Uitpuilende kerken verwacht met kerst

Grote drukte, dubbele diensten en uitpuilende kerken. Die verwachting spreekt de Protestantse Kerk in Nederland uit over de kerstvieringen in de kerk. Uit onderzoek van Ipsos Synovate blijkt dat een op de drie Nederlanders overweegt om rond de kerstdagen naar de kerk te gaan.

De organisatie heeft op samennaardekerstviering.nl een digitale 'kerkzoeker' online gezet, waarmee eenvoudig kan worden gezocht naar een kerstviering in een kerk in de buurt. "Voor de kerk is het een uitdaging om ook mensen die alleen met kerst naar de kerk gaan, zó welkom te heten dat ze zich thuis voelen en de vonk van het kerstevangelie kan overspringen", zegt PKN-secretaris Arjan Plaisier in een verklaring.

"Vooral in de kerstnachtdienst moet je ruim op tijd komen, anders zit het echt vol", weet Sara de Vries-Terpstra, dominee in het Friese Sintjohannesga. Ze probeert de kerstdienst zo toegankelijk mogelijk te maken.

"Feitelijk draaien we dubbele diensten tijdens kerst, en zit de kerk twee keer vol", zegt haar collega Jan Holtslag, predikant in de gemeente Giessen-Nieuwkerk en Neder-Slingeland. "Dan praat je toch over 450 man. We zien de vaste kerkgangers, mensen die af en toe komen, maar ook mensen die alleen voor de kerstviering komen. Je hoopt toch dat het vlammetje oplaait, al weet ik dat daar meer voor nodig is dan een kerstdienst."

Rolinka Klein Kranenborg, predikant in Amersfoort-Vathorst, zegt in de PKN-verklaring ook rekening te houden met haar publiek. "Voor mensen die eens per jaar komen, ga ik het niet te ingewikkeld maken. Ik probeer ze natuurlijk te verrassen en te raken, maar houd het laagdrempelig." Mensen willen volgens haar tijdens de kerstviering vooral de bekende kerstliederen zingen. De Protestantse Kerk in Nederland telt ongeveer 2,1 miljoen leden. Die zijn lid van een van de ruim achttienhonderd kerkelijke gemeenten.