Straten New Delhi afgezet om verkrachtingsprotesten

De Indiase politie heeft maandag straten in het centrum van New Delhi afgezet. Met de blokkade hopen de autoriteiten een eind te maken aan de demonstraties die worden gehouden sinds vorige week een vrouw werd verkracht in een bus.

Duizenden agenten en paramilitairen waren op de been om betogers te beletten op te trekken naar het presidentieel paleis. Een kleine groep verzamelde zich in de buurt van het parlement om betere bescherming voor vrouwen te eisen. Door de wegversperringen is het verkeer in de Indiase hoofdstad grotendeels lamgelegd.

Premier Manmohan Singh riep op tot kalmte en beloofde dat de regering hard op zal treden om misdrijven tegen vrouwen te voorkomen. "Woede over deze misdaad is gerechtvaardigd, maar van geweld wordt niemand beter", aldus Singh.

Sinds de groepsverkrachting op 16 december wordt er geprotesteerd in New Delhi. De politie heeft diverse keren traangas, waterkanonnen en wapenstokken gebruikt om betogers uiteen te drijven. De oppositie heeft het optreden van de politie veroordeeld.