Trends in 2013: virtueel en ambachtelijk

Virtueel winkelen en ambachtelijk koken, eten en leven worden de trends van 2013. Dat voorspellen trendwatchers Adjiedj Bakas en Christine Boland. Ook hackers, Eva Jinek en Diederik Samsom worden naar verwachting toonaangevend in 2013.

De grenzen tussen de echte wereld en de virtuele wereld vervagen volgend jaar nog verder, verwacht Bakas. Zo voorspelt hij de opkomst van de 'facebookificatie' van winkels. In Brazilië hangen de kleren van C&A-vestigingen al op speciale hangers waarop je kunt zien hoe vaak deze 'geliked' zijn en dat gaan we volgens hem meer zien.

Ook Boland voorspelt de opkomst van digitale supermarkten. "In Zuid-Korea zie je nu in metrostations al wanden waarop je boodschappen kunt aanklikken, die vervolgens worden thuisbezorgd. Ik denk niet dat dit volgend jaar al realiteit is in Nederland, maar het is wel een trend die zeker doorzet", aldus Boland.

In reactie op die virtuele, snelle wereld wordt volgend jaar anderzijds weer teruggegaan naar het 'verlangzamen'. "Dat zie je bijvoorbeeld terug in het eten. Eten wordt met meer aandacht bereid en thuis koken wordt weer in, net als zelf bier brouwen en bijen houden", denkt Boland. Ook Bakas ziet die trend voor 2013 en verwacht dat vers eten van de boer en streekgerechten van oma belangrijk worden.

Ook grijpen hackers volgend jaar vaker hun kans. Volgens Bakas worden oude browsers de nekbreker voor luie bedrijven. Onder meer overheden en grote bedrijven worden de dupe van oude software die zo lek is als een mandje.

Daarnaast worden nog meer tieners succesvol met online ondernemingen en gaan presentatrice Eva Jinek en Diederik Samsom, die dit jaar al werd verkozen tot politicus van het jaar, het maken in 2013. Badr Hari en de PVV zijn volgend jaar overigens echt uit, aldus Bakas.