Marokkanen vs Molukkers: werkstraf

Een 47-jarige man uit Culemborg die in juni op de vuist ging met een aantal plaatsgenoten is vrijdag veroordeeld tot honderd uur werkstraf. Justitie had 150 uur werkstraf geëist. De rechtbank in Arnhem legde de man ook een voorwaardelijke celstraf van vier weken op. Een groep Marokkanen was slaags geraakt met een groep Molukkers.

Behalve de 47-jarige man stonden vrijdag nog twee verdachten voor de rechter, laat het Openbaar Ministerie in de Gelderse stad weten. Tegen een 59-jarige verdachte eiste justitie een werkstraf van negentig uur en vier weken voorwaardelijk. Daarvan bleef in het vonnis alleen dat laatste over.

Een man van 55, tegen wie honderd uur werkstraf en vier weken voorwaardelijk was geëist, werd vrijgesproken. Eerder stond al een 25-jarige Culemborger voor de rechter die had lopen zwaaien met een bijl. Deze poging tot zware mishandeling kwam hem te staan op 95 dagen gevangenisstraf plus een voorwaardelijke straf van nog eens 265 dagen.

De vechtpartij van 23 juni aan de Thijsselaan was de zoveelste uitbarsting van spanningen tussen Marokkanen en Molukkers in Culemborg. De politie moest alle zeilen bijzetten om de rust te herstellen. Drie jaar geleden braken in de Culemborgse wijk Terweijde rellen uit tussen de twee gemeenschappen.