Haagse tramcontroleurs testen steekwerend vest

Tramcontroleurs van de Haagse vervoerder HTM testen deze maand een steekwerend vest. Het bedrijf overweegt het vest bij diensten op risicovolle ritten verplicht te stellen, zegt een woordvoerder maandag na een bericht hierover in het AD.

Vijf controleurs dragen sinds zo'n drie weken een steekwerend vest. Halverwege januari krijgen ze een ander vest. zodat kan worden bepaald welk vest het beste bevalt.

"Het geweld tegen controleurs neemt in heftigheid toe", zegt de woordvoerder. "Sommige controleurs voelen zich veiliger met zo'n vest, maar anderen klagen dat het vest klemmend en benauwend is en dat ze ervan gaan zweten. We willen in ieder geval niet dat het vest een vals gevoel van veiligheid geeft. De controleurs moeten zich niet een man van staal gaan voelen."

De Amsterdamse vervoerder GVB maakt geen gebruik van steekwerende vesten. Volgens een woordvoerder zijn daar ook geen plannen toe. Een woordvoerder van de Rotterdamse vervoerder RET kon niet direct aangeven of bij het bedrijf steekwerende vesten worden gebruikt.

In 2010 probeerde een Hagenaar een HTM-controleur van dichtbij met een omgebouwd alarmpistool door het hoofd te schieten. De kogel bleef hangen in de loop van het pistool.

Daarna hield het bedrijf een enquête onder medewerkers om na te gaan of er behoefte is aan steekwerende vesten. "Destijds was een krappe meerderheid tegen. Maar we zijn nu een paar jaar verder. We hebben inmiddels in overleg met de ondernemingsraad besloten toch maar een proef te houden."

Sommige medewerkers hebben na het incident in 2010 al op eigen kosten een steekwerend vest aangeschaft. Na de proef bekijkt de vervoerder of de vesten in gebruik worden genomen. "We bekijken dan ook of ze bijvoorbeeld in de nacht in weekenden, als mensen hebben gedronken, moeten worden verplicht. Ook rond voetbalwedstrijden kan het nodig zijn."


Haagse tramcontroleurs testen steekwerend vest (Foto: Novum)