Israël bestempelt college Westoever tot universiteit

De Israëlische regering heeft maandag besloten een school op de Westelijke Jordaanoever de status van universiteit te verlenen. Het besluit is een opsteker voor nationalistische kolonisten, die hopen dat de erkenning van de universiteit hun verdere legitimiteit zal verlenen en een sterker gevoel van blijvende aanwezigheid op de Westoever.

Premier Benjamin Netanyahu belde de president van de instelling in Ariel om hem te feliciteren. "Dit is een extra steun voor het hoger onderwijs in Israël", liet hij in een verklaring weten. De Israëlische raad voor het hoger onderwijs stemde eerder om academische redenen tegen een hogere status van de instelling. Volgens de raad viel nog een universiteit in Israël niet te rechtvaardigen omdat de reeds bestaande universiteiten te kampen hebben met tekorten en een gebrek aan onderzoeksfaciliteiten.

Tegenstanders vrezen nu voor een politisering van het hoger onderwijs in Israël. Ook denken zij dat internationale financiering en uitwisselingen in gevaar kunnen komen door een eventuele boycot.

De Palestijnen beschouwen de Westoever als een deel van hun toekomstige staat. Het grootste deel van de internationale gemeenschap is het daarmee eens en beschouwt de Israëlische nederzettingen als onwettig en een obstakel voor vrede.

In Ariel wonen ongeveer negentienduizend joodse kolonisten. De onderwijsinstelling opereert al dertig jaar in een of andere vorm en is uitgegroeid tot een college met 12,5 duizend studenten. De instelling staat open voor alle Israëlische staatsburgers, ook Arabieren. Maar net als de overige Israëlische universiteiten is zij niet toegankelijk voor de 2,5 miljoen Palestijnen op de Westoever