Boze omwonenden blokkeren bedrijf in Drenthe

Tientallen omwonenden van een slachtafvalverwerkingsbedrijf in het Drentse Wijster blokkeren sinds donderdag met tractors en karren het bedrijf. Ze zijn boos over de stankoverlast die het bedrijf geeft. Ook 's nachts ging het protest door.

De bewoners vinden dat de gemeente te weinig aan het probleem doet. Slachtafvalverwerker Noblesse Proteins moet binnen vier weken iets aan de stank doen, anders legt de gemeente het bedrijf een dwangsom van vijftigduizend euro per week op. Dat mag vier weken lang.

Burgemeester Jan Broertjes (VVD) van Midden-Drenthe zegt het protest van de bewoners te begrijpen. "Ik begrijp dat de omwonenden het zat zijn", zegt hij in een reactie tegen Radio 1. Volgens hem wordt al 'geruime tijd' gewerkt aan een oplossing. "Maar de problemen zijn nog niet opgelost. Ze krijgen nu nog vier weken de tijd, anders moeten ze betalen."

De stank wordt waarschijnlijk veroorzaakt door het verbranden van kippenveren. Omwonenden omschrijven de geur tegenover RTV Drenthe als 'een kadaverlucht'. Broertjes spreekt van 'geen prettige lucht'.

Aan de omwonenden is vrijdagochtend toegezegd dat wordt gestopt met het verbranden van veren, als het stankprobleem niet binnen vier weken verholpen kan worden. Volgens een woordvoerder van Noblesse Proteins heeft de machinefabrikant recent het probleem gevonden dat de stank veroorzaakt en probeert die dat nu op te lossen. "Als dat niet lukt, gaat de verenlijn dicht." Volgens hem reageerden de omwonenden 'op zich wel goed' op het compromis.

In september wierpen omwonenden ook al een blokkade op uit protest tegen de stank van het bedrijf.