat ben ik. We zijn bij Ajax met iets moois bezig en we zijn nog niet klaar. Geluk moet altijd op één staan, vind ik."

[PDC] Hamilton, Taylor naar kwartfinales

Phil Taylor en Andy Hamilton hebben zich gisteren weten te plaatsen voor de kwartfinales van het PDC World Darts Championship 2013. Beide darters treffen elkaar bij de laatste acht. Hieronder een kort  verslag van beide partijen.

Andy Hamilton (8)* - Terry Jenkins (9) 4-1

Andy Hamilton heeft gisteren als eerste speler de kwartfinales van het PDC WK bereikt. The Hammer won met 4-1 van Terry Jenkins. The Bull was grote delen van de partij de betere spelers en noteerde de ene 180'er na de andere. Jenkins miste echter veel dubbels, waardoor Hamilton constant langszij wist te komen. In de kwartfinales mag Hamilton het opnemen tegen Phil Taylor.

Phil Taylor (1)* - Robert Thornton (17) 4-0

Phil Taylor was gisteren veel te sterk voor Robert Thornton. The Power, die de eerste twee ronden zeer zwak speelde, won simpel met 4-0. The Thorn goeide niet slecht, maar liet de vele kansen onbenut.

Het toernooi wordt 27 december hervat met de resterende partijen in de derde ronde. Onder meer Vincent van der Voort, Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen komen donderdag in actie.

Robert ten Brink huilt om eigen programma

Robert ten Brink en zijn vrouw Roos houden het op kerstavond niet droog als ze naar All You Need is Love kijken. "Tranen? Zeker weten", geeft de presentator toe in het AD.

"Ook al hebben we alles in de montage al gezien", vult zijn vrouw Roos, die achter de schermen helpt bij het programma, hem aan. "Als het dan allemaal samenkomt, met muziek eronder, dan houden we het niet droog."

Niet alleen Robert en Roos, maar het hele gezin Ten Brink zit op kerstavond voor de buis voor de kerstspecial van All You Need is Love. "Oma wil er nog wel eens doorheen praten en commentaar leveren, maar dan roepen we 'ssst'", zegt Roos. "Onze aandacht gaat volledig op aan het programma", aldus Robert.

'Vervolging Wilders maakte gedoogcoalitie mogelijk'

De beslissing van het Amsterdamse gerechtshof om PVV-leider Geert Wilders te vervolgen voor haatzaaien en discriminatie heeft hem stemmen opgeleverd. Zonder de vervolging had de PVV mogelijk niet genoeg stemmen gekregen om in het vorige kabinet te gedogen. Dat concluderen politicologen van de Universiteit van Amsterdam in een artikel voor het wetenschappelijk tijdschrift Party Politics, schrijft de Volkskrant maandag.

Justitie wilde Wilders aanvankelijk niet vervolgen, maar onder anderen advocaat Gerard Spong en cabaretier Jörgen Raymann gingen tegen dat besluit in beroep bij het Amsterdamse gerechtshof. Dat besloot uiteindelijk tot vervolging, maar tot een veroordeling kwam het niet. De zaak lijkt de weg van Wilders naar de macht te hebben geplaveid, stellen de onderzoekers Joost van Spanje en Claes de Vreese volgens de krant.

Door het besluit Wilders te vervolgen werd de PVV volgens de onderzoekers aantrekkelijker voor kiezers met een gematigd anti-immigratiestandpunt. Na de beslissing van het hof in januari 2009 namen veel mensen al aan dat de zaak Wilders stemmen zou opleveren.

Voor kiezers met een radicaal anti-immigratiestandpunt maakte de beslissing van het hof weinig uit. Zij stemden toch al op de PVV. De beslissing maakte wel verschil voor mensen met een gematigder standpunt. Door de vervolging werd de aantrekkingskracht van de PVV groter. De partij scoorde hierdoor beter in de peilingen en dat zorgde er volgens Van Spanje en De Vreese weer voor dat meer mensen de partij als een geloofwaardig alternatief gingen zien. Zij spreken volgens de krant van een spiraal omhoog.

Uiteindelijk haalde de PVV in 2010 net genoeg zetels om een gedoogcoalitie met VVD en CDA mogelijk te maken. Zonder de vervolging had de PVV volgens de onderzoekers mogelijk niet zo'n sleutelrol kunnen vervullen.

Uit deze zaak kan volgens de onderzoekers niet worden geconcludeerd dat politici die zich tegen immigratie keren altijd profiteren van vervolging. Zo zou de vroegere leider van de Centrum-Democraten, Hans Janmaat, in de jaren negentig niet hebben geprofiteerd van zijn vervolging. Ook in Duitsland en Wallonië hebben anti-immigratiepolitici geen voordeel aan vervolging.

Een mogelijke verklaring voor het verschil is volgens Van Spanje en De Vreese dat vervolging bij politieke randfiguren de indruk versterkt dat zij extreem en onfatsoenlijk zijn. Wilders was voor het proces al een populaire politicus met veel invloed op het debat. Dan kan vervolging de indruk wekken dat de gevestigde orde critici de mond snoert.


'Vervolging Wilders maakte gedoogcoalitie mogelijk' (Foto: Novum)

Waldemar Torenstra raadt iedereen geile kerst aan

Waldemar Torenstra heeft de perfecte manier gevonden om ruzies tijdens de feestdagen te voorkomen. "Ga vooral iets doen waar je heel veel zin in hebt en waar je ook een beetje geil van wordt", adviseert de acteur voor de camera van Novum Nieuws.

Daarnaast raadt Torenstra iedereen aan 'het grote familiegebeuren' tot een minimum te beperken. "Waarschijnlijk stranden veel relaties rond de feestdagen omdat de een wel van kalkoen houdt en de ander niet. Dat soort kleine dingen halen het bloed onder je nagels vandaan."

Toch benadrukt de 38-jarige acteur, die al jaren gelukkig is met Sophie Hilbrand, dat hij groot voorstander van relaties is. "Laat ik het wel zeggen: ik ben nog steeds voor bij elkaar blijven. Helemaal als je kinderen hebt zou het tot op zekere hoogte verboden moeten zijn uit elkaar te gaan", zegt de vader van twee. "Je mag best heel hard je best doen om voor die kinderen bij elkaar te blijven."

Tientallen leden drugsbende aangehouden

In een langlopend drugsonderzoek in de regio Den Haag zijn dit jaar 31 verdachten aangehouden. In het onderzoek, dat vorig jaar begon, zijn ruim vijfduizend xtc-pillen en ruim 150 kilo cocaïne in beslag genomen, meldt de politie maandag.

De verdachten zouden onder meer zitten achter een grote bloemenroof begin dit jaar. Op de Naaldwijkse bloemenveiling werd honderdduizend euro aan bloemen geroofd. Dat heeft de drugsbende volgens de politie gedaan om er drugs in te verstoppen, zodat die gemakkelijker naar het buitenland kunnen worden gesmokkeld.

Vier verdachten zijn inmiddels veroordeeld. Zes anderen zitten nog vast. Negentien verdachten zijn op vrije voeten gesteld, maar worden nog wel verdacht.

De politie spreekt van zeven hoofdverdachten. Zij zouden betrokken zijn geweest bij diefstal en drugshandel in binnen- en buitenland. Een verdachte woonde in Curaçao, maar werd aangehouden in Nederland.

Bij het onderzoek hield een observatieteam geregeld de gangen van de verdachten in de gaten. Ook werd samengewerkt met andere politieregio's, de douane en de kustwacht van de Rotterdamse haven. Veertien woningen, bedrijfspanden en voertuigen zijn doorzocht. Daarbij werden naast de al genoemde drugs onder meer 34 kilo geperste hennep, 54 kilo hennepplanten en vier vuurwapens met munitie gevonden. Verder spreekt de politie van geldbedragen en dure horloges.

Café de Flore

In Café de Flore daagt de Canadese cineast Jean-Marc Vallée de kijker uit een connectie te vinden tussen een tweetal verhaallijnen, die in eerste instantie weinig met elkaar te maken lijken te hebben. Liefde is een vreemd iets. Het kan zo weer voorbij zijn, soms is er sprake van liefde op het eerste gezicht en heel soms is er sprake van een liefde die een leven overstijgt zoals in Café de Flore.

Wapenlobby wil Morgan uit VS

Medestanders van de Amerikaanse wapenlobby hebben en masse een petitie getekend om de Britse CNN-presentator Piers Morgan het land uit te zetten. Twee dagen na de start van de petitie zijn er al 28.500 handtekening opgehaald, terwijl er slechts 25.000 nodig zijn om een reactie van het Witte Huis te krijgen.

Morgan is fel tegen wapens en maakt zich sterk voor het veranderen van de wapenwet na het bloedbad op 14 december in Newtown. Tijdens een interview met Larry Pratt, voorzitter van de vereniging van wapeneigenaren van Amerika, werd Morgan boos toen Pratt suggereerde dat meer wapens de oplossing is van het vuurwapengeweld. "Je bent een een ongelooflijk domme man, hè", zei Morgan tijdens het interview. "Je geeft geen moer om het aantal doden door vuurwapengeweld in Amerika."

Wapenlobby wil Morgan uit VS
Wapenlobby wil Morgan uit VS (Foto: ANP)

Unox waarschuwt voor goulashsoep in blikken ragout

Blikken die zijn verkocht als rundvlees ragout blijken goulashsoep te bevatten. Dat kan een allergische reactie veroorzaken bij mensen met een mosterdallergie. Daarvoor waarschuwt Unox maandag in advertenties in landelijke dagbladen.

De fout komt door een verkeerd etiket. Blikjes ragout met een houdbaarheidsdatum tot 17-09-15 bevatten mogelijk goulashsoep. Mensen die niet overgevoelig zijn voor mosterdeiwit, kunnen de soep volgens Unox gewoon eten.

'Aantal seksueel uitgebuite kinderen onderschat'

De Nederlandse overheid onderschat het aantal kinderen dat seksueel wordt uitgebuit. Dat komt doordat Bureau Jeugdzorg en voogdij-instelling Nidos de slachtoffers zelden melden bij het Coördinatiecentrum Mensenhandel. Dat blijkt volgens de Volkskrant uit een groot onderzoek van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, Corinne Dettmeijer.

De politie, marechaussee en de Inspectie SZW zouden hun meldplicht ook niet altijd nakomen. Verder speelt mee dat alleen de leeftijd op het moment dat een slachtoffer hulp zoekt wordt geregistreerd, en niet de leeftijd op het moment dat de seksuele uitbuiting begon. Daar kunnen jaren tussen zitten.

"Als alle instanties correct zouden registreren, wordt het probleem van minderjarigen veel groter dan we nu aannemen", zegt Dettmeijer in de krant. Ze noemt het schokkend loverboys niet effectief worden bestreden, terwijl allang bekend is dat er loverboys zijn die meisjes de prostitutie in proberen te krijgen. Scholen zouden meer aan preventie moeten doen.

Het onderzoek richtte zich op daders en slachtoffers van mensenhandel in de afgelopen vijf jaar. Van de ruim twaalfhonderd bekende slachtoffers was zestien procent minderjarig. Van hen had 59 procent de Nederlandse nationaliteit. Meestal zijn zij het slachtoffer van loverboys.

Een aanzienlijk deel van de 452 geregistreerde slachtoffers tussen de 18 en 23 jaar was volgens Dettmeijer minderjarig toen de uitbuiting begon. Omdat de aard, duur en plaats van de uitbuiting niet wordt geregistreerd, is er volgens haar te weinig inzicht in het probleem. Als de route waarlangs mensenhandel verloopt in beeld komt, kan het opsporingsbeleid volgens haar daarop worden aangepast.

Verder is het tekort aan opvangplaatsen voor slachtoffers volgens Dettmeijer nijpender dan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) in een Kamerbrief doet vermoeden. De behoefte aan opvangplaatsen steeg vorig jaar van 225 naar 280, maar zoveel plaatsen zouden er niet zijn. Voor 119 slachtoffers moest vorig jaar iets worden geïmproviseerd.

FOK! wat een weer...Aanhoudend regenachtig

Goedemorgen! In vrijwel het hele land is er dit weekend veel regen gevallen. De hoeveelheden lagen tussen de 20 en 40 millimeter, waarbij de meeste regen in het zuidwesten viel. Gisteren bleef het bewolkt en met uitzondering van het zuiden bleef het in de middag vrijwel overal droog.

In de ochtend valt er nog af en toe regen in het midden en noorden, maar vanuit het zuiden zal het tijdelijk droog gaan worden. Dit duurt helaas niet lang want in de middag gaat het opnieuw flink regenen. Vóór de nieuwe regen uit zou het in Brabant en Limburg nog even op kunnen klaren. Het gaat weer een hele zachte dag worden met temperaturen van dik boven de 10 graden. De wind draait naar het zuid- tot zuidwesten en neemt in de loop van de dag toe tot vrij krachtig.

Kerstmis 2012 lijkt voor het grootste gedeelte nog steeds somber te gaan verlopen. Op beide dagen valt er geregeld regen of motregen en voor de zon is er nauwelijks ruimte. Wel is het met 7 graden iets frisser dan de laatste dagen.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Zomerplaatje 2Deze schitterende bloem is door KlapMongeaul in de zomer op de foto gezet. Ik kan eigenlijk al niet meer wachten tot het zover is met al dit grijze en natte weer.Aangepaste trailer voor The Phantom Pain

Gameontwikkelaar Moby Dick Studios heeft een aangepaste trailer uitgebracht voor hun spel The Phantom Pain. Het is in beeld dezelfde trailer als op de afgelopen VGA's. Er is een nieuwe audiotrack onder het beeld gezet waardoor het ingame-geluid beter uit de verf komt.

Zoals de makers het doen voorkomen moet The Phantom Pain een geheel nieuw IP gaan worden. Na wat speurwerk dat is gepubliceerd op het forum van NeoGaf zijn gamers er echter van overtuigd dat we hier te maken hebben met een nieuw spel in de Metal Gear Solid-serie. De video is geüpload op het YouTube-kanaal van Joakim Mogren, waarbij de de voornaam ook een anagram zou kunnen zijn voor Kojima. Toeval?

Er is nog niets bekendgemaakt over The Phantom Pain voor wat betreft platformen of releasedatum. De tijd zal het moeten leren.

Man aangereden na opmerking over vuurwerk

Een 38-jarige man is zondag in Almere van zijn fiets gereden nadat hij de twee inzittenden van een auto die vuurwerk afstaken daarop had aangesproken. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Het slachtoffer kwam ten val en brak daarbij een sleutelbeen en een rib. Hij moet waarschijnlijk een operatie ondergaan. De 25-jarige bestuurder van de auto is korte tijd later aangehouden op verdenking van poging tot doodslag. De minderjarige passagier zal worden verhoord als getuige.

Man aangereden na opmerking over vuurwerk
Man aangereden na opmerking over vuurwerk (Foto: ANP)

Einde Serious Request in zicht

Nog een paar uur afzien en dan mogen Giel Beelen, Gerard Ekdom en Michiel Veenstra weer eten. Rond 21.00 uur gaat de deur van het Glazen Huis in Enschede van het slot en maken de 3FM-dj's een einde aan de jaarlijkse goededoelenactie Serious Request. Tijdens een groot finalefeest op het Van Heekplein in de Twentse stad wordt daarna bekendgemaakt hoeveel geld de dj's hebben ingezameld met 6 dagen lang non-stop radiomaken vanuit de glazen studio.

De opbrengst van de actie wordt dit jaar door het Nederlandse Rode Kruis besteed aan de bestrijding van kindersterfte.

Actrice Carice van Houten sloot de radiomakers dinsdagavond op in het Glazen Huis op de Oude Markt in Enschede. Sindsdien hebben de dj's 24 uur per dag verzoekplaatjes gedraaid en niets gegeten. Tijdens het finalefeest in de stad treden dinsdagavond onder anderen The Opposites, Kane, Go back to the zoo, Ilse DeLange en Caro Emerald op.

Vorig jaar zamelden 3FM-dj's Gerard Ekdom, Coen Swijnenberg en Timur Perlin vanuit het Glazen Huis in Leiden het recordbedrag van ruim 8,6 miljoen euro in voor moeders in oorlogsgebieden.

Einde Serious Request in zicht
Einde Serious Request in zicht (Foto: ANP)

Verhagen: "Ik ben heilig"

Een interview met Maxime Verhagen; de kop luidde “Ik heb nog nooit iemand iets geflikt.” Ik pakte mijn mobiel uit mijn zak, schoot een foto en uploadde een Facebook-status: “Ik moest erg hard lachen toen ik deze kop las. Maxime heeft blijkbaar humor! (Of een totaal gebrek aan zelfinzicht, hetgeen naast sluwheid, leugenachtigheid en gewetenloosheid, ook erg belangrijk lijkt te zijn om bij CDA hoog in de lijst te komen.)” 

Drie koplopers in Frankrijk

De Franse competitie gaat de winterstop in met drie koplopers. Olympique Marseille voegde zich zondag na een nipte zege op St.Etienne (1-0) bij de twee andere koplopers Paris St. Germain en Olympique Lyon. De drie clubs hebben ieder 38 punten uit 19 wedstrijden, waarbij PSG het beste doelsaldo heeft.

Marseille verdiende 3 punten met een zwakke vertoning tegen St. Etienne. André Ayew zorgde eigenlijk voor het enige hoogtepunt van de wedstrijd door in blessuretijd van de eerste helft een bal hard in het doel te koppen.

The Place Beyond the Pines trailer

Met de nieuwe film van Derek Cianfrance (Blue Valentine) lijkt hij zichzelf te gaan overtreffen. The Place Beyond the Pines beschikt over een veelbelovende cast en gelijkwaardige recensies. Met Ryan Gosling (Drive), Bradley Cooper (The Hangover), Eva Mendes (2 Fast 2 Furious), Rose Byrne (X-Men: First Class) en Ray Liotta (Goodfellas) lijkt dit een film om naar uit te kijken.

We zien Gosling als Luke, een stuntrijder die erachter komt dat hij een kind heeft met zijn voormalige vriendin. Omdat hij zich gedwongen voelt om te voorzien voor zijn nieuw verworven gezin keert hij zich tot het leven van een overvaller en begint banken geld afhandig te maken. Zijn nieuwe manier van leven brengt hem in aanraking met de jonge politie agent Avery (Cooper) die hem achterna zit. Ook Avery droomt van een huisgezin met zijn vrouw (Byrne) en uiteindelijk een carrière in de politiek, maar komt er al gauw achter dat zowel de politie als de politiek zijn gecorrumpeerd.

Cianfrance probeert met deze film te laten zien welke moeilijkheden een man kan tegenkomen in zijn leven onder zware omstandigheden. Met de ogen gericht op een gezin, het nalatenschap, de keuzes die hij maakt en de gevolgen het met zich meebrengt.

The Place Beyond the Pines wordt op 3 april 2013 verwacht.

Wateroverlast in Engeland en Schotland

Regen en wind hebben zondag op veel plaatsen in Groot-Brittannië wateroverlast veroorzaakt. De milieudienst zegt meer dan 150 waarschuwingen te hebben afgegeven voor overstromingen, voornamelijk in het zuidwesten en midden van Engeland. Ook het noordoosten van Schotland kampt met wateroverlast.

In Zuid-Engeland trad de rivier de Caen buiten de oevers en zagen inwoners van het dorp Braunton hun gloednieuwe waterkering weggespoeld worden. In het nabijgelegen Umberleigh beleefde een vrouw drie benauwde uren in een boomkruin voordat zij door een reddingboot in veiligheid kon worden gebracht. Op veel plaatsen is het treinverkeer ontregeld.

Laatste reviews en specials
review
Starfield
special
Random Pics van de Dag #1053
special
Random Pics van de Dag #1052
review
Pokémon Scarlet & Violet: The Teal Mask
review
Gord
special
Random Pics van de Dag #1051
©FOK.nl e.a.