Actie tegen stinkend vleesbedrijf Wijster voorbij

De actievoerende omwonenden van een slachtafvalverwerker in Wijster hebben vrijdag rond 10.45 uur hun blokkade bij het bedrijf opgeheven. Dat zegt een woordvoerder van de gemeente Midden-Drenthe, waar Wijster onder valt. De omwonenden voerden sinds donderdag actie, omdat zij boos zijn over de stank die het bedrijf verspreidt.

De actievoerders vertrokken nadat burgemeester van Midden-Drenthe Jan Broertjes (VVD) had aangekondigd een geuronderzoek in te stellen. Dat was een van de eisen van de actievoerders.

Vanaf volgende week komen in de buurt elektronische 'geurneuzen' te staan die drie maanden lang dag en nacht geurafwijkingen registreren, licht een gemeentewoordvoerder toe. Waar de kastjes komen te staan wordt in overleg met de omwonenden bepaald.

De bewoners van Wijster besloten tot een blokkade omdat zij vonden dat de gemeente te weinig deed aan de 'kadaverlucht' die het bedrijf verspreidt. De stank wordt zeer waarschijnlijk veroorzaakt door het verbranden van kippenveren.

De gemeente bepaalde eerder dat slachtafvalverwerker Noblesse Proteins binnen vier weken iets aan de stank moet doen, anders krijgt het bedrijf een dwangsom van vijftigduizend euro per week opgelegd. Dat bedrag kan oplopen tot twee ton. Mocht het probleem dan nog steeds niet zijn verholpen, dan verbiedt de gemeente het bedrijf nog langer kippenveren te verbranden.

Een woordvoerder van Noblesse Proteins zei vrijdag dat de oorzaak van de stank recent is ontdekt. Volgende week legt het bedrijf het verbranden van de kippenveren stil, om aanpassingen aan de productielijn uit te voeren. Als het niet lukt het probleem binnen vier weken op te lossen, wordt het verbranden van kippenveren geheel gestaakt, liet de zegsman eerder weten.