Justin Welby nieuwe aartsbisschop van Canterbury

Voormalig topman in de olie-industrie Justin Welby is vrijdag benoemd tot de nieuwe anglicaanse aartsbisschop van Canterbury. De 56-jarige Welby is nu de bisschop van Durham. Hij wordt de opvolger van Rowan Williams (62), die eind dit jaar terugtreedt. Als aartbisschop van Canterbury gaat hij leiding geven aan de Anglicaanse Kerk die wereldwijd 77 miljoen volgelingen heeft.

Welby is jurist en theoloog. Hij werd in 1993 tot priester gewijd en in oktober 2011 bisschop. Voor 1993 werkte hij onder meer elf jaar als manager in de oliewereld. Hij staat erom bekend goed conflicten te kunnen oplossen. Hij zei zich bevoorrecht te voelen en 'verrast' te zijn dat hij de kerk mag leiden in een tijd van 'spirituele honger'. "Het is iets dat ik nooit had verwacht."

De Britse premier David Cameron zei blij te zijn dat de keuze op Welby is gevallen. "De Church of England speelt een belangrijke rol in onze maatschappij, niet alleen als gevestigde kerk, maar ook omdat de kerk voorziet in onderwijs, hulp voor de nooddruftigen en het bevorderen van sociale rechtvaardigheid", aldus Cameron. "Ik kijk er naar uit om samen te werken met de aartsbisschop op al deze terreinen en ik wens hem veel succes in zijn nieuwe rol."

De aartsbisschop in spe verklaarde achter de wijding van vrouwen tot het ambt te staan. Ook zijn denkbeelden over het homohuwelijk - waar hij eerst tegen was - zijn in ontwikkeling. Volgens Welby is er voor homofobe onzin geen plaats in de kerk. Hij wil naar eigen zeggen 'luisteren naar de stem van de homogemeenschap en mijn eigen denken opnieuw onder de loep nemen'.

Nog zelfs voordat Welby wordt gewijd tot aartsbisschop kan hij al met zijn eerste conflict te maken krijgen. Volgende maand vindt er een Algemene Synode plaats waar wordt gestemd over het toelaten van vrouwen tot het ambt van bisschop. Welby is hier voorstander van, maar het jongste compromis dat is voorgesteld is op fel verzet gestuit bij voor- én tegenstanders. Sommigen menen dat het compromis veel te ver gaat, terwijl anderen het juist te zwak vinden. De strijd tussen de liberale en de conservatieve facties binnen de kerk woedt al jaren en dreigt uit te lopen op een schisma.

Welby werd kortgeleden benoemd tot lid van een Lagerhuiscommissie die de bankensector tegen het licht gaat houden en gaat kijken of er hervormingen nodig zijn. Daarnaast is hij ethisch adviseur voor de Association for Corporate Treasurers.

Welby heeft de miljoenenbonussen in het bedrijfsleven afgekeurd en noemde ze 'obsceen'. De Occupy-beweging heeft volgens hem laten zien dat er 'een diepgeworteld gevoel is dat er iets mis is'. Zijn visie op de verantwoordelijkheid die bedrijven hebben komen volgens hem voort uit het werken in de winningsindustrie die vaak in ontwikkelingslanden actief is. Ethische vraagstukken komen in deze industrietak geregeld voor. Over zijn tijd in de oliewereld zei Welby dat hij 'zich realiseerde dat er een kloof was tussen wat ik dacht, geloofde en als juist ervoer in mijn persoonlijke leven en in mijn werkende leven'.

Welby's moeder was de privésecretaresse van Winston Churchill. Zijn vader vertrok tijdens de drooglegging naar de Verenigde Staten en werd daar dranksmokkelaar. Welby genoot onderwijs op Eton College en studeerde aan de Universiteit van Cambrigde. Hij is getrouwd met Caroline en heeft vijf kinderen, twee zoons en drie dochters. Hun eerste kind kwam bij een verkeersongeluk in 1983 om het leven.


Justin Welby nieuwe aartsbisschop van Canterbury (Foto: Novum)