Tot vier jaar cel geëist tegen top Chemie-Pack

Justitie heeft vrijdag voor de rechtbank in Breda celstraffen tot vier jaar geëist tegen drie leidinggevenden van Chemie-Pack. De directeur, de productieleider en een veiligheidscoördinator hebben volgens het Openbaar Ministerie roekeloos gehandeld.

Tegen de directeur van het chemiebedrijf eist justitie vier jaar cel. De veiligheidscoördinator en productieleider gaan als het aan justitie ligt respectievelijk drie en twee jaar de cel in. Tegen het bedrijf eist het OM een boete van een miljoen euro.

Ook mogen de drie als het aan justitie ligt vijf jaar niet meer werken in een onderneming waarbinnen gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen. Dit omdat zij op de zitting niet lieten zien dat ze de gevolgen van hun gedragingen onderkennen. Het OM wil de maatschappij daarom tegen hen beschermen.

Naast het roekeloos handelen verdenkt justitie de leiding van het bedrijf onder meer van het overtreden van de milieuregels. Door het roekeloze handelen is volgens justitie zelfs sprake van opzettelijke brandstichting.

"Het was niet zozeer de vraag of het bedrijf zou afbranden, maar veeleer de vraag wanneer", aldus het OM. "Er ontstond op 5 januari 2011 letterlijk een kruitvat waar uiteindelijk de door een werknemer gebruikte gasbrander het spreekwoordelijke lont was waarmee het kruitvat is aangestoken."

Bij de grote brand in januari vorig jaar op het terrein van Chemie-Pack in Moerdijk kwamen chemicaliën en bluswater met chemische stoffen op het terrein, in de omgeving en in het grondwater terecht. De totale kosten van de gevolgen van de brand worden geschat op bijna 72 miljoen euro. Chemie-Pack werd in augustus vorig jaar failliet verklaard.

In juli bekende een werknemer van het bedrijf dat hij de brand veroorzaakte, toen hij een pneumatische pomp probeerde te ontdooien met een gasbrander. De pomp was aangesloten op chemicaliën. Dit zou wel vaker gebeurd zijn en de leiding zou hiervan op de hoogte zijn geweest.

De rechtbank doet naar verwachting 21 december uitspraak in de zaak.


Tot vier jaar cel geëist tegen top Chemie-Pack (Foto: Novum)