Meer vuurwerk besteld

Nederlandse vuurwerkimporteurs hebben tot nu toe acht procent meer vuurwerk gesleten in de voorverkoop dan een jaar geleden. Dat meldde de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland maandag. Hiermee lijken de vuurwerkverkopen niet erg te worden beïnvloed door de economische crisis en het lage consumentenvertrouwen.

De branchevereniging denkt dat consumenten meer uitgeven vanwege de ontwikkelingen op het gebied van siervuurwerk. Ook de lagere prijsverschillen met Duitsland dragen er volgens de BPN aan bij dat consumenten in Nederland meer uitgeven. Vorig jaar ging voor ongeveer zeventig miljoen euro de lucht in.

Vuurwerkhandelaren weten niet alleen meer pijlen en rotjes te verkopen. Ook het aantal bestelde vuurwerkbrillen laat een 'bijzondere stijging' zien. "Blijkbaar hebben de diverse waarschuwingscampagnes een positief effect", schrijft de vereniging.

BPN waarschuwt voor illegaal vuurwerk. "Dit vuurwerk heeft niet de gebruikelijke testen doorlopen. Hierdoor ontstaan grote gevaren bij transport, opslag en gebruik." Vrijdag voorspelden plastisch chirurgen dat ze dit jaar meer slachtoffers van vuurwerk verwachten. Ook zij wezen op de gevaren van illegaal vuurwerk.


Meer vuurwerk besteld (Foto: Novum)