Leger VS maakt zich op voor missies in Afrika

Een brigade van het Amerikaanse leger gaat vanaf begin volgend jaar militairen naar tientallen Afrikaanse landen sturen. Dit is onderdeel van een nieuw plan om trainingen te geven aan militairen in landen die met extremisten te kampen hebben. Zelf krijgen de Verenigde Staten op die manier de beschikking over een parate en getrainde troepenmacht om in de regio in te zetten, mocht dat nodig zijn.

De teams zullen louter worden ingezet voor trainingen en om andere landen van materieel te voorzien. Zelf missies uitvoeren valt niet onder het mandaat, tenminste niet zolang de Amerikaanse minister van defensie daar niet expliciet toestemming voor geeft.

De VS leggen zich steeds meer toe op het continent vanwege de toename van het aantal gewelddadige rebellengroepen in Noord-Afrika. De dreiging die uitgaat van aan Al-Qaida gelieerde terreurbewegingen in Afrika groeit gestaag. De Nigeriaanse islamitische sekte Boko Haram, die de afgelopen jaren verantwoordelijk was voor honderden doden, is hier een goed voorbeeld van. De aanval op het Amerikaanse consulaat in het Libische Benghazi op 11 september was mogelijk het werk van een groep die banden heeft met Al-Qaida in de Islamitische Maghreb.

De brigade zal zich vooral richten op landen als Libië, Sudan, Algerije en Niger, waar groepen die banden hebben met Al-Qaida actief zijn. Maar ook landen als Kenia en Uganda, waar de overheid strijd levert met militanten van het Somalische Al-Shabab, kunnen op assistentie van de Amerikaanse brigade rekenen.

Het leger heeft al bijna honderd verschillende oefeningen, trainingsprogramma's en andere activiteiten gepland staan. De aanzienlijke cultuurverschillen en de taalbarrières zullen waarschijnlijk voor de meeste problemen zorgen. Om de cultuurkloof te dichten werkt het leger samen met ambassades en een reeks organisaties om militairen en experts te vinden die zelf uit Afrika komen.

Om de vrees voor Amerikaanse bases over het hele continent weg te nemen staat het commandocentrum voor Afrika in Stuttgart. Evenwel staan veel Afrikaanse landen te springen om Amerikaanse trainingen en steun, om te helpen bij het opbouwen van hun legers, en de bestrijding van piraten, drugssmokkelaars, ontvoerders en andere opstandelingen.

De brigade wordt opgesplitst in meerdere teams om tegemoet te komen aan de wensen van de verschillende Afrikaanse landen. In de loop van het jaar worden de teams dan uitgezonden van hun basis Fort Riley, in Kansas. De VS willen voorkomen dat de indruk wordt gewekt dat een grote troepenmacht onderweg is naar Afrika.

"De uitdaging is om de systemen in de landen daar te begrijpen", zegt generaal David Rodriguez, die waarschijnlijk de nieuwe bevelhebber van Africa Command wordt. "We zijn er niet om ons systeem op te leggen, maar om hun systeem beter te laten werken. Dit is hoe hun leger er voor staat, en dit is waar wij ze op moeten voorbereiden."